ВАКСИНИ - дискусия САМО за вредата от тях - тема 28

• 42 806
  • 735
  •   1
Отговори
# 375
Judy, честно, не разбирам каква точно ти е целта. На нас ли се караш за това, че има глоби за непоставяне на ваксини, или...?

Наказателните постановления се обжалват; вече беше споделен случай на успешно обжалване. И този въпрос е коментиран много пъти в темата. Коментирано е също, че не трябва да се подписва нищо при личния лекар, защото личният лекар няма законово право да изисква писмен отказ, тъй като не предоставя писмена информация за същността и опасностите на ваксинирането.

Интересно, колко пъти по 200 лв. ще трябва да събере човекът с 400 лв. заплата, ако, не дай си Боже, детето му получи увреждане от ваксината?

# 376
Опит на медицината да задържи статуквото - http://www.dechko.bg/beta/biblioteka/?stat=Kakvo_sydyrjhat_vaksinite и скромният ми коментар отдолу Wink

Не е само опит то, живо насилие си е.

Стелт, аз писах и за възможност за повторно нарушение в предходните си постове, там и по- големки глоби има. Ако откажете веднъж, вторият път пак отказвате- ако вече имате едно НП, следващото ви се явява именно повторно.
Затова пиша, да знаят хората и да се мисли какво трябва да се направи, защото при настоящото положение наистина няма избор, ако органите решат да правят стриктни проверки и да съставят  актове при всеки отказ.
Ако желаят- и за всяка несложена ваксина ще съставят акт, няма забрана, въпрос на съдебна практика е по- натам, а такава богата у нас още няма.
Та има си проблеми за родителите- и глобите и възможностите за посещаване на детски заведения. Синът ми е четвърта група вече и тази година отново искаха амбулаторен лист за профилактичния на 6 г., който да съдържа и задължителната ваксина за възрастта.

Не случайно се иска ваксините да станат препоръчителни и да отпадне тяхната задължителност.
http://bulphoto.com/events/21329/

http://mariaradeva.com/07-2011/a%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D … D0%B6%D0%B8%D1%82

Чл. 58. (1) За предпазване на гражданите от заразни болести се правят задължителни имунизации.

Чл. 209. (1) Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв.
(2) Наказанията по ал. 1 се налагат и на длъжностните лица, които са възпрепятствали явяването на лицата за извършване на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване и имунизация.
(3) Родители или настойници, които не осигуряват провеждането на задължителните имунизации на децата си, се наказват с глоба от 50 до 100 лв. При повторно извършване на нарушението глобата е от 100 до 200 лв.

Алексче, целта ми  е да информирам хората, а не да бия тъпан за сватба, когато не е на сватба дереджето. Успокоителни дитирамби да свиря, когато има нужда от информация и предприемане на конкретни стъпки в насоката, посочена по- горе, в първия цитиран тук линк.
Иначе у нас много хора си заравят главата в пясъка, казвайки, че проблеми няма, когато  такива има. Знам. Само дето проблемите така не се решават.
За обжалването на НП и аз съм писала достатъчно. Само дето, както и това писах, отмяната е на процесуално основание- родителят не бил предупреден за последиците от ваксината. О.К. следващият път ще подпише лист, че е информиран. По- важно е по същество какво би решил съдът по- натам- като не сложиш ваксина на детето си, като откажеш, нарушил ли си законът? По нашия закон в  сегашния му вид- да, нарушил си го. И ако се спази процедурата ще си те глобят като стой, та гледай. 
Като не подпишеш нищото, той, лекарят, си има една сестра- свидетел, че ти е предложил, но ти не си поискал. Достатъчно административно наказателни производства са ми минали реално през главата за 15 години. Работата не е "на сватба", както вече се писа. Пък който иска- да тропа.
А колко пъти е доказано наличие на увреждане от ваксината у нас? Колко лекари ще потвърдят у нас, че има такова животно?

# 377
Съгласна съм, че не сме съвсем свободни при наличието на парични глоби и невъзможност на децата да посещават детски заведения... Напротив, лично твърдя, че във времена на безпощадна финансова криза и безработица да принуждаваш родителите да напускат работа или да плащат на детегледачки/частни детски заведения/родителски кооперативи и други скъпи и прескъпи алтернативи е геноцид...

За съжаление, посоченото от теб съдебно дело, Judy, приключи отдавна и не в наша полза... Знаеш предполагам, а вероятно си наясно, че решението на ВАС вече се копира от регионалните съдилища при обжалване на наказателни постановления за отказ от ваксини... А ако не знаеш и искаш подробности, ще ти пиша на ЛС...

# 378
Цитат
Алексче, целта ми  е да информирам хората, а не да бия тъпан за сватба, когато не е на сватба дереджето.

Тъпан за сватба никой не бие, нито някой крие информация за санкциите, нито твърди, че няма проблеми и всичко е наред. Не знам къде ги четеш тези неща и дали точно хората, пишещи в тази тема, са правилната ти мишена за обвинения.

# 379
стелт би ли споделила и с мен каква е практиката на съдилищата при наказатело постановление за отказ от ваксини. Тук или на лични

# 380
стелт би ли споделила и с мен каква е практиката на съдилищата при наказатело постановление за отказ от ваксини. Тук или на лични

Както и Judy писа, възможност за отмяна на наказателно постановление има само ако съдът реши, че има процесуално основание, т.е. ако АУАН и/или издаденото на негова основа НП не е написано както трябва... Трябва да отбележа, че при еднакво написани постановления и еднакво обжалване, различните съдебни състави решават различно...

# 381
...Как се процедира, ако решим да откажем ваксините тотално?
Номер 1 задължително и необходимо условие - късаш на 100% връзка с най-паразитната длъжност на света - педиатрите!

Аз съм така с дъщеря ми, която на 3 и половина е с развитие на 4-5... И физически и умствено. Линкове с картинки давам винаги, но само на лични Wink

Aлександър, малко заблуждаваш хората  с това ,че дъщеря ти е развита повече, отколкото е за възрастта й. Това може да е така, но това не е свързано с ваксините. Моето дете, което не е ваксинирано - пък изостава в развитието си, а другото което е ваксинирано в пъти е по- умно за възрастта си.

# 382
И аз съм на мнение, че има подвеждане и заблуда. Напоследък, не само в тази тема и по темата ваксини.
Най-много ми е смешно някой да пише, че благодарение на нещо си се е случило еди кое си. При положение, че няма никаква лична база за сравнение т.е. към момента "разполага" за статистиката си само с едно дете.

# 383
Deniti, по-сериозното развитие на дъщеря ми го отдавам на няколко фактора:
- липса на ваксини
- липса на месо в менюто й
- липса на детски заведения
- присъствие винаги на мама и тати до нея
- присъствие на баба и дядо, макар и само виртуално (скайп с качествени камери)

Малката на 3 знае:
- всички букви
- да брои от 1 до 10
- да казва обичам те, както и мразя те Wink

Около мен има доста деца и статистиките ми са основателни...

# 384
Александър, начина на живот който осигуряваш на детето ви е похвален, но не е предпоставака за споменатите "постижения". В Нашите деца е пълно с деца ваксинирани и месоядни,които ще ви "бият по точки". Споменатите знания всъщност нищо не говорят.

# 385
...А нужно ли е да се втренчваме в другите деца и хора, за да се убеждаваме постоянно, че сме издърпали правилната клечка или пък да чакаме да сгафи...

Ако към тиренцата прибавим активно, естествено, неасистирано, вкъщи раждане; дълго кърмене; многократни пелени, дървени играчки, биопамук, направо може и някой гений да се отглежда.  Laughing

# 386
Също така не е за пренебрегване фактът за ранен отказ от памперси и че все още се лигавим на цицка Wink

И да, ваксинираните дърпат напред, но след това не ваксинираните бият по точки Wink

# 387

За съжаление, посоченото от теб съдебно дело, Judy, приключи отдавна и не в наша полза... Знаеш предполагам, а вероятно си наясно, че решението на ВАС вече се копира от регионалните съдилища при обжалване на наказателни постановления за отказ от ваксини... А ако не знаеш и искаш подробности, ще ти пиша на ЛС...

Затова говоря- аз обичам да съм честна както когато давам лична информация, така и когато давам професионална. Хората за застрашени точно от така посочените последици и не виждам смисъл да ги лъжа и да се самозалъгвам самата аз.
Известните ми отмени на НП са само по процедурни нарушения при издаването на акта и/или наказателното, но не съм открила съдебно решение, с което съдът да е решил, че отказът от задължителна ваксина НЕ Е нарушение и на това основание да отмени НП.
За жалост. Дадох и извадките от ЗЗ, ясно е изписано задължението и санкцията. А всеки последващ отказ ще си се води "повторен". Ваксините, задължителните, у нас са доста. Сега на 6 г. - една, догодина, на 7 г., още една, а преди това през колко сме минали...

Моят познат ми се обади тъкмо тази сутрин- вече и той има НП, до петък трябва да пуснем жалбата. И ще се опираме и на процесуални нарушения, т.к., отново съм откровена, по същество няма какво много да се спори.

ВАС не се произнася, обаче, с решения по административно наказателните производства. Районните съдилища са първа инстанция, касационна и последна са административните съдилища. По тези дела си има регионално правосъдие и виждания, съответно. Всеки съд си има свои виждания някакви. ВАС рядко се произнася и с тълкувателни за уеднаквяване на практиката на съдилищата по административно наказателните дела.

По- добре би било да  споделяме тук съдебната практика, до която всеки успее да се докопа. Би било полезно за всички. Ще пиша за нашето дело, например. Сега само го стартираме.

..........................
Алексче, аз не обвинявам никого, възразявам срещу написаното лично от теб: "Judy, честно, не разбирам каква точно ти е целта. На нас ли се караш за това, че има глоби за непоставяне на ваксини, или...? ".
Кой ти се кара? Или по форумски реши, че който не заяви "Не си ваксинирайте децата" е предател на идеята? Просто не може по този начин да се постигне нищо. Защото ако решат- ще ви принудят. Начини има, властта не е у хората, в частност- у родителя.

Цитирах това, на което отговорих: "Хората, които знаят, че могат да откажат ваксините в болницата и по-късно, вече не са с вързани ръце. Страха от наказание и незнанието връзват ръцете."- а това не е вярно. Попитах, съответно, къде и как усетихте, че ви развързват ръцете? Аз нямам такива усещания. Напротив, след като се запознах с темата, се усетих още по- "вързана".

Начинът е един- промяна в самия закон, изискващ задължителна ваксинация, което не знам изобщо дали на практика е възможно да се случи у нас.

# 388
Т.е., предлагаш, докато няма закон, който да позволява отказ от ваксините, да си ваксинираме децата, защото така или иначе, ако решат, ще ни принудят? И ако някой в темата попита дали може да откаже ваксините в родилния дом, да му отговорим, че не може, защото няма закон, който да го регламентира?

И още нещо: аз не казвам на хората да не си ваксинират децата, защото това не е моя работа. Но когато някой ме попита дали може да не си ваксинира детето на практика, му отговарям, че може, защото на този етап ваксинирането в България не е принудително.

# 389
Нито предлагам такова нещо, нито преинъчавам чужди думи.
Давам информация какво е обективното положение, пък който както си реши. Но е добре хората да са информирани, че около врата на българина никак не е широко.
Неприемливо е, поне за мен, да лъжа хората. Като например да им кажа, че е законно да откажат задължителна ваксина и че имат право на избор. Ами не е законно. И законът не съм го писала аз, но поне го чета. Санкциите и ограничаването на достъпа до определени права е вид държавна принуда. Избор и свобода има само там, където подобни последици от направата му не са  налице.

Цитирах повторно кое изказване от темата съм обсъдила. За трети път не смятам да го правя. Не ми се спами.

Общи условия

Активация на акаунт