БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 467
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 295
Татковците са нервни и изплашени, защото ги държим на страна. Не знаят какво да очакват и на финала очакваме да са адекватни.
Нашият татко се подготви и в нито един момент не се е държал неадекватно или стресирано. Напротив, следеше какво става с бебето след раждането.

Тоновете могат чудесно да се проверят с портативен апарат. Не е нужно да лежиш по гръб 20 мин. Акушерките са обучавани да помагат самостоятелно при раждане, но в последните години функциите им сякаш са иззети от лекарите. Просто много парички има там.

И аз смятам, че като цяло системата трябва да се промени. Не се иска много - едно елементарно уважение и съпричастност към родителите са достатъчни нещата да се развият в положителна посока и относно грижата за недоносените и към родилките.

# 2 296
  • Западен парк
Да, Мила, точно това имах предвид. От 30 раждащи сега у нас, може би 20 изобщо не са с показания "домашно раждане". Регламента, всъщност са строги правила кога може и кога - не. Кой ще спре сегашните раждащи в къщи? Те изобщо не искат да слушат лекарите. Не им вярват, не ги искат да им се бъркат в естествения процес.
Искам да те попитам, теб и други, които живеят в държава с регламент - въпросният регламент има ли рестриктивна част? Съществува ли някакъв вид наказание за майка, която въпреки забраната на медицинските лица решава да роди в къщи? Носи ли наказателна отговорност за решението си, дори и всичко да е минало "по вода"? Нещо като закона за движение по пътищата - наказание за шофиране след употреба на алкохол се прилага и без ПТП.

# 2 297
  • София
Blue_eyes, и аз се радвам, че се включи.
И двете бременности ми ги проследиха акушерки, и двете раждания бяха само с акушерка
и аз съм супер доволна. Толкова мили жени, имам само приятни спомени, въпреки, че с второто
така виках по нея, заплашвах да ми слага упойка, че ще умра, хаха. Но тя такова хладнокръвие запази, успокоява ме, помага ми. Страхотни....

Да де - ама в България нито обучението на акушерките е съобразено с домашно раждане, нито имат опит. Те нямат дори опит в болница да се справят сами, какво остава у дома.

А за заплахите - подобна сцена като нищо може да доведе до пребита акушерка от разтревоженото съпружеско тяло на местна почва.

Аз мисля, че първо трябва да се сменят медицинските стандарти, така че акушерките да могат да израждат сами в болници или родилни къщи. И като понатрупат опит и се изчистят процедурите, да почнат да израждат по къщите. Така ми се струва най-разумно.

И кому са нужни тез родилни къщи? Не са ли това втори родилни домове? Нали идеята е да се ражда у дома.

W'A'S'P'., аз си я представям в народна носия, с престилка с шевици - да е съвсем в синхрон с раждането на нашите прабаби по домовете.

# 2 298
Аз пък наскоро прочетох, че сред домашните акушерки имало една практика, дето й викали "powerbirthing". Хубаво брендиране, но това си е чисто и просто омразното ръчно подпомагане на разкритието, и то доста по-екстремно и безжалостно, отколкото лекар би го направил.

Ето какво става в някои пухкави родилни къщи:

"An Arlington midwife repeatedly slapped an expectant mother in the 22 hours she was at her clinic, told her to shut up when she complained of pain and refused her request to go to a hospital, state regulators say.

When her baby boy was born, he was limp and not breathing. After administering oxygen, the midwife declared him "normal," regulators say. Then she left a student in charge of mother and child. The baby got to a hospital only after a pediatrician listened to his labored breathing over the telephone.

Seven days later, the baby died. Severe brain damage stopped his breathing."

Толкова е била уверена в модела си тази акушерка, че е смятала за глезотия да се търси и друг вид помощ...

Не че нещо срещу акушерките, но прекалената увереност никъде не е добра.

# 2 299
  • Плевен
Цитат
начи според теб е нормално, лекарите да оставят родилка, на чието бебе тоновете се губят да се разхожда из болницата, защото е чела, че така се ускорява раждането. И ускорено да роди след час мъртво бебе. И тия същите лекари да бъдат виновни за това.

Ако тоновете на бебето се губят, лекарите не трябва да карат родилката да лежи , а да действат.
Щото тя, като легне, тоновете няма да се върнат.Те не затихват, щото тя се разхождала....
Що не мислите, преди да пишете?

А ти що се правиш, че не разбираш. Нали трябва да легне, за да ги запишат и да решат какво ще правят. Ти как го виждаш процеса, да й направят секцио гонейки я по коридора. И да я прегледат на ехограф също в коридора.
Ти наистина ли смяташ, че международно признати лекари са толкова некомпетентни и ти трябва в някъв форум да напишеш какво се правило, като се губят тоновете  Shocked

# 2 300
  • София
Така, явно тонове без проблем се следят и с портативните апарати. Стационарните не дават никакава по-добра информация, така ли? Да си изясня.

В такъв случай защо в българските болници не се използват? Финансови средства ли не достигат? Или има друга причина?

# 2 301
 W'A'S'P'., аз си я представям в народна носия, с престилка с шевици - да е съвсем в синхрон с раждането на нашите прабаби по домовете.

Аз имам изискване към шевиците-да са с автентична кодировка и ръчно везани-никакъв машинен труд.

# 2 302
портативните апарати дават информация само за детските сърдечни тонове, но тази информация в случай на проблем с тях съвсем не е изчерпателан, за това се прави запис на ДСТ, на който в продължение на 20 минути се проследяват тоновете, честотата и силата на маточните контракции, движенията на плода, вариабилноста на тоновете.Много е важно точно в кой момент падат тоновете, след колко време се възтановяват и още много други неща, тъй че записът на ДСТ е манипулация която е изключително важна за прогнозата на раждането  Peace

# 2 303
Така, явно тонове без проблем се следят и с портативните апарати. Стационарните не дават никакава по-добра информация, така ли? Да си изясня.

В такъв случай защо в българските болници не се използват? Финансови средства ли не достигат? Или има друга причина?
Значи понеже жената ИСКА да се разхожда те трябва да вървят след нея и всъщност да си вършат работата според нейните желания ?!
Сигурно си имат такива портативни апарати ,които си се използват при нужда .
В случая необходимост няма.

# 2 304
  • София
Татковците са нервни и изплашени, защото ги държим на страна. Не знаят какво да очакват и на финала очакваме да са адекватни.
Нашият татко се подготви и в нито един момент не се е държал неадекватно или стресирано. Напротив, следеше какво става с бебето след раждането.

И аз смятам, че като цяло системата трябва да се промени. Не се иска много - едно елементарно уважение и съпричастност към родителите са достатъчни нещата да се развият в положителна посока и относно грижата за недоносените и към родилките.
Абе да ти кажа, не е точно така. До човек си е, а и до ситуация. Мъжът ми не е държан на страна, заедно сме обсъдили как, защо и при кого ще раждам ,не е пропускал преглед. Пардон, един пропусна, защото поканих свекърва ми да дойде с мен и да види бебето на ехограф при рутиниия преглед във второто тримесечие. Но някак няма как да не му е неприятно, като му казвам, че ме боли. И това не е неадекватно държание. Всеки един роднина на човек в болница, родилен дом и т.н. се притеснява поне малко. А в случая на бащите - ми двама техни близки са "озорени" в момента на раждането.  Grinning

Blue_eyes, мерси много!

# 2 305
Щото има доста случаи на домашни акушерки, хванали хубави тонове, ама не е само това. Както каза Blue_eyes, това с разпечатките е гениална система. Разпечатката, съпоставяща контракции и тонове на плода, дава данни дали бебето скучае или се бори за въздух и има проблем. Ако тоновете паднат в не която трябва фаза на контракцията, имаше и аларма.

Жалко, че не си видях разпечатката, можеше да е добра илюстрация, но при моето дете имаше "late decels", което е неприятен знак.

Хубавото на окситоциновото раждане е, че има копче за изключване и почивка на бебето. Също гениално...

http://www.tenmoonsmidwifery.com/philosophy.aspx

Ей така се прави. Разкрих защо Мег си пуска дълга коса. Само не знам сама ли ще си носи венците или родилката трябва да й го оплете...

# 2 306
  • София
Значи понеже жената ИСКА да се разхожда те трябва да вървят след нея и всъщност да си вършат работата според нейните желания ?!
Сигурно си имат такива портативни апарати ,които си се използват при нужда .
В случая необходимост няма.
Не разбрах точно какво питаш. Очевидно е, както и аз казах по-рано, е че записът на тоновете е необходимост. При проблем - по-продължително време, при липса на такъв - защо да не се разхожда жената, ако иска?
Питах двата типа апарати за записи на тонове, мобилните и стационарнит, взаимнозаменяеми ли са, защото не бях наясно. Не са, се оказа.

# 2 307
Нищо не питам .
При описаната ситоуаци казвам ,че няма необходимост от протативен апарат ,а се и оказа че не са взаимозаменяеми.

# 2 308

Татковците са различни - няма общо "татковците". Някои са адекватни, други като видят кръв припадат.

А много от тях, чувайки, че жена им крещи и заплашва акушерката, по-скоро биха застанали на страната на жена си - защото няма как да знаят дали тя има обективна нужда от трансфер в болница, например.

# 2 309
Щото има доста случаи на домашни акушерки, хванали хубави тонове, ама не е само това. Както каза Blue_eyes, това с разпечатките е гениална система. Разпечатката, съпоставяща контракции и тонове на плода, дава данни дали бебето скучае или се бори за въздух и има проблем. Ако тоновете паднат в не която трябва фаза на контракцията, имаше и аларма.

Жалко, че не си видях разпечатката, можеше да е добра илюстрация, но при моето дете имаше "late decels", което е неприятен знак.

Хубавото на окситоциновото раждане е, че има копче за изключване и почивка на бебето. Също гениално...

Мога да изровя записът на синът ми и да ви покажа нагледно как само от него се оказа, че детето страда и трябва спешно секцио.Беше типичен пример за късни децелерации, ако не ме бяха качили на момента в операционната сега едва ли щеше да го има.

Кардиотокография (КТГ)

Извършва се двуканален запис- сърдечни тонове на плода и маточни контракции
2 метода
директен – след пукване на околоплодния мехур през canalis cervicalis се вкарва полиетиленов катетър. Електрод се прикрепва към прилежащата част на плода.

Методът поради инвазивния си х-р не се прилага често, въпреки по-голямата си точност.

индиректен– абсолютно безопасен. Основни индикации:
бременни без родова дейност- Non stres test
FOT- функционален окситоцинов тест
проследяване състоянието на плода по време на раждане
Разчитане на КТГ

Основна СЧ на плода
Норма 120 -160 /мин
Брадикардия: умерена (под 120/мин), изразена (под 100/мин), терминална (под 50/мин с периоди на асистолия)
Тахикардия: умерена ( до 180/мин), изразена ( над 180/мин)
Вариабилност – колебания над и под основната линия. Признак на добро здраве. 5-25 / мин – 2-4 цикъла/мин
Акцелерации – краткотрайно покачване на СЧ  – признак на добра реактивност
Децелерации
Ранни  - синхронни с маточните контракции. Не показват фетално страдание. Дължат се на притискане на главата на плода при навлизане в малкия таз.
Късни – в паузите м/у контракциите – дължат се на утеро-плацентарна недостатъчност- Asphyxia neonatorum.
Променливи  –  свързани с контракциите- дължат се на притискане на пъпната връв. Резки колебания в СЧ – тахи-брадикардии.

Характеристика на маточните контракции
основен маточен тонус – винаги над 0 mmHg ~ 20 mmHg в периода на изгонване на плода
продължителност на контракциите – 50 -70 сек
честота – брой контракции за 10 мин – над 4 – опасно за плода
интервал – с напредване на раджането на 2- 2.5 мин.
интензитет- покачването на интраутеринното налягане над основния тонус
в началото – 15 – 20 mmHg
към края – 45 -50 mmHg + още 100- 150 mmHg от  коремната преса

Общи условия

Активация на акаунт