БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 034
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 925
Говорите за окситоцин, за намеса на акушерката в естествения процес на раждане...
Честно казано това след 3 раждания не ми е познато... Не че не съм имала проблеми, но не са ми слагали нищо такова... на второто ми раждане даже аз им казах че съм готова  Joy Joy Joy ... А на третото след 15 години ме оставиха да си се разхождам напред назад в родилното, защото контракциите ми спираха като лежах, но не са ми слагали нищо.
Виждала съм други жени да лежат със системите, но както казах на мен не ми се е случвало  Whistling
Водите при първото раждане бяха зелени и бяха спукани от лекар, както и при третото... Докато второто ми раждане беше най-гадно, защото бяха изтекли доста по рано и раждането беше сухо... Предпочитам първите две  Wink Аз не съм медицинско лице за да знам при коя ситуация какво ми е необходимо, още повече във фазата на изгонването... Там СЛУШАМ И ИЗПЪЛНЯВАМ, а не ДАВАМ НАРЕЖДАНИЯ, както искат някой майки... Според мен само затрудняват помощниците си, да свършат работата... Още повече че  като не знаеш, какво става отдолу по скоро си мълчи, а не давай съвети ... те искат винаги да има здрава майка и живо и здраво бебе, винаги!!!
Спомням си как в края на третото раждане имах проблем с двойно усукана пъпна връв на детето... В последния момент почувствах, че нещо странно се случва и че детето се върти в корема ми и се дърпа нагоре, а не надолу, както каките му  ooooh! Толкова се уплаших, че ги извиках веднага и те пристъпиха към измъкването му по скоро отколкото са се надявали  Peace И ако бях изпаднала в паника какво щеше са стане? Добре че беше Д-р Кръстева да ми напомни, че тоновете се губели... защото в това време не ги чувах въобще понеже съм се вглъбила в болката...
Да се съобразяват с мен и моя комфорт по време на раждането и аз да им диктувам нещо дето те знаят , а аз не... ДА НЕ СТЕ ЛУДИ?!? Още веднъж бих постъпила така!!!
Добре че бяха те!!!Че иначе не знам какъв щеше да е резултата!!!

# 2 926
ОМ, ето пак:
Би могло да се създаде регламент за родилни къщи, където раждането да се води само от акушерки (като до раждане в родилни къщи да се допускат жени с нормална бременност и нисък риск за усложнения по време на раждането), но за родилните къщи да има изискване да се намират в близост до болница и да имат сключен договор с болницата за съдействие и обслужване на родилките при нужда. Така акушерките, обслужващи тези къщи ще могат да трупат опит със самостоятелно водене на раждане. Ще започне да се трупа и статистика за такива раждания.
Би могло в регламента да се запише че раждане в домашни условия може да води само акушерка натрупала определен опит- години и/или брой раждания и покриваща определени показатели.
Това разумно ли ти звучи?

Да,добре звучи.Както и това,което е допълнила jp-че няма нужда да се излива нов бетон,а да се използва наличния.

Защо е нужна пределна концентрация по време на раждането?
И дори родилката да е леко неадекватна мислите ли че ще навреди лекаря/акушерката/сестрата да и обяснява какво се случва и защо?
Нали заради това на раждането присъства акушерка?

Да си концентриран в нещо не значи да си неадекватен.И никой няма да и навреди,но може да остане нечут,ако думите му са в неподходящ момент.Ясно е,че трудно се задържа концентрация дълго време,та командата(не обяснението,защото няма време за описания) може да се подава в краткия момент на релакс-в отпуснато състояние ,когато всеки има възможност да извлече повече не само от хората наоколо,ами и от собствените си сили.

# 2 927
desy_net, в частната клиника пак не се предлага услуга, по-различна от новмалната болница. Преди 3,5 г., когато проучвах за раждането на малкия ми син нямаше частна клиника (нито държавна) в която да дават бебето веднага на майката (веднага, а не слад 1-2-3 часа). Все за това пиша, защото за мен това беше решаващо за избор на място, и затова за този показател разпитвах най-подробно. Възможно е вече да има такъв избор.
В момента има акушерки, но не ми е известно да има акушерки, които да израждат сами, без присъствие на лекар. Би било рисковано акушерка, която води за първи път раждане сама, без лекар да го прави в дома на родилката. Затова и смятам че е необходимо да натрупат практика на място, където да имат повече апаратура и по-бърз достъп до лекар и болница. Разбира се, това може да е акушерка, която и сега работи в болницата. Би могло и да е обособено помещение вътре в болницата, но все пак следва да има автономия- нещо като отделен кабинет, а не част от РО.

ОМ, в повечето случаи има време за обяснения. Мисля и че голяма част от жените ще ги чуят и знаейки какво се случва ще бъдат по-полезни на родилния процес. А и, усещането че контролираш ситуацията много успокоява и те кара да се стегнеш и сътрудничиш. За щастие мога да коментирам само от такава позиция- и двата пъти знаех какво се случва, бех съгласна и желанията ми бяха удовлетворени или, ако не ми бе обяснено защо не, така че да се съглася.
Ясно е, че ще има случаи когато по обективни причини лекаря ще се наложи да пристъпи волята на пацианта си, но би следвало да се случва само в случай на спешност или когато пациента е неадекватен или не е в съзнание. За съжаление сега не е така.

# 2 928
  • София
desy_net, в частната клиника пак не се предлага услуга, по-различна от новмалната болница. Преди 3,5 г., когато проучвах за раждането на малкия ми син нямаше частна клиника (нито държавна) в която да дават бебето веднага на майката (веднага, а не слад 1-2-3 часа). Все за това пиша, защото за мен това беше решаващо за избор на място, и затова за този показател разпитвах най-подробно. Възможно е вече да има такъв избор.
В момента има акушерки, но не ми е известно да има акушерки, които да израждат сами, без присъствие на лекар. Би било рисковано акушерка, която води за първи път раждане сама, без лекар да го прави в дома на родилката. Затова и смятам че е необходимо да натрупат практика на място, където да имат повече апаратура и по-бърз достъп до лекар и болница. Разбира се, това може да е акушерка, която и сега работи в болницата. Би могло и да е обособено помещение вътре в болницата, но все пак следва да има автономия- нещо като отделен кабинет, а не част от РО.

ОМ, в повечето случаи има време за обяснения. Мисля и че голяма част от жените ще ги чуят и знаейки какво се случва ще бъдат по-полезни на родилния процес. А и, усещането че контролираш ситуацията много успокоява и те кара да се стегнеш и сътрудничиш. За щастие мога да коментирам само от такава позиция- и двата пъти знаех какво се случва, бех съгласна и желанията ми бяха удовлетворени или, ако не ми бе обяснено защо не, така че да се съглася.
Ясно е, че ще има случаи когато по обективни причини лекаря ще се наложи да пристъпи волята на пацианта си, но би следвало да се случва само в случай на спешност или когато пациента е неадекватен или не е в съзнание. За съжаление сега не е така.
Извинявайте, но и ти хем не искаш да помага лекар при раждането, ама хем е хубаво той да е по-наблизичко - така в съседната стая ако може, а и апаратурата трябва да му е под ръка, в случай на нужда.

А дали ще ти дадат веднага бебето, ако раждаш в частна клиника, зависи от договорката ти с конкретния лекар.

# 2 929

А дали ще ти дадат веднага бебето, ако раждаш в частна клиника, зависи от договорката ти с конкретния лекар.
При такива твърдения, трябва да се посочва и болницата, за която става дума.
Дали ще го дадат, обикновено зависи от педиатъра.

# 2 930
  • София
 Да, педиатърът нали е лекар?

# 2 931
Обикновено уговорките са с гинеколога. Не знам да може предварително да избереш неонаолог,за да се уговориш с него, въпреки, че в Токуда, например, си плащаш за избор Simple Smile.

Всъщност и аз не съм много коректна. По принцип в самата болница трябва да е допустимо, за да се уговориш предварително. Тогава акушерката/ лекаря, казва на педиатрите: Тя си иска бебето. След известно роптане, ти го дават.
В Токуда ми държаха бебето часове наред, в ТК, не сме се делили за повече от 5 мин.
Частните болници в никакъв случай сами по себе си не са алтернатива на държавните по отношение на процеса на раждане и престоя. Не знам защо се опитвате да ги изкарате такива.

# 2 932

Частните болници в никакъв случай сами по себе си не са алтернатива на държавните по отношение на процеса на раждане и престоя. Не знам защо се опитвате да ги изкарате такива.

Защо да не са? Всяка болница е алтернатива на друга, стига да са ти достъпни. И единственият сигурен начин нещо да се промени, е борбата за пациенти.

# 2 933

Как така зависи от педиатьра или АГ????
Бебето е на майката!Не е на болницата.
Откьде накьде трябва една майка да се моли да й дадат бебето....шокиран сьм Shocked

# 2 934
ОМ, в повечето случаи има време за обяснения. Мисля и че голяма част от жените ще ги чуят и знаейки какво се случва ще бъдат по-полезни на родилния процес. А и, усещането че контролираш ситуацията много успокоява и те кара да се стегнеш и сътрудничиш.

Контролираш и се стягаш и така се успокояваш-доста интересно. newsm78
yanast,обясненията са за периода преди за зараждаш-после има по-важна работа,която трябва да се свърши-т.е. действа се.
И не е нужно да се обяснява всичко,защото родилката може да се стресира-примерно очаквала е да роди нормално,а те и казват ще сложим окситоцин и тя изпада в паника,защото е чела в бг мама колко е вреден.
Контрола над ситуацията е хубаво нещо,но само ако не го загубиш.И раждането не е време да контролираш.Работата ти там е да изпълняваш и да се подчиняваш на опитен човек.Така че по-добре да останеш в позицията на наблюдател-не боли.

# 2 935
  • София

Aldura*, посочвам частните клиники, като вариант на по- добри условия, защото тези родилни къщи ми звучат доста странно.
 Болницата си е болница и си има определени хигиенни изисквания. Тези изисквания трябва да се покриват при оборудване на стаите и помещенията, а не да са  близки до домашните условия - да има стаи с килими, китеници и ковьори по стените.
 Домашното раждане е нещо съвсем различно. Майката избира този вариант, като е наясно, че ще ражда вкъщи - в уютна обстановка, с помощта само на акушерка, веднага след раждането ще може да си вземе детето, да го кърми, ако иска да не го къпе и т.н.
 Ако майката я е страх от домашно раждане и усложнения, то тя ще избере болнично такова, със всичките лекари и апаратура.

Aldura*, когато бях бременна,след доста  проучване на частни клиники, се спрях в крайна сметка на държавна болница с избор на екип, защото този вариант и за мен беше по-добър.

# 2 936
ОМ, в повечето случаи има време за обяснения. Мисля и че голяма част от жените ще ги чуят и знаейки какво се случва ще бъдат по-полезни на родилния процес. А и, усещането че контролираш ситуацията много успокоява и те кара да се стегнеш и сътрудничиш.

.
Работата ти там е да изпълняваш и да се подчиняваш на опитен човек.Така че по-добре да останеш в позицията на наблюдател-не боли.
На мен това не ми харесва така,както си го написала. Peace

# 2 937
  • София

Откьде накьде трябва една майка да се моли да й дадат бебето....шокиран сьм Shocked

Има майки, които предпочитат да си почината преди да им дадат детето, защото са имали тежко раждане, други са родили с упойка и т.н. Случаи разни - въпрос на избор.

# 2 938
Коригирай го тогава.Сподели твоят личен опит,Криста. Laughing

# 2 939

Има майки, които предпочитат да си почината преди да им дадат детето, защото са имали тежко раждане, други са родили с упойка и т.н. Случаи разни - въпрос на избор.
Разбирам го напьлно,ако е по желание на родилката.Но доколкото сьм êл тук и в други теми,майките се молят и вдигат скандали да им дадат децата.
Предполагам,чê не е навсякьде,но е по скоро правило в родилните отделения.

Омке,
Какво да коригирам?Това са си твои думи.
С тази мотивация родилките да се подчиняват защото са в безизходица....ама хич не ми харесва.
Това отваря вратата на шамарите и ритниците.

Общи условия

Активация на акаунт