ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 694
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте момичета, много хубаво,че ви има и ви намерих Simple Smile
Имам нужда от помощ.Ще се радвам,ако можете да ми помогнете със съвети :Simple Smile
Имам къща и в момента се чудя и мисля кое къде да садя.
Искам да направя една композиция с висока Туя смарагд и до нея някак отстрани да сложа две кълбовидни туи.Дали ще е хубаво ако сложа пред тях ред Делосперма лилава и ред Енотера жълта?
Да обградя все едно туите и да създаде някакъв цвят самата композиция.Замислих се и за някаква такава декоративна височка трева и заешко ухо,но нз дали няма да стане много претруфено.Какво мислите,ако имате други идеи ще се радвам да ми помогнете Simple Smile

# 91
  • ENGLAND
И аз тук с въпроси.
Кога да подрязвам розите? чета и се чудя, пише през есента, пише и през пролетта. Искам моята пълзяща роза да покрие цялата рамка, но израстна едно дълго стъбло и оттам разклонения и трябваше да извия стъблото. Какво ще ме посъветвате за да имам роза, която да покрива цялата рамка.
Тук е през лятото като цъфти http://www.prikachi.com/images/244/5459244t.jpg
а тук сега http://www.prikachi.com/images/255/5459255B.jpg
Въпрос и за хортензията. Пак чета пише подрязва се на пролет, но пък другаде пише да се махат изсъхналите цветове. Какво да я правя, да я оставя така и напролет да режа или....? http://www.prikachi.com/images/279/5459279z.jpg
Видях Любознателна има страхотни хости. Моите са от тази година, но след всичките валежи тук листата им направо се превърнаха във вода и изгниха. Какво да правя за да имам хубави хости напролет, вече за трета година купувам и садя и все напролет нищо не излиза.
И още един въпрос за луковичните растения. Посадих съм над 200 луковици на лалета, гладиоли, зюмбюли и какви ли не още цветя. Някои цъфнаха, други не. Но съм оставила луковиците във земята, не съм ги вадила. Има ли шанс напролет да цъфнат или да садя нови?
И последен въпрос към Любознателна. Как да вкореня клонки на фламингото? Беше ми писала за фламингото, но нали съм пишман градинар не знам как става това, сега ще ги подрежа моите да станат като дърво с корона.
Сори за многото въпроси, надявам се някой да ми отговори.

# 92
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...И още един въпрос за луковичните растения. Посадих съм над 200 луковици на лалета, гладиоли, зюмбюли и какви ли не още цветя. Някои цъфнаха, други не. Но съм оставила луковиците във земята, не съм ги вадила. Има ли шанс напролет да цъфнат или да садя нови?
...

лалета, зюмбюли, нарциси, кокичета, минзухари, алиум, пушкини, мускари и още много други успешно зимуват навън, а напролет цъфтят пак. гладолите, далиите, анемонето, фрезиите (със сигурност има и други) рядко оцеляват  Confused

# 93
  • густо майна Филибето
boggy , тези кълбовидни туи нали ще са с различна големина, че нали знаеш две топки и една свещ в средата какви асоциации навява Laughing
Делоспермата не държи много на студ, особено ако е мокро. Ако я покрие сняг има големи шансове да оцелее, иначе не е сигурно.
Енотерата не само оцелява, ами се утроява и упеторява всяка година Simple Smile Нямам такава, но като че ли цъфтеше само веднъж? Момичета, поправете ме, ако не съм права.
Цветятя поне можеш винаги да преместиш есента или ролетта, дори и да не ти хареса композицията. Но според мен ще се получи добре newsm10

Doret, розата ти е пуснала два млади клона, развържи ги и ги наклони подобно на стария, те пролетта ще пуснат странични клонки и ще цъфтят. Всъщност това е начинът да се накарат розите да цъфтят повече, по-специално катерещите. Клоните се накланят на поне 45 градуса, а най-добре да се хоризонтират в по-голямата си част (но полека, да не ги счупиш, колкото позволява), тогава всяко листо , което има пъпка, може да се превърне в клонче и да цъфти.

За хортензията вече писах, че не съм спец, но това, което знам е, че сега можеш да отрежеш само цвета. Ако стеблото е много дълго, можеш да скъсиш и наполовина.
Хостите вече жълтеят и съвсем скоро направо ще изчезнат, така до ролетта. Възможно е твоите да гният или нещо да ги яде? newsm78

Върбичката можеш да опиташ да я натопиш във вода, докато пусне корени. Или пък просто я зарови някъде и поливай, когато е сухо, пролетта може би ще е вкоренена. Аз бях боднала за проба няколко клонки в тинята на езерото(няма вода, просто постоянно влажна почва), пролетта имаха коренчета.

# 94
  • София
Здравейте,

не съм прочела темата но идвам с въпрос? Искам да направя напролет детски кът в двора за малката ми принцеса. На това място в момента има само цветя. Смятам сега да прекопаем и да извадим цветята. Въпросът ми е с какво да затревя и кога - сега или на пролет? Мислех за бяла детелина......

# 95
  • густо майна Филибето
Много е късно вече за затревяване. Пролетта.
Предимството на детелината е, че се коси по-рядко. Но ако не я косиш ще расте по-висока и ще цъфти, съответно ще събира пчели. Нуждае се от толкова поливане, колкото и тревата. Не издържа колкото нея на тъпчене. Това в общи линии.

# 96
Аз пък съм чувала, че детелината издържа повече на суша, защото корените й били по 8м дълги.  Има ли нещо вярно?  Laughing
Иначе за тъпчене по-добре трева. Даже май продават и специална за такава цел.

# 97
  • ENGLAND
 Ljuboznatelna, st. Dobri благодаря   bouquet
Като спре да вали ще поорежа розите, а напролет пак. Ще трябва и да преаранжирам цветята, че някои са така нагъсто и се задушават взаимно. Днес гледах и луковици лалета, пак ще взема да купя, че нямам такъв вид.
За детския кът мисля, че трева е по-добре. Ние като вземахме чимовете имаше само обикновени, люлката е на тревата и детето доста я отъпка. Тогава купих  семена за трева за площи по, които се върви и непрекъснато хвърлях от тях. Сега тревата е много по-издържлива като играят на нея.

# 98
Здравейте Simple Smile
Реших да сложа една топка и голям Смарагд до нея,като още не съм на ясно с какви цветни композиции да я обградя - давайте идеииии Simple Smile))
А пълзяща роза и аз искам и май ще си слова по оградата,не знам капризни ли са,не са ли?колко корена ми трябват за дълга 20м ограда?
Ние купихме трева Сахара се казва - тревна смеска,която не изисква поливане,много силно сухоустойчива и много зелена Simple Smile
Чудя се сега ли да я посадим или на пролет?
Тези дни ми идват Туите и тях ще ги садя Simple Smile
Давайте идеи за някакви много хубави цветни растения,които цъфтят цяло лято ОБАЧЕ !!!
Благодаря ви момичета Simple Smile

# 99
  • густо майна Филибето
Зависи с колко място разполагаш и колко са ти големи засадените растения. Личните ми впечатления са, че най-продължително цъфти гайлардията, просто не спира от пролетта до сега. Кореопсиса също цъфти от пролетта до септември. Това са многогодишни цветя.
Ако искаш растение, което ще можеш да виждаш и зимата, може да е лавандула. Ако искаш цвят - има едни ниски кисели тръни - Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana
Цяло лято цъфти и оксалис:

Ако туята ти е голяма,може да си харесаш и някакъв храст, но от много цъфтящите се сещам само за твърде големи.
На първо време засей някакви семена (пролетта), дори и едногодишни цветя да са, можеш да заълниш с теменужки, петунии, а постепенно да заместваш с нещо, което си харесала.

# 100
Меерси Любознателна Simple Smile
Аз имам 12м ограда от Туя за сега са по 0,8м-1м,но идеята ни е да ги направим като плет Simple Smile Та пред тях дали е идейно да слова някакви / незнам обаче какви / макар и едногодияни цветя,храстчета ли,много ниски и много цъфтящи цяло лято.За зимата нищо не ми трябва,защото не живеем там и няама кой да ги гледа,но иска цяло лято да е приказка от зелено и шрено.
Гледах снимки с подобни жив плет и отпред пред тях много ярки и различни цветя,но не ги знам какви са.Дали ще е хубаво така ?а точно до тази ограда от дясно има 20м на 2м склон, на който слагаме много Туя сабина златна,която е хоризонтална и расте по самия склон настрани.Мисля,че ще се получи добре ,знам ли и аз Simple Smile
Но искам цвят,да измисля ! Това червено храстче не е лошо Simple Smile

# 101

Ако туята ти е голяма,може да си харесаш и някакъв храст, но от много цъфтящите се сещам само за твърде големи.

"твърде големи" са в твоята градина, Люб. Grinning

Ти напиши храстите, аз ще им кажа как да ги гледат, че да не растат. Joy

Да питам аз съвет за моето кленче, не знам какъв модел е точно, но е червенолистно през цялото лято.
Сгърчи нещо листата обаче още в края на лятото, та не знам ще оцелее ли тази зима, някаква идея какво може да му е? На места листата са побелели, завити, като преторено растение изглеждаше, а аз почти не торя.
 това е и тайната ми за бавен растеж. Wink

# 102
  • София
Благодаря на тези които се включиха по моето питане. За детелината ми казаха, че поливането трябва да е често докато поникне, след това не толкова, също и за косенето - рядко се коси, тъй като расте ниска.
Искам да не се мачка и да не пожълтява, да издържа на газене.

# 103
Аз съм противник на детелината, ако искаш да имаш полянка, по която да газите спокойно, никак не я препоръчвам. Моята полянка е тревна, но заради няколко корена детелина сме жилени и аз, и детето, почти е невъзможно да се окоси толкова ниско, че да няма цвят, а има ли цвят - пълни се с оси и пчели.

# 104
  • густо майна Филибето
нова,така по описание е много трудно да се определи какво му е на клена, най-добре откъсни листо и отиди с него в агроаптеката, те ще ти кажат какво е и с какво да го пръскаш.

boggy , покажи ни снимка какво харесваш и тука ще ги разнищим тия цветя, едва ли ще ни се опрат Wink

Общи условия

Активация на акаунт