БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 412
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 120
  • До хладилника, който обичам
Тук става въпрос за липса на избор, Мецани. Представи си обратния вариант - всички са длъжни да раждат у дома, неасистирано. Раждането в болница, асистирано, се наказва от закона. Не е приятна идея, нали? Не всеки иска - или трябва да иска! - да ражда у дома. Такива хора са единици. Въпросът е, че тези единици трябва да имат право на избор при доказано безпроблемна бременност да имат тази възможност, ако им е на сърце. Не мисля, че някой ще агитира някого да роди у дома, ако последният е против идеята.
Познавам доста хора, против ваксините, но не против раждането в болница. Сигурно и ти. Не обобщавай Peace

# 121
Моята акушерка дойде, гинеколог не се е появявал въобще, не са използвали никакви апаратури по време на раждането, с второто молех за упойка, но не получих и т.н. И с двете ми деца престоя в болницата беше за около 2 часа...
Tрудничко се приема от България концепцията на западноевропейското здравеопазване. Не коментирам в плоскостта по добро/лошо, но наистина са съвсем различни нещата. В болниците и изобщо има много малко лекари и много сестри, акушерки, медицински техници и всякаква, ама всякаква техника, която замества лекарския труд. Отделно, че още повече услуги са достъпни у дома за хората, които се нуждаят от тях- монитори и т.н., мобилни сестри. Болничният престой е максимално кратък както поради възможността да се осигурят добри условия у дома, бърза реакция от Спешна помощ, така и заради високите разходи в болниците.
Освен това за всякакви изследвания от сорта на ехограф 'за кеф' е невъзможно да прередиш листа от чакащи в болницата защото си си платил, или защото така ти скимнало.
Та с две думи, да не гледаме на парче. Аз само като се сетя как лекар наглася скролера на венозна система и брои капките докато си гледа часовника.
А и ето, дори и болнично родените бебета не се изписват по рано от 72 часа..защо?

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 15:11 от Рокси

# 122
  • София
От цялата работа не разбрах има ли в България някои санкциониран за домашно раждане. Защото от цялото упражнение със съда има смисъл, само ако действително има хора попаднали под репресия заради домашното раждане. В противен случай си е ПР акция. Иначе след като иска да ражда в къщи да ражда. Ако иска да ражда и на задната седалка на "Ролс Ройс" стига да си го осигури сама, а да не иска някой друг да и го купи

# 123
От цялата работа не разбрах има ли в България някои санкциониран за домашно раждане. Защото от цялото упражнение със съда има смисъл, само ако действително има хора попаднали под репресия заради домашното раждане. В противен случай си е ПР акция. Иначе след като иска да ражда в къщи да ражда. Ако иска да ражда и на задната седалка на "Ролс Ройс" стига да си го осигури сама, а да не иска някой друг да и го купи
Няма как да има санкциониран, защото домашното раждане не е забранено.
Не е позволено обаче на медицинско лице да изражда в домашна обстановка планирано, нито има регламент, който да казва изобщо, че това е възможно. Ако се случва, е случайно. Не можеш да го направиш умишлено и планирано.

А домашното раждане също се води един вид по спешност - не съществува в медицинските стандарти извънамбулаторно раждане като легален вариант за избор. Затова и жените, които избират да родят така, после трябва да викнат линейка и да обясняват, че един вид не са успели да стигнат навреме до болницата.

# 124
...Ако иска да ражда и на задната седалка на "Ролс Ройс" стига да си го осигури сама, а да не иска някой друг да и го купи

Всъщност искат дори по-малко от нас, които държим да имаме всички екстри. Просто регламент и акушер.
Дали има санкциониран или не, няма значение, въпросът е, че нямаме право на избор, както би трябвало да е в една в нашия век.

# 125
  • София
Няма как да има санкциониран, защото домашното раждане не е забранено.
Не е позволено обаче на медицинско лице да изражда в домашна обстановка планирано, нито има регламент, който да казва изобщо, че това е възможно. Ако се случва, е случайно. Не можеш да го направиш умишлено и планирано.

А домашното раждане също се води един вид по спешност - не съществува в медицинските стандарти извънамбулаторно раждане като легален вариант за избор. Затова и жените, които избират да родят така, после трябва да викнат линейка и да обясняват, че един вид не са успели да стигнат навреме до болницата.

според мен логиката е като искаш медицински лица  - отиваш и раждаш в медицинско заведение, като не искаш си раждаш в къщи без такива.  Подаваш една декларация за информирано съгласие и си носиш рисковете.

# 126
Че защо тази да е логиката?  Rolling Eyes То болест дори не се лекува само в болница, какво остава за естествен процес, като раждането. Здраве и раждане не изискват изначално точно "болница" или "медицинско заведение".

# 127
Ох, Мецани, тук не става дума за тези, които не искат никакво мед. лице по време на раждането си, а за за тези, които искат, обаче не им е позволено. Никой няма да завлече акушерката за яката да води домашно раждане ако тя не иска. Предполагам, че ще има списък с акушерки, които предлагат такава услуга.

# 128
Аз много пъти съм искала медицинско обслужване, но Слава Богу само 2 пъти съм лежала в болница  Laughing не знаех, че са неразривно свързани  newsm78

# 129
  • София
Ужасявам се от мисълта за домашно раждане, но определено мисля, че има нужда да се приеме регламент за асистирано такова. Неасистираното си върви и никой не му пречи. Но другото, което мисля, че дулите мнооооого пари изкарват от страховете на хората, направо са ми неприятни. Дула в болница за морална подкрепа? Stop Laughing

# 130
Ми като на татковците им призлява, ще плащат за дула!

# 131
  • София
Ма естествено, ти не знаеш ли, че по време на едно раждане най-зле се чувства мъжът? Най-напред го свива коремът от притеснение, после главата от махмурлук... Laughing

# 132
Не подценявай опцията Simple Smile Далеч не всеки има желание да има дула със себе си, нито пък е толкова скъпо, особено на фона на безумни суми, които повечето семейства хвърлят за раждане, избор на екип, оборудване и супер-дупер-специални неща, без които "не може".
С моите раждания имах акушерка, която играеше ролята на дула за мен (не акушерката на смяна). Много е различно да има някой, за който знаеш, че е там само за теб в такъв момент.

# 133
  • София
Да, нали, колко по-успокояващо е да си наемеш някой абсолютно непознат да ти мокри челото, но изкарал интернет курс и родил две-три деца в домашна обстановка, но не и да викнеш мъжа си, майка си, сестра си или някоя приятелка...Опцията акушерката на смяна да се отнесе човешки явно я пропускаме.
Бу, при теб беше позната/роднина, нали? Не някоя случайна акушерка, на която си платила да кибичи до теб?

# 134
Моята акушерка дойде, гинеколог не се е появявал въобще, не са използвали никакви апаратури по време на раждането, с второто молех за упойка, но не получих и т.н. И с двете ми деца престоя в болницата беше за около 2 часа...
Tрудничко се приема от България концепцията на западноевропейското здравеопазване. Не коментирам в плоскостта по добро/лошо, но наистина са съвсем различни нещата. В болниците и изобщо има много малко лекари и много сестри, акушерки, медицински техници и всякаква, ама всякаква техника, която замества лекарския труд. Отделно, че още повече услуги са достъпни у дома за хората, които се нуждаят от тях- монитори и т.н., мобилни сестри. Болничният престой е максимално кратък както поради възможността да се осигурят добри условия у дома, бърза реакция от Спешна помощ, така и заради високите разходи в болниците.
Освен това за всякакви изследвания от сорта на ехограф 'за кеф' е невъзможно да прередиш листа от чакащи в болницата защото си си платил, или защото така ти скимнало.
Та с две думи, да не гледаме на парче. Аз само като се сетя как лекар наглася скролера на венозна система и брои капките докато си гледа часовника.
А и ето, дори и болнично родените бебета не се изписват по рано от 72 часа..защо?
За България ли питаш?
Пикът на жълтеницата е на третия ден, така че неонатолозите тогава може да преценят дали има проблем и нужда от лечение - облъчване или обменно кръвопреливане.
Там където изписват по-рано има регламентирани домашни посещения от мед. сестра, която преценява цвета на бебето с някакво картонче-шаблон. Колко обаче е точно и дали е достоверно ... ?
Но всеки да си преценява кое му е най-важно в случая. Факт е, че след като си извън отделението за възникнал проблем трябва да разчиташ на компетентността на GP-то.

Общи условия

Активация на акаунт