БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 082
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 440
"Как трябва да се промени регламента в болница, за да може ако има, примерно, 4-5 родилки, чието раждане продължава 7-8-10 часа, без интервенции, напълно естествено, до тях да има акушерка, която да следи състоянието. И тази акушерка трябва ли през всичките тези часове да е там, или като и свърши смяната да бъде сменена с друга, която да продължи. "

Че трябва ли изобщо да се променя регламентът? Докато раждах, картинката беше точно такава: 4-5 родилки, без системи, с изкл. на мен, в последствие; продължителност- около 7 часа. Акушерката не беше в стаята, защото беше нощ и някои се опитваха да дремят, колкото може, но затова си има дистанционно следене с монитор, една акушерка може да следи няколко разпечатки. И това в съвсем нормална държавна болница. В по-малките е още по-интимно, а ако акушерката е на кеф, може и за ръката да те държи.

Да не говорим, че човек си има време на оптимално внимание. Разбира се, че предаването на случаите на другата смяна е по-добро от денонощия безсъние, макар със сигурност да има и такива случаи.

Ще се върна към аргумента на Хедра. Някои раждащи у дома няма да се съгласят дори на акушерка, защото и тя ще има регулации. Затова най-добре да гласуваме да има lay midwives с много по-малки изисквания за безопасност, защото иначе и тези жени ще искат да родят неасистирано, затова е добре до тях да има поне полуграмотен човек. Така де, по-добре от нищо...Къде в крайна сметка е границата на свободата? Ще има хора, които никога няма да се съгласят да озаптят мераците си за "личен избор", ако ще самата Клер Лопринци или още по-добре, Лиса Барет да не искат да поемат случая им...

Парадоксално, има семейства, които търсят акушерки с най-много смъртни случаи, защото поемали рискови раждания. Лиса Барет умори пет новородени за година и клиентите й са все повече...

# 1 441
  • На земята, която е всъщност звезда.
Аз пък се надявам , докато дойде време дъщеря ми да ражда , да не сме се върнали векове назад и всички , по неволя , да раждат в къщи ! Shocked

От прочетеното до тук разбрах , че раждането извън болница има една единствена цел - личният комфорт на родилката ...
Не безопастност и шанс за здраво бебе и майка .

Ако това си разбрала от 96 стр., значи изобщо не си чела темата.

# 1 442
Не е само комфортът, доколкото разбрах, някои хора са твърдо убедени, че това е по-добре и за бебето, както на физическо, така и на метафизично и астрално ниво.

И к'во за великия верникс? И аз имам такова по главата, като не се къпя три дни, само че за него си има Head&Shoulders. Не е точно мляко от еднорог и пот от самодива, нали? Обикновен микс от кожни клетки и стероли, тоест някакви мазнини. Е толкова ли е зле да го изкъпем това бебе и после да го намажем с нещо мазно наново, че да не мирише толкова вкиснало и да не изглежда като зомби? Верниксът е гадост.

# 1 443
Аз пък го къпех, защото за няколко часа се вмирисваше на вкиснало мляко, а дори една капка мляко някъде по кожата докарва миризма на вкиснало...

А и му харесваше топлата вода.

Иначе знам случай за германско бебе, некъпано 6 месеца- от страх да не му стане нещо.
Кьрмата не мирише така.Зна4и става дума за изкуствено мляко....

# 1 444
Аз пък се надявам , докато дойде време дъщеря ми да ражда , да не сме се върнали векове назад и всички , по неволя , да раждат в къщи ! Shocked

От прочетеното до тук разбрах , че раждането извън болница има една единствена цел - личният комфорт на родилката ...
Не безопастност и шанс за здраво бебе и майка .

Ако това си разбрала от 96 стр., значи изобщо не си чела темата.

Не , четох я , почти цялата .
Никой не може да ме убеди , че раждането в къщи е по-безопастно .
Точно обратното - рисковете са в пъти повече . Naughty

# 1 445
Не е само комфортът, доколкото разбрах, някои хора са твърдо убедени, че това е по-добре и за бебето, както на физическо, така и на метафизично и астрално ниво.

И к'во за великия верникс? И аз имам такова по главата, като не се къпя три дни, само че за него си има Head&Shoulders. Не е точно мляко от еднорог и пот от самодива, нали? Обикновен микс от кожни клетки и стероли, тоест някакви мазнини. Е толкова ли е зле да го изкъпем това бебе и после да го намажем с нещо мазно наново, че да не мирише толкова вкиснало и да не изглежда като зомби? Верниксът е гадост.
Зна4и не знаеш какво то4но е верникс при новородено!

# 1 446
Аз пък го къпех, защото за няколко часа се вмирисваше на вкиснало мляко, а дори една капка мляко някъде по кожата докарва миризма на вкиснало...

Иначе знам случай за германско бебе, некъпано 6 месеца- от страх да не му стане нещо.

Иска ти се:) Моята кърма мирише ужасно, защото съм зла по природа. Докарва малко на сяра и катран.

Синковецът е вкусил точно 20 милилитра изк. мляко на втория ден от живота си. Оттам нататък се погрижих да е закърмен, за да стане велик Джедай и някой ден да го привлека към тъмната страна.

Щеше да спечелиш точки, но съм гадно копиле и кърмих ексклузивно 6 месеца, по най-праведните правила. You lose...

# 1 447

За щастие не го видях на живо точно върху моето бебе. Имаше леки останки зад ушите и в косата и беше гадно...

Според баба ми ако си намериш чисто и проверено бебе, може да си намажеш лицето с неговия верникс и много разкрасявало. Все пак бая бебета са минали през ВМИ Пловдив, та може да са ги експлоатирали и за козметични цели.

Но все пак е гадничко и с него бебето мяза на зомби.

# 1 448

Иска ти се:) Моята кърма мирише ужасно, защото съм зла по природа. Докарва малко на сяра и катран.

Синковецът е вкусил точно 20 милилитра изк. мляко на втория ден от живота си. Оттам нататък се погрижих да е закърмен, за да стане велик Джедай и някой ден да го привлека към тъмната страна.

Щеше да спечелиш точки, но съм гадно копиле и кърмих ексклузивно 6 месеца, по най-праведните правила. You lose...
Изобщо не губя.Моите деца са родени естествено,не са ваксинирани и са кьрмени по 3 години.
6 месеца ве4е не е актуално по СЗО,а 1 година.
Е,за времето си направила по  малкото зло нали?
А дали ще се хврьлиш от някой мост или ще спе4елиш на думи в този форум,за мен ще е комплимент
. Peace

За щастие не го видях на живо точно върху моето бебе. Имаше леки останки зад ушите и в косата и беше гадно...

Според баба ми ако си намериш чисто и проверено бебе, може да си намажеш лицето с неговия верникс и много разкрасявало. Все пак бая бебета са минали през ВМИ Пловдив, та може да са ги експлоатирали и за козметични цели.

Но все пак е гадничко и с него бебето мяза на зомби.

Верниксьт отдавна се ползва в козмети4ната индустрия.
Ти сега ли 4уваш?

# 1 449
Не бих родила вкъщи, не бих съветвала някой да го прави, мисля, че домашното раждане в неасистирания и необезпечения си вариант носи повишен риск от сериозни проблеми и неуспешно раждане. Не харесвам жените от "Родилница" и това, което правят.

НО според мен тенденцията към домашно раждане е преди всичко симптом на описаното от Котката Марта - тотален "развод" на българските АГ-та с добрите и съвременните практики в професията им, както и с човечността и уважението към пациента, който ти поверява живота и тялото си (и съответно ти плаща и прехраната, разбира се).

Смятам, че майката и бащата имат правото да решат как и къде ще се роди детето им, както и да решават за много други неща, свързани с детето, които държавата си вменява като права на себе си - за да може да оформя обществото така, както е угодно на управляващите, а не в най-добрия интерес на гражданите. В крайна сметка родителите са го заченали, износили, майката рискува живота си при раждането му, дори в болница, те ще го гледат до пълнолетие, ще го подкрепят и обичат цял живот. За лекарите в родилно, както се установи, детето е никой и за секунда се превръща дори  просто в "отпадък". Да се застави жена да ражда в болница, за да се намали риска, е като да се стерилизира насилствено жена с потенциално  наследствено заболяване, за да не застрашава своя и на бъдещото си дете живот, ако случайно реши да стане майка. Ами, правило се е и това по света, но редно ли е?

И последно: ако нещо подобно на нацизъм вземе, че се възроди в България, в тази тема ще може да намери много от новите си последователки. Визирам писалите в темата, които се възтришат "как пък е възможно тая да реши, че може да си роди, където си иска и както си иска, дай да я научим ние нея, закон ще прокараме, та с полиция да я водят, и каквото лекарите искат, това ще я правят, ама-ха!".

Съчувствия към семейството от Бургас, както и към семейството на Цвети.  

ПП. Тъй като в тази доста натоварваща тема не смятам повече да пиша и да чета, искам да обърна персонално внимание на една потребителка, Mamacita Bandida, за негативните й коментари относно "кърмене до кръв" - кърменето в България доскоро беше абсолютно незаслужено потискано, в ущърб и на бебетата, и на семействата им. И до днес официалната ни медицина е супер некомпетентна и незаинтересована от кърменето и активно го саботира - поради незнание, безхаберие или що ли, не знам. В този смисъл, консултантите по кърмене и въобще хората, които насърчават кърменето не са "някакви си там фанатички", а наистина важни и значими хора, които заслужават уважение. Не разбрах защо така "на едро" ги свърза с неасистираното домашно раждане, та и кръв намеси...

# 1 450
Моят синковец е роден с окситоцин, кърмен година и 9 месеца, но нищо от това няма значение, защот Силата е на негова страна и ще стане велик Джедай. А после и ситски лорд.

Ти по СЗО ли се водиш или по здрав разум?

Ей това ме дразни на естествените идеи- виждането, че човек може да направи нещо добро, само ако има оптимален физиологичен микс от раждане, кърмене, какво ли не. Но човек е много повече от телесното, а дори най-добрата биология не може да се сравни с това, което може да се постигне, ако използваш Силата:)

Сериозно, наистина не сме животни, способни сме на много по-велики действия. Толкова велики, че да не ти пука дали човекът е кърмен, ваксиниран или не, с един крак, сляп, глух или дори от женски пол.

Иначе браво за трите години, но не знам дали имаш право да се хвалиш, ако нямаш пряка заслуга за това...

---
""ПП. Тъй като в тази доста натоварваща тема не смятам повече да пиша и да чета, искам да обърна персонално внимание на една потребителка, Mamacita Bandida, за негативните й коментари относно "кърмене до кръв" - кърменето в България доскоро беше абсолютно незаслужено потискано, в ущърб и на бебетата, и на семействата им. И до днес официалната ни медицина е супер некомпетентна и незаинтересована от кърменето и активно го саботира - поради незнание, безхаберие или що ли, не знам. В този смисъл, консултантите по кърмене и въобще хората, които насърчават кърменето не са "някакви си там фанатички", а наистина важни и значими хора, които заслужават уважение. Не разбрах защо така "на едро" ги свърза с неасистираното домашно раждане, та и кръв намеси..."

Как ти звучи фактът, че Мег е сертифициран и действащ консултант по кърмене? Има ясно припокриване на групичка жени, които са едновременно сертифицирани дули, консултанти по кърмене и участват в Естествено и Родилница. Не е само Мег.

По време на обучението за консултанти, което изкарах- но без да съм консултант, Хедра може да си каже мнението по въпроса, чух за случаи на майки, насърчавани да кърмят на всеки час, или да цедят на час-два денонощно, само и само да кърмят. Понякога действията, за да се случи кърмене, са доста брутални, дълги, изтощителни и предполагам, че на някои лекари буквално нито времето, нито светоусещането им позволява да стигнат докрай. В някои случаи наистина кърменето едва ли е най-доброто. И наистина се иска определена идейна настройка, граничеща с фанатизъм и садизъм, за да накараш майките да направят всичко възможно. Това "всичко възможно" понякога е болезнено, некомфортно, ужасно и наистина не мога да го оправдая.

Наистина съм виждала случаи да се насърчава "кърмене до кръв". Как ти звучи да ти кажат по време на лекция- бебето може да суче и от кървящи зърна, нищо няма да му стане, ако погълне кръв. Това не е ли кърмене до кръв? В буквалния смисъл?

Питай Хедра за бебетата-вампирчета.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 13:18 от Mamacita Bandida

# 1 451
  • До морето :)
Не може да си плануваш раждането според мен. Отивам например в родилен дом и там някоя родилка започва да крещи, защото така го чувства и така ѝ идва от вътре. Мен например това може да ме издразни, не е моето мечтано раждане и т.н. Какво правим тогава? Хем на нея да ѝ е кеф, хем на мен?

Да не говорим колко родилки има, които си мислят, че знаят по-добре от лекарите какво да правят. Най-добрия съвет за раждането който съм получавала беше: "Слушай лекарите!" И попаднах на страхотна акушерка. Без да я познавам, без да съм я виждала преди това, без да сме имали уговорка, без да ми е направила намек за пари. Просто беше Човек и цял живот ще съм ѝ благодарна. Жената ме държеше за ръката, говореше ми, обясняваше ми, успокояваше ме, разбираше ме. Когато настъпи момента, започна тя израждането, но нещата не вървях по план и ДОКТОРЪТ на секундата дойде. Ако навсякъде беше така, въобще нямаше да се води този спор. Това е истината. Да се държат с майката като личност, да зачетат нейните желания, но без да се пренебрегва риска.

# 1 452
[/quote]

Мирише на вкиснато, когато е повърната леко преработена кърма от стомаха и хранопровода. Това не се случва чак толкова често, и не мирише толкова силно и неприятно, но е факт. Нека да сме коректни и точни дори когато спорим.

# 1 453
Кърмата мирише първо на това, което майката е яла. Тъй като съдържа ензими, след много кратко време започва да се саморазгражда и да си променя миризмата. Ако попадне върху кожата, кожните бактерии я доразграждат и се вмирисва.

Иначе е страхотно да си намажеш лицето с каймак от кърма, растежните фактори действат много добре, а и мазнината изглажда кожата, но дори само след минути замирисваш на квасено мляко.

Така че Кристиян да не ми разправя как трябва и не трябва да мирише кърмата, достатъчно интимно съм запозната със случаите...

# 1 454
  • Пловдив
Мамасита, имах предвид промяна на регламента, когато няма да има монитори, системи и всякаква намеса. Ти ще си стоиш в стаята и ще си чакаш да дойде момента. Признавам, че аз понятие си нямам от раждане, защото от първата контрация, до самото раждане минаха по-малко от два часа и половина. Докато се преобличах, мериха ми кръвно, записваха тонове....ама то нищо не записаха, аз непрекъснато се въртях, исках епидурална упойка, докато я сложат.....и родих. А оплакванията са предимно, че те претупват, бързат защото им свършва смяната, липсва персонално отношение. Ако ще се чака напълно естествено раждане, определено ще трябва да има и почти постоянно наблюдение. При мен имаше доста хора и пак щях да си родя в леглото, защото никой не вярваше, че първо дете на 36 години, ще го родя след час от постъпването в болницата. Добре, че беше докторът и се преместих в родилна зала, където ШОК и УЖАС, но ми беше по-удобно отколкото в леглото, а се въртях като пупмал там и удобна поза не намерих. Аз съм нещо повредена.  Rolling Eyes

П.П. Моля ви да оставим кърменето.  Praynig На моите приятелки децата вече са на 15 години и са  кърмени повече от година. Без организации за насърчаване на кърменето, без агитации и без да им минава през ума, че правят нещо изключително.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт