Великобритания - тема 44 Зимно-Коледна

• 44 057
  • 729
  •   1
Отговори
# 660
Oт какъв зор да плащаме, та било то само главницата ? Първо, че не ползвам никаква лекарска помощ в БГ, а ако все пак ползвам ходя на частно .Родителите ми пък които са осигурени, недай си боже да им се наложи да ходят по доктори то им смъкват кожите от подкупи и не знам си още какви измислени такси.
Лично аз нямам намерение да вкарам и една стотинка в здравната каса на БГ.

# 661
298, мерси много за инфото...
За мен няма нищо, но за мъжа ми излиза от 2000 г насам....а той е напуснал БГ преди 1989 година дори.
Значи тази декларация по образец ли е или свободен текст?

Ave, то и за мъжът ми нямаше нищо преди два месеца, но се появи, ако мислиш че имаш неплатени здравни осигуровки пускай и ти , ето ги формите за попълване http://nap.bg/news?id=1496

Troy - здравната система в БГ е на принципа плащат всички, ползват нуждаещите се.
И ние даваме пари родителите ни да ходят на частно, всичките ни роднини и те плащат, но ходят на частно, защото направления все няма. Системата че не работи както трябва, спор няма.
Тъй като смятам че давам достатъчно за доктори в БГ, също не смятам, че трябва да наливам в здравната каса, чиито услуги нито ползвам, нито плащащите ми близки ползват, та това е причината да не искам да се водя длъжник.

Zlatnata tolumba, ще се спират цигарите - няма да се спират. Няма да ни спират по летищата - ще ни спират! Аз не се наемам да гадая какво биха измислили, та гледам да се оправям за всяка дивотия на дневен ред, като дойде следващата ще я мисля тогава.
По електронна поща могат да се приемат на тези, които имат електронен подпис само, около 500 лв, ако не бъркам че беше удоволствието да го имаш.

Мари, радвам се че усилията ти са били оценени! Браво!

Мери, ли ме беше питала по някое време за щерката дали ходи на уроци по рисуване, или някой друг чене помня? Обича да рисува от много малка, но не ходи на уроци. За нея това е забавление и аз се радвам, че отделя много повече време да си рисува, отколкото да играе на комп.

Пращайте за здравните осигуровки с регистрирана поща.
Аз след малко отивам да пускам за съпругът ми и повторно за себе си, че и картички за Коледа съм им сложила при декларациите Simple Smile

Сериозно обмислям да се абонирам за Държавен вестник!

# 662
И ние сме в одисеята със здравните осигуровки. На мен ми излизат години преди да дойда тук. От 2005-та ме водят извън България и съответно нямам за плащане там. На моят мъж явно не са му получили декларацията още и няма за плащане стари, но пък от как е напуснал му се трупат.  Confused Пратих свеки в НАП да види какво е положението, а за моите ще се обаждам да проверя колко точно дължа.

Гарбиел е с някакув вирус вече трети ден. Не съм вярвала, че 20 килограмово човече може да повръща толко много и толкова на често.  Confused Поне няма температура.

p.s. E, т'ва е.  ooooh! Обадих се на НАП за моите липсващи години и ми казаха, че няма смисъл да си ги плащам.  Shocked  Laughing Щяло да има нов закон до година, да съм изчакала.

Последна редакция: вт, 11 дек 2012, 11:42 от nana_cool

# 663
  • UK
за осигуровките отпреди 2005 ще се освобождаваме догодина доколкото разбрах от темата в чужбинския
а иначе на сайта на НАП преди имаше и калкулатор,който смята колко дължиш към момента с лихвите, но мисля че няма да се наложи да плащаме

# 664
за осигуровките отпреди 2005 ще се освобождаваме догодина доколкото разбрах от темата в чужбинския
а иначе на сайта на НАП преди имаше и калкулатор,който смята колко дължиш към момента с лихвите, но мисля че няма да се наложи да плащаме

След подаването на декларациите мен ме освободиха от 2000 до 2007 вкл, за оставащите години вчера служителката ме увери, че щели да "изчезнат" от сайта след време.
Мен това не ме грее, затова пращам още веднъж, да вземат да ги махнат възможно най-бързо.
Аз не вярвам на ничии думи, освен ако не го видя написано и подписано от служител в съответната служба, или както е в случая да изчезнат при направа на поверка.
Който вярва, че ще му отпаднат автоматично без да прави нищо, нека чака.
Може и да отпаднат, не знам.
Законът ме определя като длъжник, но пък дава ми право да се освободя с посочените декларации и аз съответно го правя.
Всеки избира за себе си.
Споделих, не защото печеля от пощите или НАП комисионна да пращате декларации.

nana_cool - никоя не те кара да плащаш, подаваш декларациите за да се освободиш от начислените ти суми от неплатени осигуровки.
Ще плащаш като (ако) се прибереш обратно в БГ и искаш отново да се включиш в здравната система (това е отделна тема), но няма да плащаш тези, които в момента ти се водят кято неплатени плюс лихвите по тях.

# 665
  • UK
да ,разбира се, аз затова и си пуснах декларациите  Peace
имах пред вид,че ако си ги пусне човек навреме няма да му се наложи да плаща най-вероятно

аз имам висящи от 2001,които са си точно неплатени,била съм в страната, но не съм се осигурявала няколко месеца след като съм завършила. Та от тези планирам да се освободя догодина, ако новият закон ми даде възможност. При предишна комуникация с НАП (преди 2 години някъде) ми бяха казали да не ги плащам,а да изчакам.

Последна редакция: вт, 11 дек 2012, 13:50 от maimunka

# 666
На мен това ми излезе: ЛИЦЕТО Е ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ , СЧИТАНО ОТ 17.06.2006, ПОРАДИ НАПУСКАНЕ НА СТРАНАТА
Това добре ама аз съм напуснала страната ноември месец 2001????

# 667
Момичета аз пак нещо недоразбрала. Засилих се да проверявам и аз и двамата с мъж ми се водим с непрекъснати здравни права, не пише да имаме да дължим нещо newsm78 Или аз не мога да го намеря. Аз за мен не знам, че бях държавен служител и още ако имат нужда имат право да ме привикат, въпреки че сме прекратили правоотношенията си. Но мъж ми не беше. Къде се проверява точно колко и дали дължиш нещо.

Мари много се радвам че се е получило така добре.

Пощите не ги разбирам вече съвсем. Писмата се бавят със седмици, а колетите идват на следващия ден и то в 7 сутринта Shocked Готови сме за Коледа вече Heart Eyes
Днес и душа ни монтираха в едната баня и съм суууупер доволна.

# 668
  • UK
Привет на всички   bouquet
Отдавна писах в темата с въпроси относно това как ще се адаптира детенце по-лесно след пристигането си от България. Е, вече сме на острова. Август месец и детето взехме. Началото на Октомври тръгна на училище и всичко се подреди, но от днес сме си в къщи заради някаква изстинка ли е, грип ли е не мога още да определя - температура не висока 37.5-7 и болки в мускулите. Имаме си Джи Пи, но за сега мисля, че нямам нужда от него. Моля за съвет относно местните лекарства при такива обстоятелства и по-конкретно имуно-стимулиращите лекарства. В България бях наясно кое и как действа на моето дете, дори съм взела повечето хомеопатични лекарства, но тук чесно казано се обърках с местните опаковки - дори един обикновен витамин С не мога да избера.... Иска ми се да й подсиля малко имунитета, защото й расте зъбче и обикновено боледува в такъв период..
Благодаря.

От както е тук малката, вече месец и половина, и давам това - http://www.amazon.co.uk/gp/product/B001GKUH24/ref=noref?ie=UTF8& … 1&s=drugstore - признавам, съвсем случайно и го взех, просто пие витамини на същата фирма, и понеже и аз като теб се чудех какво да и взема, разгледах им продуктите, коментарите относно този сироп бяха добри и реших да пробвам. Да чукна на дърво, нямам оплаквания за сега  Mr. Green Имаше няколко грипни вълни тук, даже затваряха ресторантите за по 48 часа, колко бухащи деца имаше в училището и не е истина, дъщеря ми и тя лепна, но за 1 weekend се оправи с това + сироп за кашлица и Sterimar. Давам и го всеки ден, ако усетя разболяване - удвоявам дозата. Мен адски ме е страх да не се разболее сериозно, защото миналата зима беше кошмар - от октомври до февруари не спря да боледува това дете и то ангини, бронхити, че и пневмония за капак, едно след друго... направо още ми призлява като се сетя  ooooh! Та се притеснявах много климата тук как ще и се отрази и да не се повтори миналата зима. За сега държим фронта  Mr. Green

Аз елхата я украсих още края на ноември, подаръците всичките са купени, изпратени, които са за BG, че даже и получени, само ми остава да опаковам няколко още, че тази събота ни е Family Christmas-a и не остана време.

Ние тук имахме сняг за около час миналата седмица, 1-2см, стопи се 10 мин след като спря да вали, обаче затвориха 2 летища, образуваха се километрични задръствания по магистралите, хората масово закъсняха за работа, а някои деца даже не са ходили на училище него ден  Joy Абе голям смях, аз като им разказвам за 1-2та метра сняг, които имаме последните години в Русе през зимата и горкичките по 5 пъти се кръстят  Mr. Green

Извинявам се за дългия пост, оставям ви сега, че трябва да тръгвам да прибирам малката от училище.   bouquet

# 669
Преди време обсъждахме получаването на синя карта след розова. Тогава future спомена нещо за акт за раждане и т.н.
Аз направих една година в тази болница през април, но тогава търчах напред-назад да уреждам неща свързани с пристигането на децата и хич не ми се занимаваше с това (трябваха ми снимки паспортен формат). Изпратих документите през юни - BR3 формуляр, снимки, 12 пейслип (даже може и 13 да съм им сложила) и ксерокс копие на розовата ми карта. Вчера получих писмо че проверката ми е минала успешно и получавам синя карта. Искат да им изпратя оригиналната розова карта, за да я унищожат и да ми изпратят синята. Изпратили ми бяха специален стикер с някакъв номер (предполагам номерът под който се води моят случай при тях), който да сложа на плика.

Големият ми син го избраха за House captain. Той е от House Snowdon. Голяма гордост ми е, защото пристигнаха през юни , а вече е Prefect, а сега и House Captain. Учителят му каза, че е много популярен сред децата. Малкият не е чак толкова общителен, но той пък е амбициозен и си е поставил за цел да влезе в отбора по математика. И на двамата все още им е трудно, защото имат да наваксват с езика. Ей на, похвалих се Simple Smile

# 670
Похвали се пък! Браво  Hug

Дикенсън,

И аз моите ги плаша с русенските снегове.
Така добре ще ми дойде един снежен ден тук да си поработя на спокойствие без деца и колеги  Whistling

Аз лично, вече изобщо не ги мисля тези здравни, защото ми писнаха с глупостите.
Изобщо не би ме учудило да въведат някоя следваща тъпотия или пък да ме спрат на летището.
Май вече и това ми се иска. Та да се съдим на края и веднъж за винаги да приключи тази сага.
И отписват, и записват пак, дават противоречива информация, от няколко години се занимавам
с тях, ходих дори да им плащам, нищо че не дължа, защото съм осигурявана тук,
но просто да се свърши, но не ми взеха парите, да съм изчакала поредния им закон.
В общия подфорум има две дълги теми, където се споделят какви ли не истории.
Някои имат късмет и се оправят бързо, други по-бавно и сложно. Някои-просто се отказват.

# 671
Golden браво на децата!

И аз да кажа за синята карта. Аз изпратих всичко на 1.10 тази година. Средата на ноември обаче се присетих, че ми трябват паспортите на децата, че иначе почивката ни отива на кино. Написах им едно дълго писмо, че ми трябват паспортите на децата по различни причини, които не се класират за спешни и че бих искала дами ги върнат. Разказах от кога сме тук, какво работи мъж ми и тн. Отговориха ми че ще ми върнат паспортите на децата, но не могат да кажат кога.
Днес си взех пакета от пощата(че вчера съм пропуснала пощальона). Всички документи +КАРТИТЕЕЕЕ! Много се зарадвах!

# 672
Браво, това са най бързо пристигналите карти за които съм чувала Simple Smile

# 673
А какъв е срока на синята карта и аз имам,но така и незнам.

# 674
картата важи до тогава докато спазваш условията по издаването и Simple Smile
Ако примерно си я получила покрай мъжът си, който е студент, то картата престава да е валидна ако той прекъсне обучението си. Или пък се разведете Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт