ВТОРИ клас - първи срок - 1

• 49 347
  • 759
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Аз много се замислям дали логическите задачи помагат на децата да мислят. Защото забелязвам, че неща, които дъщеря ми е преживяла и са поднесени в логическа задача, тя решава доста по-добре. Например задачите с различни варианти на ученици. За това напоследък си мисля, че трябва житейски опит.
Имам спомен, че ние сложни задачи започнахме да учим към 4-ти клас, а и съм сигурна, че до тогава децата ще натрупат повече житейски опит.

Успех на всички утре!

Последна редакция: сб, 17 ное 2012, 07:13 от TanyaMG

# 481
  • Варна
Успех на столичните ни математичета утре! Peace

# 482
  • София
Morrighan, питай моля те твоят син дали това решение им го е показвала госпожата в кръжока, стана ми интересно как го е записал. ...
SZA, аз съм го учила да записва така, за да "вижда" условието, че в дълъг текст се омотава и трудно зацепва. Специално погледнах в тетрадката от кръжока, не видях тази задача, за съжаление.  (бях му пуснала задачите преди това да ги решава вкъщи). Между другото, направи ми впечатление, че доста малко задачи са записани/решени, та да те питам и при вас ли е така или оят не пише всичко?

Успех и от мен на всички състезатели утре!
Аз също намирам състезанията за полезни, най-вече подготовката за тях!  Simple Smile

# 483
  • София
Истината (за мен) е, че тези задачи, логическите, са типови. Като ти обяснят веднъж как се решава този тип и след това са ти лесни. Басейни, влакове - всяка си има начин на решаване, да, логически, но след като го научиш се решават по отъпкан път.
За мен логическото мислене следва да самостоятелно такова. Мислиш, разсъждаваш и стигаш до извод. Който си си извел сам. В житейски ситуации, разбира се на база натрупан опит, но и лични качества. Може да можеш да решаваш всички типове математически и логически задачи и в житейските ситуации да си като пате в калчища.  Tired
Ако имаше състезания от типа на тестовете на Менса - ето това би било истински интересно.

# 484
  • Варна
Успех на всички утре!
 Hug Hug Hug

Няма човек на този свят, който да може да ме убеди, че математиката ти дава логическото мислене. Може да мислиш много логично и това е въпрос на способности, които не са задължително развити посредством математиката.  Laughing

Всичко на този свят е математика. Дори възможността фабулата в някой роман да се развие в определена посока пак може да се разиграе с изчисления на теорията на игрите. А логиката по принцип се базира на формално-валидните умозаключения, нещото което се опитваме да развием като процес именно с подобни задачи от състезания. И не виждам нищо по-естествено от математиката, за да се постигне това.

# 485
  • София
 Joy Joy Joy
Отказвам се!!!
Т.е. Лев Толстой е седнал, изчислявал е една година как да развие "Ана Каренина" и после я е написал?
Шегувам се. Разбирам, че всичко може да бъде вкарано в рамка. Но не всичко произлиза от рамката. Дано да ме разбереш правилно.  Peace

# 486
Сега ме накарахте да се замисля за тези състезания.  От това, което чета тук, виждам основно информация за математически турнири.
А има ли такива и по български език и литература, които да са популярни и на които децата ви да са искали да отидат?

# 487
  • Пловдив
Успех на всички деца на състезанието по математика утре!

# 488
  • София
Е няма, освен тези на СБНУ. Поне аз не знам да има. Което е мега глупаво! 1000 по математика и нищо по другите предмети. Ще каже човек, че това е най-важният предмет. Знам, че тук общото мнение е такова, но има и хора, които не мислят така. И слава Богу.

# 489
  • Варна
Сега ме накарахте да се замисля за тези състезания.  От това, което чета тук, виждам основно информация за математически турнири.
А има ли такива и по български език и литература, които да са популярни и на които децата ви да са искали да отидат?

Има, например лингвистичното кенгуру (то е по езици). Нещо в хипер елементарен вид за второкласници е еквивалента на СБНУ "Аз общувам с Европа", на което синът ми иска да отиде, макар аз да не виждам никаква полза за него, защото лексиката в "Аз общувам с Европа" е твърде лесна за него и аз не виждам никакво предизвикателство или развитие от това състезание, ама като е рекъл, къде не съм дала 8 лева.

Просто на мен ми се иска да участва предимно в инициативи, от които може да извлече умствен дивидент, а не просто да участва, особено там където съм сигурна, че нищо няма да го затрудни. И да ме прощавате, но поне по БЕЛ и математика състезанията на СБНУ са си просто на ниво училищно контролно и не виждам какъв смисъл има детето да участва, при положение, че нивото в училище е същото и нищо ново не би научил. Най-малкото от което имат нужда децата са кухи лаври или оценки без покритие, че да участва там, за да си вдигне самочувстието, както някой се бе изразил по-горе.

Колкото до литературата, има и такива състезания, но докато не стигнат до олимпиадите по литература в 5 клас, те са по-скоро организирани като конкурси, отколкото като състезания - вижте в РИОта, теми колкото щеш. На мен по- ми харесва другия тип, които организира Анда - но те са по-скоро по творческо писане. Вкъщи редовно си подемаме нейните инициативи - последно му беше интересно да преразкаже "Червената шапчица" без да използва думи, в които има буквата р - например да замени червена с алена. Ники си води и читателски дневник, от време на време списва самосиндикално и свой си дневник на личните преживявания. Осем години все гледам да го занимавам с интересни неща, на особена почит са игрите тип "забавна наука", четенето на книжки, обикалянето на исторически и ку;турни забележителности из страната, така че и преди съм казвала - за мен училището е абсолютния минимум на знания, от там нататък гледам да го развивам допълнително в каквата и посока се сети сам, че му е интересно. Та по този повод, ако си мислите, че математиката в темата стана твърде много, например защо никой не споделя останалите предмети? Въпреки, че още древните гърци са определяли математиката като царица на науките, като майка включително и на философията именно заради логическите съждения, които произлизат от опита да се докажат някои теореми - така, че Клеми, не се сърди, ама май математиката е всичко. Именно заради това, без значение какъв иска да стане, държа синът ми да е грамотен и да има развита логика. Предполагам, че повечето от нас не пишат в темата за другите предмети, защото като цяло материалът във втори клас е почти повторение на този в първи клас без нови неща, но с въвеждане на преразкази и таблица за умножение и не вярвам децата да изпитват истинско затруднение. Но например аз мога да споделя, че ми харесва, че учителката на сина ми въвежда вече и различни от сбития преразказ типове - вече са правили и трансформиращ преразказ (да разкажат историята от името не на основния герой, а на някой второстепенен). Харесва ми и че по околен свят имат да разказват накратко за основаването на бълг дуржава в темата за основните символи на държава. Не на последно място ми хареса и това, че тази седмица открих в мрежата и една книжка за жанровете за изобразителното изкуство, специално изготвена за деца. И да се похваля, че съм щастлива, че накупих една торба коледни книги за Ники, из между които и адаптирана версия на "Коледна песен" на Дикенс (на български естествено  Joy) . Тази година има страхотни заглавия, особено на издателство Парнас.

Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 19:19 от Manzhelka

# 490
Е няма, освен тези на СБНУ. Поне аз не знам да има. Което е мега глупаво! 1000 по математика и нищо по другите предмети. Ще каже човек, че това е най-важният предмет.
По-скоро ще каже, че СМБ са намерили начин тези 1000 състезания да ги има.  И в това няма нищо лошо. Лошото е, че никой друг не се ангажира с подобни събития по другите предмети. Появи се чат-пат някой литературен или музикален конкурс или такъв за рисунка и толкоз. Правят се някои неща на регионално ниво, но това е капка в морето. Като се замисля и спортни състезания има доста.  Grinning

# 491
...Като се замисля и спортни състезания има достаGrinning
Има, но за да участва някое дете, то трябва да е картотекирано в някой спортен клуб. Иначе, ако става дума за състезания на училищно ниво, бройката е твърде малка. Уви.  Вчера в басейна "Спартак" се проведе състезание по плуване за ученици "За купата на кмета", но нашето училище не участваше. Защо? Ами явно някой трябваше да се размърда. Жалко, детето много искаше да участва, защото вече 4 години ходи на плуване редовно, но....  Confused

Гледам, че дискутирате ползата/вредата от състезанията по математика. За мен, от тези състезания има само полза, дори и при по-ниските резултати. Вярно е, че са единици онези, които наистина имат математически талант, но малко "фитнес" за мозъка никога не е излишен.  Wink Имам предвид не само състезанията, но и подготовката за тях.  Peace

Успех на всички дечица на утрешното състезание!  Hug

# 492
  • София
Успех и от мен на всички състезатели утре !  Peace Peace Peace

# 493
Успех на всички математичета утре  Heart Eyes
Само ползи виждам и аз. Това, че тази вечер е решил 20 задачи, за да се подготвя за утре, за мен е предостатъчно.
100 % съгласна съм с мненията на sza и Manzhelka.
А твоите джуджанки bibi, ги обичам. Ти си щастливка, някой там горе те обича  Hug

И за протокола, ако имаше състезания и по бел, нищо че не е със свръхспособности пак щеше да ходи  Peace

# 494
  • София
 Rolling Eyes
До тук всеки намира полза от извънкласно занимание по математика, не от състезанието. Като такова. Няма да се разберем явно.
 Laughing Laughing Laughing
И тази тема започна да става по-по-най.  bowuu
СБНУ - точно това им е ценното, защото дават реална оценка на наученото в училище. А не поощрителните оценки от класната!!! Иначе ако виждаш детето, че решава сложни задачи, ходи на ъмнайсет занимания и кръжоци, за какво, аджеба, ще го влачиш по състезания? За собствен кеф?
Наистина не разбирам, честно. Даже се отказвам вече. Не говорим на един и същи език.

Общи условия

Активация на акаунт