БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-23

  • 22 129
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 293

medimed сок под една година не се препоръчва . Ако обаче си решила , то поне го разреждай на половина или повече с вода.

fifi2011 , всяко едно мляко обозначено със знака на БДС е подходящо .  Няколко млекопреработващи компании имат издаден лиценз за производство на кисели млека по БДС. Това означава , че те отговарят на условията за производство , преминали са задължителните  проверки от комисия ветеринарни лекари и са регистрирани в Патентното ведомство като ползватели на наименованието за произход „българско кисело мляко” . Фирмите регистрирани по  новия БДС за киселото мляко са длъжни  да произвеждат продукт само по установените правила – със свежо мляко , отговарящо на определени изисквания за качество , изцяло български закваски и технологии.Продуктът се обозначава с наименованието „БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО”  БСД 12:2010 и логото на БДС.

slimse , рано е за захранване. Смени шишето  , биберона, пробвай с различни видове млека , изчакай я да огладнее добре и тогава и давай мляко. А с водата как е? От какво я пие?


bibka_26 , Има риск от заразяване с clostridium botulinum - бактерията , която предизвиква ботулизъм. Счита се , че ботулизмът засяга предимно бебета между 3 и 6 месеца , но  риск съществува до навършване на годинката.Можеш да започнеш като прибавяш по малко мед в топли напитки и следиш за проява на алергична реакция.

DidiDani11, в случая не пърженето на палачинките е проблема , а продуктите. Използва се прясно мляко и яйца. Ако намалиш броя на яйцата и вместо прясно мляко използваш айрян  (ако не си захранила с прясно мляко) няма нужда да се притесняваш . А колкото до това дали да са пържени или печени на фурна според мен няма никакво значение. И в двата случая се изисква еднакво количество мазнина. По-скоро сложи разтопено масло в сместа и си ги изпечи на тиган (здрав тефлонов или керамичен).Ще ти е по-лесно. Няма проблем да си ползваш тефлоновия тиган стига да няма наранявания по него.

Supernova , нова храна се въвежда с еднокомпонентно пюре , като се спазва правилото на  изчакване няколко дни преди да се въведе следваща  твърда храна в менюто. При месото се започва от по малко алергенни като пуешкото , заешкото и пилешкото. Едва когато определен вид месо е въведен успешно можеш да смесваш с други храни.

Gianna , може би имаш предвид алуминий?

Фотон , ечемик и ръж се използват много в руската кухня.Та , в руските сайтове ако надникнеш все ще се намери някоя рецепта.Ако ти е проблем руския изчакай до утре , ще гледам да ти изровя нещо  /

# 121
  • Мнения: 15 376
Готвя и в йенаглас на котлона. Имам си едно гърненце от стъкло и правя разни смеси. Единственото неудобство е, че манджата загаря, ако не внимаваш.

# 122
  • Мнения: 179
Благодаря за отговорите   bouquet

# 123
  • Мнения: 645
kapri_z защо продуктите да са проблема,ние сме захранени и с яйца и с мляко? newsm78

# 124
  • Мнения: 3 114
А в какви съдове е добре да се готви на котлон? Алуминиеви не е добре, тефлон - явно, че не. В хром-никелови може ли?  Rolling Eyes

Аз ползвам керамични съдове, глинени и йена. За котлона керамиката е незаменима. Можеш да изпечеш месо без мазнина. Пърженето на умерен огън, няма нищо общо ако пържиш в друг съд. Много вкусно става всичко, крехко и не е мазно.

# 125
  • София
  • Мнения: 471
Ако не е твърде нахално, може ли някой, който е готвил на пара риба и броколи да ме ориентира с времето за приготвяне. Исках да опитам да направя за детето и се притеснявам..

# 126
  • Мнения: 40

[bibka_26 , Има риск от заразяване с clostridium botulinum - бактерията , която предизвиква ботулизъм. Счита се , че ботулизмът засяга предимно бебета между 3 и 6 месеца , но  риск съществува до навършване на годинката.Можеш да започнеш като прибавяш по малко мед в топли напитки и следиш за проява на алергична реакция.

Момичета, благодаря за отговорите  bouquet
kapri_z , това ме интересува има ли риск от заразяване с бактерията(макар и минимален) след 1 год. и до какво количество мед да стигна, колко пъти седмично?
И още нещо да попитам - мога ли да давам по един банан през ден или не е препоръчително, тъй като е калоричен плод се притеснявам, а пък и не е характерен за страната ни( на 1 год. е детенцето ми)

# 127
  • Мнения: 3 114
Броколите какви са пресни или замразени?
Риба на пара не съм правила, но аз попринцип не готвя за време,а с носа и очите си. Рибата попринцип става много бързо и е важно да уцелиш времето. Не трябва да изсъхва и да се разпада, само да стане леко релефна. Но не трябва да виждаш как по релефа започват да се оформят цепнатини. Какъв ти е съда, можеш ли да я виждаш добре докато готвиш?

# 128
  • София
  • Мнения: 471
Michael@,   bouquet
Имам един уред на цептер за готвене на пара ( т.е. обикновена тенджера и решетка) и в него правя картофи, моркови и пр. Броколи сега има и прясно производство. Искам все повече аз да готвя, а не да давам бурканчета вече. За себе си няма проблем дали ще ги изпусна и преваря или няма да ги доготвя, но за детето  Rolling Eyes А рибата, май много от вас я приготвят на фурна, може би е по-удачно да опитам. В такъв случай мога ли да давам и от печените картофи ( няма да слагам мазнина , освен за намазване на тавичката - йенаглас) ?

# 129
  • София
  • Мнения: 621
Нормално ли е 1 годишно дете да отхвърля напълно закуската си?
До 11:30 - 12:00 сме само на кърма, опитах какво ли не, но резултатът беше отказ.

# 130
  • Мнения: 15 376
Нормално ли е 1 годишно дете да отхвърля напълно закуската си?
До 11:30 - 12:00 сме само на кърма, опитах какво ли не, но резултатът беше отказ.

Че кърмата какво е, ако не храна?
Не се притеснявай, но включи междинен пресен плод в 10.00 часа.

Броколито става идеално на пара за около 10-тина минути. И може спокойно след това да се пасира и да се даде на бебе.
Риба на пара също е един перфектен обяд+зеленчук.

# 131
  • София
  • Мнения: 621
Напоследък взе много да набляга на кърмата, даже не иска да пуска. Само с плод не съм пробвала, от 1 седмица ядем вече не пасирани храни от кухнята беше ме страх да не се задави, ще взема да пробвам.  Laughing

# 132
  • Мнения: 3 114
Цветка, няма проблем в мазнината когато е на фурна. Намажи рибата с малко зехтин  поръси картофките  Peace. Не е вярно, че на фурна и на тиган е все пържено. На фурната съда не ти е директно върху огъня!

За Цептера, не мога да ти кажа за колко време става рибата, но предполагам времето е по-мълко от на фурна. На фурна е за 20-25 минути на 200 градуса.

# 133
  • Мнения: 5 045
А месо и зеленчуци увити във фолио/плик за печене/ и изпечени така във фурна могат ли да се дават?

# 134
  • Мнения: 15 376
А месо и зеленчуци увити във фолио/плик за печене/ и изпечени така във фурна могат ли да се дават?

Може, но по-добре плик за печене и то хартиен.
Домакинското фолио е алуминиево, затова по-добре да се избягва.

Общи условия

Активация на акаунт