"По дрехите посрещат, по ума изпращат".....А вие?

• 20 078
  • 276
  •   1
Отговори
  • ...на безопасно
        Дали само аз съм сбъркана? Факт - видя ли човек да ми се мотае с дни с едни и същи дънки, дето им се чернее вече покрай джобовете, и тотално ми пада в очите....Не дай си Боже, да ти е шеф.....Не, не е.
         Усещам се , че много влияят за преценката МИ такива "повърхностни" уж неща и то трайно. И след това не мога "да изпратя по ума".

Примери: скъсани или кални обувки, по цяла седмица с едни и същи дрехи на работа, грим тип фолк-звездица, мазна косица, миризми разни, тотална липса на стилово или поне цветово съчетаване на дрехите.  Особено ако се касае за финансово презадоволени хора, завинаги са ми паднали в очите. Не, че безпаричието оправдава, де.

Казуса е засяган много пъти в разни теми из форума. Но, аз вече се плаша от себе си....честно. Чак тъй на "снобария " може ли да го избие човек newsm78???

# 1
Не е снобария, а обикновена естетика и въпрос на елементарна култура.
Поговорката е вярна Simple Smile

# 2
Външният вид говори за човека много, но не всичко. Така че поговорката е напълно вярна.
Външният вид дава много информация - оставяме настрани нечистоплтността - аз това като го видя по - нататък хич и не продължавам да разглеждам и разсъждавам. Начинът на обличане, на носене, отношението към детайла, обувките, часовника - липсата му - все са важни показатели.

# 3
Вярна е поговорката, но напоследък все по-често се забравя втората част. По-добре е , когато човек е спретнат чист и облечен с вкус, но ако  не е облечен добре, това едва ли би ме спряло да контактувам с него.
Също така ми се чини, че някои кифли и кроасани са в тотална заблуда относно първата част.
Добре облечен не значи непременно натокан по последните трендове, диктувани от Руския пазар.

# 4
Това ,че някой ходи с едни и същи дрехи не значи,че те не са чисти и той неокъпан.
Много съм над тези неща.Аз самата ходя "пет за четири"и не мисля,че другите не ме възприемат.Напротив водя се за общителна.
Понякога някой прекалено "изтупан"дистанцира.

# 5
Айнщайн е ходел без чорапи... но никой не помни галантните джентълмени около него...

Питали един търговец защо така неграмотно си е написал табелата на магазина (пак си е лош външен вид). "Нека си мислят хората, че съм прост и ще ме лъжат лесно..."

Ах, щях да забравя Радой Ралин:
В краката лъснат, в главата блъснат...

# 6
Защо да е снобария? Може просто да ти е крайно неприятно да усещаш телесните миризми и затова да отказваш да контактуваш с хора, които се къпят само в неделя, а дрехите си и тогава не перат
Признавам си, че ми влияе облеклото на даден човек, но не би ме спряло да му дам шанс да ми покаже що за птица е. Сещам се за една моя учителка, умна, много готин човек, но адски мърлява....
Обратното май повече ме отблъсква - добре облякан човек, а ....кух та дрънка
Вярно е, че времената са трудни, но сапун и прах за пране всеки може да си позволи /но и да ги ползва ежедневно/
П.С.
Айнщайн е ходел без чорапи... но никой не помни галантните джентълмени около него...
Да де, ама един е Айнщайн. И май по-добре без чорапи, отколкото...едни, които застават прави като ги свалиш Mr. Green

# 7
Не мисля, че е повърхностно да съдиш за човек по външния му вид.
Немарливият към вида си е немарлив и към всичко останало в живота си.
Аз например, недолюбвам и прекалено изтупаните.Това говори за стремеж към прекален перфекционизъм, който ме затормозява.
Златната среда в случая е за предпочитане.Говори за умереност, ненатрапчивост, свобода в общуването и увереност в себе си.

# 8
Струва ми се, че авторката не говореше за прекалено изтупване, а за липса на хигиена, вкус за обличане и уважение към околните.
Тези неща са част от социалните умения. Може да ги подценяваме, може при други обстоятелства да ги игнорираме (втората част на поговорката...), но има един минимум, под който човек не е склонен да ги прощава.
Небрежното, спортно, делнично облекло не влиза в тази категория. Всички признаци на нечистоплътността - лоша телесна миризма, неподдържани дрехи, коса, нокти, обувки и т.н. - влизат, поне за мен. Струва ми се, че мога да преценя кога някой се е облякъл така поради липса на средства и кога - поради липса на въображение; кога има седем еднакви ризи за всеки ден от седмицата и кога пералнята не е играла.
Честно казано, пътувам в градския транспорт и понякога ми се струва, че в София все още е прието банята да е веднъж седмично. Изобщо не мога да стигна до оценяване на интелекта в тази ситуация.

"Лоша миризма" може да означава и обилно поливане с парфюм, предназначен за оскъдна употреба във вечерните часове. Въобще, мярката си е важна, както във всяко нещо, де.

# 9
Това ,че някой ходи с едни и същи дрехи не значи,че те не са чисти и той неокъпан.

Peace А въпросът за стила е доста субективен.

# 10

Peace А въпросът за стила е доста субективен.
Ето аз имам три еднакви дънкови поли с малки разлики,които другите едва ли ще забележат.
Защо си ги купих?-Еми просто са ми удобни.

# 11

Аз например, недолюбвам и прекалено изтупаните.Това говори за стремеж към прекален перфекционизъм, който ме затормозява.

Абсолютно важи и за мен.
А пък мъже- кокони направо ме отвращават. Една приятелка имаше познат преди време, пили сме кафе по някакъв повод и си спомням тоя през пет минути ни питаше след всяко свое движение с трескав поглед: "Добре ли ми е косата, а, кажете де, косата добре ли ми е... такa добре ли е?"" Crazy Tired

# 12
Вярна е поговорката. Първото, което виждаме от човек е външният му вид .  В първите мигове това прави впечатление, но след като поговоря с обекта имам пълна представа.
А чистоплътността ми е важна , пък ако ще и клониран Айнщайн да е пред взора ми.

Последна редакция: пн, 29 окт 2012, 14:40 от Fortune

# 13
Ако под "дрехите" разбираме целият външен вид и излъчване, то колкото и да е умен някой, изглежда ли като цървул... съжалявам.

# 14
 "По дрехите посрещат, по ума изпращат".....А вие?

Ние не.

Общи условия

Активация на акаунт