БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 035
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 575
  • София
Много е сложно наистина.
Понякога седя и си мисля:
А дали оня моя кръвоизлив не се получи защото докторите дръпнаха плацентата? А дали ако не беше някое по-различно раждане, на различно от болница място, нямаше да е по-различно и това нямаше да се случи и всичко щеше да мине наистина съвсем естествено и спокойно?

А дали при първото трябваше да ми го хакат оня окситоцин?
А дали...

Ох.
Абе ПЪРВО трябва да се оправи регламента за болничното раждане в БГ, пък после може и да доживеем за домашно!!!

# 1 576
  Виж сега, имали бол пари - излели. У нас ги изливат другаде, затова за двойно легло и да е мъжът ми с мене във болницата аз си платих по 40 кинта на ден в Шейново. Смятам, че не е много, ако го желаеш.
   Щото пък не всички искат мъжът им да се мотае постоянно там.
Къде ги изливат? В нечии бездънни джобове.
А защо да плащаш 40 кинта за това, когато мъжа ти цял живот се осигурява за "болест и майчинство". Защо, когато това е точно толкова твое човешко право, колкото и да сте двамата вкъщи с акушерката? Ама ние сме по-богати от другите европейци и какво са няколко лева на ден, отгоре на 40 години плащани осигуровки?
И за съжаление, предполагам, че и осъдена държавата, като промени регламентирането ще го направи пак обвързано с много, много пари, вместо да е реално по-евтино, отколкото болничното.

# 1 577
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
Четох, четох темата и в един момент ми се изгуби  връзката между искане и реалност. Изникна ми един въпрос, който мисля беше задаван напред, но май не получи отговор. Та....да приемем, че скорострелно държавата бъде осъдена и задължена да изработи регламент за асистираното домашно раждане. Със сигурност ще има жени, които веднага биха се възползвали. И тук идва въпроса откъде ще дойдат тези акушерки, които ще са готови да асистират у дома по начина, по който родилките биха искали това да стане. Има ли в България такъв ресурс от точно такива акушерки? Почти всички в момента са обучавани по остарелите нехуманни методи от преди 50 години. Те ли се предполага и че трябва да са асистиращите у дома?
Знам, че въпросната Мег се обучава (доколкото имам спомени за акушерка), чела съм и нийни изказвания, че и други жени се обучават. Къде и как? И те ли ще са израждащите у дома? А ще са сертифицирани ли от държавата?
Ето точно този въпрос някак си не ми се връзва с исканията за сега и на момента.
Домашното раждане е хубаво нещо, необходимо е да има регламент за него, но настоящата ситуация ми се струва като опит за пришиване на копче към балтон.

# 1 578
  • До морето :)
Помислете реално! ВСЯКА ЖЕНА, КОЯТО ИМА ЛЕКА БРЕМЕННОСТ И СЕ ПРЕДПОЛАГА БЕЗПРОБЛЕМНО РАЖДАНЕ, МОЖЕ ДА РОДИ ВКЪЩИ, АКО ЖЕЛАЕ? Отговорът е НЕ, дори и да приемат закона за асистирана помощ.
Вие сте съгласни да се харчат пари за строеж на родилни домове, вместо тези пари да се вложат в нещо смислено, в това да се привлекат наистина ценни кадри и подобни неща. Не е на дневен ред раждането у дома, още повече че се иска само от 5% от бременните.

# 1 579
  • София
Тора, не си чела задълбочено  Peace акушерки и лекари и сега трябва да могат да асистират раждане в домашни условия...

# 1 580

Къде ги изливат? В нечии бездънни джобове.
А защо да плащаш 40 кинта за това, когато мъжа ти цял живот се осигурява за "болест и майчинство". Защо, когато това е точно толкова твое човешко право, колкото и да сте двамата вкъщи с акушерката? Ама ние сме по-богати от другите европейци и какво са няколко лева на ден, отгоре на 40 години плащани осигуровки?
И за съжаление, предполагам, че и осъдена държавата, като промени регламентирането ще го направи пак обвързано с много, много пари, вместо да е реално по-евтино, отколкото болничното.

Ами аз не гледам на тия неща по този начин - определено не държа на изконното си право акушерката да дойде у нас.
 Преди време личните лекари са ходели на хората по къщите, сега нещата стоят по друг начин, и на това изконно право не държа, тъй като според мен е по-разумно аз да отида там където е апаратурата, специалистите, изследванията, които ще помогнат на тоя лекар да си свърши по качествено работата.
  За мен е същото и с раждането  - правилния път е болницата повече да отговаря на името си РОДИЛЕН ДОМ, а не болница, лекарите да не са толкова изнервени, алчни и затормозени, което е следствие от факта, че у нас повечето неща са такива, и едни пари се изливат някъде.

Регламентирането на домашното раждане не виждам как ще помогне да се подобрят нещата.

# 1 581
И тук идва въпроса откъде ще дойдат тези акушерки, които ще са готови да асистират у дома по начина, по който родилките биха искали това да стане. Има ли в България такъв ресурс от точно такива акушерки?
Да речем, в началото ще мога да си викна Мери Шварц, която като се запише в "гилдията на акушерките" (не си спомням точно наименованието, но всяка чужда акушерка, ако стане член може да работи в БГ) и ще дойде вкъщи и ще ме изроди. И пак ще ми е по-евтино от раждането в болницата.
Ще дойде да ме изражда и няма да имам нищо против да е с някоя от желаещите да се ъпдейтнат акушерки и учещи се за такива. Ей така ще стане.

# 1 582
Помислете реално! ВСЯКА ЖЕНА, КОЯТО ИМА ЛЕКА БРЕМЕННОСТ И СЕ ПРЕДПОЛАГА БЕЗПРОБЛЕМНО РАЖДАНЕ, МОЖЕ ДА РОДИ ВКЪЩИ, АКО ЖЕЛАЕ? Отговорът е НЕ, дори и да приемат закона за асистирана помощ.
Вие сте съгласни да се харчат пари за строеж на родилни домове, вместо тези пари да се вложат в нещо смислено, в това да се привлекат наистина ценни кадри и подобни неща. Не е на дневен ред раждането у дома, още повече че се иска само от 5% от бременните.

Може, понеже никой не й го забранява.  Laughing
Какви родилни домове? Съвсем се отнесохте подир телетата и къпанията. Регламентът, който се иска, е за домашно раждане.
На дневен, на вечерен ред- законът регламентира налични обществени отношения. Такова едно е обсъжданото, което се нуждае от такъв регламент, изписа се многократно и защо.
То и не всеки си купува кораб през живота си, нито плава с такъв, но си има нормативи как следва да става това.
Пък ако нещото не е на Х на дневен ред, то за У е.

# 1 583
  • Варна
Тъй като Туцка любезно ме насочи към Харта на основните права на Европейския съюз
се зачетох по- вимателно в нея и открих следното (защото друго си е да си говорим конкретно а не само с лозунги):

Член 35

Закрила на здравето

Всеки има право на достъп до здравна профилактика и да ползва медицински грижи при условията, установени от националните законодателства и практики. При определянето и осъществяването на всички политики и действия на Съюза се осигурява висока степен на закрила на човешкото здраве.

Та за мен е пълна мистерия защо решихте, че правата ви са нарушени.  Thinking

# 1 584
  • До морето :)
От сега ви казвам, че нищо няма да стане, защото не сте единни. Всички тропате с крак и казвате: "Искам пък!", но защо, как - всяка за себе си.

Аз живея далеч от болницата. При нужда, дали ще успеят да ме транспортират навреме, мен или бебето? Или с магическа пръчка ще го направят? Затова казвам, че не може всеки желаещ да се възползва! Само определен кръг от хора!

Да речем, в началото ще мога да си викна Мери Шварц, която като се запише в "гилдията на акушерките" (не си спомням точно наименованието, но всяка чужда акушерка, ако стане член може да работи в БГ) и ще дойде вкъщи и ще ме изроди. И пак ще ми е по-евтино от раждането в болницата.

Моето раждане излезе 0 лв. Колко по-евтино?! Ще ми дават пари, за да родя ли?  Joy

# 1 585
  • Варна
Моето раждане излезе 0 лв. Колко по-евтино?! Ще ми дават пари, за да родя ли?  Joy
Ох, разсмях се с глас!  Joy

# 1 586
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
Туцка, чела съм, чела. Надявам се правиш разлика между трябва и могат и искат. Така че това определено не е отговора на въпроса ми.
Пипилота, ти ще си извикаш Мери Шварц, ами другите? Отговора ти е правене на нищо на парче. И има едно "ако".
Хубаво, няма да имаш нищо против да раждаш с "желаещите да се ъпдейтнат" акушерки, но има ли токива в момента и колко са?

# 1 587
  • София
И моето раждане ми излезе 0 лв. Ама идва и един друг въпрос, нищо, че е мъъъничко встрани: кому, освен на източващите касата болници, е нужно една родилка да виси минимум 3 дни в болницата. Аз на втория час се придвижвах на собствен ход и исках час по-скоро да се разкарам. И бебето ми беше ок. Защо трябва да вися още два дни, в които не се чувствам комфортно, от една страна, и в които харча пари на касата, от друга?

# 1 588
Ами аз не гледам на тия неща по този начин - определено не държа на изконното си право акушерката да дойде у нас.
 Преди време личните лекари са ходели на хората по къщите, сега нещата стоят по друг начин, и на това изконно право не държа, тъй като според мен е по-разумно аз да отида там където е апаратурата, специалистите, изследванията, които ще помогнат на тоя лекар да си свърши по качествено работата.
  За мен е същото и с раждането  - правилния път е болницата повече да отговаря на името си РОДИЛЕН ДОМ, а не болница, лекарите да не са толкова изнервени, алчни и затормозени, което е следствие от факта, че у нас повечето неща са такива, и едни пари се изливат някъде.

Регламентирането на домашното раждане не виждам как ще помогне да се подобрят нещата.
Ти може и да не държиш на това изконно право, но защо искаш да лишиш други, които държат на него? Нека има място за всички под слънцето!
И не само преди време, и сега личните лекари са длъжни да ходят по домовете, но никой не си търси правото. Вместо това като ни се разболеят децата ги влачим до кабинета с 40 градуса или плащаме по 20 лв. за посещение, което си е обир.

# 1 589
Моето раждане излезе 0 лв. Колко по-евтино?! Ще ми дават пари, за да родя ли?  Joy
Ох, разсмях се с глас!  Joy
Ох, и аз.
То и на мен ми е стъпвало по 0.00 лв. самото, но съм си го предплатила многократно, а консумативите в болницата, времепрестоят ми там и заплатите на хората са платени от друг, разбира се. Как да не му стане смешно на човек! Днес всички имат чувство за хумор тук. Затова е приятна темата.

Не знам кой не е единен, все пак референдум не се изисква, нито гласуване от някакво си там мнозинство. Това, което е редно да стане, ще бъдем принудени да го сторим. Със или без нечия лична благословия.

Пипилота, не е съвсем така. Аз вече писах, че съм ползвала домашно посещение и лекарката- моята и на майка ми, никак не е оспорвала това наше право, именно защото е регламентирано. Та си дойдоха жените. Просто им организирахме транспорта, за да стане по- бързо.
Хеле да не може това да се стори за акушерка? Що?

Па който не ще- да не се възползва. Просто е. Като корабоплаването, например.

Общи условия

Активация на акаунт