БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 117
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 415
  • волно калдъръмче
Дойде ли вече ред и на стъкмистиките?

# 2 416
В болницата, в която родих сина ми (голяма университетска) нощем АГ и анестезиолог няма и викат само ако се наложи.

Това, обаче, не е в България, а аз говоря за тук.

Тук в таблица 3 са данните за България за 2008: http://www.who.int/healthsystems/topics/financing/healthreport/3 … -sectioncosts.pdf

26,8% - малко по-малко от Австрия.

# 2 417
...
Да, обществото не е готово, нито медиците ни. Но пък това ще регулира работата на чужди специалисти тук за желаещите.

разбра се, че това е главната идея
колко вече сте готови със сертификати за целта?

М-да, стигнахме до същината! Не бяха нужни n-ти страници, можеше още от началото да си кажат каква е драмата... Whistling

Да, едни хора искат да си играят на чичо доктор... Кой пречи на чуждите специалисти да акушират сега, между другото?

# 2 418
парите, какво друго

защо да се набутват с хиляди евро, като може да се източат от ЗК

# 2 419
  • София
Няма данни, че лекарската професия е изобор на по- тъпите и некачествени хора. Толкова некадърни има, колкото във всяка друга професия.
Но в тази е опасно, защото животът и здравето ти зависи от неговата кадърност или некадърност.
Колко лв ще трябват, за да се въведе задължително учтиво отношение към родилките?
Колко лв ще трябват, за да ти кажат , че ще преместят детето ти някъде?
Колко лв ще трябват, за да ти обяснят какво точно му е на детето ти?
И т.н.!
Това са все неща, които не искат пари, а човечност.

Така е във всички професии. И от моята е вероятно да е зависел животът ти, и се е случвало да сбъркам, въпреки човечността си, най- често от преумора.
А в много занимания човек трябва да намери начин да се справя с емоциите си, но всеки намира различен начин. Когато освен твоите емоции и тези на болните, и близките прибавиш и пълната мизерия и липса на адекватни правила нещата стават сложни. Не казвам, че парите решават всички въпроси, но липсата им определено създава нови проблеми, много от тях емоционални и психологически. Сигурна съм, че след един етап натрупване на прекалено много негативни преживявания и най- вече чувство на безпомощност, човек просто изключва и не се държи като човек, защото ако е човек трябва да се гръмне. казвам това без да оправдавам никого, просто наблюдение.

# 2 420
  • Paris, France
Интересно ми е ако има регламент и няма желаещи акушерки/лекари тпогава какво правим. Ще съдим лекарите ли, че не са съгласни/

Естествено, че не. Да обясня как беше при мене (в Англия). ДжиПито ми даде лист с болници и центрове където да следя бременността си. Обадих се (не помня точно къде, минали са почти 12г) и ми пратиха лист на акушерки, които следят бременност и израждат у дома по здравната каса. За съжаление нямаше нито една, която да има свободни места. Намерих акушерка на частно, но трябваше да ходя за изследвания по проследяването на бременността в болница, която ми беше много далече (на 1.5 часа с метро). Тя ми каза, че мога де се следя в болница, която ми е близко и на по-късен етап, ако все още искам да раждам у дома да и се обадя и да отида при нея на консултация с изследванията. Абсолютно изискваше тестове за вратна прозрачност, кръвен най-малко троен за Даун и отворен гръбначен стълб, 1 фетална морфология + всички стандартни.

Избрах най-близката болница в която имаше места. Когато ми дойде часа за първа консултация беше късно за видеозон за вратната прозрачност и започнахме с другите изследвания. Взех си час за акушерката в 30 седмица. В 28 ми се спукаха водите, в болницата, в която трябваше да раждам нямаше свободни кувьози и ме прехвърлиха по спешност с линейка в друга, където лежах още 4 дни (или докато се освободят места в б-ницата по район) и понеже места не се освободиха родих по спешност пак там. Синът ми стоя 20 дена в болницата след което го прехвърлиха в болницата по район откъдето го изписаха благополучно след още месец.

И да бях намерила акушерка аз в къщи нямаше как да родя (бидейки с всичкия си) а и тя нямаше да се съгласи. Но и да не бях намерила акушерка за домашно раждане за мене не беше фатално, защото и в болницата щях да имам удобства + присъствие на приятелка, мъжо и семейството и посещения, вана итн

Разбира се, че ако няма свободни/желаещи акушерки никого не може да съдите. Същото с болниците. Нямате си представа каква ужасна липса на персонал има в тези браншове.

Опонентите на такъв регламент непрекъснато питат откъде ще се намерят желаещи и кой ще ги принуди. Ако няма желаещи, в даден район, в дадено време, по принцип, се използуват стандартните опции - клиника, родилен дом, болница. Никой с нищо няма да бъде задължен или ощетен.

В болницата, в която родих сина ми (голяма университетска) нощем АГ и анестезиолог няма и викат само ако се наложи.

Това, обаче, не е в България, а аз говоря за тук.

Тук в таблица 3 са данните за България за 2008: http://www.who.int/healthsystems/topics/financing/healthreport/3 … -sectioncosts.pdf

26,8% - малко по-малко от Австрия.

bouquet Много благодаря. От тези данни е видно, че в България не се правят кой знае колко излишни секции Само 0.1% са излишни според данните, което е пренебрежимо малко.

# 2 421
  • София
jp, Чуждите специалисти се подчиняват на местните регулации, ето какво.

За Горни Пасарел можеш да отнесеш питането си в НЦОЗА - информацията е публично достъпна.

W'A'S'P', като за начало ще си извадя парите от джоба. Стига ми че ще ми спести полетите. А колко ще излезе, позволи да си калкулирам сама. Далеч не е толкова недостъпно. Пример с Австрия - 1300 евро, 500 от които плаща здравната каса.

# 2 422

Секцио да се извършва в най-много 10-15% от всички случаи [8], [11], [18], [30].

http://www.estestveno.com/node/137

В никакъв случай не бива да се случва това.
Тук е толкова процента, сега искат още да го намалят и да отказват епидурал. Колкото по - малкък е процента цезарови сечения, толкова повече се увеличава използването на форцепса. Ако смисълът е да се мъчат родилка и бебе, ясно.
Аз искам всяка родилка да получава адекватни грижи. А не да си плаща и друг да решава дали да не й увреди детето с форцепс или вакум, защото еди кои си решили и приели да бастисват животи, за да спестят едни разходи.
А каква е целта да се намалява процента на секциото? Щом приемат за право на жената да роди където си иска, защо да се лишава от правото си да роди както си иска? Приемам и двете крайности за каприз, но ако ще си плати от джоба за него и резултатът ще е здраво бебе, съм ок с това.

Официалната версия е пестене на средства. Секциото е по - скъпо на болницата. Прави се всичко, дори деца се увреждат, за да се вместят в тези проценти.
По този начин се стимулират и частните болници. Ако първото раждане мине в публична, то следващите да са в частна. Родилката плаща два пъти осигуровки.

И аз не приемам крайностите, казах че съм за адекватни грижи, kъдето и да се намира раждащата.

# 2 423
  • София
Марица, това официална версия на Естествено ли е?

# 2 424
jp, Чуждите специалисти се подчиняват на местните регулации, ето какво.

Наскоро една чужда специалистка не акушира ли в хотел? В затвора ли е вече?

Бoяна, има някои професии, които ежедневно се сблъскват с чуждото страдание. Аз мисля, че трябва като част от професионалната им подготовка да се научат да съчувстват без да полудяват. Никой няма капацитет да съчувства на 50 непознати с огромни проблеми всеки ден.

Наскоро влязох в Пирогов за първи път за малко да говоря с една позната рентгеноложка и едва не припаднах за 20-ина минути. Викове, кръв по пода, припаднали хора пред кабинетите - ами да, човек без подготовка трябва да загрубее, за да оцелее емоционално в подобна среда. Или да се научи да проявява човещина без да се изхабява.

Nevena Virolan, да - затова казах, че нашият дял на секцио не е някакво изключение. И тенденцията по принцип е на увеличение в развитите страни и сред по-възрастните, заможните и образованите. Ама за това наистина ме мързи да търся статистика.   bouquet

ПС Само да уточня, че не съм фенка на секцио без основателна причина.  Peace

# 2 425
Марица, това официална версия на Естествено ли е?
Не, аз говоря за мястото, където съм. Давам пример, че такива предварителни залози с проценти, които да не се завишават са в ущърб на майката и детето.

