БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 035
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 455
Mamasita, какъв е проблема в болницата да попитат дали искаш да изкъпят бебето или не? Така ти ще си получиш бебето изкъпано, а аз с гаден верникс? Ако дори за толкова дребни и незначителни неща нямаме избор и право на мнение за какво човешко отношение говорим?

Защо по принцип сте против създаването на разумен регламент позволяващ домашните раждания?

Мамасита, не знам какво точно са казали на лекцията- но да, ако бебето погълне кръв нищо няма да му стане. И все пак работата на консултанта по кърмене е да подкрепи майката и да и помогнее сама да прецени докъде иска и може да стигне. За много майки кърменето на всеки час не е изтощително и тежко- особено ако майката спи докато кърми или седи удобно и чете книжка. И да, може да е болезнено понякога, но консултанта трябва хем да насърчи майката, хем да и помогне да не изпитва вина при неуспех и сама да прецени докъде да стигне. Според теб редно ли е консултант по кърмене да каже на майката "ако те заболи, бебето суче много често или ти тече кръв- то не си струва да кърмиш, не опитвай, спирай направо" или е редно да звучи "кръвта няма да навреди на бебето, може да бъде трудно и болезнено, но ако решите да опитате имате шанс да успеете. Ако ви боли много може да опитате да цедите на ръка известно време, силиконово зърно и т.н., ако решите да се откажете можете да се свържете отново с нас и да ви помогнем със съвети за намаляване на лактацията"

# 1 456
  • До хладилника, който обичам
1) не обобщавай - далеч не всеки, който помага на кърмещите майки, е непременно обвързан с други каузи
2) темата не е за кърменето, нищо, че я обичаш, както и куп други хора.

# 1 457
  • На земята, която е всъщност звезда.
С враг като Mamacita Bandida, която е способна с агресивността си да отблъсне всеки човек с умерени виждания, крайните застъпници на домашното раждане нямат нужда от никаква защита. Достатъчно е само да я провокират и тя да се развихри.

# 1 458
...Защо по принцип сте против създаването на разумен регламент позволяващ домашните раждания?

...

Защото за тях е недопустимо и немислимо да родя в домовете си, затова. Нищо, че личният им избор и предпочитания нямат връзка с темата. Понеже един не щял да кърми, друг- да се къпе, а на трети му пречат тези двамата. Затова. И да минава времето.
Цялата тема, в нам колко си поста, няколко потребителя разясняват личното си отношение и личния си избор и с това мотивират становището си по тази тема, относима към едно принципно положение, което пряко и лично не ги касае, понеже са решили да не го ползват.
Има и друг такъв, пък, вид- запознат тотално с рисковете, водил многогодишна статистика на домашните раждания на територията на страната, която е доказала по несъмнен начин, че същите не са нищо по- различно от едно престъпно деяние, подлежащо на строги санкции по НК. За тях не съм убедена дали нямат инициатива във Фейсбукито за оформяне на подписка и внасяне директно в законодателната комисия на НС на законопроект за промени в НК, инкриминиращи това деяние.

Регламентът няма да бъде "позволяващ", а регламентиращ /затова е и регламент/, т.к. те, домашните раждания, не са забранени и сега.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 13:55 от Judy

# 1 459
Нека се върнем все пак на темата, която всъщност не е "за" и "против" домашното раждане - такова си има и ще има, дали инцидентно или планирано неасистирано. Всъщност е "за" или "против" регламент за същото, за тези, които искат да е асистирано.

# 1 460
  • До морето :)
И аз питах защо пък искате да има асистиране при домашното раждане, но никой не ми отговори.  Tired Както се вижда, който иска може да роди вкъщи, никой не му забранява. Явно много хора се смятат за по-големи лекари от лекарите, нищо че им е първо раждане. Те са чели в интернет и смятат, че знаят всичко. За какво им са акушерки тогава?  newsm78

# 1 461
Е, хайде пък да е никой Tired сума хора писаха в темата, че за жените, които искат, трябва да има право на избор. Това, че искат да родят у дома, не значи непременно, че искат да е без акушерка, нали?

# 1 462
Никой?  newsm78 Само аз имам лично поне 5 поста в тази тема по точно този въпрос. А освен мен тук писаха и други. По темата, не по други теми.Като например кой кърми и се къпе и кой не би родил за нищо на света на място, различно от общинската болница.
Да рипийтнем за стотен път, тогава- асистирането на и без друго практикуваното домашно раждане намалява рисковете за майката и детето. Ако регламентът се изготви читаво и се спазва, както и се контролира изпълнението му. Когато жената е решена да го направи вкъщи е по- добре за всички това да стане поне под грижите на компетентно лице, което има и нужната му техника /представете си/.

# 1 463
Нека се върнем все пак на темата, която всъщност не е "за" и "против" домашното раждане - такова си има и ще има, дали инцидентно или планирано неасистирано. Всъщност е "за" или "против" регламент за същото, за тези, които искат да е асистирано.

не е ли по-скоро КАК да се създаде
ясно е, че регламент трябва да има
ЗА и ПРОТИВ са тема на друга дискусия и не им е мястото тук

# 1 464
Кьрмата не мирише така.Зна4и става дума за изкуствено мляко....

Мирише на вкиснато, когато е повърната леко преработена кърма от стомаха и хранопровода. Това не се случва чак толкова често, и не мирише толкова силно и неприятно, но е факт. Нека да сме коректни и точни дори когато спорим.
[/quote]
Аха,знам...само,4е мамаситата не говори за повьрнато,а за "нейното" мляко-кьрма.

Все едно.

Аз искам да има регламент,искам да се поизвият рьцете на АГ персонала и да се промени практиката и отношението в добро.
Толкова от мен Peace

# 1 465
  • София
Невероятно! И доводи против къпането се намериха. Значи бебето трябва да е мазно, лепкаво, с кървави съсиреци и за нищо на света да не се къпе, как ли се чувства горкото малко човече...

Вече се чудя в кой век сме - 19-ти или 21-ви? Да раждаме вкъщи, защото сме твърде нежни и раними за болничните условия, да не къпем бебето, защото е вредно, да не го ваксинираме, защото щяло да се разболее от аутизъм, да кърмим до първи клас по възможност, да не се лекуваме...изобщо естествен подбор до последно. Който оцелее, оцелее. Невероятно!  Shocked

# 1 466
С враг като Mamacita Bandida, която е способна с агресивността си да отблъсне всеки човек с умерени виждания, крайните застъпници на домашното раждане нямат нужда от никаква защита. Достатъчно е само да я провокират и тя да се развихри.

Значи всъщност съм най-добрия актив на движението за естествено раждане. Всъщност съм сивия кардинал на Родилница.

# 1 467
И аз питах защо пък искате да има асистиране при домашното раждане, но никой не ми отговори.  Tired Както се вижда, който иска може да роди вкъщи, никой не му забранява. Явно много хора се смятат за по-големи лекари от лекарите, нищо че им е първо раждане. Те са чели в интернет и смятат, че знаят всичко. За какво им са акушерки тогава?  newsm78

Не знам каква информация 4ерпите от интернет,но се замислям дали някои могат да за4енат без да са 4ели в интернет преди това?

# 1 468

не е ли по-скоро КАК да се създаде
ясно е, че регламент трябва да има
ЗА и ПРОТИВ са тема на друга дискусия и не им е мястото тук
За КАК трябва да кажат по-скоро акушерки, лекари и прочее здравни работници, като се опират на съществуващите стандарти за практика и вероятно - с адаптация на родна почва на заемки от функциониращи другаде такива практики.
В смисъл, всички сме наясно, че не можем само с поява на регламент магически да пренесем функционираща зад граница система, но все от някъде трябва да се почне, при положение, че практиката сред малък процент родители така или иначе я има.

# 1 469
  • Варна

Е, хайде пък да е никой Tired сума хора писаха в темата, че за жените, които искат, трябва да има право на избор. Това, че искат да родят у дома, не значи непременно, че искат да е без акушерка, нали?

Ами тези жени ако поискат да родят на плажа на Коста Брава пак ли трябва държавата да им го осигури? Какви точно прави им се нарушават когато раждат асистирано, но в болница?
Държавата е осигурила място където могат да родят, обгрижено и под наблюдение. За всичко извън "основният пакет" би трябвало да се погрижи ползвателя.

Общи условия

Активация на акаунт