БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-23

• 22 452
  • 761
  •   1
Отговори
# 180
За мен нито една комбинация от плод с нещо друго не е добра, защото той трябва да се яде самостоятелно. Но ако детенцето го харесва - става  Peace

# 181
  • София
За мен нито една комбинация от плод с нещо друго не е добра, защото той трябва да се яде самостоятелно. Но ако детенцето го харесва - става  Peace

Peace Мерси за отговора.

# 182
Незнам защо съм срещала в нета в няколко статии, че не се казва Помаче. Отбелязват го като грешка. Това, което знам от италианец е, че Екстра Върджин се прави от първия сок на маслината, нормалният се прави от втория сок, а Помаче се прави от останалото плюс костилките. Той е готвач и ми каза, че не добре да се ползва, а да избирам Екстра Върджин, който става за готвене и задължително да пише, че е произведен и бутилиран в Италия.

# 183
  • София
Варена тиква на пара и извара дали би била подходяща закуска следобяд? Ако да, колко извара горе-долу- 2 супени лъжици, може би? Другото питане- дали може да се замрази сурова тиква, че само аз и детето я ядем и голяма тиква ще ни дойде множко.

# 184
Цветка, да и на двата въпроса. Тиква вкъщи само аз ям вече, моите я ядат само на тиквеник.
Печена с извара ми звучи по-добре  Peace.

# 185
  • София
 Hug Мерси

# 186
Мен са ме учили точно обратното, че да се готви с екстра върджин е престъпление. Това е най-полезния и готин зехтин изобщо, но официалната препоръка е да се ползва само суров. Именно така запазва качествата и състава си. Точно зехтина, който е посочила Сърчи се употребява за готвене. Топлопресован и смес от рафиниран и върджин зехтин, като последното дори не е задължително. Olive-pomace oil.

# 187
Препоръката е да се готви с Нормален,а Екстра Върджин да се ползва за подправяне на салати и готвено. Няма строги правила - въпрос на вкус. Ставаше въпрос за това, че Помаче е най-ниското качество от всички зехтини. Човекът има ресторанти, мисля, че е на ясно.

# 188
Разбира се, че е най-ниско качество, но пък той издържа на топлинна обработка. Ако възнамеряваш да подправяш ястие, да, екстра върджин е зехтина, но да подправяш след края на готвенето не в началото му. И да, въпрос на вкус е. Аз не бих готвила със зехтин ако не е някоя срвдиземноморска рецепта. Simple Smile

# 189
Нивото на усвояемост на зехтина е равно на 100%. За сравнение: слънчогледовото олио се усвоява до 83% , фъстъченото масло — до 81%, сусамовото — до 57%, а царевичното — до 36%. Мастнокиселинният състав на зехтина се отличава с 15-16% наситени мастни киселини, около 65-70% мононенаситени и 12% полиненаситени мастни киселини.

За предпочитане е студено пресованият зехтин, който не се подлага на никаква топлинна или химическа преработка. Добива се от студеното пресоване на изключително качествени маслини. Съдържа два вида ценни мастни киселини в оптимално съотношение - 80 % олеинова киселина и 10 % линолева. Отличен източник  е на витамините А и Е, получили оценката “витамини на вечната младост”. Студено пресованият зехтин е с ниска киселинност. Той не съдържа повече от 1 % киселини (т. е. 1 грам киселини на 100 грама мазнина).  Студено пресованият зехтин се усвоява напълно, тъй като е много близък до липидите в човешкия организъм. Олеиновата киселина, която се съдържа в него, предпазва сърцето и артериите, подпомага профилактиката на атеросклерозата, намалява риска от ракови заболявания, снижава нивото на “лошия” холестерин, като едновременно повишава нивото на “добрия”. Зехтинът поддържа клетъчните мембрани в оптимално състояние. Той заема важно място в здравословното и диетично хранене на съвременния човек и заради изразените си липотропни ефекти, тъй като намалява натрупването на мазнини в черния дроб и  го предпазва от мастна инфилтрация; има още жлъчегонно действие (стимулиращо отделянето на жлъчка).

Студено пресованият зехтин не трябва да се подлага на термична обработка, защото влошава качествата си и вече не е така полезен за организма. Ако подправяте салатите със зехтин, те първо ще са по- вкусни и после ще са по-здравословни.

# 190
Момичета имам нужда от съвет!!!
Моето момченце е на 6 месеца и половина. Яде четири пъти на ден:
08:00  АМ
12:00 Зеленчуково пюре
16:00 АМ
20:00 АМ
след което цяла вечер си спи до 08 сутринта, когато трябва да яде.
Вече от една седмица на обяд яде само зеленчуково пюре, но след това спи половин час и се събужда. Преди от 13 до 15 часа си спеше като пън. Мислех, че е защото е свикнал с млякото, дадох му един ден мляко след пюрето, но не искаше, което ме навежда на мисълта, че не е гладен. Мислите ли, че е въпрос на навик?
Другият ми въпрос: Аз тъй като живея в Германия и тук лекаря ми каза да започна първо със зеленчуци при 5 навършени месеца, сега ще въвеждам плодовите пюрето. Но не знам как е по - добре: сутрин или следобед. А и прочетох, че плодовото пюре не замества цяло хранене. А аз до колкото разбрах тук от лекаря, когато започна да му давам плодово пюре и замествам и едното хранене.  Много се обърках честно казано и ако някой може да ми обясни ще бъда много благодарна.

# 191

Блонди , 10x  за инфото  newsm10

# 192
Въз основа на киселинността, но и начина на екстракция, са определени и различните категории зехтин:

есктра върджин - изходен продукт - маслинова паста, механичен начин на производство, киселинност 0,8;

върджин - изходен продукт: маслинова паста, механичен начин на произвоство, киселинност 2;

зехтин - изходен продукт: върдджин и рафинирани зехтини, смесване на различни зехтини, киселинност не повече от 1;

рафиниран - изходен продукт: върджин или екстра върджин зехтини, химическо рафиниране, киселинност не повече от 0,3 на квадрат;

помаче - маслиново кюспе, химическа екстракция, киселинност не повече от 1;
Чете се памъс и на английски означава кюспе. Италианската транскрипция помаче е погрешна. Там такъв зехтин се нарича olio di sansa di oliva.

рафиниран помаче - изходен продукт помаче зехтин, химическо рафиниране, киселинност не повече от 0,3

Ниската киселинност на рафинираните зехтини се дължи на химическо въздействие, а не на качеството на производството им.

Екстра върджин зехтините са с най-високо качество, тъй като при тях липсва химическа интервенция, а производството им е много внимателно и подчинено на доста стриктни правила.

За какво се използва?

В Кулинарията за всичко. За овкусяване и задушаване на салати и солени ястия, за извличане на ароматите на подправките, било чрез загряване или накисване, а също и за най-различни десерти, включително и сладолед. При пърженето обаче има една особеност. Качественото пържене в повечето случаи трябва да става при висока температура, около 185 градуса. Мазнините се характеризират с т.нар. температура на димене. Това са градусите, при които започват неблагоприятни промени в химичната структура. За зехтина това е 210 градуса. Това го прави едно от най-стабилните ядливи масла,както и едно от най-подходящите при пържене. Това обаче се отнася само за висококачествените, добре пречистени /но само механично/ зехтини. Нефилтрираните, които по нищо не отстъпват като вкусови и здравословни свойства на филтрираните, съдържат миниатюрни маслинови частички. Те изгарят при температури много по-виски от нужната за пържене и влошават качествата на храната. За това, ако искате да пържите в зехтин без притеснения, изберете филтриран Екстра Върджин.

сп. Меню

Питала съм двама италианци за адекватността на информацията - 100%!!! За единият майка ми, която е професионален готвач с курс в чужбина работи няколко години, другият има два ресторанта в София.

Последна редакция: сб, 27 окт 2012, 15:17 от Michael@

# 193
Искам да попитам може ли да давам овесени ядки за закуска? Понеже аз закусвам овесени ядки с прясно мляко, че се чудех как да ги приготвям за малката? Също и за ръжени и ечемичени ядки? Колко време се варят?
Друго, което ме интересува - имам сушени сини сливи, но са доста сладки, може ли да давам от тях, ако ги понакисна във вода, за да не са толкова сладки?

# 194
Може да даваш и овесени и ечемичени и ръжени ядки. Може да ги даваш и с прясно мляко ако е въведено или с тях да въведеш. Доколкото видях детенцето е над годинка.  И сушени сини сливи може да дадеш. Защо те притеснява сладостта им?
Мише, това, което писах за зехтина наистина съм го учила по някаква причина. Аз не обичам зехтин (не, че не употребявам) и в интерес на истината не дълбая така сериозно в новостите. От любопитство се поинтересувах и да, на прима виста твоето твърдение е вярно... като изключим факта, че обработения (готвен, пържен)  екстра върджин е в пъти по-гаден от необработения. Но въпрос на вкус.

Общи условия

Активация на акаунт