# 2 426
...

W'A'S'P', като за начало ще си извадя парите от джоба. Стига ми че ще ми спести полетите. А колко ще излезе, позволи да си калкулирам сама. Далеч не е толкова недостъпно. Пример с Австрия - 1300 евро, 500 от които плаща здравната каса.

Много държа тази сметка да я направиш тук и да уточниш за коя част от нея ще преговаряте да се поеме от ЗК
И да вметна, че полет в последния момент е от порядъка на 2000 евро
А хотелът за прилетялата акушерка поне 100 на вечер
Хонорарът отделно
Как ще договаряте тези разходи?
Благодаря

Не ми отговори и какви изисквания към чужб. акушерки ще договаряте

# 2 427
  • София

Бoяна, има някои професии, които ежедневно се сблъскват с чуждото страдание. Аз мисля, че трябва като част от професионалната им подготовка да се научат да съчувстват без да полудяват. Никой няма капацитет да съчувства на 50 непознати с огромни проблеми всеки ден.

Наскоро влязох в Пирогов за първи път за малко да говоря с една позната рентгеноложка и едва не припаднах за 20-ина минути. Викове, кръв по пода, припаднали хора пред кабинетите - ами да, човек без подготовка трябва да загрубее, за да оцелее емоционално в подобна среда. Или да се научи да проявява човещина без да се изхабява.

Трябва да се пази баланса, но понякога е трудно. Наскоро изкарах две седмици в един хоспис с умиращ близък младеж и се възхитих на хората там. Дори не знам как са ги подбрали така, че всички да са човечни и да остават човечни, без да спират да са професионалисти. Те бяха млади повечето, не знам с години как ще са, но толкова уникално добри хора накуп не бях срещала никога. А в такива тежки моменти е много трудно да търсиш доброто у другите, много по- лесно можеш да откриеш лошото, дали в поглед, тон, жест. Та е възможно, просто е въпрос на успешна комбинация от много фактори. Пирогов е много добър пример, там има невероятни рендета като поведение, но какви да са?

# 2 428
  • Paris, France
чуждестранната акушерка, ако види ниша на пазара може и да се премести в БГ. Обаче...... не съм сигурна, че ще може легално да практикува без изпит по език и някакви приравнителни. Няма нужда да преспива в хотел, може и у дома на родилката или на вилата, в палата и, в мезонета, в двореца или, защо не, на палатка. Но това с чуждестранните акушерки не ми се вижда лесно достъпно за масите бременни жени. Най-малкото и преводач ще е нужен.

Наскоро една чужда специалистка не акушира ли в хотел? В затвора ли е вече?

Не зная за конкретния случай и само гадая: може да е била по случайност там и да е оказала спешна помощ и това не е подсъдимо. Подсъдимо е да не окаже спешна помощ по принцип. Друг вариант - да е официално поканена от акредитирана бг-организация и тогава също може. Има чуждестранни специалисти, които в рамките на международно сътрудничество и по покана на бг-колеги идват и оперират в България без да говорят езика и/или полагат изпити. Не съм запозната със законодателството и с това как, в какви случаи и доколко се прилага. Още повече по телевизията бг-лекари не се свенят да си признават открито, че не го спазват ако не им харесва.

Между другото и аз не бих искала да се слагат граници и проценти и да се наказва за неспазването им, защото жертви тогава има и това не е в ничия полза.

# 2 429
  • # супернатурална #
Много държа тази сметка да я направиш тук и да уточниш за коя част от нея ще преговаряте да се поеме от ЗК

Изобщо не смятам, че каквато и да е част от сумата трябва да се покрива от здравната каса. Здравната каса в България финансира ли поставянето на силикон на жени, претърпяли ампутация на гърда? А дори не се внасят специалисти, имаме си наши. Продължавам да мисля, че раждането в къщи на този етап е скъпо удоволствие, което ще си позволи само този, който може да си позволи.

Общи условия

Активация на акаунт