Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 160

• 56 417
  • 729
  •   1
Отговори
# 705
Привет и хубав ден на всички  wavey

velijana , не си губи времето в ровене из архивите на в-к Телеграф. След известно взиране, и ровене из паметта ми  newsm78 разпознах в тези писаници една от многото си шеги.
Това е откъс от едно интервю, което си измислих в началото на септември, поради липсата на истинско и на каквито и да е било новини.
Представям доказателствен материал  Joy  Joy  Joy най-вече за да не се чудите какво са искали да кажат Е и М, и защо са го казали.

Скрит текст:
Re: Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 150
« #186 Вт., 04 Септ. 2012, 14:18 »
Аййй, как можах да забравя, добре че ми припомни. Те Е. и М. отдавна го дадоха интервюто, обаче аз нали бях на море и забравих да го постна.
Беше публикувано в някакъв вестник, който звучеше нещо като "Махленски клюки" или "Сабахлем по икиндия", направо ми изскочи от ума.
Превода ми е на ниво Гугъл, така че ще прещавате за несъответствията.
Срещата между журналиста и Е и М се е състояла в оная кръчма край Босфора, не посочват какво са пили.

Ж: Едже ханъм, Мелек ханъм, много съм щастлив, че ме удостоихте с честа да ми дадете това интервю. Първо искам да ви попитам, ще има ли трети сезон на КВФ
Е: Все още обмисляме варианта с Мелек, но не сме стигнали до консенсус. Иначе имаме идеи и за четвърти. Енгин изчезна някъде. И Берен непрекъснато пътува. Опитахме да се доберем поне до един от двамата, обаче това си е направо "мисия невъзможна"
М: Едже, като каза "Мисия невъзможна" и се сетих, че можем да направим един римейк. Представяш ли си Енгин как виси от един небостъргач и косата му се вее от вятъра.
Е: Мелек, не се отплесвай. Чакай първо да свършим със Североюга, освен това не забравяй, че сме се нагърбили с един проект дето ще ни изпие всичките сили.
Ж: Извинете, че ви прекъсвам, но вероятно имате предвид романа на Орхан Памук "Джевдет...
Е: Същия, да. Орхан лично ни покани за сценаристки. Явно ни е голям фен и ни има пълно доверие. Аз лично му се чудя...
Ж: А ще потвърдите ли слуха, дали Енгин Акюрек ще играе в главната роля?
М: С удоволствие бихме потвърдили, ако успеем да го намерим и да го поканим. За сега пишем ролята за него. В представите ни, той е нашия Рефик, надяваме се да приеме и да работим отново заедно.
Ж: Нека се върнем на предишния ви проект - КВФ. Сериалът се превърна във феномен и поддържаше необичайно висок рейтинг. Как си обяснявате това?
Е: Нямам навика да се изтъквам, но то е ясно. Сценарият преди всичко беше на ниво, да не забравяме и актьорската игра. Кастингът беше невероятно добър. Хилял се справи също чудесно. Опитахме се да вмъкнем и кауза, макар че заради Керим, тя някакси остана малко в сянка. И ние не успяхме да разберем как зрителите спряха да обръщат внимание на важните неща, а се концентрираха върху този персонаж.
Ж: Финалът беше много коментиран и предизвика много дебати. Защо избрахте варианта с ретроспекциите.
М: Нямах намерение да си признавам истината, но сега изведнъж реших да ви я кажа. Всъщност идеята ни за финала беше съвсем различна. В първоначалния ни замисъл беше включено пътуване до Австралия, раждането на Енисе, сватбата на Емре и Есма, публикуването на книгата на Синем... и още много мили моменти между Керим и Фатмагюл. Нооо, понякога нещата се объркват и се принуждаваме да действаме според ситуацията. На Берен и Енгин им се наложи да отсъстват от снимките по лични причини, които няма да посочвам. Ще спомена само, че една от причините беше Кенан, та се наложи да сглобяваме финала от подръчни материали, т.е. от изрязани от тук от там кадри. Берен отказа да я показваме в напреднала бременност, а Енгин да присъства на раждането и така...
Е: Добре Мелек, стига се оправдава. Финала си беше хубав. На който не му харесва си е негов проблем. Омръзна ми да давам обяснения.
Ж: Да ви питам и за сцената с п.б.н. Беше доста изненадваща и шокираща и също не се прие много добре.
Е: Ако целта ни е била да задоволяваме всички зрителски капризи, щяхме да се превърнем в пълни клишета. Малко преди финалните снимки, някой ни беше писал с молба да убием Керим, Хаджер да умре и Фатмагюл да гледа детето на Мустафа и да го чака да излезе от затвора. Друг искаше да убием Фатмагюл при катастрофа, а Керим да се самоубие на гроба й. П.б.н е такава, защото такава я искахме. Честно казано и аз не помня какъв ни беше първоначалния замисъл.
Ж: Обвиняват ви, че сцените с целувките и интимните им моменти не са били достатъчно убедителни.
М: Е, за това питайте Хилял. Ние си ги написахме моментите убедително, от там нататък, кой и как го е показал не зависи от нас. А и не сме целяли страст. Ако искате страст, гледайте ЗП.
Ж: И последно, как се работи с Енгин и Берен.
М: Чудесно се работи, ако са се наспали добре. Ако са купонясвали цяла нощ, им трябват по около 5 чая и три вица от Есра за да влязат в кондиция. Берен е забавна, Енгин предпочита да не го закачат много, защото обикновено се концентрира за да влезе в ролята.
Ж: Говори се за напрежение между тях...
Е: Естествено е понякога да има напрежение между хора, които често прекарват по 18 часа заедно почти всеки ден. Ами че те са си като семейна двойка. И ако ще ме питате, дали той я е заливал с чай - не е. Питала съм ги. Много се смяха, даже Енгин предложи и тя да го залее за компенсация. Тя взе че му се върза на акъла и стана една. Три часа загубихме докато се хилеха и заливаха с чай. Не стига това, ами се включиха и Фърат и Есра. Отиде и част от реквизита. Едно боди лекьосаха, и не можахме да го включим в снимките. Наложи се да изрежем момента, защото не намерихме да закупим същия модел, а фенките всичко забелязват.
Ж: Вие двете ме изненадахте много приятно. Не очаквах да споделите толкова много информация от "кухнята" така да се каже.
М: Е, можеше и да не споделим, ако не ни беше почерпил три пъти с коктейли. Между другото, много са приятни на вкус.
Ж: И да обобщим накрая. Вашето намерение е отново да работите с Енгин Акюрек по първата творба на Орхан Памук "Джевдет бей и неговите синове"?
Е: Да, така е. Намерения определено имаме, но да видим какво ще се получи и дали няма да ни отмъкнат Енгин под носа. Доколкото чухме, имало някаква Ангиномания.
Ж: Енгиномания. Много благодаря за интервюто и надявам се, когато участието на Енгин бей се потвърди, да се свържете с мен отново.

п.п. Не знам как е попаднал откъса във фейсбукстраницата  newsm78
Не съм имала намерение да подвеждам никого, просто съм се шегувала.  Hug
newsm10 newsm10 newsm10

# 706
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/682_16012 … 7_342794943_n.jpg

Прекрасен колаж. Да не се сърди Булута. От ENGIN AKYUREK (24) фейс е.

Аааа не! Такова нещо не бих понесла. Simple Smile)) Как им идва на ума? Simple Smile)) Ще си се гътна като стой, та гледай, на място - къде с инфаркт, къде с удавяне (битова злополука). Издръжливи дами са го сътворили. Simple Smile))

# 707
Маричке,аз предпочитам да беше във ваната! hahaha hahaha hahaha

# 708
  • София
Мукадес и Мюнир се връщат от полицията,  трябва да говорят с Фатмагюл, трябва да убедят и Рахми, защото Фатмагюл слуша батко си. Но Фатмагюл е малката сестричка на Рахми, той много я обича, и не би направил нищо, което би я огорчило, наранило или което на нея няма да и хареса...

Скрит текст:
Рахми посреща Мюнир  като спасител, Мукадес му обяснява:

Мукадес – Адвокатът е дошъл да говори с Фатмагюл. Аз да я видя.
Мюнир – Твоята сестра е и моя сестра. Аз ще помогна на Фатмагюл, ти не се притеснявай.
Рахми - Бог да ви благослови! Бог да ви благослови!
Мукадес влиза в стаята при Фатмагюл - Да ти е честито! Дай боже да оправим нещата!
Фатмагюл – Какво стана?
В стаята влизат и Мюнир и Рахми, Фатмагюл инстиктивно придърпва и покрива със завивката тялото си…
Рахми - Фатмагюл…
Мюнир- Не се страхувай…Не се страхувай. Аз съм адвокат Мюнир.
Мукадес– г-н Мюнир дойде, за да ти помогне. Сега ще ти каже какво да говориш пред полицаите. Нали ще ходиш да даваш показания. Без да те види никой ще отидеш в полицията, но ще кажеш това, което той ти каже. Разбра ли, скъпа?
Мюнир – Бързо оздравяване. Как си, приятелко?
Рахми – Плаче. Непрекъснато плаче.
Мюнир – Аз ще й помогна…Спомняш ли си всичко? Фатмагюл, снаха ти ми каза какво сте си говорили вчера. За това, което си спомняш.
Фатмагюл - Бяха четирима.
Мукадес – Чакай. Стига си дърдорила. Изслушай г-н Мюнир.
Мюнир – Виж, момичето ми, преживя нещо ужасно. Може да бъркаш някои неща. Не може да обвиняваш. Вината е голяма.
Фатмагюл – Не е обвинение. Двамата на Яшаран…
Мюнир – Шшшшт…Ти май не ме слушаш? Искаш ли, казвайки това да навлечеш проблеми на Мустафа?
Рахми – Яшаран ли?
Мукадес – Объркваш главата и на брат си. Измисляш си.
Фатмагюл– Наистина бяха те.
Мюнир – Фатмагюл, да не си посмяла. Да не си посмяла. Знаеш ли, че Мустафа иска да те убие?
Фатмагюлне може да повярва...Не.
Мюнир– Снощи, за да те предпазят, е бил задържан, но днес е навън.
Рахми - Така ли?
Мукадес – Да, ние като отивахме, него го освободиха.
Мюнир – Ако му кажеш тези и тези ми го причиниха това, ще си му показала мишените.
Мукадес – И без това достатъчно проблеми му докара. Не му докарвай още.
Мюнир– Снаха ти е права. Ако наистина обичаш Мустафа, ще си замълчиш и ще се примириш със съдбата си. Ако ти не проговориш, поне засега, ще спасим живота на мустафа.
Рахми – Може ли така? Виновните ненаказани ли ще останат? Трябва да посочи някого.
Мюнир – Виж, бъдещето на брат ти, твоето, на племенника ти и на снаха ти,на всички ви, зависи от това, което ще кажеш.
Фатмагюл – Аз и без това съм мъртва.
Мукадес – Не си мъртва, а спасена. Нали има едно момче, Керим. Съгласен е да се ожени за теб.
Рахми – Кой е Керим?
Мюнир - Фатмагюл  го познава. Срещнали са се на годежа. Керим ни каза.
Мукадес– Поне малко ще прикрием срама.Ще изчистим името ти.

Фатмагюл се сеща кой е Керим, спомня си вечерта,  започва да и се повдига, тича по стълбите към тоалетната... Мюнир я хваща за ръката

Мюнир – Виж, ако не искаш да се пролива кръв, ще ме чуеш. Нямаш друг избор.

Всички тичат след нея, Рахми със загриженост, Мюнир и Мукадес за  да продължат да я атакуват и притискат с думи…

Мукадес–Ако Мустафа не те убие, ще станеш чучелото на града.
Мюнир – Кой ще може да те защити тогава? Снаха ти ли?  Или странния ти брат? Пак ще попаднеш в нечии ръце.
Рахми – Стига, да не дава господ! Стига!
Мюнир – Керим е съгласен да изчисти името ти. Сега, или ще ме чуеш и ще дадеш показания, ще ги подпишеш така, както аз ти казвам, или ще се съгласиш с бъдещите случки.
Рахми – Фатмагюл? Добре ли си, мила?

Фатмагюл седи свита в тоалетната, плаче отчаяно, безшумно, безутешно …

В същото време Мустафа страда в новата къщата, мачкайки шалчето в ръцете си. Изведнъж скача,  започва да хвърля всичко, което попада пред очите му, яростта все повече го обзема, всичко му се вижда недостатъчно. Вижда туба с бензин, залива рамките на прозорците, плачейки, запалва и хвърля клечка кибрит...

Фатмагюл седи в стаята си, седнала до сандъка си с чеиз, гледа  с невиждащи очи нещата в него, чува гласовете от терасата:

Рахми – Щом Фатмагюл не иска, не става. Няма да стане.
Мукадес – Помисли, ако губим време, случаят ще се разпространи като пожар.
Рахми – Не става.
Мюнир- Хората ще ви избягват. И в мандрата няма да идват. Използвай си малко акъла.
Мукадес тихо– Все едно има акъл, че да го използва.  после високо към Рахми Тъкмо и ние ще заминем от тук, ще станем граждани. Лошо ли ще е?
Рахми – Тук е нашата къща? Къде ще отидем? Къде?
Мюнир – Където искате.
Рахми – Това е домът ни, не можем да заминем.
Мукадес – Мурат ще учи и ще израстне в голям град.
Мюнир - И там никой няма да познава Фатмягюл. Няма да я притеснява.
Мукадес – Възможно най-скоро трябва да сключат брак, Рахми. Съмнявах се в началото, но било добро момче. Не избяга, не се скри. Съгласи се да вземе сестра ти.

Рахми започва да се огъва под думите на Мукадес и Мюнир, омеква...

Рахми – Кой е този Керим? С какво се занимава?
Мукадес– Ковач е. Ще се грижи за нея, няма да ни е в тежест.

Фатмагюл слуша разговора, предчувства, какво ще стане, затваря плачейки сандъка, гледа отворения прозорец и полюшващото се от вятъра перде  …

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 19:51 от Dilemi

# 709
Момичета,аз пак с риск да ме замеряте с домати,ще кажа,че независимо кой от какви подбуди е воден за да се осъществи брака на Фатмагюл и Керим,това беше единственото възможно решение в момента.Просто не ми се мисли в това общество какво щеше да се случи с нея-най-вероятно щеше да се самоубие.

# 710
Здравейте отново!  Hug Гледам, преговорът набира скорост, браво!

Бих искала да коментирам пост на Велияна и на Марица.
Вели предполага, че Фг щеше да се срамува да каже истината и вероятно .да стигне до самоубийство. Наясно съм, че и в Турция, и в БГ, за момичето щеше да е много трудно да се бори в съда. Но, все пак, в първите серии ни показаха, че всеки си върши съвестно работата - гинеколог, психолог. Мед. доклад със сигурност съдържаше неоспорими доказателства. А на ФГ въобще не й идваше на ум да крие извършителите. Това стана после, когато я "поеха" Мукадес и Мюнир.
Затова смятам, че ако беше повдигнала обвинение, без да губи време, щеше да има доказателства.
Обаче пък огледът на местопрестъплението беше срам за полицията. Пълно с външни хора, Мукадес намери пръстена, Мустафа - кърпата. Уликите, които все пак намериха (стъпките) не бяха изследвани.
Това в отговор на Велияна. И само да допълня, че Мукадес не само продаде ФГ, заличи доказателства, лъжесвидетелства, но и лиши ФГ от мед. грижи, от работа с психолог. С краставо куче не бих се държала толкова лошо, както Мукадес с ФГ.

Марица, ти пишеш, че още на стълбите Керим е познал ФГ и е излъгал Вурал, за да я предпази. Струва ми се пресилено. Керим искрено се зачуди, загледа, възкликна "ади бе". Мечтата за ФГ дойде много по-късно, според мен.
И в полицията, когато дава показания, много го харесвам. Виждам едно честно момче, изплашено и объркано. Въпреки че е поел вината и знае какво трябва да каже, няма сили да излъже. "Не съм я насилил." Доброволно ли беше с нея? Кимване с глава, очите скрити. Не мога да приема твоето мнение
Цитат
Точно това беше сламката, за която се улови. "Обичате се". Сигурно в този момент си спомни онази мимолетна мечта - да последва красивите очи на момичето, чийто поглед срещна на стълбите... Да, това е истина, това може да признае - обича я... по-точно, на прага на влюбването е...

Мисля, че в този момент Керим не мечтае. Срамува се, ужасен е и мисли доколко би могъл да защити ФГ. Нито е влюбен, нито е на прага да се влюби.

Момичета, надявам се това разминаване в мненията да не ви дразни. Така ги усещам нещата. Ще продължаваме да обсъждаме.  Simple Smile

# 711
Маричке,аз предпочитам да беше във ваната! hahaha hahaha hahaha

Здрави хора сте вие... можете да си позволите всякакви мераци. Simple Smile)) Аз ще си кротувам и ще жмя пред подобни провокации. Simple Smile)))  Sunglasses Да дочакам поне следващия филм на Енгин... Де ми е валериана?  newsm78

# 712
Валя,ти си права,вършеха си съвестно работата,но дори Фатмагюл да беше подала оплакване,тя нямаше подкрепа от никого при водене на делата(нито финансова,нито морална),а дори и да беше спечелила делото,за нея в онова общество пак нямаше да има място,за тези хора тя щеше да продължава да бъде омърсена.За съжаление това е истината.

# 713
Здравейте отново!  Hug Гледам, преговорът набира скорост, браво!

Бих искала да коментирам пост на Велияна и на Марица.
Вели предполага, че Фг щеше да се срамува да каже истината и вероятно .да стигне до самоубийство. Наясно съм, че и в Турция, и в БГ, за момичето щеше да е много трудно да се бори в съда. Но, все пак, в първите серии ни показаха, че всеки си върши съвестно работата - гинеколог, психолог. Мед. доклад със сигурност съдържаше неоспорими доказателства. А на ФГ въобще не й идваше на ум да крие извършителите. Това стана после, когато я "поеха" Мукадес и Мюнир.
Затова смятам, че ако беше повдигнала обвинение, без да губи време, щеше да има доказателства.
Обаче пък огледът на местопрестъплението беше срам за полицията. Пълно с външни хора, Мукадес намери пръстена, Мустафа - кърпата. Уликите, които все пак намериха (стъпките) не бяха изследвани.
Това в отговор на Велияна. И само да допълня, че Мукадес не само продаде ФГ, заличи доказателства, лъжесвидетелства, но и лиши ФГ от мед. грижи, от работа с психолог. С краставо куче не бих се държала толкова лошо, както Мукадес с ФГ.

Марица, ти пишеш, че още на стълбите Керим е познал ФГ и е излъгал Вурал, за да я предпази. Струва ми се пресилено. Керим искрено се зачуди, загледа, възкликна "ади бе". Мечтата за ФГ дойде много по-късно, според мен.
И в полицията, когато дава показания, много го харесвам. Виждам едно честно момче, изплашено и объркано. Въпреки че е поел вината и знае какво трябва да каже, няма сили да излъже. "Не съм я насилил." Доброволно ли беше с нея? Кимване с глава, очите скрити. Не мога да приема твоето мнение
Цитат
Точно това беше сламката, за която се улови. "Обичате се". Сигурно в този момент си спомни онази мимолетна мечта - да последва красивите очи на момичето, чийто поглед срещна на стълбите... Да, това е истина, това може да признае - обича я... по-точно, на прага на влюбването е...

Мисля, че в този момент Керим не мечтае. Срамува се, ужасен е и мисли доколко би могъл да защити ФГ. Нито е влюбен, нито е на прага да се влюби.

Момичета, надявам се това разминаване в мненията да не ви дразни. Така ги усещам нещата. Ще продължаваме да обсъждаме.  Simple Smile

Разбира се, че може и да е така. Simple Smile)) Аз правя изводите си на основание "скритото", показано през последния, 80-и еп. Предполага се, че то също има тежест за  реакциите и взетите по-късно решения. Но пък моя прочит отзад-напред е всеизвестен вече. Simple Smile) Така съм усетила нещата изначално, но откъм края подхванато. Simple Smile))

# 714
Момичета,аз пак с риск да ме замеряте с домати,ще кажа,че независимо кой от какви подбуди е воден за да се осъществи брака на Фатмагюл и Керим,това беше единственото възможно решение в момента.Просто не ми се мисли в това общество какво щеше да се случи с нея-най-вероятно щеше да се самоубие.
 bouquet

А аз ще добавя, че макар и водени от различни интереси, избутвайки на преден план какви ли не мотиви, в крайна сметка всички се подчиниха на т.н. "Традиция".  Друг път за никого  нямаше.

# 715
  • Разград

# 716
Валя,ти си права,вършеха си съвестно работата,но дори Фатмагюл да беше подала оплакване,тя нямаше подкрепа от никого при водене на делата(нито финансова,нито морална),а дори и да беше спечелила делото,за нея в онова общество пак нямаше да има място,за тези хора тя щеше да продължава да бъде омърсена.За съжаление това е истината.

Съгласна! За огромно съжаление.

# 717
Да постна ли обобщението относно "Защо Фатмагюл и Керим се вслушаха в чуждите съвети? Младостта, невежеството, възпитанието – това ли обърна съдбите им?" (събрано и подредено по мое усмотрение) сега, или да изчакам отварянето на новата тема, което бързо наближава? Simple Smile

# 718
  • Пловдив
Да постна ли обобщението относно "Защо Фатмагюл и Керим се вслушаха в чуждите съвети? Младостта, невежеството, възпитанието – това ли обърна съдбите им?" (събрано и подредено по мое усмотрение) сега, или да изчакам отварянето на новата тема, което бързо наближава? Simple Smile

Изчакай....Мъничко....

# 719
  • Пловдив

И така, аз си продължавам. С много марков панталон е Керим...

Общи условия

Активация на акаунт