БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 065
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 825
Ето и директен линк към страницата на Фондация Макове за Мери:
http://poppies-for-mary.org/?page_id=466

# 826
  • На земята, която е всъщност звезда.
По4инало в болница бебе като биологи4ен отпадьк ли се води?
Може ли по4инало бебе в болницата да бьде погребано от родителите?

Някой има ли отговори на тези вьпроси?

Ти наред ли си? Как ще се води биологичен отпадък? Разбира се, че се погребва от родителите си!

Какъв ти е подтекста на въпорса, че в болниците работят някакви чудовища и не стига че убиват новородените бебета, а изхвърлят и трупчетата на боклука?

http://btvnews.bg/bulgaria/detsata-ni-ne-sa-biologichen-otpadk.html

Логично, БХК и тук заеха позиция.

# 827
  Ужасно... реагирах така, защото имам познати с бебче, което почина в болницата, и разбира се, си го погребаха.
 При мъртвородените бебета не знаех, че така се процедира, трябва да се разгледа по-подробно материята, но честно казано не ми се ще.
  Извинявай, Кристиян.

# 828
  • София
Не подкрепям домашното раждане в този му вид (включително за себе си; но аз и в болница не бих родила втори път, поради ред причини от първия); обаче подобна липса на морал и мисловен процес е убийствена за обществото.

Новините до момента не дават никаква представа какво точно се е случило и защо, най-вероятно няма да дадат и в бъдеще.

Даже и "без морал и мисловен процес"  и без да вярвам сляпо на новините, мога да кажа, че тук нещата са си гнили. Увъртат, свекървата се сети да заплаче накрая, лъжат. Лъжата много си личи. Отказала кръвопреливане и ваксинации, почти съм сигурна, че и тя принадлежи към Родилница и алтернативната медицина. Те нещата вървят в комплект - домашно раждане, ваксините най-големият враг и никаква медицина. Жената си е била облъчен кадър на форума, защото ако не четеш Родилницата или алтернативния в бг мама, откъде пък ще ти щукне мисълта за трите екстри - домашно раждане, ваксини, кръвопреливане. Именно тук те вървят в комплект.
И да е родено мъртво, нима не е родителска безотговорност да преносиш почти цял месец и да си лежиш вкъщи? Никой не може да те накара насила да влезеш в болница. Чух, че е образувано досъдебно производство, но не чух срещу кого. Срещу майката или и срещу двамата?

# 829
Имам спомен, че се говори скоро по тази тема - именно, че мъртвородени деца са третирани като биологичен отпадък. Не знам детайли, сега ще погледна линка.
Тази тема започна много да ме натъжава. Съзнавам, че и в болниците ни се случват кошмари и какви ли не практики, корупции, гадно отношение и лоши условия се налага да бъдат изтърпяни и все пак, чисто статистически, повечето деца се раждат окей в болница. На мен ми е все тая - ако един човек реши да застрашава собствения си живот, решава да си прави някакви неща, които касаят само него - окей, ако иска да виси от Аспаруховия мост и да ражда. Ама тук има бебе, нищо незаслужило бебенце не оцелява заради безхаберие и тъпота. Ето това не разбирам и това ме втрещява по чисто човешки начин.

# 830
  • София
Ако пуснете търсачката само на 2 имена, които се споменават в темата, ще разберете, че цялата тая патардия е за развиването на един добър бизнес -  сайт за наемане на дула, посещаване на йога студиото на едната, дисковете за медитация на другата, книги....
Фанатизмът и бизнесът тук са добре омесени. За сметка на наивността и здравето на хората, разбира се.

# 831
  • Пловдив
Кристиян, раждането в България не е мода а бизнес. Има незаета пазарна ниша и битката е кой да се вмести там. Нищо не е чак толкова чисто и светло и водено само от грижа за родилката. Курсовете по йога не са безплатни, наемането на дула не е безплатно, акушерката, която ще асистира в къщи, също ще получава заплащане, независимо дали от ЗК или от някой друг. В частна клиника също плащаш, но там ми дадоха касова бележка, питаха ме искам ли и фактура. В този случай поне данъци се плащат. Лекарите, които директно взимат пари....не ги коментирам.

Кой както иска така да си изкарва хляба. Нищо против това, но да чакаш някой наготово да ти направи регламента, да го гласува и да ти го даде вързан с панделка.....Не става само с речи и агитации по форуми. Трябва много работа.  Stop

А абсурдите в нашето здравеопазване....те са много и за съжаление някои от тях са направо зловещи. Ако искаш направи тема за това. Тази е за друго.  Peace

# 832
  • Blondeville
  По принцип подкрепям правото на избор на човек, обаче някак тази тема с раждането в домашни условия ме кара да се замисля за безусловното такова. Най-доброто раждане за мен би било това, носещо най-малко рискове. И това ми е достатъчна причина да не желая да раждам у дома като му дойде времето, нито асистирано, нито неасистирано. Защото мисълта, че нещо, което в болница би било рутинна процедура (например стимулирането на бебето да си поеме въздух ако не може), в домашни условия би могло да се превърне в кошмар. Затова не разбирам жените, които искат да рискуват така, но ОК, нека имат избор, но само с компетентно лице до тях. Да, законът трябва да регламентира домашното раждане, но в сегашните условия в здравеопазването, когато нито спешните екипи, нито линейките, нито самите кадри достигат, ми се струва изпреварване на други по-важни реформи такова решение.
  Баба ми е акушерка и въпреки това майка ми дори и за миг не се е замислила да ражда у дома с нея. Има моменти, когато разумът трябва да вземе превес над емоцията.

# 833
Орхид,
познавам много хора, които не ваксинират, и никой от тях не пише във форума на Родилница, нито в Алтернативния на бг-мама.
Кръвопреливане, доколкото ми е известно, по канон отказват привържениците на някои религиозни култове.
Много е лесно да се намери враг, много, и да се стреля по него. Така сме учени 45 години, що не пак? Истината е, че нещата в системата са толкова гнили, че не са нужни никакви активистки и "промиване на мозъци", за да решиш да бягаш - без да осъзнаваш рисковете, които поемаш, или дори въпреки осъзнаването им.

Ще си позволя и едно лично мнение, обсъжданите от вас активистки обикновено са с високо формално образование (макар и със странни според мнозина схващания), жената от Бургас не беше такъв тип, изобщо.

Относно третирането на мъртвородените деца в болниците.
Кампанията я дължим изцяло и еднолично не на БХК, а на лекарка от Педиатрична болница, чието второ дете се роди мъртво, въпреки намесата на медицината във всеки един етап от бременността. Тя просто не е могла да понесе тая мъка, детето й да е биологичен отпадък. БХК са я подкрепили, толкоз.

Изобщо, докато не почнат да се "разсекретяват" всички гадни подробности, една по една, и не започнем да ползваме източници, по-достоверни от "една жена каза" - ще виреят и рисковите домашни раждания.

# 834
  • в сърцата на децата <3
Добре де, а защо майката да може да вземе решение да задържи бебето или да го абортира, а да няма право на избор как да го роди? И изобщо НЕ СЪМ ЗА неконтролируемото раждане тук-там, но ми е интересно кой и по какъв начин може да ми забрани да родя по начин, който намеря за добър  newsm78 Не говоря законово, там е ясно, че може да се прокара закон, който да забранява каквото и да е, а чисто човешки... Погледнато от един друг ъгъл дали майката с незнание, промит мозък или каквото и да е, предизвика неволно смъртта на детето си или умишлено отиде в болница някой да го умъртви като съвсем малък ембрион... За мен е едно и също - това дете няма да порастне, няма да стане "човек". Та в този ред на мисли - защо, кой е този, който ще си играе на Господ и ще казва кой къде да ражда и как да живее?

# 835
Snow angel,
абортът по желание също има множество морални импликации, неслучайно определени държави и религии все още го забраняват.
Защо е разрешен в общия случай - така е угодно на обществения ред.

# 836

Ще си позволя и едно лично мнение, обсъжданите от вас активистки обикновено са с високо формално образование (макар и със странни според мнозина схващания), жената от Бургас не беше такъв тип, изобщо.

Това в каква връзка го казваш?

# 837
Ми защото тука се правят едни логически връзки, дето не са много проверени - че била от "техните", "надъхана", "промита" и т.н.
А както показва практиката, човек може и без никакви контакти с Родилница да стигне до решение за домашно раждане. И ТОВА Е ВАЖНО!!! Ако хората го правят, без да са част от общност, мода или каквото искате го наречете, значи трябва да звъннат някакви камбанки в дървените ни глави...

Отделно, че ако ще спекулираме - отказът от кръвопреливане и една вметка по-напред в разговора ме навежда по-скоро на варианта секта (истинска, религиозна секта, не тази, която кичите с този етикет).

И още нещо, което може да има отношение към случая. Родилната и неонатологичната помощ в Бургас е печално известна като една от най-лошите в България.

# 838
Да, да. След като изгледах репортажа и чух хората,
мисля като Параход. Тази млада жена никак не ми прилича на такава,
осъзнато подготвяла се за дом.раждане. Нищо чудно да са от секта, религиозна.
А толкова дълго да седиш с мъртвото бебе, това е кошмарно. Без да се обадиш за линейка.
Това са страшно заблудени хора...

За бургаското пък родилно хич да не говорим, от града съм
и истории слушам цял живот. Не намаляват. За съжаление.

# 839
Ми защото тука се правят едни логически връзки, дето не са много проверени - че била от "техните", "надъхана", "промита" и т.н.
А както показва практиката, човек може и без никакви контакти с Родилница да стигне до решение за домашно раждане. И ТОВА Е ВАЖНО!!! Ако хората го правят, без да са част от общност, мода или каквото искате го наречете, значи трябва да звъннат някакви камбанки в дървените ни глави...

Отделно, че ако ще спекулираме - отказът от кръвопреливане и една вметка по-напред в разговора ме навежда по-скоро на варианта секта (истинска, религиозна секта, не тази, която кичите с този етикет).

И още нещо, което може да има отношение към случая. Родилната и неонатологичната помощ в Бургас е печално известна като една от най-лошите в България.

Сектата - ако е такъв случаят - е общност...

Това, че няколкото фронтменки на Родилница имат различен профил, все още не казва нищо за последователките им.

Както и да е, с големи червени букви бяхме информирани в друга тема, че Родилница "не стои зад този случай". Какво значи да стои или да не стои на мен не ми стана ясно. Може би те "отговарят" само за домашните раждания на родилки с виШу, нямам идея.

Но това не е и от чак такова значение. За мен връзката между случая и Родилница е, че той за пореден път илюстрира кухотата на тезите като "женското тяло е перфектно пригодено да ражда деца и няма нужда да му се пречи с медицинско присъствие или процедури". Които нееднократно са били изказвани от дамите с високото образование и сателитните им господа.

Вярвам, че си следила темите за "Раждане вкъщи" и преди случая с Цвети и не вярвам, че ще искаш да отречеш, че има доста екстремни изказвания и съвети.

Общи условия

Активация на акаунт