БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 270
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 425
  • София
Имам хроничен проблем, който почти 20 години се следи от УНГ специалист. Човекът вече е на 84 години и се отказа да практикува наскоро, той и без това го правеше само за моя случай и още няколко такива пациенти. Отношение, професионализъм, компетентност.....Сега съм направо без въздух, не само от здравословния проблем, но и от ужас, къде ще търся такъв лекар отново. Няма да го намеря. И дядо ми беше лекар, роден е през 1908 година, и вуйчо ми е лекар, роден е пред 1939 година....И двамата са били преподаватели, учили са бъдещите си колеги как да се държат с пациентите, но кой какво е научил е друг въпрос.
Hug
Аз съм пристрастна /познавах много прекрасни специалисти, повечето, от които не са между живите/, но не мога да си обясня, какво се случи с българските медици за 20-25 години? Защо нямат желание да четат, да се квалифицират допълнително, виждам светила, до които не е стигнала медицинска информация, която вече е започнала да остарява Sad

# 1 426
Преварената мас не мирише.Със зехтин се мажа и аз-хубаво ми е.Обаче има и по-добро за бебешката кожа,но дай да не се отплесваме.

# 1 427
Вилико, извинявай, не разбрах- ти някъде в моите писания ли прочете че не вярвам на лекарите? Защото аз такова нещо не съм написала и не е така.
Какво се очаква да предприема когато мазилата изписани от няколко доктора не помагат? И след като препоръката да не къпя и да не мажа идва също от педиатър?
Ако ти се случи на теб, случайно и установиш че спирането на козметиката решава проблема на сина ти ще продължиш ли да го къпеш всеки ден и мажеш с козметика всеки ден, въпреки това?
П.П. това с което го мазахме бяха лекарства разни, а не просто козметика, и козметиката сменихме и т.н., но не помогна.

# 1 428
За къпането и аз да кажа - нито голямата (като бебе), нито малката ги къпя всеки ден.

Чисто българска неонатоложка (на която много вярвам) ни каза, че къпането на бебето е повече за наш кеф, отколкото за негово добро. Както и че с колкото по-малко козметика я караме - толкова по-добре. Преварения зехтин пък, приготвен от бабите, го метна директно в кошчето.

Къпането в болниците е въпрос повече на местни обичаи, според мен. Няма нужда от "угаждане" на тази или онази майка - въпросът е какви са процедурите. В момента те са такива, че бебетата се къпят. Ако беше обратното, "угаждане" щеше да е да помолиш да го изкъпят.

И всъщност не мисля, че къпането има много общо с темата?

# 1 429
Сори, ама прищевки от сорта - ми няма пък да ми къпете бебето - звучат отвратително и нелепо. Принципно човек трябва да спазва определени правила и да получава определени права. Някак иначе става ужасно нагло. Не ми се обяснява какво имам предвид, темата си е друга.

П.П. какво значение има студа вън - вътре нали в жилището е топло???  ooooh!

Понеже такива "прищевки" звучат нелепо и още се звериме, как, видите ли, бебето не се къпе веднага (въпреки, че това е съвсем логично и поне 10000 пъти вече обяснено... ама на стена обяснява ли се..? Wink ), та чак това било... нагло, отвратително и нелепо  Shocked, тъкмо затова сме и на тоя (за много неща) неандерталски хал у нас. Много народ е такъв, за жалост...
И после се чудите кое, защо....

Понякога осъзнавам, че у нас сме всъщност доста по-назадничави, отколкото изобщо се усещаме...
Това много затруднява и утежнява и без това трудния живот..

Тъжно, но факт.

А аргументът със студа ме накара да се посмея доста.
Откога пък в Германия е толкова студено.

И да и във Франция (в голямата лоша, стандартна болница) не мият новородените.
Най-най-рано това става на следващия ден.
После по собствено усмотрение - по-възможност поне през ден.

# 1 430
Сори, ама прищевки от сорта - ми няма пък да ми къпете бебето - звучат отвратително и нелепо. Принципно човек трябва да спазва определени правила и да получава определени права. Някак иначе става ужасно нагло. Не ми се обяснява какво имам предвид, темата си е друга.

П.П. какво значение има студа вън - вътре нали в жилището е топло???  ooooh!

Понеже такива "прищевки" звучат нелепо и още се звериме, как, видите ли, бебето не се къпе веднага (въпреки, че това е съвсем логично и поне 10000 пъти вече обяснено... ама на стена обяснява ли се..? Wink ), та чак това било... нагло, отвратително и нелепо  Shocked, тъкмо затова сме и на тоя (за много неща) неандерталски хал у нас. Много народ е такъв, за жалост...
И после се чудите кое, защо....

Понякога осъзнавам, че у нас сме всъщност доста по-назадничави, отколкото изобщо се усещаме...
Това много затруднява и утежнява и без това трудния живот..

По-неандерталско от раждане вскъщи...здраве му кажи  Laughing

# 1 431
  • На земята, която е всъщност звезда.
За мен да се попита "Искате ли да изкъпем бебето ви веднага след раждане?" не е угаждане, още повече, че трае точно 5 сек., а отговорът дори трае по- кратко. За прищявка приемам да искаш родилната зала да се тапицира в резеда или модния сега тигров принт, защото това е любимият ти цвят.

# 1 432
  • На топло...
Проблемът, водещ до тези крайно неприемливи неасистирани домашни раждания, е точно в отричането на малките права, които всъщност са достъпни и са проверени в различни практики и "по света". Не може да продължава примижването на слънце и висенето в осемдесетте години на миналия век. Нещата се променят, има много дългогодишни изследвания, които показват доколко едни намеси водят до разни последствия и доколко необходимо е да се намесваме ей така профилактично. Трябва да се търси златната среда според възможностите, защото тя носи по-малко рискове от залитането в една или друга посока. Най-малкото няма толкова жени да са ужасени до смърт от това да родят в болница, защото за мен това е проблемът - ужасът, че разполагат с теб хора, които не познаваш и за които си не повече от организъм, парче месо.

# 1 433
  • София
 Едни изпитват ужас от раждане в болница, а други от раждане в домашна обстановка.

# 1 434
Ъ-ъ, Вилико... Това е неандерталско само за едни определени хора, които не могат грам да бъдат мерило и капацитет - не за себе си, а когато става дума за другите!
Нищо, че те така си мислят.

# 1 435
  • На топло...
Именно, затова една симбиоза между двете е добър вариант. Всички ще са доволни, с много малко изключения.

# 1 436
А това, че някой е професионалист, застрахован ли е от грешки и неправилна преценка на ситуацията?

ПП: Аз не съм си избирала лекар/акушерка/екип. Отидох, родих си, хората ми помогнаха по всички възможни начини. Прибрахме се вкъщи живи и здрави, точно защото родих в болница.
Още един слу4ай зна4и.
Ако не беше болницата нямаше да има живо бебе и жива майка.

ПП Не мога да разбера...тези деца,не са Богоизбрани и Природожелани,а са биологи4ен отпадьк,за който лекарите са дали сьгласието си да сьществуват и живеят ли след раждането им?
До кьде стихнахме сьс зависимостта и страха от белите престилки.... Thinking

# 1 437
  • Пловдив
И как да се промени манталитет, като дори тук, във форума, ежедневно има спорове, в които най-често използваният аргумент е: "Той, Тя/ / Те/ Вие ли ще ми каже на мен какво да правя", независимо дали става въпрос за спазване на тишина, пушене на детска площадка, минаване на черен светофар.....примери и теми колкото искаш. Със закон и регламент мислене не се променя. Каквито хората, такива и лекарите. Лекарите да не са някаква извънземна раса, макар че щом това ти е призванието и си решил да му се посветиш, трябва сериозно да работиш върху себе си, върху отношенията си с хората, върху повишаване на квалификацията.....върху много неща.

Надявам се поне за дъщеря ми да има избор. Надявам се и на промяна в много от практиките, които не са медицински процедури, надявам се жените да могат да раждат, ако не напълно спокойно, все пак в България няма да стане от днес за утре, то поне не в страх и ужас. Надявам се да станем по-толерантни и по-добри.....надявам се.  Peace

# 1 438
Какво значи , че бебето не се къпе първите дни ?
Изобщо не се измива след раждането ли ? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

Нану ? Thinking

Така наре4еният Верникс след раждането има много важна функция и не трябва да се маха веднага.Всьщност този слой пада от само себе си до 3 дни.
Има защитна функция,предпазва от инфекции и мн.др.
Как да знаят хората(пациенти),като собствените им "специалисти" не го знаят щом кьпят бебетата веднага след раждането....
http://en.wikipedia.org/wiki/Vernix_caseosa

# 1 439
Аз пък се надявам , докато дойде време дъщеря ми да ражда , да не сме се върнали векове назад и всички , по неволя , да раждат в къщи ! Shocked

От прочетеното до тук разбрах , че раждането извън болница има една единствена цел - личният комфорт на родилката ...
Не безопастност и шанс за здраво бебе и майка .

Общи условия

Активация на акаунт