ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 456
  • 744
  •   1
Отговори
# 555

Ръчно се прави с лопата и мотика.
Само със специална лопата, прилича на режещ ръб на мотика...става доста трудно, аи разликата между "лопатата" и инструмента е около $100.

# 556
Момичета, посъветвайте ме как да реша проблема с буйно избуяли къпини и храсталаци покрай оградата. Толкова много бяха, че ако не знаех къде е мрежата, нямаше да я забележа. Днес ги орязахме здраво, но не ни стигнаха силите да разкопаем и извадим корените. Опасявам се, че след седмица-две няма да личи, че сме разчиствали. Нямам възможност да поставя плочки и да оформя тротоар, както и не мога често да се грижа за това дворче. С нещо да напръскам?  newsm78

# 557
Момичета, посъветвайте ме как да реша проблема с буйно избуяли къпини и храсталаци покрай оградата. Толкова много бяха, че ако не знаех къде е мрежата, нямаше да я забележа. Днес ги орязахме здраво, но не ни стигнаха силите да разкопаем и извадим корените. Опасявам се, че след седмица-две няма да личи, че сме разчиствали. Нямам възможност да поставя плочки и да оформя тротоар, както и не мога често да се грижа за това дворче. С нещо да напръскам?  newsm78
Ако искаш да изчезнат завинаги ги напръскай с препарата "Раундъп". Пръска се върху зелени листа и уморява всичко. За съотношението трябва да прочетеш на шишето  Peace

# 558
Благодаря за отговорите за тревата. Не се бях замислила сериозно, че между по-дребните и нежни храстчета и цветя ще е проблемна. Thinking Градинарят, който ще ни поставя чимовете, вече спомена, че иска да изреже лехи около местата, където смятам да разположа растения. Не сме го обсъждали още сериозно и се хвърлих в размисъл какво да му кажа, когато дойде ред на това. Трудно ми е да преценя. Не искам прекалено "купешки" вид, но пък и неравна борба със стърчаща трева и трудна поддръжка също не ми звучи добре. #Crazy Разглеждам снимки в нета и се опитвам да се приближа до някакво решение...

Любознателна, вие като започнахте градината ви от една гола поляна, как я планирахте в началото? Чертахте ли схеми, правила ли си някакво специално разпределение на растенията по типове?
Нашето дворче е миниатюрно, но понякога точно това ме плаши и ми се струва, че трябва всичко да е още по-хармонично и добре преценено, за да не седи смотано.

А, по повод на ограничителните ленти за трева, да ви покажа на каква геаниална употреба попаднах. Мисля, че това не са баш същите ленти като от по-горните снимки, но са много подобни:

# 559
Благодаря, Elinka9208

# 560
  • Бургас
За къпините вземи от агроаптеката възможно най-агресивния препарат против плевели и направи двойна концентрация. С нормалната концентрация за треви не може да се унищожи корена им и пак излизат. Да вадите корените също не си струва усилието - все нещо остава и те пак излизат.
Всичко това ти го пиша от опит - голям къпинак имахме в двора и още се опитват да навлязат през оградата от вън  Laughing

# 561
  • До морето :)
Здравейте! Четох, че латинките на издържат на пресаждане. Проблем ли е, че са 8 в една продълговата саксия?  newsm78

# 562
За къпините вземи от агроаптеката възможно най-агресивния препарат против плевели и направи двойна концентрация. С нормалната концентрация за треви не може да се унищожи корена им и пак излизат. Да вадите корените също не си струва усилието - все нещо остава и те пак излизат.
Всичко това ти го пиша от опит - голям къпинак имахме в двора и още се опитват да навлязат през оградата от вън  Laughing
      Благодаря ти, ще го направим. Доста от къпините бяха с много дебели стебла.
Скрит текст:
А ви е бедна фантазията какви находки имахме между храсталаците - чифт маратонки и чорап за разкош, емблема от мерцедес, автомобилна антена,  богата колекция от малките разфасовки на всякакъв вид алкохолни  напитки и изобилие от опаковки на вафли, кроасани, сокчета, мокри кърпички. Наблизо има нещо като детска площадка, но там няма никакъв кош за боклук и вятърът навява всичко към удобните къпини. Оставих голяма торба при майките, дано да я използват. А кварталните пияници най-много да започнат да мятат бутилките в двора... Уффф

# 563
  • густо майна Филибето

Ръчно се прави с лопата и мотика.
Само със специална лопата, прилича на режещ ръб на мотика...става доста трудно, аи разликата между "лопатата" и инструмента е около $100.

Може би трябваше да поясня, че лопатата е права, бел. Става, от опит го казвам.

Любознателна, вие като започнахте градината ви от една гола поляна, как я планирахте в началото? Чертахте ли схеми, правила ли си някакво специално разпределение на растенията по типове?

О, чертах и още как! Аз съм работила и най-дълго като чертожник, затова и някаква професионална деформация съм получила, докато не видя чертеж, не мога да си изясня нищо Laughing
  Аз започнах още без къща (бях си я чертала безброй пъти, но нямаше още проект), само беше ясно накъде искам да гледа хола. От там нататък ММ искаше да има хубава гледка и зимата, затова ъгъла е вечнозелен. там направи и езерото. Входът за двора е възможно най-близко до голямата улица. Вече не е така, защото имаме и съседния парцел, затова беше много трудно после с приобщаването му. Има рязка граница между двата парцела - алея за автомобили, и след като всичко беше засадено, не искахме нищо да местим. затова по-новата градина е съвършено различна, като има граница да си е граница.
Това, което е съобразявано най-много е откъде какво искаме да видим. Храстите и дърветата са ситуирани така, че да не пречат на видимостта от дадена точка. Също и сенките на дърветата - къде искам да падат. Осветяването на съседните растения също е от значение, някои искат слънце, други шарена сянка.

Най-смешното беше, че като пристигна буса с растенията, аз бях забравила чертежа в къщи Joy така че импровизирахме и растенията не бяха на първоначалното си място, но основните неща бяха спазени.

И защото работихме на две групи (имахме още трима помощника да копаят дупки, защото ни чакаха 200 растения на гол корен), после имаше малко - ти защо това така го насади, а ти защо онова така.....
Още мрънкам за една лента чемшири, които отгоре на това не са на точната линия и ми бодат очите, но така ще си остане.

Друго, което доста по-късно отчетох е, че светлите пастелни цветове се открояват по-добре на сянка или тъмен фон , на ярко слънце се губят. При ярко огряване се открояват ярките цветове - жълто, оранжево, червено, синьо. Лилавото на сянка е по-синкаво. Надвечер белите и бледите цветове просто светят!

Barbabeau , какво имаш предвид под подреждане по типове? Случвало ми се е например доста късно за обърна внимание, че дървовидната кичеста ружа много простее до роза, и я местих. Нещо такова ли имаш предвид?

# 564
  • На остров
Любознателна впечатли ме с разказа ти   bouquet! С удоволствие бих разгледала снимки Simple Smile! Аз съм още на период проба грешка с разни едногодишни цветенца, иначе за трайните имаме идея къде ги искаме, но сме внимателни още преди да приключим с всички строителни промени.

# 565
  • софия
здравейте, отскоро се опитвам да се занимавам с градинарство и не знам дали питането ми е за тук. засадих семена рукола в саксии и те вече поникнаха, но доста нагъсто според мен - на около 1см. да ги оставя ли така или да ги разсадя. останалата част от семената ще засадя в двора, но не знам колко нагъсто да са? посъветвайте ме, моля?!

# 566
Ljuboznatelna, аз също говоря от опит. 4 години в Канада се мъчих с такова нещо, но дворът ни в Хюстън е в пъти по-голям + благоприятните климатични условия за развитие на тревата, та "узрях" за идеята за автоматична машинка. Довечера ще снимам и ще покажа лопатата, но определено е мн различно от това което ние в БГ наричаме лопата.

# 567
  • ENGLAND
Нямаше ме няколко дни, та сега ви дочитам. Още не съм засадила жасмина и клематиса, а имам и три броя малини, надявам се след няколко дни да съм по-свободна и да се заема с градината.
Ето го клематиса

А това е пълзящия жасмин, казват му още червен жасмин.

# 568
запис и от мен,изключително интересна темичка....аз съм голям фен на всичко зелено,но двора и мястото в къщи не позволява много.Понеже е пролет и всички сеем петунии и съкъсчета(дъвки) да ви издам една тайна как стават като топка от цвят по висящите къшпи(може би сте забелязали и знаете,че почти никога не стават така).Тайната е че ги поливат с вода в която има мая за хляб,съотношението е 1кубче на 10л.Аз поливах ягодите на терасата ми и станаха като марули..хахха...успех на всички с това красиво хоби  bouquet

# 569
  • густо майна Филибето
Любознателна впечатли ме с разказа ти   bouquet! С удоволствие бих разгледала снимки Simple Smile! Аз съм още на период проба грешка с разни едногодишни цветенца, иначе за трайните имаме идея къде ги искаме, но сме внимателни още преди да приключим с всички строителни промени.

Цъкни на картинката в подписа ми. Меню "Градината през годините".

Doret, благодаря, че ни запознаваш с такива интересни растения  bouquet Този ми е непознат, а той дори има възможност да оцелее някоя и друга зима при мен Grinning Но нямам място вече Confused
За малините имай предвид, че правят много издънки, понякога на половин метър от растението, след втората - третата година обаче. Аз имам ремонтантни, те започват да дават плод малко по-късно от другите, но пък го дават докато има кой да ги опрашва и да е топло да почервенеят малинките. Случвало се е и декември да откъсна някоя. Simple Smile

Miranda Stoqnova, много полезна информация, непременно ще опитам  bouquet

здравейте, отскоро се опитвам да се занимавам с градинарство и не знам дали питането ми е за тук. засадих семена рукола в саксии и те вече поникнаха, но доста нагъсто според мен - на около 1см. да ги оставя ли така или да ги разсадя. останалата част от семената ще засадя в двора, но не знам колко нагъсто да са? посъветвайте ме, моля?!

Ще трябва да ги разсадиш. Аз за първи път сях есента, част от тях разсадих, разсадените бързо настигнаха другите и станаха по-големи. Руколите ми презимуваха и продължавам да късам от тях листа за салати, вече цъфтят. Преди дни сях пак, на третия ден покълнаха, много лесен тоя зеленчук, не разбирам защо е толкова скъп. Лятото май няма какво да го правя, но ще оставя няколко корена от любопитство какво ще се случи с тях.
Ако само късаш листа, без да вадиш растението, ще имаш прясна рукола винаги. Аз правя така и с насадените есента балучки, сега късам само перата на лукчетата без да вадя, те продължават да си растат, можех да мина и с половин килограм балучки за засаждане. Обаче някои вече извадиха цветонос и ще спрат да вадят листа, тази година пробвам и с арпаджик, да схвана най-сетне защо се сади едното, защо другото.

Последна редакция: вт, 23 апр 2013, 08:19 от Ljuboznatelna

Общи условия

Активация на акаунт