БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-23

• 22 455
  • 761
  •   1
Отговори
# 165

Блонди , не мога да се съглася напълно с теб. Замразяването на бебешка храна във фризера е удобно и практично за много родители.На първо място всички плодове и зеленчуци са сезонни , което означава , че зреят през определен период през годината и това е времето когато те са най- полезни , вкусни и пълни с витамини и минерали . Друга основателна причина е тази , че в началото бебето поема много малки количества храна и замразяването  помага да му се осигури разнообразна и питателна храна ежедневно без много усилия.Това важи и за по късен етап , когато може да се замразяват готови  ястия за да  бъдат под ръка, когато няма време за приготвяне на нещо прясно .
Противно на всеобщото схващане замразяването , с уговорката , че е направено правилно не унищожава автоматично всички витамини и минерали. Под правилно имам предвид бланширане , опаковане и шоково замразяване.

Има няколко начина да  се замрази бебешка храна и кой от тях ще  се избере е въпрос на лично предпочитание и място във фризера. Независимо какво ще  се избере едно от най-важните условия да се запази храната вкусна и безопасна за бебето  е бързото и охлаждане  непосредствено след като е приготвена.

Всяка сготвена храна , която е стояла  на стайна температура повече от 2 часа , не е безопасна и трябва да се изхвърли.

Можете да се  охлади по-бързо готово ястие , като се пресипе в плитка тава и се  рзбърква често или се потопи съда в друг по-голям , който предварително е напълнен със студена вода и кубчета лед.

Никога не замразявайте бебешка храна в стъклени буркани , освен ако производителят им не е упоменал изрично , че това е безопасно!

Бурканчетата от пюре (които често се използват за тази цел , заради обема си) не са достатъчно здрави за да издържат на разширяването на храната в следствие на замразяването. Това означава , че съдът може да счупи или още по-лошо - да се появят малки пукнатини , които не се забелязват лесно , но са достатъчни за да оставят малки стъкълца в храната на бебето.

Най-безопасният и най-лесният начин да  се размрази храната на бебето е да се постави  в хладилник за една нощ. След това  храната се използва  в рамките на 24 часа ако тя съдържа месо, птици или риба , или в рамките на 48 часа , ако съдържа плодове или зеленчуци.

Може също така да  се размрази храната , като се постави на водна баня за няколко минути или  се  затопли в микровълнова печка . Аз предпочитам да избягвам последния вариант.

Не  се замразява отново размразена бебешка храна, тъй като това създава риск от хранително отравяне ! Винаги изхвърляйте остатъците в края на всяко хранене!

P.S. Стана малко дълго обяснение , от което ти определено нямаш нужда , но тъй като често има запитвания за замразяването надявам се да не се разсърдиш , че използвах отговора си към теб за малко по-обстойно обяснение към останалите нови мами   bouquet

# 166
Замразяването в стъклени буркани е напълно безопасно, стига да се съобрази количеството храна и то да е по-малко от обема на буркана.

# 167
Казва се Помас, не Помаче и е много ниско качество. Има екстра върджин и за готвене.
Някои зеленчуци имат срок при замразяване 2-3 месеца като тиквички и чушки.

# 168
Замразяването в стъклени буркани е напълно безопасно, стига да се съобрази количеството храна и то да е по-малко от обема на буркана.

Не мога да се съглася с такова твърдение  , но и тук не е мястото да се водят спорове . Всеки сам си носи отговорността от направения избор .Освен това има толкова други начини за замразяване , че според мен не е нужно да се рискува.

# 169
Помаче казвам аз, както и италианците съседи, които са основните ми доставчици на висококачествено помаче директно от Северна Италия.
Вероятно тук помаче е с ниско качество (в което изобщо не съм сигурна, предвид цената и стъклената бутилка), но скоро не съм купувала.
С екстра върджин (независимо от вида, марката, произхода) манджите ми си променят вкуса, пък и суров трябва да се приема най-добре.

Каприз, и да не е буркан, има чудесни стъклени кутии именно за фризер с различен обем. Предпочитам така, отколкото в пластмаса.

# 170
Sourcherry ,не е нужно да е пластмаса ,ако имаш притеснения. Има поне 10 различни други начини за замразяване. Визирах само стъклените бурканчета от детска храна , които майките често използват за фризера , а това не е безопасно. Ако е указано , че стъклото издържа на минусови температури , то е произведено по различна технология и е допълнително закалено.

# 171
  • София
И аз не харесвам вкуса на замразено сготвено. Сурови зеленчуци -да, но картофи и пр. не ми харесват.   Peace Когато нямам време да готвя, купувам готови пюрета и се надявам някой витамин да е останал  Peace

# 172
цветка , естествено не всичко става за замразяване във фризера. Някои храни се замразяват много успешно докато други променят своя вкус , консистенция или аромат. Ето таблица , която много добре показа какво да се очаква при замразяване на най-често използваните бебешки храни. Сори , че ти давам линк на английски , но в момента нямам достатъчно време за превод

# 173
Каприз, не съм казала, че не е удобно и практично. Само казвам, твърдя и знам, че след размразяване готова манджа няма нищо общо на вкус с прясна!  Peace

За стъклените бурканчета - няма никакъв проблем, стига, както писа Сърч, да не се пълнят догоре.  Simple Smile

# 174
Купих си едни пластмасови кутийки за фризер  с малък обем ( 200 мл). Пише, че са еко, предполагам, че в тях може да държа сготвени пюрета?  newsm78 Понеже моят план е да не приготвям прекалено много, а просто за 2 -3 пъти, което ще се изяжда за 2-3 седмици.

# 175
Ради, можеш разбира се.

# 176
А в хладилника до 24 или 48 часа може да се държат готвените пюрета?

# 177
До 24 часа максимум. 2 дни ми се вижда ужасно много и за готвена манджа, която ще ям и аз.

# 178
Добре, мерси.  Peace

# 179
  • София
Здравейте, добре комбинация ли е банан с кисело мляко?

Общи условия

Активация на акаунт