ПЪРВОКЛАСНИЦИ - Тема 13

• 42 016
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
При нас униформата е всъщност само част от униформа: шапка и вратовръзка. Все още не са ни ги дали. Мисля, че ще се носят само при специални поводи. Иначе аз съм фен на униформите, самата аз съм носила.

# 106
  • София
Щом в училището се допускат деца без пълна или частична униформа, значи такава е политиката на училището. Някои писаха, че в техните училища без пълна униформа не се влиза и не се допуска. На други места (като в нашето училище) има униформа, по наредба се изискват два елемента поне, но по мои наблюдения най-масово се носят пуловерчетата без ръкави. Много ми е смешно като видя някое дете облечено в черен анцуг с бели черти тип "адидас" и върху него синия пуловер.
Аз не съм любител на униформите, но като новобранци гледам да спазваме правилата. Постепенно заменихме поличката с панталони (и така са вече повечето момичета). Когато вземаха мерките исках да поръчам освен 2 ризи и един панталон от момчешките, но самата учителка ме разубеди като ми каза, че униформите не са "толкова задължителни".
А първата седмица една кака около 6-ти клас, идва да взима брат си първокласник и с възмущение му казва:
- Защо си облякъл тази униформа бе?
А той оправдателно:
- Ами тук всички така ходят.

Един ден обаче, бяхме инструктирани да е дори с вратовръзка девойката, защото щяло да има проверка.

# 107
Добро утро, снощи ви изчетох и много се посмях за премеждията с кестените на мaртеа.
За закъсненията и двамата с баща му започваме много рано работа така че се очертава да е много преди началото на часовете в училище .
За униформата и  (не)носенето  всичко си идва от семейството. След като има униформа в училище и то не е от вчера, а вече няколко години редно е всички да са с нея, във всеки клас ( поне за тези до 3 има деца без такава.За класа на сина ми децата които не я спазват са същите тези които нарушават дисциплината,едни и същи деца които бият другите са наказани и по физическо на пейките , защото и за там имат униформа бяла тениска и който не е с такава не играе.Има и едно момиченце което е много по дребно от моя син и тя си ходи с елека от официалната защото всекидневните тениски ще са и като рокли.За по -големите деца да кажем че е забравили да си облече но 1 клас все пак родителя приготвя дрехите .Преди няколко дни една госпожа направи забележка на 7-токласниците че ще почнат да ги връщат без униформи и всички девойки ходят с елеците  Laughing

# 108
Нашата униформа няма долна част, пола и панталон просто трябва да са тъмни, но свободно избрани.
В дните с физическо, които са три дни- с долница на анцуг, да не се губи време.Обърнах града да търся "анцуг, съчетаем с риза", продавачките така Shocked

Стана като оня виц от зората на демокрацията"Жена, изглади ми официалния анцуг, че имам делова среща!"

В гимназиите с униформи учениците изглеждат точно като работещи в месарски магазин, наметнали над дрехите си "нещо си" в бяло, да го има там.

# 109
  • София
Късно се записвам, но много държа да се изкажа за закъсненията.  Laughing
Миналата седмица се случи така, че с първокласничката не стигнахме навреме. Не я пуснах в час, а се почерпихме в близката сладкарница. Обясних й, че не е хубаво да се закъснява и в случая не заслужаваме тортата, но... В междучасието я изпратих да се извини на учителката и да влиза при класа. След това и аз говорих с класната.
Закъснението пречи на целия клас. Първите пет минути от часа децата вадят нужните тетрадки и пособия /кой разбрал, кой извадил друго/. Точно са готови за работа и нахълтва някой закъснял. Сваля якето, суети се с чантата и тетрадките ... и ето още 5мин. Ами то 1/3 от часа е минала преди да започнат урока. Закъснелият е "виновен" и е редно той да понесе неудобството от изчакването, а не класът да е ощетен.
Подчертавам, че тези мои разсъждения се отнасят за малките ученици. Не, че при по-големите оправдавам закъсненията, но там ситуацията е по-различна.

* TED CAT*Hug

И аз сым на това мнение.
 Peace

# 110
  • нейде там, където ....
За униформите - щом детето учи в училище с униформи, трябва да се спазват правилата. От всички класове. Ние нямаме, но аз не съм им привърженик и това ме радва. Ако след време изберат да учат в училище, което има униформи - аз ще съм най-стриктния проверяващ дали са с нея.

