Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 43

• 53 606
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
Сигурно е от отровата, защото забелязвам, че Ибрахим пипа детето след като го разлиствал книгата, та си помислих, че е отровено и все си мисля, че Хюрем може да го спаси отново, като например каже, че книгата е намазано с отрова, но май не става така, въпреки че тя се опита по заобиколен начин да ги предупреди/т.е. да си мият ръцете преди да го пипат/

Скрит текст:
За смъртта на бебето не е виновна Хюрем,нито пряко нито косвено.

Не може да им се отрече на сценаристите ,че сериите завършват в много напрегнати моменти предразполагащи към различен развой.Фрагманите също са много подвеждащи-въобще до следващата серия е все напрежение и догатки-иначе ще падне рейтингът на филма и ще свърши бързо ,бързо. newsm03

# 421
Бебето на Хатидже умира, но Хюрем няма общо с това!

# 422
Честит празник на всички ,които празнуват днес!
Бъдете живи и здрави,както самите Вие така и вашите семейства!
Специални поздрави на екипа ,който превежда сериала! smile3525
Благодаря за труда Ви! smile3525

Лек и слънчев ден! newsm03

# 423
Как тази жена е станала известна е Европа под името Роксолана, до тук не виждам как би могла да стане,

Станала е благодарение не на величието си , а на факта че Запдния свят през 17 - 18 в е бил очарован от Изтока и са разказвани много легенди... една от известните такива е за Великият султан Сюлейман и негова любима славянска наложница.  Повечето от така наречените факти са фабрикувани през въпросните 17 - 18 в. Примерно нейното име - Александра Лисовска.

А защо я мразят -- защото тя с амбициите си е довела до началото на упадъка на великата им империя (нейната дейност като дарител, не оправдава липсата й на държавническо мислене). Мразят я защото е погубила онзи , когото те са смятали за най-достоен за наследник - Мустафа.

Ааааа,аз пък не съм съгласна.
Иска им се на турците да я принизят,но фактите-са си факти.Истината е,че преди Хюрем любимките на султани играели две роли - ролята на любовница и майка на наследника на трона,но тези две роли никога не са били комбинирани. След като родили те преставали да бъдат любими. Хюрем е първата жена,която играе и двете роли, което е причинило голямо раздразнение в консервативния свят на османите,а вижда се,че не може да се прости и до днес.
Образована за своето време жена, тя е приемала чуждестранни посланици, отговоря на писмата на чужди владетели, благородници и влиятелни творци. По нейна инициатива в Истанбул са построени няколко джамии, бани и медресета.
Мустафа е бил достоен за наследник,само защото е бил роден от майка мюсюлманка.На Роксалана и до ден днешен не може да се прости факта,че е християнка по рождение и че именно като такава управлява в сянка ОИ,как да простят и на Селим,че е сина на майка си!?
При Селим и Сюлейман Османската империя се превръща във водеща морска сила, установявайки своята хегемония в Средиземно море.През този период империята става съюзник на Франция в борбата срещу Хабсбургите,сключени са договори с Англия и Нидерландия.
Така,че в следствие на водещите непрестанни войни на два фронта постепенно се изчерпват ресурсите на държавата,което води до началото на упадъка на ОИ.
След смъртта на Сюлейман има множество бунтове,но Селим успява да затвърди своето управление и дори държавата изживява нов възход.
Сега и аз да попитам:Защо мразят една жена,която е допринесла значително за златния век на държавата им и която очевидно е имало огромно влияние върху съпруга си!?
Аз лично смятам,че никак не им прави чест да отричат фактите в опитите си да омаскарят Хюрем,дори мисля,че самите те се петнят по този начин!
Ето писмо от Роксалана,писано до Сигизмунд II Август с което го поздравя за възкачването на престола през 1549.

Последна редакция: чт, 25 окт 2012, 10:37 от Snell

# 424
Как тази жена е станала известна е Европа под името Роксолана, до тук не виждам как би могла да стане,

Станала е благодарение не на величието си , а на факта че Запдния свят през 17 - 18 в е бил очарован от Изтока и са разказвани много легенди... една от известните такива е за Великият султан Сюлейман и негова любима славянска наложница.  Повечето от така наречените факти са фабрикувани през въпросните 17 - 18 в. Примерно нейното име - Александра Лисовска.

А защо я мразят -- защото тя с амбициите си е довела до началото на упадъка на великата им империя (нейната дейност като дарител, не оправдава липсата й на държавническо мислене). Мразят я защото е погубила онзи , когото те са смятали за най-достоен за наследник - Мустафа.

Като балканист не бих се съгласила. Упадъкът на Османската империя е заради самия й характер, тя е преди всичко ислямска държава и се позовава на традициите, оказва се неподготвена преди всичко пред технологическия напредък в Европа. Да не говорим че тук говорим за 16 век, а за начало на упадък говори от края на 17, началото на 18, някои историци дори го отнасят към 19 век. Просто е малко несериозно упадъкът на една империя да се отдава на един човек, а колко удобно и това да е Хюррем. Битката при Виена от 1683 се посочва за начало на упадъка, тогава османците отново са пред вратите на Виена, Европа е в ужас. Тогава великият везир решава, че в него е духът на Сюлейман и избира същата тактика като него, неуспехът на това начинание води до отслабването на империята и намаляването на страха у европейците от османците.

