БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 511
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 310
Бояна, за местенето на недоносените - да, просто нямат места в Майчин дом, например. Все пак там се съсредоточават огромна част от проблемните раждания и новородени. Щом ги закрепят, и ги изпращат.
Което нямаше да е чак такъв проблем, ако комуникираха нормално с родителите.

Какво точно значи болднатото?

Значи, че моето дете го преместиха без да ми кажат и ходих да го издирвам по софийските болници. Пропуснаха да ми кажат и че са го преместили с инфекция и 1 час след кръвопреливане. А в новата болница трябваше да вдигна скандал и да заплаша, че го местя в частна болница, за да  се разберем, че ще го виждам, когато пожелая - защото свиждания там няма официално.

Иначе й спасиха живота и здравето - за това ще съм им винаги благодарна.

Tъкмо това щях да кажа, jp - бебето на сестрата на мъжа ми, преди 4г, родено недоносено и с доста сериозни проблеми (За щастие сега си е жив и здрав, благодарение на неонатолозите от Майчин дом, което е неоспорим факт!!!) е било преместено там, без никой да сметне за нужно да дойде и да каже на родилата през нощта, в осми месец, притеснена жена.. Когато, към обед вече!, се явила някаква сестра от друга смяна, сестрата на мъжа ми попитала "какво става с малкия, не ми го давате, никой не идва нищо да ми каже, добре ли е??", сестрата не знаела очевидно за какво става дума, излязла, върнала се и отговорила "бебето не е тук вече, друго не знам"...
Е, майката разбираемо беше изпаднала в истерия, губят й се два-три часа, понеже вече била сигурна, че е починал.. само като се сетя и зле ми става.
Ясно е, че у нас проблемите са с лопата да ги ринеш...
Не че точно това има общо с темата, но... просто ми направи впечатление, явно нашият случай не е просто изключение  ooooh!

# 2 311
Това за дългата коса е стара работа,но не лишена от смисъл.
Както и разпускането на косата по време на раждане-стелт още се чуди... Rolling Eyes

# 2 312
Сега си представете как лиглата се чуди "защо от едно записче тъпите докторя ми направиха ненужно секцио".

# 2 313
Според Родилница 35 000 българки искали да родят в къщи?Поне това са изнесли до момента от пресконференцията.

Много интересно. Мен ако ме питат "искате ли да си родите у вас", бих отговорила, че искам, разбира се. Кой няма да иска, всеки обича да му е лесно и приятно. Само че истината е, че няма да го направя, защото така и не ме убедиха, че няма лоша за раждане структура, че дребните майки раждат малки бебета и че щом природата е решила главата на детето ми в 38-ма седмица да отговаря на 42-ра (!), то значи аз мога спокойно да родя дете с такава глава. Отделно от това и двете ми деца за родени със серизони проблеми и последващ престой в кувьоз, така че ако някой ден трябва да раждам пак и трябва да избирам, не бих избрала домашния уют. Това, което чета за грижата за недоносените ме потриса истински, не знаех, че толкова са се влошили нещата в последните години. Ужас, ужас...

# 2 314
Не се учудвам за недоносените, това си е фина дейност, а в България малко по малко губим усет за фините и трудни неща, затъпяването е навсякъде, и в най-издигнатите професии.

Тиквата на моя синковец беше над 80-я персентил, тоест по-голяма от 80 процента от главите на бебетата за съотв. Г.С. Като се роди, другите бебета ми се струваха със странно малки главички.

У дома щеше да е по-драматично...

# 2 315
Е, да, затова ми е чудно как са събрани данните. Защото ето ти разминаване. Няма нормален, на който да му се ходи в болница, но това не значи, че не отиваме доброволно натам като стане нужда.

# 2 316
Хора, аз съм убедена, че на всички ни/ви е ясно, че истината е някъде по средата  Peace

Нито всеки ще вземе и МОЖЕ да ражда в къщи - никъде не е така.
Нито обаче е нормално всяка втора, или трета почти жена да е с уж "показания" за секцио, които са разни абсурдни, като: 2 диоптера, възраст 33 години, така честият (у нас май само??) тесен таз и т.н.
Съгласна съм, че има много неща за "поправяне" при нас, че първо трябва да проходим, а после да почнем да тичаме..
Но все от някъде, някога се започва!

Напълно, напълно съгласна съм с постовете на Мила Елен...

И продължавам, и ще продължавам да се изумявам на думи като "лигли", "луди" и "претенции", тъй като уважаващ себе си - и поне малко другите - човек не може да си позволява да ги ползва, никога. Следователно с тези, които ги ползват няма какво да се дискутира. А ако приемем, че има два лагера... образно казано, тия епитети принадлежат общо взето само на единия лагер.
Гот Wink

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 11:52 от Сова

# 2 317
Е, да, затова ми е чудно как са събрани данните. Защото ето ти разминаване. Няма нормален, на който да му се ходи в болница, но това не значи, че не отиваме доброволно натам като стане нужда.

Данните са изсмукани от пръстите с цел да привлекат внимание,както и цялата им останала активност.Но за съжаление за поредeн път губят доверие.

# 2 318
Добре де, какво пречи секциото на тези, които не искат да раждат така? Ако не ни го разрешавате заради миопия и тесен таз, то и ние няма да ви разрешим да си раждате у дома  Mr. Green

# 2 319
  • До морето :)
Престоят за раждане бил 3-4 часа.....Аз съм на 46 години вече и още не съм срещала жена, която да

Еми аз бях 3 часа в болницата преди да родя.  newsm78 Отидох със 6-7 см. разкритие и всичко стана бързо.ю

# 2 320
Не се учудвам за недоносените, това си е фина дейност, а в България малко по малко губим усет за фините и трудни неща, затъпяването е навсякъде, и в най-издигнатите професии.

Аз за отношението на неонатолозите към децата не мога нищо лошо да кажа. Работата в интензивен сектор с 20-ина бебета със средно тегло около килограм и купчина инфекции, изисква да си харесваш работата. Иначе бебетата няма да оцелеят. Състоянието на едно такова бебе може буквално за секунди да се срине.

Така че - за грижата за бебетата - грижат се. (Поне в София де.) Обаче за родителите не им пука много-много. Според мен трябва в тия отделения да има психолози на щат.

Съгласна съм, че има много неща за "поправяне" при нас, че първо трябва да проходим, а после да почнем да тичаме..
Но все от някъде, някога се започва!

Peace

# 2 321

Не сте прави.Грижата за недоносените у нас е на доста добро ниво.На моя позната спасиха преждевременно роденото й бебе,тежащо 800 гр. Пред очите ми неонатолозите проведоха всички реанимационни мерки и правиха скъпоструващ сърфактант на 500 гр бебе,което беше по принцип загубена кауза.Но в Майчин Дом и Университетските болници постъпват всички бебета с по-сериозни проблеми,както от частните,така и от провинциалните болници.Понякога капацитетът не достига.Според мен най-голям проблем има в комуникацията,а не в професионализма  Peace

# 2 322
Нали е ясно, че тези показания са измислени, но замисълът зад тях е жената да си спести доста шокиращото, потно и непредсказуемо нормално раждане. Което си е уважителна причина, наистина.

Например, след секцио всеки те пита дали ти е комфортно и ти предлага болкоуспокояващи, след нормално раждане на никой не му пука, че интимните ти части са шокиращо и неприятно наранени и се чувстваш като след боксов мач, само дето не може да спиш от адреналина и уж се чувстваш добре, но всъщност тялото ти е доста посмачкано от преживяното.

За неонатолозите нямам наблюдения, само предположения, че и при тях може да има загуба на виждане и способности.

Достатъчно е 10 патки да се начетат с блогове и да тръгнат да снасят в хола си...

# 2 323
  • София

Аз за отношението на неонатолозите към децата не мога нищо лошо да кажа. Работата в интензивен сектор с 20-ина бебета със средно тегло около килограм и купчина инфекции, изисква да си харесваш работата. Иначе бебетата няма да оцелеят. Състоянието на едно такова бебе може буквално за секунди да се срине.

Така че - за грижата за бебетата - грижат се. (Поне в София де.) Обаче за родителите не им пука много-много. Според мен трябва в тия отделения да има психолози на щат.

То за психологическата страна на въпроса не им пука на повечето места. Аз имах късмет бебето ми да е в отделението на д-р Масларска и да можем с татко му да сме с него, колкото време поискаме. На повечето места въобще не отчитат медицинския доказания факт, че ако бебето прекарва повече време с родители си се възстановява по- бързо. Уж с аргументи да се предпази от инфекция, но все едно медицинския персонал там живеят в барокамери.

И това е най- малкото. За кърмене и прочее, дума не може да става.

# 2 324
Така, е jp, не само че трябва ми.. ТРЯБВА Wink. Защото на всеки е ясно, то това е и обяснението, че е трябвало да се реагира светкавично и че това вреоятно е спасило бебешкия живот!
Но майката... толкова да няма кой да дойде при нея и да й каже две думи.... Абсурдно е!!!

(Ся пак ше ме оплюе някой, аз затова рядко давам примери за чужбини Wink, ама ще се престраша да кажа, че психолози има тук дори на разположение на лежащите в болница за задържане и др. случаи, не само в опасните и сериозните такива. И може да ги повика/да отиде да говори с тях всяка бременна, която има нужда. Ако и когато тя желае.
А какво остава за такива случаи сас засташени животи...

П.П. Мен дори, родилата супер и чувстващата се супер - ама буквално, била там само два дни, чужденката, ако щете... преди да ме изпишат идваха и ме питаха как съм, чувствам ли се ок, плаче ли ми се без причина, чувствам ли признаци на депресия, обобщено имам ли нужда от някаква помощ, освен рутинното...)

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 12:06 от Сова

Общи условия

Активация на акаунт