БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 055
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 515
Никой не ми отговори и на мен-къде в цялата схема, са тези гуру-та, духовни съветници и т.н., които подстрекават към разни крайности.Те също са и дули ли, и съответно се очаква да присъстват на раждането или дават съвети във видео връзка по скайп?

И другият ми въпрос-как, като няма и минимално доверие към лекарите сред много от желаещите да родят в домашна обстановка, ще се следват напътствията на акушерката, ако те не отговарят на желанията на майката? Или както няколко човека вече намекнаха, че си е друго вкъщи и там били различни правилата, тоест, има опция на медицинското лице да му бъде посочен правия път, ако не следва наставленията на гуруто ли?
Ти лично планираш ли да раждаш в къщи?
`Щото ако не, какво те интересуват пълните детайли. Тази дето ще ражда в къщи не е дошла да наднича под твоето дупе в болницата, ти защо държиш да надничаш /макар виртуално/ в нейното? Т

# 1 516
  • София
sorsha_, аз ще ти отговоря.

Доколкото знам Мег и компанията дули ще учат и за акушерки. Ето кой ще поема домашните раждания - дула и акушерка в едно. Цената не знам каква ще е. Рекламират си се по телевизията, фондация си правят, въобще развиват бизнес и то много доходоносен. Пък ние тук нека си приказваме.

# 1 517
  • волно калдъръмче
И другият ми въпрос-как, като няма и минимално доверие към лекарите сред много от желаещите да родят в домашна обстановка, ще се следват напътствията на акушерката, ако те не отговарят на желанията на майката?

А ей от това се интересувам и аз, защото ми е писнало ад слушам как една майка знае кое е най-доброто за нейното дете още от момента на осъзнаването на ролята си на продължителка на човешкия род.

Аз съм майка, но непрекъснато се питам, а не рядко се обвинявам, че е можело да постъпя друго яче, докато пред мен има толкова много светли примери, които още от момента на планирането, зачеването, раждането, отглеждането, възпитанието, храненето, ученето, следването, жененето... са от ясно по-наясно с това, което се нарича НАЙ-ДОБРОТО ЗА ДЕТЕТО.

# 1 518
  • София
sorsha_, аз пък се чудя, къде защитниците на правото да се роди вкъщи в присъствието на медицинско лице са споменавали за гуру, шаман, баячка и други такива личности? И мисля, че щом някой иска медицинска помощ вкъщи, то значи, че смята да се възползва от нея, не виждам противоречие.

# 1 519
razel_dazel, моята баба е родила едното си дете в болница, другото - в двора на болницата, само в присъствието на дядо ми, просто до там е успяла да устиска  Laughing и тя е по-доволна от "домашното" си раждане.

# 1 520
  • Варна
Раждането е естествен процес, защо тогава искате медицински стандарти за него?
Медицинските стандарти са за медицински процедури.
И къде се казва, че на раждащата в къщи и се полага асистирана медицинска грижа, че даже и това да е нейно право? Да, тя има право да избере дали да отиде в болница или не, но да изисква от държавата да и осигурява медицинско лице в къщи....? Къде точно са записани тези нейни права?

# 1 521
  • София
Извинете, ако е писано, но не намерих.

Любопитно ми е да разбера какво направи БХК преди да заведе иск към държавата?
Обикновено до съд се стига, след като всички други възможности са изчерпани.
Не се заяждам, опитвам се да се ориентирам в ситуацията  Peace

# 1 522
  • волно калдъръмче
sorsha_, аз пък се чудя, къде защитниците на правото да се роди вкъщи в присъствието на медицинско лице са споменавали за гуру, шаман, баячка и други такива личности? И мисля, че щом някой иска медицинска помощ вкъщи, то значи, че смята да се възползва от нея, не виждам противоречие.

Туцка, не е до гурото и шамана, а до това, че тя знае най-добре...  Peace Сиреч: иска гуру - добре, иска епидурална /може и да не знае за какво служи/ - добре, не иска окситоцин - добре, против ваксинирането е - отлично н.пр. За къв чеп ѝ е този доФтор?

# 1 523
Лече-Буболече- точно там е ролята на регламента- регламента следва да е така написан че да асистират дом. раждане имат право опитни акушери, отговарящи на опр. изисквания, и при опр. условия да им се отнема лиценза. Може да има разумни условия на които трябва да отговаря родилката, определено разстояние от болница и т.н.
Именно липсата на регламент повишава рисковете....

sunny day, ако раждаща вкъщи жена ви наруши спокойствието вие, разбира се имате право да извикате полиция. Но ако не ви нарушава спокойствието с високи децибели тя все пак има право да роди вкъщи.... Апропо, случва се да има жени, за които раждането да не е болезнено- при второто ми раждане без медикаменти почти не усетих болка, освен последните две минути, когато бебето излизаше. Не съм имала желание или нужда да викам или стена, освен едно почти беззвучно "ЪЪЪЪЪЪ" накрая.

Некъпането на бебето веднага след раждането- абсурдно и налудничаво Simple Smile Лесно раздаваш епитети Simple Smile

sorsha_ не мога да разбера откъде излиза че майките, които искат раждане с по-малко намеса когато няма нужда нямат доверие на лекари и акушерки. Не прочетох някой да пише такова нещо. Просто искат асистиращия да наблюдава процеса на раждане и да се меси само при нужда. Факт е, че в момента в болниците (навсякъде п света, не само в България) не е така.
В родилна къща или у дома по-различното е това, че раждането се води от акушерка, а не лекар, и липсва натиска на болничните процедури и навици. По-скоро има риск акушерката да откаже да асистира раждане ако родилката откаже да следва акушерските процедури или иска от акушерката да поеме неоправдан риск.

Гуру-та, духовни съветници и т.н. всеки може да прилага както си прецени, но за асистирано дом. раждане следва да има регламент- т.е. когато наемаш акушерка да си наясно тя какви процедури следва, какво може и какво не да стане в нейно присъствиее и родилката предварително се съгласява с тях. Ако не я устройва процедурата- ражда само с гуру, така, както става и сега.

# 1 524
Никой не ми отговори и на мен-къде в цялата схема, са тези гуру-та, духовни съветници и т.н., които подстрекават към разни крайности.Те също са и дули ли, и съответно се очаква да присъстват на раждането или дават съвети във видео връзка по скайп?

И другият ми въпрос-как, като няма и минимално доверие към лекарите сред много от желаещите да родят в домашна обстановка, ще се следват напътствията на акушерката, ако те не отговарят на желанията на майката? Или както няколко човека вече намекнаха, че си е друго вкъщи и там били различни правилата, тоест, има опция на медицинското лице да му бъде посочен правия път, ако не следва наставленията на гуруто ли?
Ти лично планираш ли да раждаш в къщи?
`Щото ако не, какво те интересуват пълните детайли. Тази дето ще ражда в къщи не е дошла да наднича под твоето дупе в болницата, ти защо държиш да надничаш /макар виртуално/ в нейното? Т

Разбира се, че се интересувам какво се случва в моята страна.Това не виждам защо въобще трябва да го обсъждаме...

Ако идеята е да се усвоят едни пари от някои хора, които едновременно с това манипулират други, включително застрашавайки живота им и живота не неродените им деца, дали не ни влиза на всички в работата? Едно е да се иска подобряване на условията в болниците, да има повече възможност и избор, съвсем друго е, група фанатизирани гурута или меркантилни като Мегито, да искат нещо, без въобще да ги интересува с цената на какво ще е.

А питащите за БХК, нека се запознаят по-подробно с дейността им през годините, после да продължават да се чудят, тази организация, какви точно интереси и на кого защитава, и по какъв начин.В действителност, просто усвояват разни едни пари от различни проекти, симулирайки дейност, по начин, по който основно се петни страната ни...

# 1 525
И мисля, че щом някой иска медицинска помощ вкъщи, то значи, че смята да се възползва от нея, не виждам противоречие.
И аз искам зъболекар в къщи ама няма. Да направят регламент и за домашно стоматологично лечение. Обещавам да не викам много Laughing

# 1 526
  • София
kremito, не знам дали следиш дискусията, която е особено горещо след месец май 2011 год. Ако поровиш в мрежата ще откриеш мнението на една камара председатели на АГ организации и не знам какви още доктори, които се изказват твърдо против регламент за домашно раждане. Това може донякъде да е отговор на въпроса ти. Конкретни им действия не зная какви са били.

Северина, това ще каже съдът, но ако съдим по унгарския случай решението е леко предизвестено.  Аз поне стискам палци нашите отворковци да получат малък урок по спазване на човешки права, като не може по лесния, ще стане по трудния начин.

ахаха не смогвам да постна от вас, бре

# 1 527
  • София
dessi, Страсбург те чака с нетърпение  Peace

# 1 528
...
И къде се казва, че на раждащата в къщи и се полага асистирана медицинска грижа, че даже и това да е нейно право? ...

Защо питаш нас. Питай всички страни, в които се зачитат хората  Peace

Аз го разбирам така: родилката има право на медицинско наблюдение, независимо дали ражда в  частна болница, държавна, вкъщи, в родила къща или в линейката.

А защо е нужно, смятам, че е логично, раждащата жена в голяма част от времето е в безпомощно състояние. Едно време е имало "баби", които са помагали, сега им викат акушерки.

И мисля, че щом някой иска медицинска помощ вкъщи, то значи, че смята да се възползва от нея, не виждам противоречие.
И аз искам зъболекар в къщи ама няма. Да направят регламент и за домашно стоматологично лечение. Обещавам да не викам много Laughing

Ако имаш у вас оборудването, никой няма да ти откаже  Laughing

# 1 529
  • волно калдъръмче

Ай стига мъ, ти още ли не си се научила сама да си слагаш пломбите. Аз на моя син млечен зъб с конец му вадих, пък ти  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт