БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 005
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 940
Болницата си е болница и си има определени хигиенни изисквания. Тези изисквания трябва да се покриват при оборудване на стаите и помещенията, а не да са  близки до домашните условия - да има стаи с килими, китеници и ковьори по стените.
Да, липсата на душ с топла вода и (поне приемливо) чисти санитарни помещения за раждащите и току-що родилите отговаря на всички изисквания на асептиката и антисептиката, дума да няма.

Тая тема надмина всичките ми очаквания, честно.

# 2 941
  • София
 Параход, условията в държавните АГ болници не са по-добри от условията в инфекциозните, педиатричните, ревматологичните и др. болници.

# 2 942
Деси,
зная, че е така за повечето ни болници! И го намирам за скандално.

# 2 943
Параход, условията в държавните АГ болници не са по-добри от условията в инфекциозните, педиатричните, ревматологичните и др. болници.

Ако трябва да разширим, не са по-добри от пътищата, градския транспорт и облсужването от държавната администрация примерно.

И не виждам как в другите сфери ще имаме мизерия и неефективност, а само в здравеопазването всичко ще е наред. Те са свързани нещата.

# 2 944

А дали ще ти дадат веднага бебето, ако раждаш в частна клиника, зависи от договорката ти с конкретния лекар.
При такива твърдения, трябва да се посочва и болницата, за която става дума.
Дали ще го дадат, обикновено зависи от педиатъра.

Как така зависи от педиатьра или АГ????
Бебето е на майката!Не е на болницата.
Откьде накьде трябва една майка да се моли да й дадат бебето....шокиран сьм Shocked

А дали ще ти дадат веднага бебето, ако раждаш в частна клиника, зависи от договорката ти с конкретния лекар.

Откьде накьде трябва една майка да се моли да й дадат бебето....шокиран сьм Shocked
Има майки, които предпочитат да си почината преди да им дадат детето, защото са имали тежко раждане, други са родили с упойка и т.н. Случаи разни - въпрос на избор.

Тези, които искат да си почиват, да си почиват. Никой не им пречи. Това не е оправдание да се тормозят, тези, които имат други планове.
И за мен беше и шокиращо и травмиращо и отвратително да се моля да не ми взимат детето. С второто раждане, вече знаех какво да очаквам и бях готова да ги размятам, ако не се съгласят.

Не мислите ли, че е безумно да ми предлагате да ходя в частна клиника, за да са ми защитени основни човешки права?

desy_net, болниците ще си съществуват, Вие ще може да ги ползвате, ако решите.

# 2 945
Специално за взимането на бебето ще е много по-лесно да се променят болничните практики, отколкото да се реши въпроса чрез домашно раждане.

Те така или иначе вървят към промяна - защото в ТК почти им се молих да оставя бебето за 4 часа през нощта да поспя, тъй като имах зверско главоболие след упойката - но не я искаха. Simple Smile Всеки с проблемите си.

# 2 946
Ако трябва да разширим, не са по-добри от пътищата, градския транспорт и облсужването от държавната администрация примерно.
И не виждам как в другите сфери ще имаме мизерия и неефективност, а само в здравеопазването всичко ще е наред. Те са свързани нещата.
В подчертаните от мен две сфери има драматично подобрение в сравнение с предишните 1-2 десетилетия, при това без капка граждански натиск. Относно административното обслужване също имам някои забележки.
То не че в болниците няма промени, но става толкова бавно, че чак е мъчително, освен това като правило промените не са инициирани от тях. Малко жени са успели да се възползват от подобрение в интервала между своите първо и второ или второ и трето дете.

# 2 947
Специално за взимането на бебето ще е много по-лесно да се променят болничните практики, отколкото да се реши въпроса чрез домашно раждане.

Взимането на бебето е един от многото проблеми, но и той не виждам как ще се реши скоро... Израждащият ме лекар каза, че в родилна зала нямам думата... Извън нея да се разбирам с неонатолозите, макар че остана учуден защо те допускат да се пазаря с тях... А говорехме само за ваксините, какво ли оставаше, ако се уговарях да не режат веднага пъпната връв, да не го къпят, да ми го дадат още на родилната маса и т.н. неща, които на някои места не са така стряскащо скандални... Интересно ми е кой и как ще накара този лекар да смени практиката си... А да беше само един, те повечето са така...

# 2 948
  • Paris, France

Бебето не е на болницата, но ако преценят, че на бебето са нужни интензивни грижи (съживяване, изкуствено апаратно дишане, затопляне в кувьоз не го дават веднага и даже може и полиция да викнат. Там където се роди сина ми се роди едно бебенце под 500гр. Майката държеше да го извадят от кувьоза за кенгуро (да го гушка), но не и разрешиха. Тя вдигна скандал и викнаха охрана и полиция. Всичко, което можех да правя с новородения ми син беше да го галя с пъхната през малка дупка в кувьоза ръка и това е. Даже не ми даваха да учавствувам в сменяне на памперса в първите дни. Извадиха го да го подържа чак след седмица и оттогава можеше.

Тук не намират нищо нередно да нахлуят в стаята и да кажат на майката, че вземат бебето за изследвания, къпане итн. Мислят, че по този начин я щадят. Аз се шокирах първия път и отказах да я дам на една непозната дебела лелка, за която помислих, че е дошла да ме измами и открадне бебето. Винаги ходех с бебето. И на мене ми предложиха да вземат бебето за да се наспя и да я нахранят с адаптирано за да ми помогнат. Повечето майки с охота приемаха предложението.

Те така или иначе вървят към промяна - защото в ТК почти им се молих да оставя бебето за 4 часа през нощта да поспя, тъй като имах зверско главоболие след упойката - но не я искаха. Simple Smile Всеки с проблемите си.

Е, в къщи няма упойка = няма проблем с главоболието. Нещата с упойките, окситоцина, усложненията, секциите и некърменето са навързани. Точно там е красотата на домашното раждане.

# 2 949
Деси Нет,
Лично аз, засега не планирам трето раждане, така че за себе си нищо не искам. Ако прочетеш внимателно това, което съм написала ще видиш че оредлагам вариант такъв, че акушерките да натрупат опит за самостоятелно раждане като риска се минимизира- т.е. лекаря е наблизо и под ръка. Т.е. искам промяната към домашно раждане да стане плавно и с поемане на малък риск и натрупване на опит преди акушерката да отиде в дома на родилката, където трябва много по-прецизно да преценява обстоятелствата, защото при нужда от трансфер времето за стигане до болницата ще е повече отколкото от родилната къщя.

ОМ, изобщо не е необходимо родилката да се чувства безпомощна. И жената, чула че окситоцина е нещо лошо ще протестира много повече ако и бучнат нещо си в ръката без да я попитат, отколкото ако и обяснят човешки защо се налага и какво и правят.
А време за обяснения има при нормални обстоятелства- и при двете ми раждания имаше повече от достатъчно време.
И да, факта че чувствам че не губя контрол ме прави спокойна (не отпусната) и мобилизирана да направя всичко, което е необходимо за да завърши всичко добре.
Когато губи контрол човек често изпитва страх, паника, желание за съпротива- все неща, които не помагат нито на родилката, нито на бебето нито пък на лекаря.
И отново да вметна- в някои от случаите лекаря може да не иска съгласието на родилката- но все пак е желателно да обясни защо процедурата е належаща, освен в случаите на спешност, разбира се.

# 2 950
  • Куциндрел
Аз си мисля, че и при домашното раждане акушерката ще иска нещата да са под неин контрол както сега лекарите и акушерките правят в болницата.
За окситоцина винаги може да те излъжати да ти го сложат. Както и да те излъжат за останалите манипулации.

# 2 951
Ceca, гаранция за нищо не може да има, но достатъчно опит има натрупан по света и е ясно че акушерките, които решават да се занимават с домашно раждане имат по-различна нагласа. За контрола- би трябвало родилката и лекаря/акушерката да работят в екип Simple Smile И само при нужда контрола да се поема напълно от медицинското лице.

# 2 952
Интересно ми е кой и как ще накара този лекар да смени практиката си... А да беше само един, те повечето са така...

Първо, някои неща са въпрос на процедура. Персоналът просто я следва.

И второ, не е нужно да е този лекар и тази болница. Знам, ще кажеш, че наоколо няма други, но то и лицензирани акушерки и родилни къщи първо в София ще има. Докато стигнат до вашия край, сигурно и болниците ще са други.

# 2 953
  • # супернатурална #
Това отваря вратата на шамарите и ритниците.

Ох, стига с тези шамари и ритници, че някое момиче като нищо ще реши, че ще я бият да ражда  и ще вземе да се спече ooooh! Такова нещо няма, най-малкото щеше да гръмне този форум, ако имаше. Сигурно отдавна нямаш обективни наблюдения върху родната действителност, но за твоя информация българките не са чак толкова смотани.

Добре де! Каква е идеята пъпната връв да не се реже веднага? Нали все някога ще се прекъсне връзката с майката. Ако е нещо свързано с привързаността-ми то българските майки и деца са даже прекалено привързани едни към други. Голяма част и след 18 г. не могат да я прегризат тази връв. Или да се отреже, ама по-дългичко, и да се топне в кофа с вода. И тук смисълът ми обегна, говоря за "естественото" раждане в коптора, което даваха по телевизията. Горкият гинеколог, дето коментираше, гледаше и не вярваше на ушите си  Laughing

# 2 954
Омке,
Какво да коригирам?Това са си твои думи.
С тази мотивация родилките да се подчиняват защото са в безизходица....ама хич не ми харесва.
Това отваря вратата на шамарите и ритниците.

Много серт човек си,явно рицинуса  или не ти действа,или не си го пил. Simple Smile
Така и не разбрах как ти харесва и защо намеси ритници и шамари-много мисъл-форми...

ОМ, изобщо не е необходимо родилката да се чувства безпомощна. И жената, чула че окситоцина е нещо лошо ще протестира много повече ако и бучнат нещо си в ръката без да я попитат, отколкото ако и обяснят човешки защо се налага и какво и правят.
А време за обяснения има при нормални обстоятелства- и при двете ми раждания имаше повече от достатъчно време.
И да, факта че чувствам че не губя контрол ме прави спокойна (не отпусната) и мобилизирана да направя всичко, което е необходимо за да завърши всичко добре.
Когато губи контрол човек често изпитва страх, паника, желание за съпротива- все неща, които не помагат нито на родилката, нито на бебето нито пък на лекаря.
И отново да вметна- в някои от случаите лекаря може да не иска съгласието на родилката- но все пак е желателно да обясни защо процедурата е належаща, освен в случаите на спешност, разбира се.

yanast,нещата се уговарят предварително и така няма изненади. 90% от добре свършената работа се крие в подготовката и.
Човек иска да контролира точно по една единствена причина-страх. Защото ако ти имаше доверие на хората с теб,нямаше да имаш страх и нямаше да ги контролираш.Съпротивата идва,когато очакванията му се разминават с това,което се случва.Кога има натрошени кости при катастрофа-когато човек се е стегнал от страх или когато е бил пиян и отпуснат?Очевидно не разбираш добре,но не е и нужно.Важното е,че си имала преживяването,което си искала.

Цитат
Контрол е да насилваш събития и хора  да действат по твоя начин. Контролът е маска на несигурността.

Дийпак Чопра

Последна редакция: пн, 26 ное 2012, 19:49 от ОМ

Общи условия

Активация на акаунт