БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 046
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 560
Виждам, че падението в темата е бездънно и напира да потъне още по-надолу, но все пак, малко практични, не теоретични размисли:

Аз плащам ли здравни осигуровки? Плащам, вече 17 години, и то в по-голям размер от мнозина яростно коментиращи (вероятно, не съм сигурна).
Данъци плащам ли? Тоже.
Ползваме ли аз и съпругът ми държавни медицински услуги? НЕ. (С много малки изключения, вкл. раждането, за което горчиво съжалявам Simple Smile Там е платено за избор на екип, с фактура - под масата пари не давам и не получавам под никакъв предлог.) Детето ми е ползвало горе-долу редовите консултации като бебе - и толкоз.
Получаваме ли детски надбавки, еднократна помощ или както там се казват? НЕ.
Ползваме ли държавно субсидирана детска градина? НЕ.
Имам ли нещо против държавата да похарчи ЗА ВАС, вашите раждания, вашите болежки и вашите деца всички тези пари, получени и спестени от мен и моето семейство? НЕ. Свободна е да ги похарчи както намери за добре.

Ерго - аз като един съвестен гражданин, финансиращ тъпотиите й, имам право И да изисквам по законовия ред за това.
Кое още не е ясно?

Всичко това за теб са тъпотии ??? Shocked
Браво ! Twisted Evil

Потресох се от тази тема ! Shocked Shocked Shocked

# 1 561
  • Варна
Мда, повтаряте си едно и също като зомбирани. Simple Smile
На мен ми е важно да знам, кой точно български закон (Чл., ал. и т.н.) е нарушен когато не се удовлетвори желанието на родилката акушерката да и бабува в къщи?

Прочете ли линка, който дадох преди малко? Имаш ли малко правна грамотност, известна ли ти е приложимостта на различните международни и национални нормативни актове? Ако български закон противоречи на по-висш международен акт, ти пак ли за закона ще питаш?
Та кой казваш е този международен (нека не е бг)  акт, който задължава държавата да праща медицинските си лица, там където пациента е пожелал? Ще ти бъда благодарна, ако ми отговориш, а не ми задаваш въпроси. Благодаря!

Линкът, доколкото разбрах с недобрия си английски, разказва за изхода от едно дело. Аз питам съвсем друго, надявам се разбираш.

# 1 562
Спирам да пиша в темата, поне за известно време. Хубаво е, че след приемането ни в ЕС законодателството ни трябва да се приведе във вид, съответстваш на международните норми.

За съжаление това става бавно, и, честно казано в момента повече ме вълнува как да разберем кой е лекуващият лекар на приятелката ми и как да получим сведения за нейното лечение. Също така, какво може да се направи, когато лежащо болен вика за помощ а санитарите се смеят и казват "нека си вика". За мен има връзка между отношението към болните по принцип и отношението към родилките, но може би само аз смятам че има проблем. Дали да и кажа да следва съвета "трай си да не ги ядосваш"?

jujavka, прочети какво съм писала, мисля че точно това се опитах да обясня, глупаво е да копирам мненията си пак...

# 1 563
За миг да приемем, че жената няма право да иска да ражда вкъщи асистирано (аз вярвам, че има).
И да речем се съгласим, че може да се подобри състоянието в болниците и искам да има там за мен двойно легло, за да може и мъжа ми да е с мен, все едно сме вкъщи - какво ще кажете?
Бас държа, че един куп народ ще се изкаже гороломно, че това също е голяма глезотия и каприз? И трябва да е вип услуга и не може?

Защото във Великобритания, където и е разрешено домашното раждане, сега изливат 25 милиона правителствени пари (т.е. не е вип услуга) да ми направят родилното като вкъщи - http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9671367/Double-beds … -first-place.html  изобщо не мога да си представя това да бъде допуснато в наша болница, та мисля, родилните къщи и домашното асистирани раждания, са далеч по-обозрими...

# 1 564
  • София

държавата да праща медицинските си лица,

???

Те лекарите и акушерките собственост на държавата ли са?

# 1 565
  • Варна
Ти ли им плащаш заплатите?

# 1 566
  • София
yanast, никой не отрича, че има лошо отношение (не винаги и не навсякъде)  в БГ болниците и точно срещу него трябва да се работи. В чужбинските болници лошо отношение няма, но и заплатите на персонала не са като в България.

Сигурна съм, че знаете за тенденцията на изтичане на медицински кадри в чужбина.
Не демотивирайте допълнително тези хора с обиди като "ХАЙКА КАСАПИ", че да не се наложи в най-скоро време да искаш определен специалист, ама да няма или да се чака с месеци и години Tired
С последното не се обръщам лично към теб.

# 1 567

държавата да праща медицинските си лица,

???

Те лекарите и акушерките собственост на държавата ли са?

Не знаех това. Направо трябва да се извиня на лекуваща лекарка, тогава, за домашните й посещения.  Cry
Но и тя е виновна, сложила е на вратата си заблуждаваща информация- "домашни посещения от... до ...".

Изгуби ми се и сагата с телетата- освен облизани, те са и бецежирани, с биберон в устата, а кравата е доволна от екипа, на който си е платила, поради което нея стандарти за раждане при хората не я касаят, а това, ерго, значи, че те са излишни и направо вредни.

Мейдънли, лично аз не съм си позволила не само подобни, но и каквито и да било други квалификации досежно медиците и то тъй общо. За разлика от твърде цветистият уличен език, ползван от особи в темата, насочен против майки, допуснали наглостта да вземат различно решение от общоприетото.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 15:53 от Judy

# 1 568
  • София
Ти ли им плащаш заплатите?

Лелее, че сбъркано мислене. Това са специалисти, които работят в общински, държавни и частни лечебни заведения, чиито заплати се сформират от приходите от здравната каса в заведението, и от таксите на пациентите.

Да, аз им плащам заплатите, и ти.

Но тези хора не са собственост на държавата, дори и да работят в държавно заведение. Могат да практикуват както и колкото искат и законът им позволява.

Абсурдно стана вече...

# 1 569
  • София
Северина, ето ти превод с Гугъл /какъвто можеше да си направиш и сама/:В решението си Съдът в Страсбург заяви, че унгарската държава нарушава правото на зачитане на личния живот, гарантирани от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Това право включва правото да изберете обстоятелствата на раждането, заяви съдът.

# 1 570

Кристиян, набива ми се на очи неколкократното ти учудване, че някоя жена или бебе дължат живота си на лекарите  newsm78 Което пък от своя страна учудва мен... толкова ли е странно, нали лекарите хора спасяват, това е идеята на медицината.

Нишката дали спасявам живот или и без моята намеса е щяло да има добьр край е много тьнка.
Няма как да се докаже в пове4ето слу4аи дали благодарение на лекаря или вьпреки него детето е оцеляло или е здраво.
Това важи за вси4ки мед.процедури. Peace

Много, ама много си далеч от истината, но явно такава ти е информацията за медицинските процедури. Желая ти никога всъщност и да се налага да научаваш за тях! Съвсем искрено!  Peace
Не говоря от информация,а от опит.
А ти?

# 1 571
  • Варна
Това право включва правото да изберете обстоятелствата на раждането, заяви съдът.
Споко де, само си коментираме.
"Обстоятелствата" включва ли и мястото и задължителното осигуряване на медцински екип там?

Луда Мара, благодаря за разяснението, просветна ми.  Mr. Green

# 1 572
yanast

Сигурна съм, че знаете за тенденцията на изтичане на медицински кадри в чужбина.

С последното не се обръщам лично към теб.
Ужас.Ако са тия кадри,които са в жьлтата бг преса....в ЕС трябва някакьв щит да се направи...

# 1 573
Защото във Великобритания, където и е разрешено домашното раждане, сега изливат 25 милиона правителствени пари (т.е. не е вип услуга) да ми направят родилното като вкъщи - http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9671367/Double-beds … -first-place.html  изобщо не мога да си представя това да бъде допуснато в наша болница, та мисля, родилните къщи и домашното асистирани раждания, са далеч по-обозрими...

Виж сега, имали бол пари - излели. У нас ги изливат другаде, затова за двойно легло и да е мъжът ми с мене в болницата аз си платих по 40 кинта на ден в Шейново. Смятам, че не е много, ако го желаеш.
   Щото пък не всички искат мъжът им да се мотае постоянно там.

# 1 574
  • София
Извинете, ако е писано, но не намерих.

Любопитно ми е да разбера какво направи БХК преди да заведе иск към държавата?
Обикновено до съд се стига, след като всички други възможности са изчерпани.
Не се заяждам, опитвам се да се ориентирам в ситуацията  Peace

Ех, аз този въпрос го зададох, но той е риторичен. Нищо не са направили... само няколко интервюта по телевизията. Поставят държавата и обществото пред свършен факт. Не съм чула за ни една работна среща с МЗ или някое отговорно лице... Бум! - ето ви иск, дело или каквото и да е там.

Общи условия

Активация на акаунт