Дискова херния - 5

• 165 531
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
до тези които са оперирани в гръбначен център ВМА операциите ендоскопски или микроскопски са
При мен се наложи да е отворена.

# 481
Здравейте!Бих искала да ми помогнете със съвет.невролога ми изписа физиотерапия за 10 дни заради болки в гърба,даде ми направление и сега като отида в болницата за физиотерапия какви процедури ще ми препоръчате да ползвам?Проблема ми е във врата,болката се спуска надолу по гърба,чувствам го като парене и схванато.Нямам изтръпване по крайниците,нито болки в главата,просто съм схваната,пих 10 дни мовалис,поотпусна ме,но пак отидох да му кажа че не съм се оправила съвсем и ми предписа физиотерапия.Притеснява ме обаче какво ще ми назначи жената там,че предния път заради 2-те протрузии които ми откриха в поясния отдел тя ми назначи парафинова терапия и ток.я после разбрах че не било хубаво да се затопля там мястото.притеснявам се и тоя път да не ми навреди нещо,защото сега не съм в особено лошо състояние.Имам впредвид,че не ме боли толкова непоносимо и да не си навредя сама.Кажете за какво да настоявам аз,че тия жени там са мале мале.

# 482
 Mariq-Angela, аз след настинка направих радикулит в шийната област със сковаване на врата и болки, и към ръката плюс изтръпване на рамото. По едно време неврологът изказваше идея за шийна дискова херния, та физиотерапията при мен беше ток, магнит и масаж.

# 483
Здравейте, при мен схващането във врата и болките в гърба се върнаха отново по-осезаемо. Най-неприятното е, че като лежа ме боли целия гръб и таз от лежане все едно. Тоест като натъртено такова е болката-сковано и схванато.
Ще почна пак курс иглотерапия и вендузи и рехабилитатор ще търся за масажи и упражнения.
Почвам страшно да се депресирам обаче.
Примерно майка ми има дискова херния, слагат й системи няколко дена, полежава и болките изчезват и няма помен с години и после пак така и отново няма помен. Нито кляка, нито се пази да не вдига тежко,нищо.
Имам позната,която я оперираха и сега е просто прекрасно. На десетия ден след операцията си ходеше все едно нищо й няма. Комшийката също я оперираха преди месец и гел й сложиха и също казва, че е добре.
Вярно, че при всеки е различно,но просто-какво ли не опитах и докато има подобрение за една, две седмици и пак се връща старото състояние-а уж хернията пише,че е малка и доктора каза,че не е страшна и бързо съм щяла да се оправя.
Човек не е в състояние да води нормален начин на живот. Аз тръгвам за някъде и не знам, дали ще успея да стигна до там. Вярно,че страхът е по-силен от болката и паниката също понякога.

аз откакто пиша тук - вече два месеца ще станат съм все така. хернията ми е на същото ниво, като твоята. не е за операция според неврохирурга, но не минава кризата. отчаянието ми е пълно! последно пих Целебрекс и се почувствах почти здрава, но свърших курса и драмата наново още на другия ден. от вчера пак го пия - хич не ми пука, че може би не е добре пак да го започвам веднага.

въпрос - случвало ли ви се е да имате усещането, че ви треперят краката и ръцете?
първоначално реших, че е от Мидокалма, защото предизвиква мускулна слабост понякога, но не го пия вече няколко дни, а усещането е същото. друг е въпросът, че аз много отслабнах покрай тази криза, а по принцип съм слаба и може и от това да е, но се притеснявам вече... Sad

# 484
Имам едно питане:
Някой чувал ли е нещо за мъж на име Цветков от София-рехабилитатор е и зимата е в София , а лятото в Слънчев бряг. При него са ходили мои познати и са много доволни. Гледа скенера или ЯМР и прави нещо като масаж, не точно-наместване, не точно и аз не знам. Само фамилията му знам, в Редута мисля,че му се намира апартамента, в който работи.
Дали някой е чувал нещо за него.

# 485
Здравей ity, поздрвления за успешната интервенция и искрени адмирации за изчерпателната инофрмация която си предоставила. Аз имам сколиоза установена от около 1 година за 6-7 шийни прешлени пораждащи схващания във врата, раменете, а от няколко дни и  световъртеж който май си докарах от много масажи вкл. и с масажьор на CASADA. Както и да е, исках да те питам интервенцията която са ти правили в Австрия на кои шийни прешлени беше и всъщност сколиозата (стеснени дискови пространства) повлиява ли се от това или е само за дискова херния? Предварително ти благодаря за отговора, и прощавай лаичните ми въпроси но не съм се интересувала до сега.

Поздрави

На мен сколиозата ми е още от дете и основното изкривяване е между плешките, а хернията ми беше на шийните прешлени C6-C7. Единственото, което се случва след тази интервенция е "стопяване" (ако мога така да го нарека) на диска и нищо друго не се засяга. Правят се каналчета в него с една игла и най-образно той се събира. Сколиозата иначе е доста сериозна, имам и изместване на целия гръден кош от нея и винаги ми е била проблем, но с поддържащи подходящи тренировки се чувствам добре.

# 486
Не знам,дали това ще ви успокои но от 15 дневното си присъствие в болницата,не видях мигновено излекуван ./опериран/Всички бяхме криви с болки ,пъшкащи и охкащи....Трябва време .Хубавите работи стават бавно Laughing Laughing Laughing Laughing. И повярвайте стават.....Искам да кажа на скоро оперираните,при някакви проблеми и оплаквания да се свързват с опериралия ги доктор....дори и да не е дошло времето за планувания преглед...Не се ли оплачете,доктора не знае ,че ви боли...Лично,аз съм доволна от моя лекар...на тръгване от болницата ми даде тел ..и ми поръча ако имам някакви проблеми да му звъня,независимо дали е ден или нощ...
Не се заблуждавайте ,операцията не решава проблема с магическа пръчка....има болки,сълзи,притеснения....Страха е голям-преживяла съм го !Малко повече спокойствие и повече доверие в лекаря който ви е оперирал...Вие сами сте си го избрали! Hug

# 487
  • Mонтана
здравейте,преди няколко седмици ви споделих моето състояние и с лекаря който ме лекуваше(ортопед-др гигов(плевен) бях стигнала до операция.Направи ми скенер .лекуваше ме с вимово и миогама,полу4их пареза на крака лежах в болница на системи с нивелин,манитол,кетонал,милгама след това ме прати на балноеле4ение  в св мина във вършец,но болките не спираха с левия крак след това и в десния и в кръста. И лекаря каза че ми трябват около 3500лв за операция ,операцията се състой от това 4е той ще постави там нещо си да разделе4и двата прешлена един от друг понеже сега се опират от едната страна и ми притискат нерв ,много не съм наясно и пиша това което запомних.Реших преди да се подложа на операция да ида на ямр и да 4уя още едно мнение.
Онзи ден ходих на ЯМР  в ВМА, и резултата е ,,превалираща в ляво дискова протрузия на ниво L5-S1.   МРТ-белези за мегасак.Отидох при невролога доц Герасимов и той ми каза че в никакъв случай да не се оперирам,защото това се лекува с лекарства ,а и ако се подложа на операция след това ще си има пак болки и цял живот ще имам проблеми(аз съм на 26 години).
предписа ми тросикам,нимезил,неуротоп,финалгон гел и инжекции депо-медро(3броя само) ле4ението ми ще е 10дена и на 21 декември трябва да ида за да ми предпише 2-ра рецепта .Каза ми 4е на 21 няма да имам ве4е болки и ще съм здрава .
Сега се моля да е прав ,че ве4е се бях предала.
http://www.prikachi.com/images/358/5603358v.jpg
http://www.prikachi.com/images/363/5603363K.jpg

здравейте отново ,искам да споделя 4е ве4е съм друг човек,след като отидих на 2-рия преглед нямах никакво подобрение,нещо минимално и бях много отчаяна ,но доцента ми каза 4е ще се оправя да имам търпение,предписа ми нова рецепта пак със същите инжекии ,само лекарствата ми смени и ми каза пак да ги пия 10 дена и да ида при него ,прегледа ми беше на 3-ти януари,имам болки в краката само и то от време на време ве4е си ходя и то с 4асове без да ми отказва крака ,малко ми е трудно по стъпала само.доцента ми каза 4е сега спираме лекарствата и трябва да спре и болката напълно.Предписа ми само миогама и нивелин и двете на таблетки,но аз не ги пия ,понеже той до последно не ми предписа нищо ,ве4е като си тръгвах от кабинета и ми вика аиде едни витаминки и затова реших че мога да мина и без това,като знам колко миогама и нивелин  са ми боцкали преди да открия доцента .По време на пиенето на лекарствата от предната рецепта ми се влоши зрението и аз прецених 4е е от лекарствата понеже на едно от тях пише ,че има такава реакция,но доцента се осъмни за множествена склероза ,заради зрението и заради болките в краката и сега ще ходя на ямр на главата.Като знам че бях стигнала до операция а сега как се чувствам,направо не мога да повярвам .Сега се моля след прегледа на ямр да нямам нищо.

# 488
Здравейте. Ето какво е заключението от ЯМР при мен от днес:

МР данни за медианна протрузия на диска на Л4-Л5 с компресия върху дуралния сак. Медианен дисков пролапс на Л5-С1. Листеза на Л4-Л5.

Искрено се надявам да отърва операцията   Thinking  Утре тръгвам по лекари.

# 489
Здравейте,

Позволявам си да нахълтам темата за да ви разкажа за едно мое преживяване и да ви поискам съвет.

Записвам в черния списък ДОЦЕНТ БОРИСЛАВ ГЕРАСИМОВ - републикански консултант по неврология, в момента консултира в болница София мед.

Попаднах при него след 1 месечни болки в крака лекувани от близък хирург и с направен Скенер.
Лекува ме почти 2 месеца на база на скенера, като постоянно мърмореше, че иска да "поизточи" здравния ми фонд като ми направи ядрено-магнитен резонанс за сметка на фонда. Отговорих му, че допълнителното ми здравно осигуряване не покрива ЯМР. След като и лекарствата по втората рецепта не подействаха се съгласих да ми направят ЯМР в София мед (естествено). Оказа се вроден дефект + леко увреждане на нерв. Както се изрази лекаря, който ми разчете ЯМР -то в образната лаборатория на София мед - доста усмихната снимка без фатални промени. Доцента бързаше да си тръгва, не ми обясни точно каква ми е диагнозата, набързо написа нова (трета) рецепта, като каза че след 30-тия ден вече не трябва да имам проблем.

На следващата сутрин си изпих хапчетата в къщи и тръгнах на работа. В метрото (след около) 20 мин. внезапно ми стана лошо - студена пот, вцепенени крайници, не мога да си концентрирам погледа. Няма да ви кажа какво изживях докато близките ми дойда да ме приберат, но се озовахме след около 1 час и 30 мин при Герасимов. Ако ви кажа, че не ми обърна никакво внимание, едва ли ще ми повярвате. Нито ме прегледа, нито ме преслуша, нито ЕКГ ми направи (аз съм с преживени и излекувани сърдечни проблеми, за което той е уведомен). Първо каза: А сигурно е от хапчетата, вземай по половинка. Аз попитах от кои защото сте ми изписали 4 вида? Пак уклончив отговор. После: ами тези ги спри..... накрая ми каза - Ако искаш да те приемем в болница за наблюдение. Как прецени, че съм за болница, като изобщо не ме прегледа? Или просто в главата им е само да "поизточат" я здравен фонд, я здравна каса. Няма никакво значение, само пари да капят.

Излязох от кабинета му защото видях, че е крайно незаинтересован и иска да се отърве от мен. А на мен продължаваше да ми е крайно лошо и периодично да колабирам. Повърнах (с извинение) в тоалетната на болницата.

Реших и тръгнах към личния ми лекар поне да ме преслуша и да ми пусне ЕКГ. Вече ми беше ясно, че е от Нивалина, който "доцента- републикански консултант" ми беше предписал без дори да сметне за необходимо да ми обясни за евентуални подобни странични действия.

Слава богу на сърцето ми нямаше нищо. Личната ми лекарка ми обясни действието на всичките 4 вида лекарства, че са в конски дози и всички са с продължително действие, т.е. са се наслагали допълнително.

Прибрах се в къщи където колабирах още веднъж, пак повърнах и след това действието на лекарствата започна да отслабва. Сега съм почти ОК.

През цялото време на доцента му казвах, че ми е много лошо, дори се самонастаних на кушетката му и легнах. Ей как не трепна. Само гледаше как да ме отпрати. Излязохме от кабинета му и лежах на пейките отвън още поне час. Излизаше да провери дали съм още там, но не му трепна нищо да се заеме с проблема.

Може и да е много добър специалист (в което се съмнявам след 2-месечното му лечение), но или е тотално изкукал или е краен темерут и тъпанар.

Моля препоръчайте ми добър невролог, който да ми изпише лечение. Имам Скенер и ЯМР. Лекаря от образната диагностика на София мед каза, че няма нищо фатално, но крачето продължава да ме наболява (особено в студени дни). Нямам херния (слава богу), но явно все пак имам проблем, който изисква намесата на читав лекар. Благодаря предварително!

# 490
  • София
Здравейте,

Позволявам си да нахълтам темата за да ви разкажа за едно мое преживяване и да ви поискам съвет.

Записвам в черния списък ДОЦЕНТ БОРИСЛАВ ГЕРАСИМОВ - републикански консултант по неврология, в момента консултира в болница София мед.

Моля препоръчайте ми добър невролог, който да ми изпише лечение. Имам Скенер и ЯМР. Лекаря от образната диагностика на София мед каза, че няма нищо фатално, но крачето продължава да ме наболява (особено в студени дни). Нямам херния (слава богу), но явно все пак имам проблем, който изисква намесата на читав лекар. Благодаря предварително!
Много съжалявам, че си имала такива сериозни неприятности.  Определено мога да кажа, че не си първата с такива впечатления от доц. Герасимов.
Аз  посещавам един невролог в София, но е на частен прием. Таксата не е висока, което е крайно учудващо за лекар - невролог. Ако искаш ми пиши на ЛС ще ти дам координати. Аз съм доволна.

# 491
# 492
Лекарствата помагат. Единственно като дават малко време на тялото да е без болка и да се опита да се пооправи самичко. Ние можем да му помогнем с 2 неща. Упражнения ЛФК и Физиотерапия. Упражненията задравяват мускулатурата , която поизправя скелета и намаля компресията на дисковете. Физиотерапията, която безвредно да черния дробж, бъбреци и други органи, спомага да се изхвърлят токсините от възпалението.
Ходете на физиотерапия , повече от колкото ви е предписано. Няма как да ви предпишат достатъчно дълга физиотерапия, защото няма такава пътека.

Преди десетина години и назад във времете, едно балнеолечение е било с продължителност 20 процедури. Това в работни дни е един месец. Дали хората вече могат да се възстановяват по-бързо? И затова ли е сега една пътека е 7 дена?

# 493
А, колко пъти по принцип годишно трябва да се прави физиотерапия-като продължителност и като пъти?

# 494
evak
мисля, че на този въпрос ще получиш най различни отговори.аз лятото ходих на павел баня например с незначително подобрение.10 дни .доктора които ми назначи процедурите каза сато свърши престоят ми там ако нямам подобрение след един месец да отида пак.друг препоръчваше направо 20дни.в софия в пирогов невроложката която ми прави изследването каза че миниралната вода действа на всеки различно  на един помага на друг вреди .изобщо тая болест лекарите не я разбират докрай.екстезиите на едни помагат на други не. но физиотерапията със сигурност е задължителна. за едни доктори хернията е голяма за други не ,аз пък си мисля че значение има дали ги създава проблеми какво притиска и притиска ли нещо те къде е разположена. едни ти казват веднага се оперирай други ще получиш пареза други ди казват докато не получиш тозаворезервоарни смущения не се оперирай остави това че крака тих е изтръпнал.други казват да чакаш да се калцира трети казват че за операция не е добре да е калцирана. физиотерапията си е направо задължителна особено гимнастиката -гимнастика трябва всеки ден. аз още не съм почнала да ходя на рехабилитация но мисля че е така
особено рехабилитацията - за мене това е най вече гиннастиката.

Общи условия

Активация на акаунт