На ръба съм...

• 60 206
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 1 035
  • София
[
Бояна, че ми стана интересно...би ли посочила правна норма, която да задължава съпруг да декларира пред данъчни служби, че притежава имот в режим съпружеска имуществена общност  (СИО) без да е вписан като съсобственик в нотариалния акт.

Давам си сметка, че в очите на юристите с опит във вещното право, въпросът ми е странен, защото намесва два различни института в правото, но предвид убедителността на Бояна, започвам да се съмнявам..... newsm78

Не съм юрист и не мога да ти цитирам, но го знам от практиката, защото в нашето семейство държим всичко около нас да е изрядно и така плащаме данъци, независимо, че за някои СИО имоти са в тежест като второ и трето жилище, те се декларират и данък, такса смет и прочее се плащат в определените от закона размери и от онзи, който трябва да ги плаща по закон. Това по съвет на повече от един юрист.

Иначе реално може като придобиеш имот да не го декларираш в общината и никой да не те потърси с години, но на който му стиска да го направи, на мен глоби не ми се плащат.

Пък и недоумявам какво е това ламтене за тез имоти. Свекърите имат два. При добро сърце защо да не дадат единият? На тях им остава предостатъчно един имот,в който могат да си поживеят докато си отидат от този свят. Не вярвам да си вземат имотите в гроба. Sick
А пък защо онзи, който има е длъжен да раздава? Издръжката на пенсионер е доста над доходите, в общия случай поне и едно жилище в повече означава почти сигурна рента, добавка към пенсията. Недоумявам на българското схващане, че родителите са длъжни на децата си, дори тези деца да са на по 30 и 40+. Като човек иска детето му да има един ден жилище се постарава да изкара пари и да го купи, другото е шантаж. Аз лично не смятам, че всеки живял в моето жилище има право на половината от него, да не говорим за цялото. Нали като говорим принципно този принцип би трябвало да се прилага и за другата страна. как ще погледнете на мъж, който допринасял за жилището на жената, неизвестно как, вероятно с любовта си  към жената и детето докато е живял в него, реши да избере свободата и да иска половината, защо не и цялото?

# 1 036
  • София
Значи да не прехвърлям нищо на дете и внуци до смъртта ми. Интересно след това пък какво следва по закон.

Защо да не прехвърляш  newsm78 newsm78 Прехвърляй, само че с ясното съзнание, че после не можеш да се жалваш никъде за нищо, каквото и да стане  Mr. Green Mr. Green
Какво смешно има Наде?
Този закон не трябва ли да защитава децата и собствениците преди всичко.

Законите са създадени за да защитават всички, но на практика защитават само тези, които намират вратичките  Mr. Green Mr. Green И това вече не е никак смешно  Cry Cry

# 1 037
Бояна, никъде не съм писала,че е длъжен някой на някого.
В случая длъжният е единствено бащата на това дете и то към него !
Но след като свекърите имат доброто желание - защо пък трябва да е нещо нелогично и грешно?
Само , защото нашите свекъри не са ни дали ли ? Thinking

Излезте малко от тая рамка - ,,свекърите са чужди и гадни по дифолт,, и нещата ще станат по-лесни.
Понякога свекърите са просто ХОРА.И нито са гадни нито са чужди.

# 1 038
  • София
[
Бояна, че ми стана интересно...би ли посочила правна норма, която да задължава съпруг да декларира пред данъчни служби, че притежава имот в режим съпружеска имуществена общност  (СИО) без да е вписан като съсобственик в нотариалния акт.

Давам си сметка, че в очите на юристите с опит във вещното право, въпросът ми е странен, защото намесва два различни института в правото, но предвид убедителността на Бояна, започвам да се съмнявам..... newsm78

Не съм юрист и не мога да ти цитирам, но го знам от практиката, защото в нашето семейство държим всичко около нас да е изрядно и така плащаме данъци, независимо, че за някои СИО имоти са в тежест като второ и трето жилище, те се декларират и данък, такса смет и прочее се плащат в определените от закона размери и от онзи, който трябва да ги плаща по закон. Това по съвет на повече от един юрист.

Иначе реално може като придобиеш имот да не го декларираш в общината и никой да не те потърси с години, но на който му стиска да го направи, на мен глоби не ми се плащат.

Пък и недоумявам какво е това ламтене за тез имоти. Свекърите имат два. При добро сърце защо да не дадат единият? На тях им остава предостатъчно един имот,в който могат да си поживеят докато си отидат от този свят. Не вярвам да си вземат имотите в гроба. Sick
А пък защо онзи, който има е длъжен да раздава? Издръжката на пенсионер е доста над доходите, в общия случай поне и едно жилище в повече означава почти сигурна рента, добавка към пенсията. Недоумявам на българското схващане, че родителите са длъжни на децата си, дори тези деца да са на по 30 и 40+. Като човек иска детето му да има един ден жилище се постарава да изкара пари и да го купи, другото е шантаж. Аз лично не смятам, че всеки живял в моето жилище има право на половината от него, да не говорим за цялото. Нали като говорим принципно този принцип би трябвало да се прилага и за другата страна. как ще погледнете на мъж, който допринасял за жилището на жената, неизвестно как, вероятно с любовта си  към жената и детето докато е живял в него, реши да избере свободата и да иска половината, защо не и цялото?

