БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 145
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 530
   Избистрихте ли казуса?
   И какво, искате да кажете до няколко години да очаквам панелките да се огласят от животински рев на родилки?

# 1 531
  • До морето :)
yanast, значи аз не мога да родя вкъщи, ако искам, защото болницата не ми е на 5 крачки, за всеки случай! Тогава къде е моето право на избор къде да родя, след като няма да може да се ползва от всички родилки?  newsm78

# 1 532
  Избистрихте ли казуса?
   И какво, искате да кажете до няколко години да очаквам панелките да се огласят от животински рев на родилки?

Не бой се, на пръсти ще се броят, никой няма да ни наруши спокойствието  Simple Smile

# 1 533
  Избистрихте ли казуса?

Не бой се, на пръсти ще се броят, никой няма да ни наруши спокойствието  Simple Smile

Да, да, с моя късмет...  Joy

# 1 534

Ако имаш у вас оборудването, никой няма да ти откаже  Laughing
домашно раждащите сами ще си осигуряват оборудването така ли да разбирам?

# 1 535

Избистрихте ли казуса?

Ааа, не съм много убедена -  може да стане често събитие, 7-8 часа рев и вой оглася квартала, съседи кимат разбиращо - Пенка ражда.
  Идилия.

# 1 536
`dessi, какво оборудване се иска за домашно раждане? Ако зъболекарските машини се събираха в една чанта, не виждам проблем Simple Smile

Ааа, не съм много убедена -  може да стане често събитие, 7-8 часа рев и вой оглася квартала, съседи кимат разбиращо - Пенка ражда.
  Идилия.

Ти досега чула ли си някоя? Никаква разлика няма да има, колкото са раждали досега така, толкова и в бъдеще, разликата е единствено в акушерката Simple Smile

# 1 537
Лече-буболече, ясно е, че на първо място трябва да бъде безопастността на родилка и бебе. Ако има регламент имаш избор да отидеш в родилна къща или да наемеш апартамент в периметъра, където е позволено да се води дом. раждане.

Прочети по-назад- бях описала възможен сценарий за създаване на възможност за асистирано домашно раждане постепенно и евентуално с поемане на много малко рискове.

Не виждам някой тук да твърди че още утре, всички и навсякъде трябва да могат да извикат акушерка, никой не очаква чудо.
Но ако се започне сега след 5 години е възможно такава възможност да съществува почти навсякъде....

# 1 538
  • София
kremito, не знам дали следиш дискусията, която е особено горещо след месец май 2011 год. Ако поровиш в мрежата ще откриеш мнението на една камара председатели на АГ организации и не знам какви още доктори, които се изказват твърдо против регламент за домашно раждане. Това може донякъде да е отговор на въпроса ти. Конкретни им действия не зная какви са били.

Благодаря  Peace За жалост отразявено в медийното пространство може да е провокирано от доста различни фактори. Иска ми се да разбера конкретните действия на БХК за диалог с държавата по тази тема   bouquet

# 1 539
  • София
  Избистрихте ли казуса?

Между другото това беше едно от нещата, което ме отказа от идеята.
Само като си помислих как крещях първия път и как ще ме чуят съседите.
И ще си нацапам чаршафите...
Другото, което ме отказа е, че не може да асистира лекар вкъщи и това е законът засега.

# 1 540
Виждам, че падението в темата е бездънно и напира да потъне още по-надолу, но все пак, малко практични, не теоретични размисли:

Аз плащам ли здравни осигуровки? Плащам, вече 17 години, и то в по-голям размер от мнозина яростно коментиращи (вероятно, не съм сигурна).
Данъци плащам ли? Тоже.
Ползваме ли аз и съпругът ми държавни медицински услуги? НЕ. (С много малки изключения, вкл. раждането, за което горчиво съжалявам Simple Smile Там е платено за избор на екип, с фактура - под масата пари не давам и не получавам под никакъв предлог.) Детето ми е ползвало горе-долу редовите консултации като бебе - и толкоз.
Получаваме ли детски надбавки, еднократна помощ или както там се казват? НЕ.
Ползваме ли държавно субсидирана детска градина? НЕ.
Имам ли нещо против държавата да похарчи ЗА ВАС, вашите раждания, вашите болежки и вашите деца всички тези пари, получени и спестени от мен и моето семейство? НЕ. Свободна е да ги похарчи както намери за добре.

Ерго - аз като един съвестен гражданин, финансиращ тъпотиите й, имам право И да изисквам по законовия ред за това.
Кое още не е ясно?

# 1 541
Е, как без оборудване. Нали казаха, че акушерките и кислородна бутилка ще си носят, и прототипни слушалки за следене на тонове. Сигурно скалпели, конци, форцепси, и т.н., и т.н....

# 1 542
  • Варна
Мда, повтаряте си едно и също като зомбирани. Simple Smile
На мен ми е важно да знам, кой точно български закон (Чл., ал. и т.н.) е нарушен когато не се удовлетвори желанието на родилката акушерката да и бабува в къщи? Може пък и аз да спретна едно дело, че например съм пожелала да гипсират ръката на дъщеря ми в домашни условия, а ми е било отказано. Един вид, взаимопомощ да осъществим.  
Ставате смешни, наистина.

# 1 543
`dessi, какво оборудване се иска за домашно раждане? Ако зъболекарските машини се събираха в една чанта, не виждам проблем Simple Smile

И двете ми деца имаха нужда от кувьоз ......Пък и съм си лигла - втори път бях върана на куп апарати.
Иначе всяка баба би свършила работата

# 1 544

И двете ми деца имаха нужда от кувьоз ......Пък и съм си лигла - втори път бях върана на куп апарати.
Иначе всяка баба би свършила работата

Ти пък... Такова нещо не може да се случи при домашно раждане! Там всичко е по ноти, всичко минава като по вода, даже и не боляло казват...

Общи условия

Активация на акаунт