ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 688
  • 744
  •   1
Отговори
# 270
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush а гарденията като азалията ли е?  Blush мога ли да я бодна на двора?
мъчи се в къщи горката, паднаха и всичките пъпки, на нищо не прилича вече  Confused

# 271
Blush а гарденията като азалията ли е?  Blush мога ли да я бодна на двора?
мъчи се в къщи горката, паднаха и всичките пъпки, на нищо не прилича вече  Confused

Не е баш като азалията май... Подобни изисквания като азалията има камелията.

Аз нямам личен опит с гарденията, но мога да ти преведа какво прочетох сега от италиански, поне да ти послужи като основни насоки. newsm78
Иска позиция на полусянка или в по-хладните ширини, може и изцяло слънчева позиция. Теренът трябва да е хладен, смес от почва от борова гора, букова и кестенова гора, олекотен с пясък (честно казано не мога да разбера от това описание за какво рН става дума, но със сигурност е по-лек терен от торф). През зимния сезон растенията трябва да се предпазят от студа (макс -8 °C) чрез "параван" от бамбукови пръчки (в това отношение азалията и камелията са по-издържливи на студ и би трябвало да виреят в БГ без нужда от зазимяване). Обилно поливане през топлия сезон, като теренът е удачно да се поддържа свеж със слой борова кора.
Удачно е и пулверизирането с вода, с цел да се увеличи влажността на въздуха и така да се избегне падането на цветните пъпки (това, което ти се е случило на теб, явно въздухът ѝ е бил сух...).

Последна редакция: пт, 08 мар 2013, 21:51 от Barbabeau

# 272
Благодаря, Barbabeau! А дали ще издържи минусовите температури на зимата?

# 273
Да, ще издържи! До -15 °C няма проблеми, но дори и да има по-ниски пикове, в БГ и в частност в Пловдив те не се задържат по цели месеци, та да повредят растението. Където живея в момента (северна Италия), по принцип имаме не особено студени зими, но миналата зима имахме 2 седмици с -20 °C, бая палми из околията паднаха в жертва, но азалиите никакъв знак не дадоха да са се чувствали зле - нито моите, нито тези по градините наоколо.
Да знаеш, че азалията расте мноооого бавно, буквално по сантиметър-два-три на година.  Да не очакваш да ти избуее някой храст. Simple Smile

# 274
  • густо майна Филибето
Непременно й сложи кисела почва, защото в региона почвите са предимно неутрални и алкални , и не пропускай да я поливаш лятото.
Аз опитах с няколко вида растения с такива изисквания, ами не оцеляха Sad И магнолиите ми дори цъфтят все по-малко и са все по-хлорозни Sad  Получават достатъчно вода, но тя е от сондата и също е алкална. Сега пожелая ли някакво рядко растение, първо ме интересува дали издържа зимата и каква почва иска. Ако е кисела, колкото и да не искам, се отказвам да го имам. Sad
Като студоустойчивост няма да имаш проблеми.

st. Dobri , не съм срещала някой в България да гледа гардения в градината, едва ли ще оцелее зимата.

Да  цъфнала е, но повето цветове са почти прецьфтели

Малко ще й объркаш биологичния часовник, я по-добре изчакай до април, за да няма толкова ниски температури през нощта.Да не вземе да реши, че е есен newsm78

# 275
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug благодаря за съветите. ще я мъча още малко в апартамента и когато се затопли трайно ще я изнеса на дворчето. и тя милата душа носи, но ще се наложи да я стиска в зъби още малко  Laughing

# 276
Гарденията май ще е идеална за Дорет. Thinking Препрочетох описанието, ми то това си е баш английският климат.

# 277
Благодаря ви много за съветите! Как да се ориентирам коя почва е кисела?

И да ви се похваля, палмата ми издържа зимата. Е, то тази зима беше мека, но аз съм щастлива, че оцеля!

# 278
С лакмус. Laughing
Отиваш в някой градински център, казваш, че искаш кисела почва и те ще ти я посочат. Не може да не са чували. Peace
Ако питаш как да я намериш в природата, това, което знам аз - най-повърхностният слой на почвата в борова гора, заедно с иглите (няма смисъл да се копае надълбоко). Или смесваш нормална пръст (торф) с обилно количество борови игли, парчета кори на бор, може да добавиш и утайка от кафе.

# 279
  • густо майна Филибето
Продават в Бриколаж и Баумакс, а може би и в Практикер (този магазин го посещавам по изключение) почва в големи торби (40 - 50л) за рододендрони и азалии, гледаш дали Ph  е в рамките на 4 до 6.
Например това http://www.thbd-bg.com/eshop/index.php/en/component/virtuemart/z … i-detail?Itemid=0

# 280
Благодаря, ви момичета. Не съм наясно с почвите. Не съм избирала до сега почва за растение.

# 281
  • ENGLAND
Гарденията май ще е идеална за Дорет. Thinking Препрочетох описанието, ми то това си е баш английският климат.
Мерси, Барб  Hug 6те тарся гардения. Аз иам азалия, ам нещо май не избрах подходящо място, трябваше да е до хортензията и двете да ги поливам всеки ден, много вода искат. Азалията я местих два пъти, наистина много бавно расте, а пролетта така хубаво цъфна и след това много бързо прецъфтя, явно съм я засушила.
Днеска обикаляхме с дребната за цвете, хем за деня на майката утре, хем да мога да го посадя в градината. Но имаше само хубави хортензии и азалии, а аз си имам. Имаше и много хубави камелии в Лидл, но още се чудя дали да взема, май няма да имам толкова място. Но пък видях малко позасъхнала палма, намалена на 2 паунда и не можах да не я взема, сега ще и търся място в градината.
Събирах утайка от кафе, имам доста, как да наторявам, направо да сипвам или с вода да разтварям? И може ли и двора вънка, не само саксиите?

# 282
  • София
Здравейте,
Обръщам се към вас с молба за съвет.
Пред блока ни има парче земя, която миналата година решихме да облагородим и посадихме разни цветя и храсти. През есента боднахме лалета, зюмбюли и други пролетни цветя. Пораснали се около 5-6 см. и много им се радваме.

Проблема е, че от околните блокове си извеждат кучетата и ги водят в нашата градинка да си вършат голямата и малката работа. И сега насред ла.ната има и лалета. Как мога да ги спра? Някакви идеи?

# 283
  • ENGLAND
Здравейте,
Пред блока ни има парче земя, която миналата година решихме да облагородим и посадихме разни цветя и храсти. През есента боднахме лалета, зюмбюли и други пролетни цветя. Пораснали се около 5-6 см. и много им се радваме.

Проблема е, че от околните блокове си извеждат кучетата и ги водят в нашата градинка да си вършат голямата и малката работа. И сега насред ла.ната има и лалета. Как мога да ги спра? Някакви идеи?
Оградете градинката с нещо. Ето идеи тук http://www.primrose.co.uk/border-edging-c-66.html?source=googlea … LUCFUTItAodkUAAiw , една оградка 30 см е достатъчна да не влизат кучетата. Тук има и едно като желе, гони кучетата, но по-евтино ще ви излезе с оградка.

# 284
  • София
Здравейте,

Ах тези кучета! Sad Огромен проблем са навсякъде!
Ако няма ограда, затова става така. То не че и с ограда няма да влизат.....Ограждате мястото и задължително разговор със собствениците на кучетата. Те са доста нагли и винаги са прави, но понякога има ефект.
Успех! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт