БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 123
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 975
Бу, разликата е там, че тези неща никой не ги отрича. Некадърници има навсякъде. Ами ако на асистираното ти раждане се падне некадърен лекар/акушерка? Тогава какво се случва?

Това е една от причините, поради които казах, че не сме дорасли до асистирано домашно раждане. Много други неща трябва да бъдат променени първо, преди да се търси промяна и в мястото на раждането...

Няма как да стават нещата отзад напред. Цялата ни Мара втасала, та това.

Ти също не ме разбирай погрешно. Аз съм против домашното раждане, асистирано или не и никога няма да родя съзнателно у дома. Ако условията за това бяха приемливи в нашата държава обаче, не бих имала нищо против това, жените да избират къде да раждат. Но сега е просто абсурдно.

# 976
  • София
Не знам, не бих го приела като чиста монета. Сещам се за повече от един случай на познати, които са били с грешно определен термин, макар и не от 3-4 седмици. Не виждам смисъл да гадаем, ако изобщо се разбере публично какви са резултатите от аутопсията, тогава ще стане ясно дали и какво е станало.

# 977
  • До хладилника, който обичам
Бу, разликата е там, че тези неща никой не ги отрича. Некадърници има навсякъде. Ами ако на асистираното ти раждане се падне некадърен лекар/акушерка? Тогава какво се случва?
Ако правилно разбирам, реалността + некадърността = раждане само с избор на екип, за да се избегнат сакатлъци. А не всеки има 1000-3000 лева за целта. Нито пък е правилно да се извиват ръце по тоя начин.

# 978
Не знам какво значи "разбивка".
При домашно раждане има само акушерка.Няма лекар,линейка,екипи и тн.Няма болничен престой с 300 лева на ден,няма лекарства и тн.Няма ангажирани неонатолози,педиатри,детски сестри,санитарки и чистачи,няма наем за престоя и тн.
Или просто не знаеш как протича едно дом.раждане?

А така като ви чета,признавате доброволно,че ако не бяха болниците и лекарите вие нямаше да можете да станете майки.
Сьжалявам,че до там е стигнала психиката и убеждението на днешната жена. Peace

Признавам ти, доста умело се правиш на идиот.

Знам как протича едно неасистирано домашно раждане, всички тук знаем, всички сме чели историята и на Мег, и на Росица. За щастие там всичко свършва добре. Само, че това не е всичко. За съжаление, историята на Цвети и на момичето от Бургас са с фатален край.

Да речем, че домашното асистирано раждане протича само с акушерка. В случай на усложнения, какво се прави? Наистина не съм наясно с процедурата. При сериозен маточен кръвоизлив на родилката, какво се прави? Какво се прави и ако бебето случайно има нужда също от спешна медицинска помощ? На 112 ли звъним, какво? Какво??? Чакаме линейка да дойде след час-два? Щото пък и всички знаем нивото на спешната помощ в България!

Свалете розовите очила бе, мамка му, животът не е розов!!! Дори при една прекрасно протекла бременност нещата могат да се завъртят на 180 градуса!

Каква психика и какви убеждения? Живееш в някакъв свой илюзорен свят и сам си вярваш на глупостите!!!

Абсолютно доброволно признавам, че ако не беше болницата и акушер-гинекологът ми, не само, че нямаше да съм майка на две деца, ами щях и да съм мъртва. Да, два метра под земята.

Запо4ваш да се опитваш да обиждаш ли?
Щом имаш толкова много вьпроси за раждането и как то4но се процедира в поставените от теб ситуации,моля обьрни се кьм гинекологьт или министьрьт на твоето доверие да ти обясни.
Светьт по принцип е розов.Някои хора обаче имат способността да правят на другите света черен.
Твоят от кои е?

Някой друг ще направи ли подобно признание за майката?

Не ти харесаха въпросите ми ли, че продължаваш с бръщолевенето на глупости? Конструктивен разговор можеш ли да водиш изобщо? Или само плямпаш? Не знам къде живееш, но положението в България е такова. Не знам дали следиш българските новини, но само преди седмица-две имаше репортаж за това как един бъдещ татко е чакал един час линейка за бременната си жена, на която ѝ е станало лошо, при това в ненатоварени часове на денонощието. Така и не са я дочакали всъщност. Само 3-4 пъти са звънели на 112.

Въпросите ми са съвсем сериозно зададени, Кристияне. Лошото е, че никой не отговаря на тях. И знаеш ли защо.. Отговорите са много прости... и не са розови, повярвай ми.

# 979
Не знам, не бих го приела като чиста монета. Сещам се за повече от един случай на познати, които са били с грешно определен термин, макар и не от 3-4 седмици. Не виждам смисъл да гадаем, ако изобщо се разбере публично какви са резултатите от аутопсията, тогава ще стане ясно дали и какво е станало.
Е, то ако подозираш сгрешен термин, ще подозираш от самото начало, и според мен имаш достатъчно време за уточняване, няма да заподозреш чак като ти мине термина. Нали знаеш, че след термина всеки ден се ходи на тонове и като мине една седмица стандартно се постъпва в болница като макс. изчакване там е до 14 дни след термина. Поне моите наблюдения от познати са такива.

# 980
Ако правилно разбирам, реалността + некадърността = раждане само с избор на екип, за да се избегнат сакатлъци. А не всеки има 1000-3000 лева за целта. Нито пък е правилно да се извиват ръце по тоя начин.

Съвсем не, сигурна съм, че има кадърни лекари и акушерки, които си вършат работата и без допълнително заплащане. Доколкото си спомням от прочетеното в блога ти, ти си случила точно на такива. Simple Smile

От друга страна, дори и срещу допълнително заплащане, некадърникът няма как за една нощ да стане кадърен.   Sad

Аз решения на проблемите не предлагам, защото не мога. Нито ми е по силите да променя нещо, колкото и да ми се иска, още по-малко пък е моя работа. Но ако можех с магическа пръчка всичко да оправя с един замах, то с удоволствие бих го сторила. Уви...

# 981
  • До хладилника, който обичам
Не съвсем (за блога ми) Grinning акушерката ми беше позната; и двамата лекари на смяна двата пъти бяха добри и свестни (затова и избрах тази болница, нищо, че не е от "хитовите" в града ми). Но при второто раждане бягах, буквално, от лекаря, който беше на смяна преди това и който искаше да ми форсира раждането, за да родя при него. И седеше да ме чака след края на смяната си  Laughing а аз казах на акушерката, че няма да вляза в болницата, ако той ме изражда, и бях сериозна. Около 3 месеца по-късно го уволниха, след като много брутално допринесе за смъртта на бебенце там Confused думите бяха, "извади го на парчета".

# 982
Именно това искат да кажат ве4е коооолко страници пишещите тук.
Както и в статията на гинеколозите,която някой сложи преди време
"За 500 000лева ще направим всякакво дом.асистирано раждане и ще сложим БГ в 21 век".

Мерзавците бьлват скрита арогантност,овците пеят след тях без да ги разбират...

Диване,
Няма какво да ми обясняваш кое е розово и кое не.Разбирам какьв е твоя свят.
Моят не е такьв.Моят е розов,червен,светьл,пьлен с любов и щастие. Heart Eyes

Проблемьт на бьлгарското здравеопазване не може да бьде прехвьрлен като вина вьрху бьлгарската родилка-жена,която вьпреки,4е живее в това място(няма да ползвам прилагателни,вие си го познавате добре) има права както всяко живо сьщество на тази планета.
Тези права не зависят от мястото й на пребиваване или от гражданството й или от мисленето на обикновените граждани.
Тези права се сьздават и се пазят от хора,които са били свидетели на Нюрнберг процеса.
Няма сила на този свят,която да може да спре една жена да ползва правата си.
Именно затова Бьлгария ЩЕ изгуби и този спор отдавна е безсмислен и противниците на правата за домашно раждане сьщо тдавна са изгубили.
Сега по ясен ли сьм?

# 983
... За съжаление, историята на Цвети и на момичето от Бургас са с фатален край...

Много деца починаха и в болниците, това причина ли да се забрани раждането там?
Акушерките са достатъчно образовани, за да се справят с кръвоизлив и др. подобни.

... Свалете розовите очила бе, мамка му, животът не е розов!!! Дори при една прекрасно протекла бременност нещата могат да се завъртят на 180 градуса!

За това си супер права. Както писах и напред, 2 мои близки загубиха бебетата си, при перфектно протекла бременност и раждане. В болница! Никой не може да промени това, което му е драснато отгоре. Едната даже беше медицинско лице.
Ако ще и най-добрия екип, в най-елитната болница, и с най-големите връзки, ако ти е писано да загубиш бебето, ще стане, за съжаление.

Не виждам проблем акушерката да уведоми болницата, че ще води раждане и да я имат предвид при проблем. Разстоянията ни не са такива големи като в другите страни, ако трябва и с личен автомобил ще ги минат тия 3-4 км.

Да осъдят страната и заради лошата Бърза помощ, после вече няма да има проблем за превоза на родилките.

# 984
Мисля, че говорим на различни езици. За пореден път се уверявам, че наистина няма смисъл от подобни разговори.

# 985
  • София
А какво пречи същата акушерка, която ще води домашното раждане, да води това раждане в болница, където може да се реагира много по-бързо, ако се наложи?

# 986
А какво пречи същата акушерка, която ще води домашното раждане, да води това раждане в болница, където може да се реагира много по-бързо, ако се наложи?
Добре,че дойде и този вьпрос.
Това сьщо е добьр вариант и се ползва масово в ЕС.
Раждането проти4а само с акушерката и роднини по желание и при спешност се взимат необходимите мярки.
Само трябва дефинициите за "спешност" в БГ да се изравнят с тези по света.

# 987
Лично аз имам ехографски снимки с термин + 4г.с. Така че и това нищо не доказва. В моя случай детето беше с вътреутробно изоставане, ехографа няма как да го отчете. Някой лекари се опитваха да ме убедят как не помня последен цикъл, добре че имах документи доказващи думите ми.

Не съдете преди да сте наясно. Дотук с този случай не се знае нищо, освен, че едно младо семейство е изгубило първородното си дете.

# 988
  • До морето :)
Добре, а при домашното раждане тонове слушат ли се, шевове ако се наложи, шият ли се? Или то вкъщи такива неща не се случват? Хайде, не отричайте лекарската помощ. Никой лекар не е застрахован от грешки, дори и най-добри. Който не работи, той не греши. Тогава няма как да сте сигурни, че акушерката вкъщи няма да направи грешка или че винаги ще прецени правилната ситуация. Затова и в болниците има лекари, а не само акушерки.
Да не говорим, че си има и специалисти по неонатология, които трябва да прегледат детето, да си кажат мнението. Дъщеря ми я аспирираха. Според мен една лека процедура, но дали акушерката ще може да го направи правилно?

# 989

И аз това се опитвам да разбера от доста време.

Как едни и същи хора в болницата са касапи, а у вас са ангели небесни...

Също така, няма как просто да приемем, че компетентността и възпитанието на акушерките е кой знае колко различно от това на лекарите. Идеята, че щом раждането е в ръцете само на акушерка, всичко ще е цветя и рози, не ми се вижда подплатена с рационални доводи.

Общи условия

Активация на акаунт