ВТОРИ клас - първи срок - 1

• 48 613
  • 759
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Откъде теглите задачите? Може ли линк? Няма да я пращам, само искам да й ги дам да видя ще може ли да реши нещо.

http://math-bg.com/wp-content/uploads/2011/11/CHH-2011-2-klas-U.pdf
Благодаря!

# 91
# 92
  • София
Момичета, освен че за ЧХ не може да се разчита само на училищната подготовка, добре е да подготвите децата, че регламентът на това състезание е малко по-особен и крайният резултат е малко и въпрос на "стратегия" - за грешен отговор се дават 0 т., а за непопълнен отговор - 3 т. Идеята е да не се играе на тото, но пък могат да се "прецакат" децата, които са се мъчили да решават всичко. Аз лично затова не го харесвам това състезание и мисля да го спестя на малкия на този етап. Което не пречи да си решаваме задачките вкъщи. Ние ще чакаме СМТ.

# 93
Момичета, освен че за ЧХ не може да се разчита само на училищната подготовка, добре е да подготвите децата, че регламентът на това състезание е малко по-особен и крайният резултат е малко и въпрос на "стратегия" - за грешен отговор се дават 0 т., а за непопълнен отговор - 3 т. Идеята е да не се играе на тото, но пък могат да се "прецакат" децата, които са се мъчили да решават всичко. Аз лично затова не го харесвам това състезание и мисля да го спестя на малкия на този етап. Което не пречи да си решаваме задачките вкъщи. Ние ще чакаме СМТ.

Peace

Аз по принцип не харесвам тестовия тип отговори, без запис на поне някаква идея/ логика/ път за достигане до отговор (не само за математиката) / но кой ли ме пита  Rolling Eyes

# 94
  • Варна
О, заговорихте за състезания и аз веднага се включвам  Joy. Да, задачите от ЧХ са сложни, но не недостъпни и провокират мисленето по интересен начин. Аз не знам какво да очаквам като представяне, едни задачи ги решава, други не, но и той, и аз мислим, че е добре да отиде, за да трупа опит - все пак два типа да се научи да решава ще са му от полза. Колкото до школите, тази година както знаете, защото разпращам задачите всяка седмица, съм малко разочарована от нашата - задачите в школата са ужасно лесни, горе-долу като на по-трудно контролно в училище и въобще нямат връзка със състезателната математика, така че не очаквам школата да го подготви за това състезание. Решаваме вкъщи по малко (поред мен недостатъчно), но каквото сабя покаже. И ако ви се виждат трудни задачите от ЧХ, вижте задачите от следващото състезание, което е на 01.12 - "Иван Салабашев". Според мен това е най-трудното сътезание през годината. Има един страхотен сборник на Ивайло Кортезов - "И второкласник може да реши, и професор може да сгреши", който е чудесна подготовка и за ЧХ, и за ИС, но го купих твърде късно за сериозна подготовка, така че го оставям да си решава задачи от там за удоволствие.

За Дядо Коледа - и ние вярваме в него, писма пишем всяка година и коледен календар със задачи си правим - въобще декември ни е специален месец и го очакваме с нетърпение. С успокоение четох, че доста деца вярват още в магията на Коледа, мислех, че ние сме последните от неговия набор  newsm78.

За английския - нямаме проблеми, но той има една година преднина със занимания от Британика, така че в училище на практита нищо ново не учи.

Вие подготвяте ли се за Хелоун? Този уикенд мисля да правим хелоуинска украса по идеи от крокотак и да печем маслени пръсти и тиква. Задължително обаче ще прочетем и нещичко за деня на народните будители, защото двата празника са един след друг и си струват да се отбележат. За 1 ноември съм купила книжката "Моята първа книга за народните будители" и мисля да започнем от нея. Вие как обяснявате празника 01.11 на децата?

# 95
  • София
Аз явно не съм нещо наред с главата. За мен много по-магично е да имаш любими хора, които да искат да те правят щастлив, а не митично същество, носещо подаръци... Rolling Eyes Много по-истинско ми се струва това да има семейство, което няколко месеца преди това да си блъска главите какво да купи, за да те зарадва истински.  Heart Eyes Честно казано по необходимост го играех този театър с чорапите и т.нат, миналата година и електронни писма от Дядо Коледа правих. Забавно е, но не е истинско.  Rolling Eyes Може да съм смахната, но искам да вярват в доброто, в магията на любовта, а не в измислици.

# 96
....Колкото до школите, тази година както знаете, защото разпращам задачите всяка седмица, съм малко разочарована от нашата - задачите в школата са ужасно лесни, горе-долу като на по-трудно контролно в училище и въобще нямат връзка със състезателната математика, така че не очаквам школата да го подготви за това състезание.
Да, наистина задачите в школите са по-лесни, поне на този етап. В ЧХ, освен регламента, поради който трудно може да се прогнозира, има и доста трудни задачи, за решаването на които са нужни не само знания, но и логическо мислене и не на последно място концентрация на вниманието на 100%. Заради последното не очаквам от синът ми да излезе състезател по математика, но пък една добра подготовка по този предмет, може да му бъде от полза занапред. Въпреки всичко, ще се пробва на това състезание. За "Иван Салабашев", твърдо НЕ. Това е състезание за деца с изявени математически заложби.

...Вие подготвяте ли се за Хелоун? Този уикенд мисля да правим хелоуинска украса по идеи от крокотак и да печем маслени пръсти и тиква. Задължително обаче ще прочетем и нещичко за деня на народните будители, защото двата празника са един след друг и си струват да се отбележат. За 1 ноември съм купила книжката "Моята първа книга за народните будители" и мисля да започнем от нея. Вие как обяснявате празника 01.11 на децата?...
Ами не се подготвяме. На 01.11 е на ЧХ, а после мисля да поднесем цветя за деня на народните будители, къде по-точно още не съм решила. Thinking

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 17:39 от Tonita

# 97
  • В светлината на слънцето
За Деня на будителите аз по традиция ще им подаря по книжка. Но у нас така или иначе книжки се подаряват постоянно - поне веднъж седмично, така че не знам дали ще усетят по-различно празника. Thinking Малкият ще има късмет, защото от ДГ ще ги водят в историческия музей в Бояна. Теди ще е във ваканция. Освен да й спретна един будителски маратон от диктовки. Mr. Green
Хелоуин - ох, ще трябва пак да ги гримирам и да дълбая тиква. На всичко отгоре и котаракът вече има страховит костюм (изпробван - горката животинка) с идеята да бъде включен в купона. Лудница. Crazy
По повод коледните подаръци - миналата година по това време бяхме вече забравили за тях, защото бяха напазарувани чинно. Сега нещо се помайваме. Thinking Теди е горе-долу ориентирана - иска фотоапарат (има учудващо добър усет за композиция, светлина и т.н.) Та може и да я огрее. Брат й още не знае какво иска. И сме до под кривата круша. Thinking   

# 98
Аз го записах на Черноризец Храбър. Решаваме точно от сборника на Кортезов благодарение на това, че ни го даде една майка на момченце от трети клас от неговото училище, което миналата година стана 1-во в София на ЧХ без да посещава школа  Mr. Green Не разчитам на кой знае какъв резултат, засега ми прави впечатление, че решава вярно половината задачи, неразбрани остават 2-3 най-много и ги гледаме и решаваме заедно. Каквото направи - това, нека тренира. След това е записан за СМТ, за Салабашев не съм решила, после ще ходи и на КМС. Миналата година беше 3-ти на КМС, но тогава ми се сториха лесни задачите, сега обаче не съм ги гледала.

Да ви кажа ли, като чета децата в какви периоди са, ами аз направо трябва моето да му благодаря всеки ден  Mr. Green Laughing Пу-пу, ама нямаме проблеми нито с дисциплина, нито с учене, нито с писане на домашни, с нищо. Дори днес е донесъл 6 по преразказ и специална похвала от класната за него и едно момиченце, до което седи, че са се справили най-добре на преразказа (първи писмен преразказ за годината). Сега се е записал сам на софтбол в училище, почва и кръжока по математика от ноември и не знам как ще се справя, но той твърди, че щял да се оправи. Ами, хубаво, да видим!  Sunglasses

# 99
  • Варна
Само така!   newsm74

# 100
Има един страхотен сборник на Ивайло Кортезов - "И второкласник може да реши, и професор може да сгреши", който е чудесна подготовка и за ЧХ, и за ИС, но го купих твърде късно за сериозна подготовка, така че го оставям да си решава задачи от там за удоволствие.

От къде го купи сборника?Директно от Кортезов ли? В нета не намирам нищо за този сборник. И каква му е цената?
SZAсамо да си се оплакала от детето. Групово ще те линчуваме тука. Laughing
И аз да си похваля гарджето. Четири деца  от класа четат на другите и ние сме в това число. Много се кефя, като се има предвид какъв зор видяхме с това четене. Но явно четенето през лятото си казва думата.
 Първия урок по англ. днес мина добре.  Пет годишната се е справила блестящо. Наравно с второкласниците. И преди малко ме питаше утре кога пак ще ходи. Laughing Май ще научи по-бързо езика от ученика.Тя е много впечатлена. Госпожата днес е говорила на български и на англ. ,но след няколко урока ще им говори само на английски. Rolling Eyes

# 101
  • Варна
SZA, браво на момчето ти! Отдавна съм останала с впечатлението, че е много свястно и умно дете! Пожелавам ви успех на състезанията!

Тя, сборника си го поръчах директно от г-н Кортезов, струва 5 лв. Писах му по мейла, за да го попитам откъде можем да намерим задачи за 2 клас от 2009 и по-назад  и той ми предложи сборника. Платих го с наложен платеж на куриер. Ти както си от София можеш да се уговориш с него да си го вземеш директно от Института по математика. Координатите му ги взех от тук: http://www.academy21century.com/team/guests/kortezov.php
И специални поздравления на щерката за английския!

За първия самостоятелен преразказ мога и аз да се похваля с пълна шестица и нито една грешка - нито правописна, нито пунктуационна. Слагал е запетайки пред че, а и но, даже пълният член го е употребил правилно. Бил е върху приказката "Защо катеричките са весели". Но при Ники граматиката, писането и българския език никога не е бил проблем - радвам се, че постоянното четене на книжки дава резултат. Той толкова много обича да си пише и преписва разни неща в разни тетрадки (вече дори си води дневник!), че понякога се чудя дали не го пресилвам с математиката. В смисъл, че литературата достига до него някак интуитивно, а за задачите все трябва да обясняваме най-краткия алгоритъм или този или онзи метод. Не, че не се справя детето с математиката, напротив, но подхода е различен - за разлика от преразказа, където думите му идват отвътре сбито и по същество, за задачите за състезанията му трябва допълнителна подготовка. От друга страна, та аз от две годишен непрекъснато го заливам с книги, а със съзнателната математика започна едва от предучилищната. Иначе SZA е права, сега съм почти убедена, че правилния подход е точно решаване на задачи от сборници, но проблема е липсата на време - освен училище и заниманията по английски в школата (където нещата станаха доста сериозни и интензивни, а домашните - дълги), денонощието има само 24 часа и той трябва да има все пак някакво свободно време за игра, четене на книжки и спорт.

# 102
  • София
Момичета, само да не се подведете от регламента на СМТ в първи клас от миналата година. Както знаете, беше за пръв път за  първолаците и поради тази причина /или така са решили/ там имаше точки само за решавани задачи. Но! от втори клас вкл. нагоре, регламентът на СМТ наподобява този на ЧХ по отношение на точките за непопълнен отговор.

за верен отговор от първа до десета  задача се дават по 5 точки;
   за непопълнен отговор – по 2 точки;
    за грешен отговор – 0 точки.
    За верен отговор на 11 и 12 задачи се дават по 7 точки, а за грешен или непопълнен отговор се дават 0 точки.
    Тринадесета задача при вярно решение се оценява с 10 точки.

Хубавата новина е, че след тази два първи турнира за годината /ЧХ и СМТ/ няма други до края с такъв начин на точкуване. Laughing

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 23:20 от *Ирина*

# 103
Тази година му казах истината за Дядо Коледа,че в Лапландия има,но това е негова професия,обясних,че ние купуваме подаръците,той имаше подозрения и ми зададе въпроса директно и реших да не го лъжа повече.
Ние ще ходим на олимпиада по математика от училището,решаваме задачи от сборник,по математика за бързоразвиващи се ученици.Някой са му сложни други решава с лекота.
Проблема ни е БЕЛ и диктовките,предполагам,че не му се учи.Миналата година правеше диктовки без грешка,а тази е ужас,на последната диктовка има 4+

# 104
.....Иначе SZA е права, сега съм почти убедена, че правилния подход е точно решаване на задачи от сборници, но проблема е липсата на време - освен училище и заниманията по английски в школата (където нещата станаха доста сериозни и интензивни, а домашните - дълги), денонощието има само 24 часа и той трябва да има все пак някакво свободно време за игра, четене на книжки и спорт....
Ох, това е и при нас проблем. Наистина не му остава много време за решаване на задачи, защото има и доста извънкласни мероприятия - английски, плуване, футбол, шах и от скоро в у-ще започна и курс по ИТ, който е към програма "Успех". И тъй като всяко дете трябвало да си избере един "кръжок", той си избрал ИТ. Един свободен ден не му остана- от понеделник до неделя, все по някое мероприятие. Наскоро се опитах да го откажа от нещо, обаче не постигнахме съгласие. Той каза, че може да се откаже само от английския, а аз настоявах за футбола. Консенсус няма. Продължаваме по старата схема, но предвид как се развиват нещата, иска или не, едно от мероприятията ще отпадне. Да видим кое.  Mr. Green
Браво за 6-цата на преразказа. При нас още не са започнали. Поне с писмените.

Общи условия

Активация на акаунт