ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 458
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
  • Бургас
Лече-Буболече, това май са латинки

# 541
  • До морето :)
Оф, мъжът ми ще ме пукне от бъзици: "Аз казах ли ти, че не са петунии?! Казах ли ти!"  ooooh! Поне моите Астри поникнаха преди неговите (ако въобще са Астри). Дали вече е късно да си посея нови семена на петунии? Или да ходя, да си купувам разсад?

# 542
Лече-Буболече, това май са латинки
100% латинки

# 543
  • ENGLAND
Аз днеска не устоях на изкшението и си купих един клематис и един пълзяш жасмин. Сега се чудя къде да ги сложа, едното ще е на едната страна на двора, другото на другата, и двете покрай оградата. Но от едната страна на градинка почвата е 40-50 см. и след това е направо глина. Кое е по-добре да сложа, клематиса или жасмина над глината?
Ето ги двете градинки, кажете каде е най-добре да ги посадя. Клематиса е много свтло розов, а жасмина е много тъмно розов, червен дори.

Мисля си да попреместя фуксията, тук е само листа в средата на снимката и да ги наредя хортензия, клематис, ако хвана и фуксията и розите накрая.

А това е градинката с глината отдолу. Там това зеленото най в ляво ще го махам, нищо не е и савсем накрая смятам да сложа жасмина, да се разпростре и в двете страни. Вие как мислите? Да не станат много наблъскани едно в друго. newsm78

# 544
Момичета знаете ли от къде мога да купя семена тученица.

# 545
  • София
Здравейте!
Някой гледал ли е годжи бери  newsm78 newsm78

# 546
Здравейте!
Някой гледал ли е годжи бери  newsm78 newsm78

Поръчах си от един разсадник, но и аз не знам кой знае колко.
В сайта на разсадника пише следното:
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СТУДОУСТОЙЧИВО РАСТЕНИЕ ! Може да се отглежда на над 1 000-1 200 метра надморска височина! Непретенциозно растение,което с успех може да се отглежда на всякакъв вид почви-от глинести до песакливи и бедни,на почви с алкална и кисела реакция!
Най-добре се развива на слънчеви места защитени от силните ветрове.
Не понася силните засушавания и прекомерното преовлажняване.

# 547
  • На остров
Дорет, ние имаме и клемантис и жасмин не съм сигурна дали жасмина е пълзящ, но си е доста стабилен храст. За клемантиса не е необходимо много дълбочина според мен, но нещо върху, което да се увива, нашите клемантиси са от миналата година и сме ги засадили под верандата и там има като едни върви, върху които се увиват.

# 548
  • София
Аз за трети път ще вкопавам розите и хортензиите и едни.....уф, щях да ги снимам, но кучето ги изкопа и изяде Confused Вече нямам сили....градина от прасето няма да отгледам....
Та, въпроса не е съвсем за тук, но как да опазя растенията от кучето?! Вързано е, но веднъж да се измъкне и....

# 549
  • густо майна Филибето
Какъв е този пълзящ жасмин, че и червен? Може ли снимка?

# 550
3дравейте.
Искам да попитам нещо за оформлението на градини, които съчетават тревна площ + острови или бордюри от декоративни растения (предимно храстовидни, не цветя).
3абелявам, че масово тревата е изрязана в много ясно подчертана линия, докато частта, където са посадени растенията, обичайно е леко задигната и се поддържа почистена от трева. Даже специални ленти се инсталират за целта: _1_, _2_. Rolling Eyes

На мен този облик ми седи малко претенциозен, прекалено облизан и не го харесвам толкова много. Чудех се толкова ли е важно това отделяне? Дали, освен естетически мотиви, има някакви други причини лехите да е оформят така? Тъй като не става дума за цветя, а за храсти, не може ли да се посадят директно насред тревата, без да се оформя леха? Не вярвам да си пречат, нещо във връзка с поливането дали може да има проблеми? Нещо такова, да кажем.

# 551
Моята градина е такава, но тя е правена навремето от ланшафтни специалисти. Лесно се почиства с тримера....иначе тревата заема всичко. Ако две седмици не се почисти е плъзнала навсякъде. Задигнатата част от мулча, които поставят всеки сезон.

# 552
  • густо майна Филибето
Barbabeau, и аз не я харесвам такава, но е лесно за поддръжка. Моята е свободно растяща, там където отгоре висят храсти , няма проблем, тя и на плътна сянка не расте. ММ коси, той повдига растението и окосява отдолу. Тревата брати постоянно, за година може да навлезе много навътре, ако има условия, аз постоянно някъде скубя. Обаче където има цветя и малки храсти, тревата навлиза между тях чак до центъра им, стърчи вътре из тях, понякога е направо невъзможно да се оскубе. Така че ако садиш нещо директно в тревата,осигури си един почистен от трева кръг малко по-голям от диаметъра, пък после решавай дали ще го ушириш и изобщо как ще процедираш.

Това , което си показала е сантолина, тя виси напред, предполагам, че я повдигат за да окосят.

Този перфектен ръб го правят с машинка някаква, доколкото знам и ръчен инструмент има,прилича на ножица с дълга дръжка, не зная как се казва, за да го потърся да покажа.
 Ръчно се прави с лопата и мотика. С лопатата се насича чима трева като линия, после с мотиката се отнема тревата в посока към затревената част (ох, не зная как да го обясня, но който е копал , знае). Точно където се засичат мотиката и ръба от лопатата, се получава този отрязък. После с мотичката само се поддържа.

Ограничителните ленти са страхотни, могат да се вкопаят,тук има само едни пластмасови меки, много грозни като се наслагат стърчащи (лично мнение).

Друг начин да се спасиш от трева между цветята в лехата е да покриеш с дебел слой мулч. Още по-добре ако е първо с геотекстил, отгоре мулч, така почти не пониква тревичка, а ако се захване някоя, се вади лесно. А ако има многогодишни плевели отдолу, няма как да излязат.

Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 08:53 от Ljuboznatelna

# 553
Барба, и на мен ми е прекалено подредено така, както е показано на снимката, но пък можеш да се възползваш от идеята с лентите, като ги поставиш много по-близо до самите храсти, в по-не/правилна форма, така, както на теб ти харесва, или пък да садиш сезонни цветя между храстите и тревата.
Предполагам, че е голямо облекчение липсата на треволяци, аз водя неравна борба с тях.

# 554
  • густо майна Филибето
Малко снимки с днешна дата:

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт