БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 894
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 390
  • Kопенхаген
Поради биологичен и психичния стрес съпътстваш раждането,неадекватността на родилката подобни твърдения за нехуманно отношение към нея ми се виждат преувеличени.

Както вече се писа по горе след като държавните болници са определени като касапници си има частни такива, че чак и специализирани АГ клиники, работещи със здравната каса и поемащи всякакъв вид раждане.

Раждането вкъщи в никакъв случай не намалява стреса и болките съпътстващи акта.

# 391
Сега се замислих друго-масово, в България, хората сме в апартаменти.Как точно се очаква да протече едно такова раждане и това не би ли било голям стрес за съседите? Със сигурност е възможно да има и стенания, викове, охкания, кой е длъжен да търпи такова нещо, да не говорим, че особено за по-малките деца, това може да е и травмиращо...

# 392
  • Kопенхаген

Мадам Дьо Помпадур, на въпросите ти няма кой да отговори, точно защото у нас няма такъв регламент. Но виждам, че си в Дания, там домашно раждане не се ли практикува? Може би ще можеш да поразпиташ как стават нещата при вас?      

Вселена, надявах се да го сторят тези, които са привърженички на домашното раждане.

Иначе си признавам след като видях темата, че се замислих как стои тук въпроса за домашното раждане.
Ще потърся информация и ще я споделя.

sorsha, ти остави съседите, ами останалите обитатели на жилището...

# 393
  • София
тук също може, ако си наемеш ВИП стая. Ще ти бъде ли приятно цял ден да се мъкне родата до 9 коляно на жената от твоята стая, когато имаш нужда от почивка?

Това къде? Щото в МД при наета ВИП стая, мъжът ми трябваше да се прикрива и да пробягва през коридора, когато идва да ни види, а майка ми /която е лекар Shocked/ беше директно изгонена от стаята от завеждащата отделението  ooooh!

По темата: прави ми впечатление, че доста от включилите се, чиито коментари в другата тема за домашното раждане са били в стил "борете се да има асистирано домашно раждане", сега обясняват как не можела да стане тая работа и питат "това ли е начинът, с дело?"

... и колежки, много опорочихте темата с това иронизиране Wink

# 394

Мадам Дьо Помпадур, на въпросите ти няма кой да отговори, точно защото у нас няма такъв регламент. Но виждам, че си в Дания, там домашно раждане не се ли практикува? Може би ще можеш да поразпиташ как стават нещата при вас?      

sorsha, ти остави съседите, ами останалите обитатели на жилището...

Е, тях кучета ги яли явно.Но честно си признавам, че ако на мен някоя съседка ми спретне такова преживяване, няма хич да съм доволна, а най-вероятно ще се запитам и какви са моите права в този случай...

# 395
Как точно се очаква да протече едно такова раждане и това не би ли било голям стрес за съседите?

Ахахаха, не мога да повярвам: да не се ражда в апартамент, за да не пречим на съседите  Laughing
Стрес ще e, как? Предлагам за музикален фон Тил Линдеман, който усилва ужаса на съседите, констатирайки ужасното положение на родилката: "Ich blute stark und mir ist schlecht"...

# 396
Интересно ми е как една родилка решава, че няма смисъл от мерене тоновете на бебето, как разбира, че не се налага епизиотомия, индуцирано раждане, спешно секцио и други интервенции и ги заклеймява като излишни? Най-редовно чета как лекарските решения се оспорват.  Нима сме по разбирачи от лекарите? Нима изчетената литератури я прави по-опитна от практикуващо медицинско лице?

sophiemmaspencer, учудвам се , че клизмата се споменава за излишна процедура.
Извинявай, но по-добре ли по време на напъните жената да дефекира. Да не говорим, че при преминаване от вагинално раждане към секцио е задължително червата да са празни.
Не е вярно, че възрастта не е предпоставка за секцио. Малко са случаите, в които ще пуснат първескиня на 38-42 години да ражда нормално.

Бях писала преди десетина страници, че по света се практикува evidence-based medicine, тоест процедури, които не са показали обективно някакви предимства, не се използват. Това важи за клизмата, епизиотомията, секциото при възрастните родилки. Има огромни проучвания, събирани с години, които служат като основа за създаването на practice guidelines (ПГ). Тези ПГ се пишат от група специалисти които проучват въпроса из основи и правят съответните препоръки. В момента тези препоръки НЕ включват задължителната клизма, епизиотомия, и т.н. За сведение, препоръките са най-често съгласувани между американските и европейските асоциации.

Малко са случаите ...... в България....

За сведение, по-възрастните родилки (над 40), раждат по-често със секцио, но то е защото обикновено имат други предразполагащи фактори, точно заради възрастта, но възрастта сама по себе си е е индикация.

# 397
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ами ето още един довод защо трябва да има регламент за домашното раждане: да се поставят рамките къде, кога и как може и кога изрично не може.

# 398
Как точно се очаква да протече едно такова раждане и това не би ли било голям стрес за съседите?

Ахахаха, не мога да повярвам: да не се ражда в апартамент, за да не пречим на съседите  Laughing
Стрес ще e, как? Предлагам за музикален фон Тил Линдеман, който усилва ужаса на съседите, констатирайки ужасното положение на родилката: "Ich blute stark und mir ist schlecht"...

Е, може да ти звучи смешно, но не мисля, че някой ще е очарован, стигайки и до въпроса, че регламентирайки нещо подобно в страната, трябва да се мисли за всички страни.
Да не говорим, че може да се случи по всяко време на денонощието-очаква се да стана в 4 сутринта, например и да стискам палци за по-бързо раждане, за да мога да си доспя до работа ли?
Но мога да се опитам да проявя и чувство за хумор, следвайки примера ти, аз да пусна див метъл или чалга, за да предизвикам по-бързото раждане. Mr. Green

# 399
  • София

Ахахаха, не мога да повярвам: да не се ражда в апартамент, за да не пречим на съседите  Laughing

Ами естествено. Колко теми са напускани тук как съседите ни пречат като ходят. говорят, пускат си водата в тоалетната, битовите уреди, децата тичали и ние не сме били длъжни да ги слушаме. Значи детето ми не може да тича, обаче съседката горе може да реши да ражда по домашному около 15 ч. и аз трябва да съм ок да я слушам ли? Това не е ли двоен стандарт?

# 400
Ами ето още един довод защо трябва да има регламент за домашното раждане: да се поставят рамките къде, кога и как може и кога изрично не може.

Нека, но нека първо да оправим по-належащите неща, свързани точно с това регламентиране, за да може не всичко да е само на хартия, а реално действащо.

# 401
  • София
Да не говорим, че може да се случи по всяко време на денонощието-очаква се да стана в 4 сутринта, например и да стискам палци за по-бързо раждане, за да мога да си доспя до работа ли?

Какво денонощие и точен час? Раждащите вкъщи раждат с дни.

# 402
  • На земята, която е всъщност звезда.

Нека, но нека първо да оправим по-належащите неща, свързани точно с това регламентиране, за да може не всичко да е само на хартия, а реално действащо.

Точно с това не съм съгласна. Все изчакваме и все оставаме с нерешени проблеми, защото имало някакви други, пък тогава, пък после...и накрая едно голямо нищо. За мен всеки въпрос трябва да се решава максимално бързо, така и евентуалните нещастни случаи ще бъдат много по- малко.  

Ахахаха, не мога да повярвам: да не се ражда в апартамент, за да не пречим на съседите  Laughing

Е, може да ти звучи смешно, но не мисля, че някой ще е очарован, стигайки и до въпроса, че регламентирайки нещо подобно в страната, трябва да се мисли за всички страни.
Но мога да се опитам да проявя и чувство за хумор, следвайки примера ти, аз да пусна див метъл или чалга, за да предизвикам по-бързото раждане. Mr. Green

Не искам да се заяждам, но ако до теб се настани да живее новородено има огромна вероятност да не се будиш и да не си доспиваш месеци наред. Интересно, тогава ще пускаш ли метъл и чалга, та белким го приспиш?  newsm78

Последна редакция: сб, 03 ное 2012, 15:46 от Вселена

# 403

Какво денонощие и точен час? Раждащите вкъщи раждат с дни.

Е, още по-хубаво, надявам се тогава и шефовете ми да са проявят разбиране и да ми позволят няколко дни наспиване, след подобно преживяване.Само не знам как точно ще успокоя детето, ако е по-чувствително и не може да се успокои...

# 404
Домашната родилка няма да крещи неуморно 4 дни и 4 нощи, споко. Може обаче да става да се разхожда, за да помогне на разкритието и ако паркетът е стар и скърца - не мога да те мисля. А децата не се будят от такива неща и не им обръщат внимание - над нас живее един подрасляк (явно полулярен сред съучничнките си), който си води гаджета като техните ги няма и прави секс с тях - чува се, затова знам. Какво - да не прави секс момчето, че да не пречи на съседите (т.е. - на мен) ?

Общи условия

Активация на акаунт