Кетти, Хюррем я бяха обвинили в убийството на Айше ( тогава Виктория го бешпе извършила).

# 425

BLUSH, благодаря ти за професионалните пояснения. Hug Hug

# 426

BLUSH, благодаря ти за професионалните пояснения. Hug Hug
Hug за нищо, надявам се да не съм досадила с отклонението, иначе бих се радвала да съм полезна

# 427

Станала е благодарение не на величието си , а на факта че Запдния свят през 17 - 18 в е бил очарован от Изтока и са разказвани много легенди... една от известните такива е за Великият султан Сюлейман и негова любима славянска наложница.  Повечето от така наречените факти са фабрикувани през въпросните 17 - 18 в. Примерно нейното име - Александра Лисовска.

Като балканист не бих се съгласила. Упадъкът на Османската империя е заради самия й характер, тя е преди всичко ислямска държава и се позовава на традициите, оказва се неподготвена преди всичко пред технологическия напредък в Европа. Да не говорим че тук говорим за 16 век, а за начало на упадък говори от края на 17, началото на 18, някои историци дори го отнасят към 19 век. Просто е малко несериозно упадъкът на една империя да се отдава на един човек, а колко удобно и това да е Хюррем. Битката при Виена от 1683 се посочва за начало на упадъка, тогава османците отново са пред вратите на Виена, Европа е в ужас. Тогава великият везир решава, че в него е духът на Сюлейман и избира същата тактика като него, неуспехът на това начинание води до отслабването на империята и намаляването на страха у европейците от османците.

Кетти, Хюррем я бяха обвинили в убийството на Айше ( тогава Виктория го бешпе извършила).

Аз също се радвам, че в темата има поясняващи с познанията си участници!  202uu, BLUSH ! Моя милост като изучвала история (и в частност османистика) също не смятам, че Хюрем е виновна за упадъка на ОИ, твърде много би било да се каже това за нея.. Wink. Тя просто прокарва пътя на жените до властта в Империята, което по своему е новаторско, друг е въпроса ценно ли е за държавата или не.. Rolling Eyes

# 428
Прочетох,че днес е Курбан Байрям!

На всички съфорумци които празнуват,Пожелавам да са живи,здрави и много късмет,на тях и семействата им!   bouquet

# 429
Прочетох,че днес е Курбан Байрям!

На всички съфорумци които празнуват,Пожелавам да са живи,здрави и много късмет,на тях и семействата им!   bouquet

И аз се присъединявам към поздравите с една вкусна  баклаваа   Wink Rolling Eyes :

# 430
Честит празник на всички ,които празнуват днес!
Бъдете живи и здрави,както самите Вие така и вашите семейства!
Специални поздрави на екипа ,който превежда сериала!
Благодаря за труда Ви!

Лек и слънчев ден!

Присъединявам се към поздравите за днешния голям празник за всички мюсюлмани. Ако ми позволите - две думи за сериала... Дори и да не ми го позволите пак ще си кажа... Прекалено се комерсиализира... Превърна се в скъпоструваща боза... Не искам никого да обидя, но сценаристите започнаха много да подценяват интелекта на публиката (фенове, зрители... и т.н.) Ще ми се да обиждаха по-малко познанията ми за османската история (все пак работя основно с документи) и фантазията защото в последния сезон са твърде скучни... От добре списван и реализиран балкански сериал, поредициата (дори го наречете османски) се превърна в посредствено американско филмче...То припадъци...то тежки стъпки...то скука, бе... Thinking все пак искам да изкажа огромната си благодарност на преводачите   bouquet  bouquet  bouquet

# 431
Извинявам се на Sause baus!, че поради техническа небрежност оставих поздравленията за К. Байряма без цитиране.  Почти напълно съм съгласна с думите на BLUSH за краха на османската империя... Поздрав и усмихнат ден за всички пишещи и четящи темата...  bouquet

# 432

На всички празнуващи в темата -

ЧЕСТИТ КУРБАН БАЙРАМ!

# 433
Честит  Курбан Байрям на всички празнуващи !  smile3525 newsm51
Абсолютно съм съгласна с BLUSH ,Snell и eleaem  newsm10 smile3501
И в кръга на майтапа -още малко ще изкарат Хюрем от КГБ ,а Фирузето май ще е от Ал Кайда Mr. Green Grinning

# 434
Честит  Курбан Байрям на всички празнуващи !  smile3525 newsm51
Абсолютно съм съгласна с BLUSH ,Snell и eleaem  newsm10 smile3501
И в кръга на майтапа -още малко ще изкарат Хюрем от КГБ ,а Фирузето май ще е от Ал Кайда Mr. Green Grinning
хаха, последното много ме разсмя. Сега като Рюстем я метне през терасата, ще чакаме да видим коя организация ще поеме вината за терористичния акт Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт