БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 224
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 400
  • Paris, France
Ето извадка от петицията на Естесвено:

Всяко родилно отделение следва да достига поне следните показатели за качество на предоставяната родилна помощ:

Раждането да се предизвиква медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи [11], [30].
    Раждането да се ускорява медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи.
    Епизиотомия да сe извършва при не повече от 5% от всички родоразрешения [3], [11], [18].
    Секцио да се извършва в най-много 10-15% от всички случаи [8], [11], [18], [30].
    Вагинално раждане след секцио да се провежда при поне 30% от всички раждания след първо секцио [7], [9], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [21], [23].

http://www.estestveno.com/node/137

E, не са чак толкова ненормални исканията им. Тук секциите са около 17% от всички раждания, в Холандия 12-13%. Да се има прадвид и, че тук е възможно ресекцио по желание, просто защото жената не желае да поеме риска от нормално раждане след секцио или смята, че и без това има белег и могат да я резнат пак и така поне няма да се разшири и отдолу  Mr. Green. Разбира се, че не може процентите в столична специализирана клиника и малък селски родилен дом да са еднакви.

# 2 401

Секцио да се извършва в най-много 10-15% от всички случаи [8], [11], [18], [30].

В никакъв случай не бива да се случва това.
Тук е толкова процента, сега искат още да го намалят и да отказват епидурал. Колкото по - малкък е процента цезарови сечения, толкова повече се увеличава използването на форцепса. Ако смисълът е да се мъчат родилка и бебе, ясно.
Аз искам всяка родилка да получава адекватни грижи. А не да си плаща и друг да решава дали да не й увреди детето с форцепс или вакум, защото еди кои си решили и приели да бастисват животи, за да спестят едни разходи.

# 2 402
  • Paris, France
Да де - ама в България нито обучението на акушерките е съобразено с домашно раждане, нито имат опит. Те нямат дори опит в болница да се справят сами, какво остава у дома.

А за заплахите - подобна сцена като нищо може да доведе до пребита акушерка от разтревоженото съпружеско тяло на местна почва.

Аз мисля, че първо трябва да се сменят медицинските стандарти, така че акушерките да могат да израждат сами в болници или родилни къщи. И като понатрупат опит и се изчистят процедурите, да почнат да израждат по къщите. Така ми се струва най-разумно.

Е, как да нямат опит да се справят сами? Имат си опит в болницата. Единствената разлика е, че се презастраховат и в болницата могат да викнат лекар ако има проблем. Ама той докато дойде....... Акушерките си израждат идеално нормалните раждания в БГ. Това на което не са обучени кой знае колко и с което нямат опит са форцепси и разни упойки, но те и на запад не се прилагат в домашни условия.

За пребиването нямам думи. Не мога да си представя даже да се случи, но както и да е.

Някой знае ли какъв е в момента процента секции в България? Защото от моите познати една няма да е родила нормално. То е възраст, диоптри, проблеми с плацентата, мани.

# 2 403
  • # супернатурална #

В никакъв случай не бива да се случва това.
Тук е толкова процента, сега искат още да го намалят и да отказват епидурал. Колкото по - малкък е процента цезарови сечения, толкова повече се увеличава използването на форцепса. Ако смисълът е да се мъчат родилка и бебе, ясно.
Аз искам всяка родилка да получава адекватни грижи. А не да си плаща и друг да решава дали да не й увреди детето с форцепс или вакум, защото еди кои си решили и приели да бастисват животи, за да спестят едни разходи.
А каква е целта да се намалява процента на секциото? Щом приемат за право на жената да роди където си иска, защо да се лишава от правото си да роди както си иска? Приемам и двете крайности за каприз, но ако ще си плати от джоба за него и резултатът ще е здраво бебе, съм ок с това.

# 2 404

Е, как да нямат опит да се справят сами? Имат си опит в болницата. Единствената разлика е, че се презастраховат и в болницата могат да викнат лекар ако има проблем. Ама той докато дойде....... Акушерките си израждат идеално нормалните раждания в БГ.

Това от личен опит ли? Щото аз съвсем наскоро престоях 24 часа точно срещу вратата на родилна зала и лекарите си бяха там.

Секциото в България не помня какъв дял имаше, но беше около средното за развитите страни. Има статистики на СЗО и се откриват лесно.

# 2 405
  • София
Да де - ама в България нито обучението на акушерките е съобразено с домашно раждане, нито имат опит. Те нямат дори опит в болница да се справят сами, какво остава у дома.

А за заплахите - подобна сцена като нищо може да доведе до пребита акушерка от разтревоженото съпружеско тяло на местна почва.

Аз мисля, че първо трябва да се сменят медицинските стандарти, така че акушерките да могат да израждат сами в болници или родилни къщи. И като понатрупат опит и се изчистят процедурите, да почнат да израждат по къщите. Така ми се струва най-разумно.

Е, как да нямат опит да се справят сами? Имат си опит в болницата. Единствената разлика е, че се презастраховат и в болницата могат да викнат лекар ако има проблем. Ама той докато дойде....... Акушерките си израждат идеално нормалните раждания в БГ. Това на което не са обучени кой знае колко и с което нямат опит са форцепси и разни упойки, но те и на запад не се прилагат в домашни условия.

За пребиването нямам думи. Не мога да си представя даже да се случи, но както и да е.

Някой знае ли какъв е в момента процента секции в България? Защото от моите познати една няма да е родила нормално. То е възраст, диоптри, проблеми с плацентата, мани.

Всички около мен родиха нормално- става дума за 7-8 бебета между 2010 и 2012 г.- в различни болници- ОБ /аз и още 3 момичета/, Шейново /там 2 мои познати родиха/, Тина Киркова /1/ и Майчин дом /1/, родилки на възраст 25-35 г.

# 2 406
  • София
Хубаво е, че си хортувате приятно за ползата от болнично раждане, но все пак темата е за домашното такова. И заплахата да осъдят държавата за липса на регламент.

И на какво толкова ще осъдят държавата? Най-много да се произнесат, че има нарушение на конвенция за правата на човека и да осъдят държавата в някакъв срок да плати съдебните разноски на жалбоподателя и то в размер, какъвто съдът реши. За жалбоподател от България я присъдят 1000 евро, я не.
До сега има само едно такова решение срещу Унгария, чиито ефект се преекспонира в нашите медии. Не намирам данни да е променено законодателството в тази посока след издаване на решението от Страсбург. Ето го в оригинал, аз го изчетох, на който му се чете да чете.

http://tasz.hu/en/news/victory-strasbourg-cause-home-birth Клика се върху the judgement в долния край на статията.

Това, че не намираш данни, означава ли, че такива не съществуват? Статията ти е от 2010.  От 2011 Унгария има регулации, които уреждат лицензирането на акушерки и раждането вкъщи (точно като следствие на решението в Страсбург). Факт.
Е, това се очаква да се случи и у нас.

Да, обществото не е готово, нито медиците ни. Но пък това ще регулира работата на чужди специалисти тук за желаещите.

# 2 407
  • Paris, France
А каква е целта да се намалява процента на секциото? Щом приемат за право на жената да роди където си иска, защо да се лишава от правото си да роди както си иска? Приемам и двете крайности за каприз, но ако ще си плати от джоба за него и резултатът ще е здраво бебе, съм ок с това.

Секциото носи рискове. И за майката и за бебето. Затова по принцип би трябвало да се прави само ако си има показания. Аз съм на мнение, че на жени, които ги е страх да родят нормално и искат секцио трябва да им се угоди за да не страдат излишно. Такива за щастие са рядкост. Но ги има. Тук до скоро това беше възможно, сега вече май не е.

Това от личен опит ли? Щото аз съвсем наскоро престоях 24 часа точно срещу вратата на родилна зала и лекарите си бяха там.

Секциото в България не помня какъв дял имаше, но беше около средното за развитите страни. Има статистики на СЗО и се откриват лесно.

Ако си била в голяма болница е така. Но по принцип на нормално раждане без проблем АГ не влиза. Пиша и от личен опит, моя и раждания на които съм присъствувала (е, не през цялото време). В болницата, в която родих сина ми (голяма университетска) нощем АГ и анестезиолог няма и викат само ако се наложи. Ако имат нужда от лекат викат един резидент (завършил лекар на стаж без специалност) и той решава какво да се прави по-нататък. Когато трябваше да ме оперират извикания анестезиолог каза, че не може да ми даде пълна упойка (не може да интубира) и извикаха друг.

Като раждах дъщеря ми АГто дойде да види записа на тоновете при приемането и после да ни поздрави за бебето след раждането. А това си беше обособена родилна клиника с операционни и 24 часа наличие на анестезиолози, АГ и педиатри.

Може ли линк към статистиката, че ме мързи  Mr. Green

# 2 408
  • София

Е, как да нямат опит да се справят сами? Имат си опит в болницата. Единствената разлика е, че се презастраховат и в болницата могат да викнат лекар ако има проблем. Ама той докато дойде....... Акушерките си израждат идеално нормалните раждания в БГ.

Секциото в София за 2010 по официалните данни на НЦОЗА е 43,8%.

# 2 409
# 2 410

И? За Горни Пасарел данни намират ли ти се?

# 2 411
Интересно ми е ако има регламент и няма желаещи акушерки/лекари тпогава какво правим. Ще съдим лекарите ли, че не са съгласни/

# 2 412
...
Да, обществото не е готово, нито медиците ни. Но пък това ще регулира работата на чужди специалисти тук за желаещите.

разбра се, че това е главната идея
колко вече сте готови със сертификати за целта?

като страна по диалога, за какви изисквания ще настоявате за тези "чужди специалисти"?
и как си представяте финансирането им?
защото ако вземем една скандинавска акушерка напр, тя взима едно 3000 евро на месец
от чий джоб ще излязат всичките и разходи?

и как смятате да регулирате собствената си дейност по манипулиране на бременните?

# 2 413

И? За Горни Пасарел данни намират ли ти се?

Laughing Остави...
За някои хора, щом е в София, значи е достатъчен критерии, за да си извадим изводите за цялата страна.

# 2 414
...

разбра се, че това е главната идея
колко вече сте готови със сертификати за целта?

М-да, стигнахме до същината! Не бяха нужни n-ти страници, можеше още от началото да си кажат каква е драмата... Whistling

Общи условия

Активация на акаунт