Е точно от юридическа гледна точка са ви посъветвали да ги ДЕКЛАРИРАТЕ така, ние не говорим за НЕдеклариране, а за НАЧИН на деклариране. Именно след това /след развод/ се почват делата, нали и адвокатите трябва да папкат.  Mr. Green Mr. Green Ако всичко е ясно и недвусмислено декларирано и описано, как ще се използват вратичките  Mr. Green Mr. Green И това, че при вас е така, не значи, че този начин изчерпва практиката  Mr. Green Mr. Green Има и други ПРАВИЛНИ начини

# 1 039

[/quote]

Ами ако мъжа поеме отглеждането на детето след развода и няма къде другаде,има разбира се право да претендира да остане в семейното жилище.Съответно на женицата като й се живее,а не и се гледат деца и семейство,си взима багажчето и дим да я няма

# 1 040
  • София
Но след като свекърите имат доброто желание - защо пък трябва да е нещо нелогично и грешно?

Излезте малко от тая рамка - ,,свекърите са чужди и гадни по дифолт,, и нещата ще станат по-лесни.

Докато не се осъзнаят  Mr. Green Mr. Green После ела и гледай  Mr. Green Mr. Green

# 1 041
  • София

Ами ако мъжа поеме отглеждането на детето след развода и няма къде другаде,има разбира се право да претендира да остане в семейното жилище.Съответно на женицата като й се живее,а не и се гледат деца и семейство,си взима багажчето и дим да я няма
[/quote]

А НЕ, за мъжете има друга тема  Mr. Green Mr. Green не може така просто

# 1 042
  • София

Ти пък откъде знаеш какъв стереотип имам за широки семейни отношения? Просто казвам, че никой на никого не е длъжен, а хората тук дали и какво искат да направят можем само да гадаем.

Тук не говорим да остане някой да гледа децата, а за придобиване на имот, което е съвсем различно и нищо общо няма с гледането на децата.

Naddya Нищо по- различно от теб не твърдя. но щом имаш познания вп областта кажи по какъв параграф щом закупеното жилище е получило Акт 16 по време на брака то това жилище става СИО, макар да е закупено официално преди това?

# 1 043
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Абе Naddya, звездния миг ли ти дойде покрай тази тема  Tired
Поспри се малко...

# 1 044
  • София
Чета, чета и тръпки ме побиват. Както си живея щастливо и безметежно и изведнъж мъжът, който ме гледа все така влюбено десет години може да хукне по някоя фуста и да не ни погледне повече, ни мен, ни децата.  Confused Да не говорим, че нямаме нищо, което да е СИО, а аз пък и една керемида нямам моя. Така ми загорча.

Исайкова, не се предавай, не унивай, виж колко хора сме тук! Не си сама! Все ще се справиш отганизационно с детето и работата, само стискай зъби известно време.  Hug

# 1 045
Не зная на кой му е дошъл "звездния миг", но наистина някои неща трябва да се обясняват.
Започнах да съм против сключването на граждански брак.

# 1 046
Не съм изчела цялата  тема ,но преди да я заключат искам да пожелая късмет на Исайкова  Hug

# 1 047
  • София

Ти пък откъде знаеш какъв стереотип имам за широки семейни отношения? Просто казвам, че никой на никого не е длъжен, а хората тук дали и какво искат да направят можем само да гадаем.

Тук не говорим да остане някой да гледа децата, а за придобиване на имот, което е съвсем различно и нищо общо няма с гледането на децата.

Naddya Нищо по- различно от теб не твърдя. но щом имаш познания вп областта кажи по какъв параграф щом закупеното жилище е получило Акт 16 по време на брака то това жилище става СИО, макар да е закупено официално преди това?

Познанията в областта се базират на собствен опит. Не твърдя, че те изчерпват практиката. Просто казвам, че има ЗАКОННИ случай и извън твоите. А колкото до въпросът ти - всичко е въпрос на това какво е записано в нотариалният акт. В него има "графа" собственик и там е въпросът чие име е написано. Има и "графа" продавачът декларира, че е получил сумата и ако там не е посочено от кой е получена сумата се връщаме на първоначалните документи, с които е изпалащана сумата, т.е. банкови преводи, и ако те са на име различно от това в нотариалният акт, къде е дремал този с плащанията пред нотариуса и е записал имота на друг. И така общо взето се въртим в омагьосан кръг при положение, че не знаем точното съдържание на документите. Затова и нотариусите проверяват данните на двете страни и ги питат за съгласие със съдържанието на документите. Пак ще напиша, че именно формулировката в изреченията в документите е решаващата, а не тоя казал, оня казал. Затова има и една шопска поговорка "Оно се знае у селото, ама го нема по делото!". Може всички да знаят, че даден имот е платен от дядо и баба, ама като е записан на внучето или синчето - да са гледали  Mr. Green Mr. Green

# 1 048
Не съм изчела цялата  тема ,но преди да я заключат искам да пожелая късмет на Исайкова  Hug

Тя няма изчитане.Аз след 30 и.. стр спрях.
Исайкова, имаш и моята виртуална подкрепа!

# 1 049
Не знам защо приемате това като алчност за имоти?
В крайна сметка и двамата са родители на това дете, разделят се, ок, всичко се случва, но те пак си остават негови родители. При положение, че единият ще поеме основната част от отглеждането и възпитанието му, както и по-голямата част от издръжката, не виждам нищо лошо в това другият да осигури покрива му.
Рядко се срещат подобни случаи, в които несемейно жилище остава за детето, дано наистина имат късмет.

Исайкова,
успех и от мен!

Общи условия

Активация на акаунт