ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 452
  • 744
  •   1
Отговори
# 75
  • густо майна Филибето
Ааа, направо питай Hug После имаш да четееешшш....14 теми са това Laughing

# 76
  • на брега на Дунава
 Ljuboznatelna И аз искам да питам.Харесвам много Мюленбергията /твоята на снимките е прекрасна/ ,но разбах ,че цъфти само през есента.В останалото време красива ли е или е незабележима.Висока ли става в действителност.При мен всички растения стават по високи отколкото ги описват по етикетите .

# 77
  • София
Вярно да питам, вече се обърках тотално. В двора нямам нищо - нищо!
Оставила съм бордюр 80см пред вероятната тревна площ и се чудя какво да засадя.(дължината му е около 10м)
Искам лалета, зюмбюли, нарциси и други пролетни цветя, които ще бъдат евентуално първите на които ще се радвам, но...когато преминат, пак ще олесее. Та, на какво друго да заложа.
Знам, че трябва да ги групирам що годе, но ви моля за съвет какво да е? Абсолютен начинаещ градинар съм.
Въпрос номер 2 - имам стена зад къщата, която на височина идва до 3м. Не ми харесва и искам да се "облече" в нещо. Гледах дива лоза и ми хареса. Дали е подходяща?
Търся и не висок цъфтящ( по възможност) храст, който искам да засадя в източната част на градината.
Хортензията ( за която Любознателна ми отговори Hug) дали би била удачна?
И последно - имам една юка, на която ще ви покажа снимка - нараст на корона невероятен, стъблото не я държи. Извива се, усуква се и продължава да расте. Стъблото си е същото. Станала е нещо огромно, няма къде да я сложа- ще понесе ли орязване или....

# 78
  • густо майна Филибето
МХ , цъфна през октомври. Иначе си е една обикновена сухоустойчива трева. Имам наблюдения върху една, която е насадена на влагозадържаща почва и е добре поливане - тя цъфти по-слабо от моята, насадена на песъчлива почва. За себе си направих извод, че на по-засушено се чувства по-добре, но не съм сигурна на 100 процента.Тука е долу точно в средата, зелената трева (юли) https://lh5.googleusercontent.com/-VUIDq-5aGS8/T_Q1dj3CtjI/AAAAA … 1024/P9142030.JPG  Три корена са, затова е по-пищна.

Ms.Gorgeous, да ти кажа сега какво аз знам за хортензията. Предполагам, че имаш от този вид:

При мен хортензиите не се чувстват добре заради алкалната почва и твърдата вода, не растат, жълтеят и цъфтят много слабо. Затова аз не съм критерий, сигурно има момичета тук, които ще ти кажат повече Wink
Тези хортензии цъфтят на миналогодишни клонки, което значи, че ако измръзнат зимата до корен, после няма да цъфнат. Затова е добре да се садят на завет и ако зимата е студена, се защитават по някакъв начин - загърлят се с пръст, с шума, борови клонки или нещо такова. Целта е да се запазят колкото може повече пъпки за пролетта, откъдето ще тръгнат цъфтящите клончета.
Колкото по-алкална ти е почвата, толкова по-розов ще е цветът. И обратно, при киселинна цъфтят в синьо. Има си и сортове, които са си само розови, или бели, шаренки и т.н., но преобладават розово/синьо. Постигат се разни ефекти с малко оцет или лимонтузу във водата, алуминиев сулфат , може и още начини да има, при моя беден цъфтеж не съм си правила труда да опитвам.
Лукувичните наистина изглеждат зле след прецъфтяването, а трябва да ги изтърпиш, докато листата съвсем се скапят. Обикновено помагат цветя, които се разлистват по-късно и скриват жълтите листа. Може да са едногодишни, може многогодишни. Лехата ти е дълга, добре ще е да има и някое ниско храстче. Всичко е въпрос на вкус, харесай си някоя картинка в интернет, ние ще разнищим какво са насадили на нея Simple Smile
Юката няма ли си издънки долу? Според мен ако я отрежеш, ще избият. Тя е упорито растение, и след като се премахне, корените й продължават да дават издънки.

Дивата лоза е безпроблемно растение, захваща се сама за стената, веднъж прихваната(поне една година й трябва да се полива умерено) вече дори може да не се полива. Тръгва бурно след втората, третата година. Ако поливаш и ториш, може да покрие по-голяма площ по-бързо.

# 79
За дивата лоза трябва леко грапава мазилка, иначе не се хваща, моята беше на варосана стена и правих подпора, вече сме с грапава и се надявам през пролетта да се хване за нея.

Хортензията ми е едно от любимите цветя, но това лято цъфтя с дребни цветове, много жега и беше.
Иска много вода, не обича лятно следобедно слънце, според мен е по-подходяща за северна част на двора, където други растения не се чувстват добре.
Аз това лято съм торила само с утайка от кафе хортензията и рододендроните.
Обичат кисела почва.

# 80
Благодаря за отговора за хризантемите. Ще видя дали ще се организирам тази седмица.

За хортензията и мен ми се ще да си сложа. Много ги харесвам.
А реално кога се сади?

Както Ms.Gorgeous, и аз се чудех какво следва след пролетните.
Имам общо взето всички посоки в двора, но най-много място на слънце пред терасата.
Там ще сложа лалетата.
Мога ли да сложа далии до тях на пролет?

# 81
Може пролетта да садите около лалетата каквито летни цветя искате, но не е лошо да има и многогодишни храсти, както и рози- цъфтят цяло лято.
Далиите цъфтят по-късно, поне при мен, преди тях са гладиоли, лилиуми, ехинацея, латинки, невени, карамфили, маргаритки...тагетисът пък е като циганче в градината, непретенциозен, ако успея да го опазя от голите охлюви в началото.

Абе много летни цветя има, които се сеят пролет, аз обаче търся храсти, многогодишни  и студоустойчиви, които да цъфтят през лятото. Пролетно цъфтящи имам много, но летни почти нямам.

За лятото- астилбе, има различни цветове, многогодишно е: 
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=298

книфофия също ми е сред любими: http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=301

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 11:55 от нова

# 82
  • DE
Здравейте!
Идвам и аз с питанка...
Открих в една градина смрадлика и ми дадоха едно клонче(резенче).
Бучнах го в саксия, но почна да съхне.
Моля за съвет как да си го захвана(по тукашните ширини е рядко срещан храст).

# 83
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте!
Идвам и аз с питанка...
Открих в една градина смрадлика и ми дадоха едно клонче(резенче).
Бучнах го в саксия, но почна да съхне.
Моля за съвет как да си го захвана(по тукашните ширини е рядко срещан храст).

обикновено изкарва издънки от корените, не съм чувала да се захваща от клонче,но може би не е невъзможно  Thinking опитай да я боднеш в пясък, пролетта така вкорених една розичка  Hug

# 84
  • DE
st. Dobri
благодаря!
Нямам си  представа как стават тези магии, но клончето не изглежда добре.
Ще го бодна в пясък, ако не, ще прося за някаква издънка.

# 85
  • В градината...
Здравейте, на Кауфланд са пуснали калуна по 1,50. Чудя се дали да си купя няколко. Преди имах, но някои измръзват, а други с времето и те изчезват  newsm78

# 86
  • густо майна Филибето
Ако във вашия край виреят добре рододендрони и азалии, тоест почвата е кисела и има достатъчно влажност през цялата година, може да пробваш.

# 87
  • В градината...
Така като гледам, спадаме към сиво-кафявите горски почви. А рододендрони май не съм срещала наблизо  newsm78

# 88
Записвам се да Ви следя много   bouquet

# 89
Здравей,perunika аз си купих от кауфланд калуна  пресадих я в малко по голяма саксия и я сложих на остаклена тераса за сега върви добре.

Общи условия

Активация на акаунт