Априлки 2013 - тема 9

• 24 707
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Здравейте!
Априлски мами, моля ви, споделете нещо за венците.
Преди години имах проблеми,  но се лекувах и отшумяха, а сега имам усещането, че се върнаха с двойна сила - непрестанно дразнене, кървене, болки...
Взех да ползвам паста "Лакалут" и има ефект, но доста слаб...
Четох в някаква медицинска статия, че било често срещано при бременните.
На вас случва ли ви се, какви мерки вземате?
Предварително благодаря.

На мен моята зъболекарка ми препоръча да си купя вода за уста Листерин ( синя или зелена ) премахва кървенето и падането на венците по надолу към зъбите. Но на мен ми е много силна и започва да ми се гади от нея и я спрях....но мисля пак да я започна като влезна в 5 месец.

# 526
на мен пък оня ден ми се отчупи парченце, беше ми правен кариес и сега е дупчица, та ще търся зъболекар тези дни да не стане нещо по-сериозно

# 527
Леле, маминка, не се впрягай толкова за 2 кг разлика Simple Smile Така и така те чакат.

Не се впрягам.  Laughing Просто се "засегнах" от реакцията на лекарката.  Mr. Green Но това е в кръга на шегата.
Психически трябва да се подготвя за повече качване на килограми, като се има предвид, че съм на половината път.  Laughing
И преди съм споделяла в темичката, може да съм качила килца, може да съм по-пухкава от преди, НО се чувствам добре в кожата си, което е нетипично за мен, по принцип винаги си намирам кусури, бременността ми действа добре.  Blush Мъжът ми си ме пощипва и се радва на това, което съм придобила.  Joy

# 528

Здравейте!
Априлски мами, моля ви, споделете нещо за венците.
Преди години имах проблеми,  но се лекувах и отшумяха, а сега имам усещането, че се върнаха с двойна сила - непрестанно дразнене, кървене, болки...
Взех да ползвам паста "Лакалут" и има ефект, но доста слаб...
Четох в някаква медицинска статия, че било често срещано при бременните.
На вас случва ли ви се, какви мерки вземате?
Предварително благодаря.

Аз също имам проблеми с венците зъболекарката ми каза да си взема паста за зъби Parodontax както и такава вода за уста....Вече не кървят и не ме болят само са мъничко подути.Много съм доволна като изключим само,че са доста неприятни на вкус

# 529
Пуснала съм тема, в която може да споделите арабско име за момиче, което ви харесва:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=685607.0;topicseen  

Ще се радвам да получа колкото се може предложения, защото с таткото ни е трудно да изберем име, не бързаме за никъде, но е хубаво да имаме варианти.  Simple Smile
Готова съм дори да изчакам да гушна бебка и едва след това да избера име.  Heart Eyes

# 530
здравейте, днес не мога да се добера до компютъра
много ми е натоварено на работа, но сега вече посвърших и ще ви прочета
сутринта бях на много бърз преглед - всичко беше наред
чух сърчице и АГ видя гръбнака, то и аз го видях де - много ясно се виждаше всяко прешленче
другата седмица пак ще ходя за по-обстоен преглед
тогава каза че ще направим феталната, аз гледам ей така  Rolling Eyes
защото тя не е специалист по това, и не е споменавала за пари и т.н.
затова много се учудих, но явно ще гледа по-обстойно всичко, че днес беше много натоварена

# 531
Maminka23, аз нали не влагам негатив във "впрягането". Аз съм също от по-кльощавите, и сега моят любим също е ужасно доволен от кръглите ми форми  Mr. Green Blush

# 532
Моят мъж пък ми пощипва корема и установи, че тоя корем не бил от бебе само - имала съм "кожичка". Ами аз не крия, имам си сланинки качени  Mr. Green
Пък на тоя басейн - беше като децка градина, ми направи впечатление колко стройни мами - личи си, че ходят на фитнес здраво - нито тлъстини, нито целулит, нито стрии...

# 533
Аз бях казала в началото,че и да почна да качва това е положението,квото дойде (ако не е вече опасно много). Много рядко някой не качва и обикновенно това не е от много хубаво (пример аз  Mr. Green). Така,че коремчето напред, няколко килца повече, да не ви пука! Важното е да се чувствате добре!  Hug

# 534
 Simple Smile Имаме вече повече девойки от момченцата.
Аз май си харесах име за моята принцеса най-накрая, ама знае ли човек, сигурно ще мина и през още. За момента е Мария-Йоанна .Коремчето имам чувство, че с всеки ден расте ли расте и си личи, че вече има нещо там вътре, а не е като да съм " попреяла"  Laughing Вече нямам търпение да видя малката си кукла и да я гушна, а Април е толкова далече. Постоянно се усещам, че ей така небрежно поставям ръка на коремчето и го погалвам- много ми става мило всеки път като се погледна в огледалото и си помисля, че там вътре расте едно човече  Heart Eyes

# 535
Аз съм също от по-кльощавите, и сега моят любим също е ужасно доволен от кръглите ми форми  Mr. Green Blush
Мъжете ни ще следят промяната във фигурата ни.  Laughing
Интересното е, че когато бях слаба (само кокали и кожа) се притеснявах от тялото си, а сега, когато имам тлъстинки по дупенцето и бедрата... се чувствам много секси.  Twisted Evil (да не забравям и любовните дръшки  Laughing)
Както и преди мен казаха - важното е ние да се чувстваме добре!  Sunglasses А след раждането ще му мислим.  Mr. Green

Karityyy, ти вече си разбрала пола на бебето, така ли?
Много се радвам за теб, и аз чакам девойка!  Heart Eyes
Още не съм избрала име на бебка, но много ми се иска да е арабско....  Blush

Преди малко си лежах на леглото и си сложих ръка на коремчето - усещането беше все едно някой ме рита, много сладко чувство, НО не съм сигурна дали е бебето. Като първа бременност... всичко ми е мъгла.  Crazy

# 536
  • София/Варна
Камито, весел празник ти желая!
И раждане колкото се може по-близо до термин (което е изключително важно при близнаци Simple Smile)

На какво се дължи митът, че заради кърменето се надебелява?
Хормоналани и метаболитни проблеми
При все повече жени се случва така, че по време на бременността или след раждането се отключват хормонални или метаболитни проблеми. Не е ясно какво точно предизвиква тези проблеми, но резултатът е един - неконтролируемо увеличаване на теглото, особено след раждането. Причините, които се изтъкват в различни изследвания варират - според едни виновник са генетичната предразположеност към развитие на тироидни дисфункции (проблеми с щитовидната жлеза) или диабет, според други е начинът на живот на съвременната жена (системна злоупотреба с тютюн, алкохол и медикаменти, както и небалансиран хранителен режим). В доста изследвания се набляга на това, че цигарите увреждат щитовидната жлеза и това води до по-голяма честота на проблеми след раждането при жени пушачки. Другото, което се спряга за причина за метаболитни проблеми е небалансираното хранене - множество жени поддържат фигурата си с цената на диети, които силно ограничават определени хранителни групи. При бременност кандидат мамите изоставят диетите си, което пък означава, че мозъкът започва да си наваксва и да трупа запаси. По време на бременността може и да не ни проличи, но след раждането при много ожени може да се отключи някой метаболитен проблем (в повечето случаи това е инсулинова резистентност).
Едно от важните неща, които можем да направим е да следим по време на бременността кръвната захар, за да не опуснем гестационен диабет (това е индикатор, че може в последствие да се развие ИР), а след раждането на бебето да следим периодично нивата на щитовидните хормони.

Бабини рецепти за "хранителна" ("мазна") кърма
Практиката ми на консултант ме е сблъсквала с безумни харнителни препоръки за повече или по-"мазна" кърма. Имал съм майки, които си хапваха по кило варено жито на ден, друга пък пиеше по литър боза. Да не споменавам и жената, която си хапваше масло с лъжичка и за седмица консумираше по около 500гр.
Та кърмачките са склонни без да се замислят да последват безумните съвети на баби и приятелки и да се хранят с безумни количества високо калорични храни, като се надяват, че това ще гарантира количествата и качеството на произвежданата от тях кърма. Резултатът е, че по време на кърмаческия си стаж могат да качат много повече килограми, отколкото по време на бременността. И за това не  виновно кърменето - за поддържането на количествата е достатъчно да се предлага гърдата на бебето толкова често, колкото то им нужда (8-12 пъти в денонощието първите 6 седмици, по-нататък по-малко).

Кърмачески глад
Лактогенезата е много енергоемък процес. Много кърмачки споделят, че веднага след кърмене изпитват нечовешки глад за въглехидрати и жажда. Това е съвсем нормално. Лошото е, че повечето жени се нахвърлят върху т. нар. бързи въглехидрати (шоколади, сладкиши, тортички). Това съответно носи своите негативи под формата на излишни килца.
Обичайно този глад отшумява след 6-тия месец на детето и повечето кърмачки след това с лекота свалят килограмите. Но има и жени, които не могат да се откажат от сладичкото и така и не успяват да отслабнат.
Реално на кърмачката са ѝ необходими не много повече калории от обичайното. Достатъчно е да прибавите една филийка пълнозърнест хляб към менюто си.

Надявам се тази информация да ви е била полезна, а не досадна Wink.

Иначе като гледам колко страници сте отделили на Фафлите, се чудя нещо в мен ли е е сбъркано. Аз налитам стръвно на салата от репи, моркови и алабаш, мариновано варено цвекло, дюли и нар. Само от вида на джънк фууд-а ми става лошо Simple Smile.

# 537
Да, преди една седмица докито каза, че е като момиче и после гледах ли гледах снимки с дни и наистина си е истинско момиче Simple Smile) Аз по принцип се притеснявах преди от килограмите, следях се стриктно, упражнения ала-бала, обаче откакато забременях спрях и сега обратно- голямото коремче ме радва, не ме интересува дали дупето ми ще порастне.. важното е бебчето да е добре, пък после имам цяло лято за фигурата;)

# 538
не знам дали е бебето но, усещам от време на време нещо странно- нещо средно между спазъм и бълбукане. Може да е бебка, но е непознато чувство и не знам как да разбера дали тя се обажда  Laughing и не знам какво точно да търся като усещане :<

# 539
  • Варна
KayRenn

Само да добавя, че е добре да се следи също поне 1-2 пъти по време на бременността не само глюкозата, но и инсулина.
Защото аз с глюкоза 5 се оказах преди години с инсулин 16, което е почти 3 пъти над нормалната стойност за това ниво на глюкоза. Така че сама по себе си нивото на захар не е гаранция.
Като човек, който от 4 години държи ИР под контрол и отдавна се разделих с хапчетата, сега ги следя редовно, макар че всичко плащам, защото не е част от стандартните и изследвания и то толкова често.
А иначе за фафлите - ей хич не ги обичам и преди не съм яла кой знае колко сладко, особено последните 4-5 години, но сега съвсем. Но виж тестените неща ми се ядат също толкова колкото и преди, то заради това сега на почивката качих - такива банички ни правиха сутрин Crazy.

Общи условия

Активация на акаунт