Ходене на детска градина или гледане на детето в къщи от баба и дядо?

• 1 858
  • 12
  •   1
Отговори
Ето това искам да ви попитам.Ако имате баби и дядовци, съгласни да гледат детето бихте ли го оставили на техните грижи през деня?Моето дете е прието в градина, но сериозно се замислям дали изобщо да го пускам.Притесняват ме най-вече честите боледувания на всички познати около нас деца, които посещават детски заведения.По-добре детето да си стои в къщи и да е здраво, отколкото да давам по 200 лева за лекарства всеки месец.Досега е нямала кой знае колко сериозни боледувания, освен сезонните настинки.Изобщо нямам намерение да го пусна или да ми боледува през две-три седмици.Е, ще кажете, че ходенето на градината си има свои предимства, сред връстници е, научават много неща.Мисля си дали да не го запиша направо на предучилищна група в училището до нас.

# 1
  • София
ще ти отговоря аз какво бих направила на твое място-бих пробвала Peace!Бабите и дядовците няма да избягат Wink. Може пък на детето ти да му хареса да е сред деца,може да не боледува толкова, а ако се разболее,си имаш резервен вариант Peace Ако имах възможност,може би нямаше да си пусна детето на ясла,но в градината е друго- имат занимания,ситуации и изобщо децата се учат как да се справят сами. По мои наблюдения повечето деца,които се гледат от баби и дядовци, са по-плахи и несигурни,по-изнежени/разбира се,че не е правило Simple Smile/! Бих се водила по детето си и бух му дала шанс да опита Hug

# 2
  • София
Амии зависи от бабата и дядото...какви са, могат ли да се спраят и т.н. Детето на колко годинки е/аа да на градина си писала / Каката я пуснах на 4 г и всичко беше оки..Малкия сега тръгна на навършени 3, трудна адаптация /тръгна с кеф, но се оказа, че групата е голяма 33 деца, редовно посещание 27-30, доста ревящи, крещяща леля помощничка..на 4я ден се дереше, а през нощта бълнуваше, че не иска да ходи, а искаше да ходи на Дг и да е голям като кака си, супер контактен и самостоятелен/ да не говорим, че се разболя - е не сериозно - нормалното сополи и кашлица, но вече 2 седмица си е в къщи защото все още кашля. На принципа съм...да  си пускам здрави децата на ДГ. Тааа моето дете не е готово за ДГ, да не говорим, че на обяд като го взимах - и  винаги си беше изял и 1 и 2 и 3 и в къщи си ядеше като гладен. Лягат  в 12,30 и ги будят в 15 -15,30. Рано или късно детето ти ще има нужда от неговите си връстници, та чак предучилищна е късно си мисля, но за две ръце съм за втора група, ако можеш да си го позволиш. И болестите минават по-леко и детето е достатъчно голямо да се отстоява и т.н. Сънят не е толкова нужен и на всяка цена....примерно малкия, ако не спи изтрещява до вечерта...превъзбужда се и е ужасен, болестите протичат по-тежко при по-малките /поне има база за сравнение с каката/ ...адаптацията ще е по-лесна....няма да е 5 дни на ДГ, 2 седмици в къщи, както обикновено се получава....тааа аз лично бих оставила моето дете на баба си, но тя е все още работеща и ме отряза...но пак с едно голямо НО, да не е някаква баба дето ще пуска сериалите на детето и да се съобразява с моите изисквания за гледане - т.е навънка игри, тичане, игри с други деца, но не болни, щото то ще е същото, ако навънка си играе с болните деца ...занимания...това за 3 годишно говоря..за по-малките е важно обгрижването..папкане, спане и любов...На на 4 вече толкова ще му е омръзнала домашната обстановка, че искаш не искаш за доброто на детето ще трябва да го пуснеш в джунглата..Simple Smile))Т.е на 4 не бих оставила детето си на баба и дядо...сега в първа група - да.

# 3
  • София
И още едно нещо се сетих....като застудее първа група не ги извеждат....а и сега при по хладното време, примерно групата на каката беше навънка, на малкия - не. Не мога да си представя, че ще го заведа в 8 и ще го взема в 17,30-18 и няма да е подишал въздух....Втора група ги извеждаха винаги, когато имаше възможност - но първа не се обличали бързо, то наистина не е лесно 30 деца да обгрижиш...Таа това е другото основно, което не ми харесва в първа група....целодневно в едно помещение  с доста болни деца... Confused В къщи, колкото и да е студено навън, бабата ще го изведе, ще потича...как се изразходва енергия на 3годишно в едно помещение... Thinking

# 4
Детето в края на декември ще стане на 3, на мен точно тава не ми харесва, затворени 30 деца с една стая през зимата, вероятността да се разболява е по-голяма, та се чудя, ако има начин поне през зимата да си е в нас.Друго нещо, което ми се върти в главата да го дам пролетта или на 4 години.Малка е, не е готова за градина според мен, тя ще бъде най-малката в групата, разликата между нея и децата дори родени през лятото в нейния набор е голяма, да не говорим за тези родени в началото на годината, че разликата между тях е почти година.

Съгласна съм с горното мнение, по-скоро съм склонна на 4 да я дам или поне на 3 години и половина, според мен едно си е на 3, друго на 4.Освен това не може хубаво да говори, да се обслужва сама в тоалетната, хайде за яденето мисля, че може да се справи, самостоятелното ни обличане също е проблем.

# 5
Интересен казус. Зависи си и то ДГ и от бабата и дядото. На 4-5 години е по добре на ДГ отколкото при баба и дядо ,но под 3-4 в домашна обстановка бих избрала ,но дали ще е баба и дядо ,леля ,гледачка или забавачка всеки си преценя. Peace

# 6
Днес много мисля по този въпрос, единственото приемливо решение според мен е да я пусна на градина на 4, тогава ще е по-голяма, няма да е на същия акъл като сега, една година, но се чувства.

# 7
Днес много мисля по този въпрос, единственото приемливо решение според мен е да я пусна на градина на 4, тогава ще е по-голяма, няма да е на същия акъл като сега, една година, но се чувства.
Hug
Решете си вие като семейство кой вариант ви е по добър,но и не губете мястото си в ДГ ако нещата не са толкова страшни. Peace

# 8
До 3 години - вкъщи с мама.
След 3 години - градина.
Бих ползвала грижите на баба и дядо, когато детето боледува и не е на градина през този период.

# 9
Пуснах детето си на ясла на година и три месеца и не съм съжалила за това нито веднъж. Вярно разболя се след 2-та седмица, но не сме имали сериозни разболявания. Само леки настинки. Беше една от най-малките там и покрай другите започна да говори много добре - просто дръпна покрай тях.
За съжаление не ни приеха на градина и сега е на частна градина. Въпреки че от към финансова гледна точка ще ни дойде доста нанагорно и да имах баби, на които да разчитам пак бих избрала този вариант. Просто детето си иска общуване с връстници, всеки ден имат различни занимания, учат и английски даже...
И опредено бих цитирала Kontesa Kokona "Решете си вие като семейство кой вариант ви е по добър,но и не губете мястото си в ДГ ако нещата не са толкова страшни."

# 10
  • София
До 3 години - вкъщи с мама.
След 3 години - градина.
Бих ползвала грижите на баба и дядо, когато детето боледува и не е на градина през този период.

Тамън се чудех как да го формулирам, но ти си ме изпреварила.
Това за мен е перфектния вариант.

# 11
Моето детенце също навършва 3 години декември.Аз реших да го пусна от 17 септември.
Това за мен лично беше огромна грешка.В момента човечето се мъчи с отит -спукано тъпанче и
гной от ушето.Така, че с две ръце съм за баба и дядо у дома.
Какво толкова ще научи в градината.При нас докато съберат пари за играчки децата скучеха и
гледаха телевизия.
Аз взех неправилното решение и детето ми страда от това.

# 12
  • София
детето така или иначе ще боледува - дали вградината или в предучилищната в училище - общо всето все тая. В градината учат доста неща, бабата и дядото, дали ще се справят в къщи - имат ли търпение и желание? Иначе аз бих го пуснала, за да изболедува каквото има да боледува - моята я пуснах на 2 г. и 9 м. - първата година 3 дена ходеше, 2 седмици - в къщи, но не съм я държала болна в градината, а я спирах при първия признак и така не направи усложнения и не пи антибиотици, следващата година имаше 2-3 боледувания за цялата година и отново без усложнения, но всяко дете е различно - тя доста боледуваше около баткото, та може и затова да е имала някакъв градински имунитет.

Общи условия

Активация на акаунт