БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 126
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 545
  • София
За мене е адски рисковано да се ражда в домашни условия.разбира се всеки има право на избор.Аз като знам какъв ужас преживях с раждането и как едвам ми спасиха детето......

# 1 546
Мда, повтаряте си едно и също като зомбирани. Simple Smile

Едно и също и при двата отбора  Simple Smile

`dessi, преди да започнат ражданията ти, никой ли не подозираше, че ще се наложи кувьоз?

# 1 547
  • волно калдъръмче
При мен лично - не. Беше в кувьоза цели 5 дни. Нито ми го дадоха да го видя, ни да го прегърна след раждането. При цялата ми спокойна бременност имах много тежко раждане с усложнения.

# 1 548
  • София
Мда, повтаряте си едно и също като зомбирани. Simple Smile
На мен ми е важно да знам, кой точно български закон (Чл., ал. и т.н.) е нарушен когато не се удовлетвори желанието на родилката акушерката да и бабува в къщи?

Прочете ли линка, който дадох преди малко? Имаш ли малко правна грамотност, известна ли ти е приложимостта на различните международни и национални нормативни актове? Ако български закон противоречи на по-висш международен акт, ти пак ли за закона ще питаш?

# 1 549
Christian Би ли ми отговорил на въпроса, който зададох по- напред- защо след като хилядолетия раждането е било именно по исканият от вас начин, все пак цивилизованият свят го е "преместил" именно в болница? Кое го е наложило? Просто мода или?
Няма как да ти отговоря с две изре4ения.Историята за периода дом-болница е цяла книга.
Потьрси,ще намериш отговори,дано да има преведена информация на бг език.

Ето един полезен линк
http://www.who.int/whr/2005/whr2005_en.pdf

На немския превод на Уикипедиа сьщо има интересни неща.
като гледам,на бг език изобщо не е и преведено.т.е. тази информация липсва като достьпна за гражданите,които ползват само бг език.
http://de.wikipedia.org/wiki/Hausgeburt

# 1 550
Хайде сега някой като на малоумна да ми обясни защо, по дяволите, се иска присъствието на медицинско лице вкъщи, като една от причините да се иска домашно раждане е точно лошото отношение на тези медицински лица към родилката? Ей това ако ми го обясните ще съм много доволна...

# 1 551
`dessi, преди да започнат ражданията ти, никой ли не подозираше, че ще се наложи кувьоз?
първия път - не
втория път - имах запазен
само не знаеха , че се ме връщат от оня свят

# 1 552
  • София
Ето че основните аргументи ЗА домашното раждане (разбирам, че не това точно е темата) - лошо отношение, къпане, бебето при майката, нефорсиране на раждането - всъщност са поправими забележки към АГ персонала в болниците. При добър диалог нещата могат да отидат към чудесна промяна.
Още повече, че наистина ли не забелязвате стъпките в посоката, която на вас ви харесва?
МД имат нови индивидуални родилни зали.
Дори Шейново вече (единствената болница в София доколкото знам, в която задължително отделяха бебетата от майките) има опция вече бебето да е при майката.
И моето бебе там не го изкъпаха веднага. С верникса го показаха и на таткото  Simple Smile
Всички останали забележки също подлежат на промяна и със сигурност може да се намери и болница, и лекар където да бъдете удовлетворени.
Защо не работите в тази посока, а отивате в другата крайност...

Кристиян, набива ми се на очи неколкократното ти учудване, че някоя жена или бебе дължат живота си на лекарите  newsm78 Което пък от своя страна учудва мен... толкова ли е странно, нали лекарите хора спасяват, това е идеята на медицината.

# 1 553

Виждам, че падението в темата е бездънно и напира да потъне още по-надолу, но все пак, малко практични, не теоретични размисли:

Аз плащам ли здравни осигуровки? Плащам, вече 17 години, и то в по-голям размер от мнозина яростно коментиращи (вероятно, не съм сигурна).
Данъци плащам ли? Тоже.
Ползваме ли аз и съпругът ми държавни медицински услуги? НЕ. (С много малки изключения, вкл. раждането, за което горчиво съжалявам Simple Smile Там е платено за избор на екип, с фактура - под масата пари не давам и не получавам под никакъв предлог.) Детето ми е ползвало горе-долу редовите консултации като бебе - и толкоз.
Получаваме ли детски надбавки, еднократна помощ или както там се казват? НЕ.
Ползваме ли държавно субсидирана детска градина? НЕ.
Имам ли нещо против държавата да похарчи ЗА ВАС, вашите раждания, вашите болежки и вашите деца всички тези пари, получени и спестени от мен и моето семейство? НЕ. Свободна е да ги похарчи както намери за добре.

Ерго - аз като един съвестен гражданин, финансиращ тъпотиите й, имам право И да изисквам по законовия ред за това.
Кое още не е ясно?

Няма такава зависимост.

# 1 554
  • София
  jujavka, за да се спазят международните актове и закони. После, естествено, всеки ще продължи да си ражда както намери за добре.

# 1 555

Кристиян, набива ми се на очи неколкократното ти учудване, че някоя жена или бебе дължат живота си на лекарите  newsm78 Което пък от своя страна учудва мен... толкова ли е странно, нали лекарите хора спасяват, това е идеята на медицината.

Нишката дали спасявам живот или и без моята намеса е щяло да има добьр край е много тьнка.
Няма как да се докаже в пове4ето слу4аи дали благодарение на лекаря или вьпреки него детето е оцеляло или е здраво.
Това важи за вси4ки мед.процедури. Peace

# 1 556
Ти пък... Такова нещо не може да се случи при домашно раждане! Там всичко е по ноти, всичко минава като по вода, даже и не боляло казват...

Това е и моето мнение, почти. Но сама разбираш, че абсолютно никой не може насила да ги закара в болница. Затова ви се чудя, наистина ли смятате, че без акушер е по-добре, по-безопасно, по-сигурно? И ако да, защо?

Въпросът не е против или за домашното раждане, а за или против присъствието на акушер.

...като една от причините да се иска домашно раждане е точно лошото отношение на тези медицински лица към родилката?...

Всъщност това е най-малката причина.

# 1 557
....Въпросът не е против или за домашното раждане, а за или против присъствието на акушер.

...

Полезно е да се напомня поне по веднъж на страница.

# 1 558
  • София
Тази тема си е захапала опашката...

# 1 559
  • SA

Нишката дали спасявам живот или и без моята намеса е щяло да има добьр край е много тьнка.
Няма как да се докаже в пове4ето слу4аи дали благодарение на лекаря или вьпреки него детето е оцеляло или е здраво.
Това важи за вси4ки мед.процедури. Peace

Много, ама много си далеч от истината, но явно такава ти е информацията за медицинските процедури. Желая ти никога всъщност и да се налага да научаваш за тях! Съвсем искрено!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт