Нелпатена за гледане на дете и болничен???

• 774
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, имам следния проблем. В неплатен отпуск за гледане на дете съм. Преди 2 седмици детето ми се разболя. Личната му ми написа болничен за гледане на дете за 7 дни. (Така разбрах, че имам право да ползвам болничен в този период.) Оздравя, но скоро след това пак се разболя. Пак ходихме на преглед и личната пак ми написа болничен за още 7 дни. Сега имам 2 болнични за гледане на дете от по 7 дни за месец октомври с прекъсване между двата около 10 дена. Първия го бях представила в началото на месеца. Сега като отидох да представя втория ми отговарят, че ще ми го вземат, но няма да заведат нито един от двата и съответно няма да ми ги изплатят. На въпроса ЗАЩО? счетоводителката ми отговаря така: "Ти по закон имаш право да ползваш болничен, обаче трябва писмено да ме уведомиш за това 10 дни по рано. Щом не си си пуснала предизвестие 10 дни преди началото на болничния, аз не мога да ги приема и няма да ти се платят!" Останах, като гръмната и я питам, от къде човек може да знае, кога ще боледува, а тя ми отговаря: "Ами, така е. За това по закон уж ти се полага болничен, но реално наредбата така е измислена, че да не може да се възползваш" Като добавя "Толкова ли си окъсала, че се излагаш с тия болнични за по няколко дни?"
Според мен това е някакво безумие. Как така, ще предупреждавам 10 дни по-рано, че аз или детето ми ще боледуваме. От къде мога да знам? Става въпрос за реално боледуване и реални болнични. Никой не може да ги предвиди
Има ли запознати по въпроса, които могат да ми помогнат? Много четох в нета, но точно такъв казус за въпросните 10 дни предизвестие не намерих. Как да постъпя? Благодаря предварително, за помощта   bouquet

# 1
  • Пловдив
Не е права счетоводителката.Явно не й се занимава с твоите болнични и това й е оправданието.
Човек не може да предугади кога ще му се наложи болничен и няма такова предизвестие.
Заради прекъсването ще й се наложи да се занимава с повече документация.Тези 10 дни прекъсване между двата болничния какви ги правиш?С първия болничен е трябвало да попълниш прил 12 и прил 4.
Отиди в Инспекцията по труда да ти дадат официално становище и го представи

# 2
Благодаря за отговора. Значи, като и занеса становище от Инспекцията по труда ще е длъжна да ми ги пусне и съответно да ми ги платят. Първия болничен го занесох два дни след като ми го написаха. Приеха ми го и на са ми искали да попълвам никакви документи. След седмица и половина нося новия и тя директно ми заявява, че изобщо няма да ги пуска. Щом ще и е по-лесно инспекции да намисаме така ще стане.

# 3
  • Пловдив
Тя и без това становище е длъжна,но ако се заинати ще пуснеш и жалба в Инспекцията по труда.
Не е дала да попълваш документите,защото изобщо не е искала да представя болничните.Трябва да отидеш и да се разбереш с нея.Да ти даде да ги попълниш.Да се разберете и какво ще правиш с 10 дни между болничните
Много документация й се натрупва на счети и затова се цупондри

# 4
Тези 10 дни между болничните проблем ли са? Не може ли да си върви неплатената, за втория болничен пак да се прекъсне и когато и той свърши пак неплатена? След 100 разговора, уж ми обеща, че някой си ноември ще ми обърне внимание и ще оформим въпросните документи. Но болничните ми са за октомври, тя ноември трябва да ги пусне вече. Няма ли да е късно тогава тепърва аз да и подписвам документите? Колко мога да я чакам да и стане удобно, да ме отрази и в същото време, ако не го направи да мога да пусна жалбата в инспекцията по труда? Имам ли някакъв срок за тази жалба?

# 5
  • Пловдив
Щом 10 те дни искаш да си в неплатена трябва в края на първия болничен да пуснеш молба за неплатена,защото с болничния я прекъсваш.После в края на втория болничен отново молба за неплатена.Ноември ще попълваш документите,но се предполага,че ще са дати от октомври.Тя така или иначе ще представя болничните през ноември.Нямаш срок за жалбата

Общи условия

Активация на акаунт