За "официалния анцуг" - може би някакви по-еластични дънки, с ластик на кръста  newsm78

# 111

За "официалния анцуг" - може би някакви по-еластични дънки, с ластик на кръста  newsm78

само че искат точно анцуг за физическо-горна и долна част +бяла тениска и бели чорапки.С каквито и да е дънки- пак е нарушение, този път на часа по физическо и може детето да е отстранено от час.

# 112
  • Варна
По повод долнището на анцуга и ризата от униформата и моите деца ходят така в дните за физическо. Слагам в чантата в торбичка тениската и там събличат ризата и потника, слагат тениската играят и после я прибират и си обличат пак ризите.
Връщаме се ние от училище след ден с физическо и на пейката пред блока една доста възрастна съседка. Радва се тя на порасналия вече ученик и ме пита, ама той няма ли други панталони. А сега де. Наложи се да обяснявам, че не е поради липса на панталони, а защото има физическо.

# 113
  • София
И при нас по физическо искат анцуг,бяла тениска със шорти и бели къси чорапи.Всичко останало минава параграф,че си без екип по физическо.Не зная дали ги отстраняват от час,дано и не разбера  Praynig.
В нашето училище не съм видяла нито едно дете да ходи с долнище на анцуг,нито сега,нито преди,когато нямаше униформи.Долнище на анцуг,което се съчетава с риза...,че то има ли такова?

# 114
И при нас по физическо искат анцуг,бяла тениска със шорти и бели къси чорапи.Всичко останало минава параграф,че си без екип по физическо.Не зная дали ги отстраняват от час,дано и не разбера  Praynig.
Ние изискване за цвят на чорапите нямаме , но е задължително под бялата тениска да има бял потник,а не някакъв цветен, е познайте как проверявам във вторник и четвъртък сутрин какъв е облякъл   Tired , защото дрехите уж от вечерта съм приготвила ама сутрин бърза човека и вади други от шкафа.Моето момче още от последната група на градината отказва да ходи по анцуг все дънки и панталони иска и затова анцуга му е в раницата и в четвъртък го взимам за да си олекотя раницата за петък,че днес още са ми схванати рамената.

# 115
  • София
Изпуснала съм ви!

Сиси, благодаря за темата!

# 116
  • София
Голям противник съм на униформите, особено в бг.вариант. В училището, обаче се държи на тях и децата ги носят. Допускат се някои отклонения, но трябва да се придържаме към цветовете. Не съм подсигурила още достатъчен брой ризи за първокласничката, та като се прибера вечер първата ми работа е да пусна пералнята, а после казвам "Здравейте!". По този повод, ако сте срещали светлосини памучни ризи за момиче - казвайте.

# 117
  • София
Aз с това пране изпаднах в истерична криза в четвъртък. Имали рисуване и ръкавите на бялата риза, предната част на дънките (в участъка на корема) и пуловера отпред целите в боя. Викам си, спокойно: ще ги пусна на една бърза програма ще просъхнат до вечерта на слънце, а до утре съвсем. Риза имаме още една (макар да ме е яд, че я поръчах 100% памук - голяма борба водя с гладенето), дънки също има, но пустото пуловерче най-трудно съхне ...
Да ама като се прибрахме, заредих пералнята, сложих прах за пране и съм забравила да натисна копчето. Нали времето е хубаво, гледам девойката да се оправи по-бързо с уроците, че да излезе да играе на слънце - въртя се около нея, помагам и на малкия  ... все нещо бързам, все някакви планове правя, организации ...
Лелеее, след час и половина като я видях тази пералня ... не ми издържаха нервите ... че ме товарят с всичко, че аз трябва да мисля за всичко и капитулирах. Детето ме успокоява и ми казва: "Мамо, спокойно те ходят и с други пуловери на училище", но аз си поревах безутешно до пералнята.

Вчера малкия взе да повръща и се наложи да пера чаршафи, а не дрехи от училище. Но тази сутрин установих, че сега пък сме се оказали с две пуловерчета. Та в понеделник трябва да издирваме на кого е излишното.

ПП. Тези водни бои от Лидл нямат изпиране от бялата риза бре - на 50 градуса  newsm78

# 118
  • София
И руските водни бои не се изпират. Имайте го предвид като купувате.
M_I_A, опитай със сапун за петна на Капус.

# 119
И двете ни бели ризи са с петънца от бои и маркери, дори с Оксиджин не излизат.Трета няма откъде да купя.
Детската униформа трябва да е практична, всеки ден бяла риза не е практично за дете.
Тъмносиньо, зелено- поне може да се изпира заедно с дънки, жилетки панталончета, бяло с какво да съчетавам всеки ден за пералнята?

Общи условия

Активация на акаунт