БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 639
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 510
Безплатно не знам.
Тук например е уредено така:
Ако касата поема едно раждане с 2000 евро,а акушерката иска повече,напр.2400 евро..касата ще покрие само 2000 евро,колкото е регламентирано в дьржавната осигуровка.
Говоря за дом.раждане.
Ако искаш твоя акушерка да те изражда в болница,а не някоя там от персонала,касата ще поеме цената на една от персонала.
Сьщото е и с лекарите,екипи и тн.Има частни застраховки,които поемат всичко,но обикновено не са нужни защото системата тук поема 100% едно болнично раждане.
Това е така защото здравните осигуровки са голям процент от заплатата,а не както в БГ.
Затова е и този хаос там,липса на пари в системата.

Е,поне сега стана ясно,че и в твоята държава има "болни" жени,дето раждат в болница.На всичкото отгоре разходите и за домашното раждане се поемат  не просто от касата,ами от Кранкенкасата,демек болничната каса.В Бг поне се казва здравна каса. Wink

Цитат
Обикновено,едно нормално явление в цивилизования свят,което се приема от хора с отворен житейски опит в този сьщия свят,за бьлгариньт са нужни години и десетилетия да свикне само с мисьлта за него.Още толкова,за да започне евентуално да го използва като нормално нещо в неговото ежедневие.

Той българинът не толкова прост,колкото го смяташ,само че трябва малко да поживeeш в тази страна,да поработиш в системата,да опознаеш хората и то не от столицата,ами и тези от  провинцията или "селата",както се изразява премиера, и тогава да разбереш защо някои неща не могат да станат,така както си мислиш,че е нормално.Не от страх,ами от липса на пари и мизерия.
И да разрешат домашното раждане,то няма да е достъпно за жената от град Панагюрище примерно,ами ще са облагодетелствани няколкото по-големи града.А хората нямат пари за хляб,камо ли да плащат за подобни екстри на по-извисените.Така че лошо няма да има домашно раждане,но желаещите да се бъркат сами от джоба.

# 511
Бременна жена може да убие детето си в утробата и пак няма да бьде наказана така,както ти си мечтаеш да бьде наказана.
Така,че слез от тези облаци и се сбльскай с реалността.

Да мечтая? Българския ли си забравил?

Колкото и да съскаш - фактът е, че има норми - законови и общоприети в обществото, които ограничават бременната по отношение на правата й върху нероденото дете.

Или ще ми кажеш колко е законно да се прави аборт в седми месец у нас и по света например?

Така че "Нероденото дете има само правата като част от друг организьм." е просто глупост.
Пак сьщото...е няма оправяне.
Кьде написах,че аборт в седми месец някьде по света е законно?

Смешен си с опитите си да ме уязвиш, когато аргументите ти липсват.  Mr. Green За свой късмет, аз комплекси на тема раждане нямам. Ако трябва, ще родя и на челна стойка, за да са живи и здрави децата накрая. Това е разликата между мен и твойте дружки, които проповядват, че децата се задушават с пъпната връв, защото така са избрали.

Разбира се, че написа, че  "Нероденото дете има само правата като част от друг организьм." Колко права точно са това?
Ако си учила щеше да знаеш какво означава това,което сьм написал.
Затова...лека нощ Grinning

ОМ,
Да,права си.Явно само си мечтая.

# 512
Ако си учила щеше да знаеш какво означава това,което сьм написал.

В моето училище не се преподаваше какви права имат "частите на организма" като крака, бъбреци и бебета. (Там наблягаха на по-тривиални неща - като правопис и пунктуация.)

Предполагам, че това важи за повечето български училища - така че за всички ще е много полезно да ни поясниш.

# 513
  • София
Christian, за какво си мечтаеш? Жените да раждат вкъщи сред ароматни свещички във вана с фекалии? Интересни мечти..
Изобщо защо законите на страната трябва да обслужват тясно ограничен интерес на шепа жени със съмнителен психически статус и огромни комплекси? Без да се замислям, на прима виста мога да изброя поне 10 належащи проблема с далеч по-голям обществен отзвук. Но това е характерно за нашето общество - занимаваме се с глупости, за да се отклонява вниманието от същественото.

Нищо красиво и извисено няма в раждането, целта на този физиологичен процес е да даде нов живот. Толкоз. Новият живот е най-важен, а не как ще се напъва родилката и дали ще й мирише на болница или на канелени пръчици. Има ли значение колко красиво и естествено те е боляло, ако кървиш до смърт (някой по-горе беше дал линкове) и все пак завършиш в болница?

# 514

Изобщо защо законите на страната трябва да обслужват тясно ограничен интерес на шепа жени със съмнителен психически статус и огромни комплекси? Без да се замислям, на прима виста мога да изброя поне 10 належащи проблема с далеч по-голям обществен отзвук. Но това е характерно за нашето общество - занимаваме се с глупости, за да се отклонява вниманието от същественото.

Много точно казано.

# 515
А защо не е законно, след като фетуса е безправен?  Стана ми интересно , ако някъде е записано 'защо' е незаконно да бъде доброволно абортиран един безправен фетус в третия триместър, например.

# 516
А защо не е законно, след като фетуса е безправен?  Стана ми интересно , ако някъде е записано 'защо' е незаконно да бъде доброволно абортиран един безправен фетус в третия триместър, например.

10 c's, не съм сигурна, че това, което тук се коментира е вярно. В законодателството на всяка държава има част, занимаваща се с правата на фетуса и новороденото. Не е същото навсякъде. В някои държави Е законно да се абортира плод до 12 седмица, всъщност, и до по-късно.

# 517
  • На земята, която е всъщност звезда.

Изобщо защо законите на страната трябва да обслужват тясно ограничен интерес на шепа жени със съмнителен психически статус и огромни комплекси?

Сериозно ли питаш?  Shocked Законите трябва да обслужват абсолютно всички и да обхващат и най- тесните случаи. Вкл. хората със съмнителен психически статус. Може би не знаеш, но хората с псих. заболявания напр. също имат права, нормативно регулирани. Нищо, че тези хора са малцинство спрямо т. нар. нормални.

# 518
Orchid, аз пък се притесних за твоя психически статус, чесно!
Бременността и раждането  не са болест. Радвам се, че повечето развити страни включително и тази в която живея са разбрали това.

# 519
Orchid, аз пък се притесних за твоя психически статус, чесно!
Бременността и раждането  не са болест. Радвам се, че повечето развити страни включително и тази в която живея са разбрали това.

Чесно??? Това някаква нова думичка ли е? От чесън ли произлиза?

# 520

10 c's, не съм сигурна, че това, което тук се коментира е вярно. В законодателството на всяка държава има част, занимаваща се с правата на фетуса и новороденото. Не е същото навсякъде. В някои държави Е законно да се абортира плод до 12 седмица, всъщност, и до по-късно.

След 12 седмица рискът от усложнения при аборт за майката са много повече. Не зная има ли закон, който изрично да забранява, но със сигурност лекарите не се наемат защото е по-опасно. И въпреки това има аборти по медицински показания, но знаете, в по-напреднала бременност вече аборта минава  като раждане.

аз пак питам - къде остават правата на бащите върху нероденото дете?

# 521

След 12 седмица рискът от усложнения при аборт за майката са много повече.

Но тя така или иначе ще трябва да роди - което едва ли е по-малко опасно.

Иначе и аз не мисля, че това, че желаещите са малцинство, пречи на създаването на регламент. Явно са достатъчно, за да се повдигне темата.

Но все пак би помогнало, ако успоредно със съдебните дела, седнат и обяснят как си представят един работещ регламент. Имам предвид, нещо по-различно от "щом в Канада може, значи и тук може".

# 522
  • София

След 12 седмица рискът от усложнения при аборт за майката са много повече.

Но тя така или иначе ще трябва да роди - което едва ли е по-малко опасно.

Много по-малко опасно е да родиш, отколкото да направиш аборт в 7-месец. Абортът в 7-ми месец е почти равнозначен на самоубииство. И затова е незаконно лекари да асистират на подобни самоубийства. Не, защото някой го е грижа за правата на нероденото. Грижата е за жената. И дори да легализират евтаназията, пак няма да разрешат подобни аборти.

# 523
Много по-малко опасно е да родиш, отколкото да направиш аборт в 7-месец. Абортът в 7-ми месец е почти равнозначен на самоубииство.

Не е по темата - но защо така мислиш?

http://en.wikipedia.org/wiki/Late_termination_of_pregnancy

Late termination of pregnancy (TOP)[1] or late-term abortions are abortions which are performed during a later stage of pregnancy. Late-term abortions are more controversial than abortion in general because the fetus is more developed and sometimes viable.

Както виждаш, в доста страни се практикува.
Основната причина в САЩ:

71% Woman didn't recognize she was pregnant or misjudged gestation

Демек, не говорим за медицински причини.

Последна редакция: вт, 06 ное 2012, 08:38 от jp

# 524
Не съм много наясно с аборта, освен със спонтанния в началото, но според мен (без нищо да съм чела, просто си разсъждавам) аборт е равно на раждане след 6-7 месец. Тоест, за майката рискът би трябвало да е еднакъв. Въпросът е как интерпретираме човекът, защото за мен има разлика между клетки на ниво бластоцист, например и добре оформен чуващ, хранещ се и комуникиращ/реагиращ със средата човешки фетус. Предполагам, че ако някой пожелае да абортира детето си в 7-8 месец става в-с за убийство защото след раждането му някак би следвало той да почине.

Ако си спомняте онзи фетус, който бил жив, пък не бил жив го възприемахме като човешко същество ( и сега така го възприемам) и бях/бяхме потресени от абсурдните нехуманни стандарти в болницата , които позволяваха да го 'забравят в/у кантара", а в последствие да пребивава не е много ясно в какво състояние в стаичката за биологичен отпадък наред с органи и пр. Всички очаквахме, че този фетус има правото да бъде повит, обгрижен  и някак уважен, като достойно човешко същество.

Така че според мен фетусите имат права от момента, в който преминат през "онтогенезата повтаря филогенезата" и това е правото на живот или достойна смърт ( по медицински причини, или от инцидент)...

Общи условия

Активация на акаунт