ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 449
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
  • софия
уффффффф, аз съм супер изморена Sad
Сигурно повечето ще ми се смеете, обаче за мен това си е постижение.

Реших, че ще се боря и ще си направя цветна гардина. И не, че е кой знае какво аранжиране, даже никакво, обаче малко по малко ще си засаждам цветенца. Какви става ясно с дните- аз не разбирам и каквото ми хареса, такова си купувам според парите които имам.

И измежду засаждането е ясно, че трябваше да си обърна внимание на тревата ( аз сега само трева имам), която беше много хубава миналата година, а сега вече и време за малко грижи....

Аерирам си я - без ръце оставам, защото го правя на ръка. Добре, ама има места където тревата е мноооого пораснала и трябва да се окоси- еми аз си постривам с ножица.  Embarassed Мъжа ми послдните няколко дни работи едва ли не денонощно, а пък с косачката мен ме е страх защото не е изправна и се ужасявам от ток.

Днес ще ходя да си купя мотика. Вчера довлачих криво ляво някакъв чувал с пръст ( май беше по-тежък от мен), днес ще си купувам тор да подхраня тревата като приключа с аерирането....

Отделно имам една малка част (около 10-15) кв.м, отрстрани на къщата, където тревата е трагедия- цели сухи участъци, май ще трябва да позасея на тези места...., ма преди това пък да отстраня всичко загнило и изсъхнало...

Може да ви изглежда никаква работа, ама това за сам човек (при това за първи път наемащ се и не знаещ) си е множко.И се отчайвам.

Искам да направя малки оградки за да не ми докопва кучето китките (той като цяло вече рабра и не ги пипа, ама аз искам да се затраховам). Това пак и отнема време. Не че не мога да си купя- ама така и не си хареах нищо от магазините.

И кога ще ми цуфнат цветенцата, кога ще им вида красотата та да бидя че не е било много труд на вятъра  ooooh!

И като ви гледам красотите..... еми мойте май никога няма да станат такива. Sad

Не знам , отчайвам се вече! Sad

Добре че поне самата работа в градината ми носи удоволствие....... ама все пак искам и да видя разслистени цветя, че съм се справила един вид! (много ме е страх че при мен нищо няма да се хване  Cry )

До сега разглеждах градината на Любознателна . Еееееееехееееее каква прелест!   bouquet

# 571
  • густо майна Филибето
 Hug
Как с ножицата бе момиче, без ръце ще останеш, а колко време се губи.....
Аз да си призная, нито веднъж не съм окосила градината, ММ го прави само. Виртуоз е на всякакви ъгълчета, краища, нищо не пропуска, коси до пълна невъзможност (остават едни такива участъци). И аз тогава минавам с ножица, ако се налага и не ме мързи.

Градината ми отнема много време, няма какво да ви лъжа. Сутрин отнема половин час да си я разгледам, докато си пия кафето Grinning После като се врътна да направя нещо в нея, и станало обяд. Мен най-много ме обезкуражава треволяка, не махнахме троскота още в началото, както направихме с първата половина, и сега и аз изпадам в отчаяние, защото в по-новата част имам повече цветенца и тревите ги изпреварват.
Тая моята градина не е за хора, които излизат в 8 и се прибират в 18ч, и от там нататък оправят къща и деца. Аз поради различни причини съм си в къщи, вярно, отскоро живеем там, но преди всяка вечер ходехме и само работа, работа...Нямах време да си я погледна и порадвам. Добре че през деня свършвах останалото.

Аз много харесвам и градски тип градина, където формите са по-геометрични, цветовете са по-малко и самите градини са по-малки. Едно спокойно ми става като ги разглеждам, сигурно и от това, че там няма и чак толкова работа Laughing Барбабо показа последно една такава, да онагледи използването на бордюрите.

# 572
  • софия

здравейте, отскоро се опитвам да се занимавам с градинарство и не знам дали питането ми е за тук. засадих семена рукола в саксии и те вече поникнаха, но доста нагъсто според мен - на около 1см. да ги оставя ли така или да ги разсадя. останалата част от семената ще засадя в двора, но не знам колко нагъсто да са? посъветвайте ме, моля?!

Ще трябва да ги разсадиш. Аз за първи път сях есента, част от тях разсадих, разсадените бързо настигнаха другите и станаха по-големи. Руколите ми презимуваха и продължавам да късам от тях листа за салати, вече цъфтят. Преди дни сях пак, на третия ден покълнаха, много лесен тоя зеленчук, не разбирам защо е толкова скъп. Лятото май няма какво да го правя, но ще оставя няколко корена от любопитство какво ще се случи с тях.
Ако само късаш листа, без да вадиш растението, ще имаш прясна рукола винаги. Аз правя така и с насадените есента балучки, сега късам само перата на лукчетата без да вадя, те продължават да си растат, можех да мина и с половин килограм балучки за засаждане. Обаче някои вече извадиха цветонос и ще спрат да вадят листа, тази година пробвам и с арпаджик, да схвана най-сетне защо се сади едното, защо другото.
[/quote]

моите ги засадих преди 4дни. кога да ги разсадя, колко големи трябва да са станали?

# 573
Любознателна, и аз питах няколко пъти за лука в био-зеленчуковата, все нещо не ми беше ясно, последно май разбрах, че арпаджикът е за глави, а балучките за зелено.  Crazy
Руколата как изглежда, като е годна за ядене, че аз садих микс някакъв, има и рукола, и някакви червени листа, още не знам какъв вид трябва да добият и кога да ги почваме.
Под тунелче или на открито зимува?

Амели, постоянство, упоритост и къртовски труд и ще стане.  :lol
Моят съвет е да не се хвърляш в целия двор, ако е много голям, а да го правиш на части.
Първо си изясни концепцията, различните кътове, след това насади храстите, за да могат да растат, докато се занимаваш с всичко останало.
Него можеш да правиш на части, първо един кът, после друг и така, аз започнах с едни туи, които да скрият грозна съседска постройка, после се концентрирах върху местата, които виждам постоянно, докато седим на двора, още дори нямахме навес с барбекю.
Сега, след 5-6 години още не съм се справила с целия двор.  ooooh!

Борбата с троскота и при мен е драматична, в събота му отделих 5 часа - плевене между лалетата. И то не е плевене като плевене, а с ръчната лопатка, в дълбочина - поне 15 см.
А имам още 2 пъти по толкова само в цветната градинка, а имам и зеленчукова.

# 574
Аз сега да ви попитам за съвет. Не намерих много информация за хортензиите тук. Та имам 3 хортензии, които са много стари  и големи. Едната я пече доста слънце, а другите 2 са на полусянка. През лятото стават много големи, пускат много листа, но нито един цвят, а и да пуснат някой, той е много блед и невзрачен... Та ще ме посъветвате ли как да се грижа за тях, за да цъфнат... и есен или напролет режат ли се?  newsm78

# 575
Друго, което доста по-късно отчетох е, че светлите пастелни цветове се открояват по-добре на сянка или тъмен фон , на ярко слънце се губят. При ярко огряване се открояват ярките цветове - жълто, оранжево, червено, синьо. Лилавото на сянка е по-синкаво. Надвечер белите и бледите цветове просто светят!

Barbabeau , какво имаш предвид под подреждане по типове? Случвало ми се е например доста късно за обърна внимание, че дървовидната кичеста ружа много простее до роза, и я местих. Нещо такова ли имаш предвид?

Любознателна, много ти благодаря за целия ти отговор, но това подчертаното, ако не си го описала досега в блога, напиши го - много е полезно! Hug

И аз не знам какво точно имам предвид по типове, но, да - естетически... според поливането също...
А ако садя някое сенколюбиво под сянката на някое дръвче, тя нали сянката се върти, предполагам, че трябва да го разположа така, че да избегна следобедното слънце, докато сутрешното е допустимо или как?

И хайде малко да оплакнем очи с едни снимки от тази сутрин с градината на... едни съседи.
Нали знаете приказката как тревата на съседа винаги е по-зелена?! Twisted Evil Crossing Arms
Скрит текст:

# 576
  • София
И хайде малко да оплакнем очи с едни снимки от тази сутрин с градината на... едни съседи.
Нали знаете приказката как тревата на съседа винаги е по-зелена?! Twisted Evil Crossing Arms
Скрит текст:

Не само оплакнах очи, но и душата ми иска такава градинаааааааааа!  Simple Smile

# 577
  • густо майна Филибето
Истинска средиземноморска приказка (ако ще и да е на езеро)!!! Не мога да се нагледам Heart Eyes
Много голям двор тоз съсед! Твоят ми се видя мъничък.

Barbabeau, благодаря ти за препоръката, не съм го направила, защото не мога да го подкрепя със снимков материал Wink А и това е нещо, което трябва да се види със собствените очи - как светят белите цветя след залез. А ако и ухаят .....

Много, много харесвам средиземноморския стил (то кой ли не харесвам Laughing) и ми се искаше тази върба да е миризлива върба Elaeagnus angustifolia , защото е най-близко на вид до маслина. Има и една круша, която има подобен изглед pyrus salicifolia
Аз и маслина си имам, даже оцеля в суровата зима, но е тооооолкова малка Grinning

Сенколюбивите рядко са чак толкова сенколюбиви, че да не издържат малко слънце. Само им трябва малко повече влага. И да, сутрешното е "по-доброто".

Аз мъча някои сенколюбиви на пълен пек, например хойхери. Може би цветът им ще е малко по-различен на сянка, но иначе са добре. може би ако са жълти ще прегарят. Това се случва с една декоративна трева, хаконехлоа, тя в най-големите жеги прегаря отгоре.

Напиши някакъв списък към кои растения си се ориентирала, да се подсетя какво би им стояло добре, за да се спази този стил. Едва ли ще е всичко, но ще пробвам Simple Smile То и как да се сетя за алое , като тук го няма Rolling Eyes

Докато търсех снимка на хаконехлоата, попаднах на моя, тук малко сянка й пази друга декоративна трева, която всъщност обича сянка, влага и плодородие, а аз съм я сложила на пек, суша и пясък. Ама ето на - успяла да цъфне Laughing Сега съм сложила там юка. (не обръщайте внимание на скалите, още не са довършени)

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 18:50 от Ljuboznatelna

# 578
  • софия
днес купих семена червено салатно цвекло и манголд.  да им правя ли разсад или директно?

# 579
Здравейте а аз пък искам да си посъдя магнолия бихте ли ме посъветвали как мога ди си я захвана без да си я купувам от някой разсадник.
от клонче ще стане ли или трябва издънка

# 580
Здравейте,

нямам време тия дни да вляза в любимата тема... затова пък съм с ядове в градината... Twisted Evil

в унисон с поста на Амели... да и кажа да не се отчайва . И ние сме пишман градинари с моят мъж. Ама се блъскаме... и почти нищо не постигаме Mr. GreenМа важното е блъсък да има. Луд умора нЕма!!!!!
И по тази причина да ви се оплача. От миналата седмица най вече сме във владение на новият двор. Той си е наш от есента, но квартирантът не искаше да се изнася.. то като казвам квартирант не значи че е плащал наем..ама накрая не издържах и викнах , и знаете ли как бързо се изнесе.
Сега вече имаме двор...широк, защото го приобщихме към старият. Лошото е че отървахме сезона за засаждане...и много ме е яд. Исках иглолистна група..ама ще чака до другата пролет. Любознателна ще прибягна до съвет до теб. Ама като седна по нашироко да опиша мераците си.
Сега да ви се оплача..вчера дойде багер да "изкопае" път до парцела, че слизахме 100м надолу от пътя за да стигнем до вкъщи. То не че нещо.. ама що материал за стоежа сме пренесли с количките... само с виждане става... Та дойде трактора, и като изкопа половината парцел,
и аз като му ревнах.....като видях резултата... просто ми се стъжни такива урви и погром след него. че ми взе и 150 лв. за погрома.. Това 100м да заглаждам след него с мотиката ми се видя направо къртовски и непосилен труд. Затова днес извиках човек с моторна фреза. Да фрезова след трактора и да разбие огромните късове пръст.От тук нататък обаче... съм в неведение какво да направя. Трябва да се утъпче и да се насипе с камъни и трошляк.Обаче валяк не може да влезе там...то може newsm78...ама не може излезе по баира...
Та приемам решения всякакви. Най хубаво е да завали дъжд и да се слегне...ама де тоз късмет...
Затова някак трябва да се справяме след фрезата.
И така де, наоплаках ви се...
След малко ми свършва раб.време и отивам да видя този какво ги е сътворил, че и ако след него ревна... ще се откажа - да знаете!!!!!! Twisted Evil

Хубава вечер дами! Hug

# 581
Нещо с "нож" мина при нас, но не го знам какво е, не го видях, багер ли е, трактор ли е, някаква друга машина ли е - не знам.

# 582
  • густо майна Филибето
днес купих семена червено салатно цвекло и манголд.  да им правя ли разсад или директно?

Манголд съм сяла директно. Цвеклото не знам.
Сега ме подсети да си снимам един случайно оцелял манголд, този е с ярко, ама много ярко червени стебла. Бях си купила семената от Англия, тук още не продаваха. Имаше и с ярко жълти листа и един с тъмно лилави жилки на листата. Но оцеля само този с червените стебла и най-много един обикновен. Ако успее да цъфне тази година, ще си събера семе да си го сея някъде.
На вкус ми харесва единствено пресен и овкусен на салата. Иначе леееко ми нагарча. За салата е грубичък, а сварен е по-фин и от спанак.

JuliS, съчувствам ти. Освен да поливаш?

# 583
да ви кажа... поуспокоих се...
Снощи момчето което фрезова много се постара... Раздроби буците доста ситно.
Обаче сега пък идея си нямам какво да направя? Някой настилал ли е път?
Мисля да го изчакам седмица -две да слегне... обаче пък да не вземе да расте трева? newsm78 По Великден винаги вали, на това се надявам общо взето, Любознателна- около 600квадрата е... как да поливам пусто... ooooh!Та мисълтта ми беше като се послегне малко да насипя едър трошляк и после по ситен трошляк  Thinking Обаче съм си в неведение, да не би земята да глътне трошляка, както е рохка... че си е бая инвестиция...

# 584
  • Бургас
JuliS, със сигурност ще го глътне. По-големи камъни си намери за основа и отгоре вече чакълите.
Имаш ли откъде да ги вземеш - кариера наблизо?
Ние насипвахме път и се наложи няколко пъти, за да стане устойчиво. Особено щом си с наклон винаги водата ще отнема по малко

Общи условия

Активация на акаунт