БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 046
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 590
  • София
Та за мен е пълна мистерия защо решихте, че правата ви са нарушени.  Thinking

Ех, да беше толкова просто, Унгария нямаше да бъде принудена да пише регламент за домашно раждане....

# 1 591
  • До морето :)
Моето раждане излезе 0 лв. Колко по-евтино?! Ще ми дават пари, за да родя ли?  Joy
Ох, разсмях се с глас!  Joy
Ох, и аз.
То и на мен ми е стъпвало по 0.00 лв. самото, но съм си го предплатила многократно, а консумативите в болницата, времепрестоят ми там и заплатите на хората са платени от друг, разбира се. Как да не му стане смешно на човек! Днес всички имат чувство за хумор тук. Затова е приятна темата.

То тогава да спрем да плащаме данъци, че да няма полицаи. Видиш ли, до сега не ми се е налагало да ползвам техните услуги, значи пари няма да давам. Пък и какво ме касаят мен военните, след като не сме във война? Желязна логика!

# 1 592
Моето раждане излезе 0 лв. Колко по-евтино?! Ще ми дават пари, за да родя ли?  Joy
Озвинявай, пропуснах да уточня - тя, регистрирайки се тук, работи по здравна каса и няма да те таксува допулнително, ще си получава по ЗК заплащането. Най-много да й платя билета - 400 лв. Тук, за да съм с бащата в родилното - 200 лв. за него, още толкова за вип зала (иначе той не може да е с мен), още незнамсиколко за апартамент, за да е той пак с детето си... вика 0 лв. за напълно нормални неща? Да, ама не тук.
Има жени, които искат пълноценно да практикуват професията акушерка, споко Simple Smile

# 1 593
  • Варна
Хеле да не може това да се стори за акушерка? Що?
Може бе Judy, ама все още не е право. Засега е само в сферата на пожеланията.

Мисля, че точно на теб не е нужно да се обяснявам така.

# 1 594
  • До морето :)
Това което разбрах аз от цялата работа е, че ще се пълнят някакви джобове, на някакви ентусиасти.
А ако направят бащата са присъства безплатно на раждането? Защото който иска да присъства, едва ли ще се спре от сумата. Ако подобрят условията в болниците, отношенията лекар-пациент, ако се вслушват в желанията на майката? Тогава ще искаш ли пак домашно раждане?
А колко ще си получи от ЗК акушерката?  newsm78 За нормално раждане мисля, че ЗК плащаше на болниците 420 лв. (говоря по спомен). Та на нея не трябва повече от 100-150 да ѝ се плати.  newsm78

# 1 595
  • SA

Защото във Великобритания, където и е разрешено домашното раждане, сега изливат 25 милиона правителствени пари (т.е. не е вип услуга) да ми направят родилното като вкъщи - http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9671367/Double-beds … -first-place.html  изобщо не мога да си представя това да бъде допуснато в наша болница, та мисля, родилните къщи и домашното асистирани раждания, са далеч по-обозрими...

Pippilota_Mentolka, ти Великобритания с България ли сравняваш? Ами не е справедлив тоя живот, да ти кажа... Не си се родила англичанка.

# 1 596
  • София
Туцка, чела съм, чела. Надявам се правиш разлика между трябва и могат и искат. Така че това определено не е отговора на въпроса ми.

Ти ме пита за ресурс, аз казвам, че има. Нека напишат регламент, нататък си е грижа на родилката да намери кой ще й асистира.

# 1 597
Моето раждане излезе 0 лв. Колко по-евтино?! Ще ми дават пари, за да родя ли?  Joy
Ох, разсмях се с глас!  Joy
Ох, и аз.
То и на мен ми е стъпвало по 0.00 лв. самото, но съм си го предплатила многократно, а консумативите в болницата, времепрестоят ми там и заплатите на хората са платени от друг, разбира се. Как да не му стане смешно на човек! Днес всички имат чувство за хумор тук. Затова е приятна темата.

То тогава да спрем да плащаме данъци, че да няма полицаи. Видиш ли, до сега не ми се е налагало да ползвам техните услуги, значи пари няма да давам. Пък и какво ме касаят мен военните, след като не сме във война? Желязна логика!

Сега па- полиция! Нарочно ли ги обсъждате тях, точно след телетата, това не разбрах само.  Laughing
Плащаме осигуровки, раждаме си. На вас какво ви пречат жените, дето не щат касата да се харчи за тях по три дни болничен престой и лекар не знам.

Хеле да не може това да се стори за акушерка? Що?
Може бе Judy, ама все още не е право. Засега е само в сферата на пожеланията.

Мисля, че точно на теб не е нужно да се обяснявам така.

Кое не е? За личната лекарка Е.
Питам какво пречи да стане това с акушерката. Нали това бистрите, как щяла да ходи. И й влизате в положението колко би се озорила, без очите да сте й виждали дори и без да й знаете мнението по въпроса. Ще ходи, като й се плаща.
Нали затова си обсъждаме тука нуждата от стандарт, за да стане признато от закона право това, което е човешко право, признато из цивилизования свят и за което следят съдовете из европско.

# 1 598
Ами аз не гледам на тия неща по този начин - определено не държа на изконното си право акушерката да дойде у нас.
 Преди време личните лекари са ходели на хората по къщите, сега нещата стоят по друг начин, и на това изконно право не държа, тъй като според мен е по-разумно аз да отида там където е апаратурата, специалистите, изследванията, които ще помогнат на тоя лекар да си свърши по качествено работата.
  За мен е същото и с раждането  - правилния път е болницата повече да отговаря на името си РОДИЛЕН ДОМ, а не болница, лекарите да не са толкова изнервени, алчни и затормозени, което е следствие от факта, че у нас повечето неща са такива, и едни пари се изливат някъде.

Регламентирането на домашното раждане не виждам как ще помогне да се подобрят нещата.
Ти може и да не държиш на това изконно право, но защо искаш да лишиш други, които държат на него? Нека има място за всички под слънцето!
И не само преди време, и сега личните лекари са длъжни да ходят по домовете, но никой не си търси правото. Вместо това като ни се разболеят децата ги влачим до кабинета с 40 градуса или плащаме по 20 лв. за посещение, което си е обир.

Не искам да ги лиша, аз нямам нищо против да се изготви регламент да раждат, ако щат на луната.

Мене ме интересува подобряването на условията в родилните домове, за да раждат там хората максимално в човешка обстановка и в ръцете на добри лекари, както родих аз, но срещу допълнително заплащане.
 За хората с друго светоусещане нямам никакви претенции, нито за техния живот, нито за тоя на бебетата  им.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 16:47 от Iris04

# 1 599
  • волно калдъръмче
Акушерка, която се навие да бабува, за мен не е с ума си.

# 1 600
  • Варна
Нали затова си обсъждаме тука нуждата от стандарт, за да стане признато от закона право това, което е човешко право, признато из цивилизования свят и за което следят съдовете из европско.

Ами аз в Хартата право на избор на придружаващ медицински екип не видях. Имаш право да получиш здравни грижи така както е регламентирано в нашия закон. Съдовете каква харта четат идея си нямам. Честно, бих се изумила ако в някой текст е регламентирано, че имаш изконно право медицинско лице да се яви там където си пожелал, за да те изроди.

# 1 601
Лече-Буболече,
Нямам против да пълня джобовете на ентусиасти. Имам против да пълня джобовете на доктори и болници, които отказват да ме приемат като личност в тоя момент. И точно те нямат никаква изгода да стане безплатен бащата и измислят един куп други такси и, ако зависи от тях никога няма да стане безплатно. За това е и тая съпротива от тях срещу промяна на статуквото - бъркат им в паничката.
И не е само до подобряване на болницата. Аз и тогава бих искала вкъщи.
Акушерката колко ще получи не знам. Това ще се регламентира, след като вече има нормативна база, позволяваща присъствието й в домашни условия. Със сигурност няма да е е повече от избор на екип вболницата.
Само ми обясни защо трябва да плащам неща, които навсякъде са безплатни и полагащи се - пак казвам - бащата плаща осигуровки за бременност, защо тогава да плаща пак??? или за да е с жен си и детето после?
Kameloth, ми да си живеем и тънем цял живот в мизерията, щото тук сме се родили и да не сме двигател за промяна, а?

# 1 602
Северина, повечето от субективните права са принципно постановени, няма списък с изчерпателно изброяване. На какво основание са, смяташ, осъдени други държави за същото? Правото не е тъй плитко и елементарно- вадиш един закон и гледаш- буквално тука пише ххххх, пък станало уууу.

Не знам, аз не бих била тъй категорична в оценката си. Един лекуващ при домашно посещение рискува много неща също и се сблъсква с разнообразие от случаи- от рак до мигрена. Не го викат само за ангини и стомахобол, веднъж един човек ни умря в ръцете- на мен и на повикания лекуващ. Но лекуващите си ходят, направо са длъжни. И не смятам, че не са с ума си. Напротив.

# 1 603

Хората правят всичко за пари, не се заблуждавай. Ще дойде у вас като едното нищо.

# 1 604
Е, и какво от това? Англия някакъв критерий за хигиена ли?

Не, давам пример с развита държава, която е наясно каква е ролята на верникса в първите часове след раждането.
dobra го е написала, явно и в България влизат в час.

Peace

Не че и след два часа не е същата работа, но... да кажем, че има някакъв напредък поне Wink

И Англия хич не ме интересува дали е критерий.. за хигиена. Понеже това точно не опира изобщо до хигиена. Или поне не му е това целта.
А иначе, ако на някой по-голямата част от цивилизования свят не му е критерий... то тогава трудно може да му се обясни нещо  Joy

И изобщо не говоря само за къпането след раждането. То това да ни беше проблемът. Но и това е доста показателно, де Wink

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 17:00 от Сова

Общи условия

Активация на акаунт