БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 221
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 430

Наскоро една чужда специалистка не акушира ли в хотел? В затвора ли е вече?

Не зная за конкретния случай и само гадая: може да е била по случайност там и да е оказала спешна помощ и това не е подсъдимо.

Много ясно. Simple Smile Родилката - едно от лицата на Родилница/Естествено/дулите - непременно трябва да си пробва късмета и при следващия милионен джакпот. С тоя късмет няма начин да не улучи. Simple Smile

# 2 431
  • Paris, France
Много ясно. Simple Smile Родилката - едно от лицата на Родилница/Естествено/дулите - непременно трябва да си пробва късмета и при следващия милионен джакпот. С тоя късмет няма начин да не улучи. Simple Smile

Да ти кажа я разбирам (ако става дума за О.Д). Тя много искаше да роди нормално 2рия път и са я срязали накрая. Тя самата е дула и с това си вади хляба. И кой прекарал секцио и желаещ VBAC би платил 600лв за дула + за клиника и би наел конкретната дула ако тя самата не е "успяла" да роди 2рия път нормално? И сега, с VBA2C тя става още по-известна и успешна. Щото аз и посмъртно няма да дам и 5 лв на дула да ми масажира гърба и да кибичи с мене, примерно.

А нейното раждане наистина е спонтанно в хотела. Могла е да си роди у дома или в Свети Лазар май беше. А и никой не може да осъди акушерката, че не извикала линейка. Все пак това не се води задължително, особено след като родилката не го иска. А и не могат да я осъдят, защото не е предумишлено - нямала е бутилки кислород, спринцовки, ръкавици  Wink в себе си.

И точно заради такива жени, готови на всичко, дет се вика и живота си да жертват, само и само да е където искат, бих искала асистирането на домашни раждания от медицински лица да стане разрешено.

# 2 432
  • София

И точно заради такива жени, готови на всичко, дет се вика и живота си да жертват, само и само да е където искат, бих искала асистирането на домашни раждания от медицински лица да стане разрешено.

Те точно такива няма да викнат медицинско лице, дори и да има такава възможност. Аз тях не ги мисля изобщо.

# 2 433
  • Paris, France
Те точно такива няма да викнат медицинско лице, дори и да има такава възможност. Аз тях не ги мисля изобщо.

В конкретния случай не е вярно. Тя си е викнала, че и от чужбина! Вече се писа, че тези жени не биха раждали неасистирано ако имаха законна възможност да родят асистирано у дома. И на запад си има такива дето искат да са сами и тях тоя закон не ги касае.

Изобщо не смятам, че каквато и да е част от сумата трябва да се покрива от здравната каса. Здравната каса в България финансира ли поставянето на силикон на жени, претърпяли ампутация на гърда? А дори не се внасят специалисти, имаме си наши. Продължавам да мисля, че раждането в къщи на този етап е скъпо удоволствие, което ще си позволи само този, който може да си позволи.

Е, какво му е скъпото????? А и щом в БГ има жени, които да плащат за избор на екип или частна клиника, което е в пъти по-скъпо от домашно с акушерка защо да не им се даде тази възможност??? Домашното раждане ще спести пари на касата. Тези пари биха отишли за недоносени, раково болни итн. А може и да не го поеме касата ако толкова не иска.

# 2 434

Да ти кажа я разбирам (ако става дума за О.Д). Тя много искаше да роди нормално 2рия път и са я срязали накрая. Тя самата е дула и с това си вади хляба. И кой прекарал секцио и желаещ VBAC би платил 600лв за дула + за клиника и би наел конкретната дула ако тя самата не е "успяла" да роди 2рия път нормално? И сега, с VBA2C тя става още по-известна и успешна. Щото аз и посмъртно няма да дам и 5 лв на дула да ми масажира гърба и да кибичи с мене, примерно.

...

Викаш, че е рекламна кампания? Simple Smile Извратено би било.

Аз пък не мога да съм съпричастна с някой, който не цени сам собствения си живот и това на детето си "само и само да е където искат". Това е някакво доста крайно фиксиране върху раждането, което е повече за психиатър, а не за АГ.

# 2 435
  • София

В конкретния случай не е вярно. Тя си е викнала, че и от чужбина! Вече се писа, че тези жени не биха раждали неасистирано ако имаха законна възможност да родят асистирано у дома. И на запад си има такива дето искат да са сами и тях тоя закон не ги касае.

Този случай не ми е известен, казах зароди хората, готови на всичко, за да родят където искат. Човек освен да иска трябва и да може да носи отговорност, това със закон няма как да стае. За останалите нямам нищо против да се разреши, но не и да се покрива от касата.

# 2 436
  • София
Изобщо не смятам, че каквато и да е част от сумата трябва да се покрива от здравната каса.

В момента ЗК се цоца по много линии и само една от тях е раждането. Секциото е скъпо, но лекарят все ще намери начин да ви впише причина и ЗК да плати секциото по ваше желание. От друга страна раждането с акушерка в домашни условия ще спести много средства, защото родилката не ползва една камара "екстри" в болницата, вкл. Ол Инклузив за 3 дни. Та не виждам защо една осигуряваща се жена да не получи някаква сума за своето раждане вкъщи.

Оплюха се акушерките, че не смеели да заявят дали искат да асистират. Предполагам, че е близко до ума, че ако и вие получавате мижава заплата от 450 лева и разчитате на оцеляването си чрез коричките, които ви подхвърлят АГ-та, няма да посмеете да си подритвате трудовата книжка публично, поне докато не се изясни въпроса.

# 2 437
  • София

В момента ЗК се цоца по много линии и само една от тях е раждането. Секциото е скъпо, но лекарят все ще намери начин да ви впише причина и ЗК да плати секциото по ваше желание.

Моето секцио не беше по желание, а планирано заради плацента превиа и въпреки това ми взеха пари за избор на екип. Така че това, което казваш, не е правило.

# 2 438

В момента ЗК се цоца по много линии и само една от тях е раждането. Секциото е скъпо, но лекарят все ще намери начин да ви впише причина и ЗК да плати секциото по ваше желание.

Моето секцио не беше по желание, а планирано заради плацента превиа и въпреки това ми взеха пари за избор на екип. Така че това, което казваш, не е правило.
Напротив, веднъж взимат за избор на екип от теб, веднъж от ЗК за самото секцио.

# 2 439
Много държа тази сметка да я направиш тук и да уточниш за коя част от нея ще преговаряте да се поеме от ЗК

Изобщо не смятам, че каквато и да е част от сумата трябва да се покрива от здравната каса. Здравната каса в България финансира ли поставянето на силикон на жени, претърпяли ампутация на гърда? А дори не се внасят специалисти, имаме си наши. Продължавам да мисля, че раждането в къщи на този етап е скъпо удоволствие, което ще си позволи само този, който може да си позволи.

А аз за чий се осигурявам за бременност и раждане? Имах две прекрасни бременности, с които не съм използвала почти нищо от ЗК, с изключение на рутинните изследвания и женска консултация... Ако трябва да си плащам и изцяло раждането, то тогава за такива като мен да се позволи да не плащат осигуровки... Щото аз ще раждам с моите осигуровки, не с твоите... А който се осигурява за силикон, нека си ги поставя по здравна каса, какъв е проблемът? В крайна сметка, ако си ангажирам АГ (щото в наше село няма опция за ангажиране на акушерка), ще си доплатя разбира се и съм го правила... Но това, което ми се полага по ЗК държа да го ползвам, дори и да избера да родя вкъщи или в родилна къща, която алтернатива ако я имаше при второто ми раждане, щях да я използвам... Освен това, в домашни условия се налага да си плащам само за раждането... Не ми го сравнявай с частните болници и със смешните ВИП стаи и ВИП родилни зали... Ти в частната болница, освен за раждането си платила за плочките в банята и за асансьорите... Аз моята баня вече съм си я платила, няма нужда да я плащам отново, всеки път като зараждам вкъщи...

# 2 440
  • # супернатурална #
Изобщо не смятам, че каквато и да е част от сумата трябва да се покрива от здравната каса.

В момента ЗК се цоца по много линии и само една от тях е раждането. Секциото е скъпо, но лекарят все ще намери начин да ви впише причина и ЗК да плати секциото по ваше желание. От друга страна раждането с акушерка в домашни условия ще спести много средства, защото родилката не ползва една камара "екстри" в болницата, вкл. Ол Инклузив за 3 дни. Та не виждам защо една осигуряваща се жена да не получи някаква сума за своето раждане вкъщи.

Оплюха се акушерките, че не смеели да заявят дали искат да асистират. Предполагам, че е близко до ума, че ако и вие получавате мижава заплата от 450 лева и разчитате на оцеляването си чрез коричките, които ви подхвърлят АГ-та, няма да посмеете да си подритвате трудовата книжка публично, поне докато не се изясни въпроса.

Не смятам, че акушерките не смеят да изявят лично мнение поради страх от уволнение. В момента са толкова кът, че и много по-големи волности могат да си позволят  Laughing И като се цоца по други линии здравната каса, и по тази ли да се цоца? Поне да се заплаща всичко, което прехвърля сумата на нормално раждане в държавна болница. Което не включва само заплащането на акушерката, а и цялостната огранизация, щото най-малкото цял нов отдел ще се открие за обучение, контрол и подсигуряване на случаите с усложнения.

А който се осигурява за силикон, нека си ги поставя по здравна каса, какъв е проблемът?

Я пак  Laughing Прочети отново за силикон в кои случаи съм писала. Колкото до "смешната" частна болница, в която родих-именно на нея и на професионалистите там дължа живота си и този на детето си. Не съм запомнила плочките.

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 21:25 от Г. Краули

# 2 441

Който иска да е в ЕС ще има да яде много супа преди да дойде десертьт.
На здравната каса ЩЕ й се наложи да поема дом.раждания и това ще го определят хората,които ще вкарат регламента,а не форумните фигури от тази тема. Mr. Green
Наздраве!

# 2 442
  • София
Г. Краули, кът са я, а пък за средната им възраст да не говорим. Е, кажи ми как се започва нов живот на 45 години, без да знаеш чужд език? За тях се отваря нова възможност  Peace. За обучението ще се повторя: и сега трябва трябва да могат да израждат в извънболнични условия, но съм съгласна с JP, че ще трябва да практикуват, това вече може по-лесно да се организира.

Не смятам, че в случая става въпрос за "цоцане" от ЗК, като се направи калкулация съм сигурна, че може да мине с 1/2 от сумата, която сега се заплаща за болнично израждане.

orchid, говоря за секцио без показания. Аз също съм раждала секцио с избор на екип, ВИП-МИП и незнамкакви допълнителни простотии, при условие, че се осигурявам от 1996 год. и в доста от годините съм се осигурявала на максимума. Пък за проследяване да не ти казвам колко пари съм изляла  Tired.

# 2 443
Я пак  Laughing Прочети отново за силикон в кои случаи съм писала. Колкото до "смешната" частна болница, в която родих-именно на нея и на професионалистите там дължа живота си и този на детето си. Не съм запомнила плочките.

Това ли разбра от всичко, което написах? Деца се спасяват и в държавни болници... Както и се убиват... А дали си запомнила плочките и дали си ползвала асансьорите ми е все тая - по-важното е, че си ги платила... Ако тръгнем да издребняваме кой какви осигуровки плаща и кой какво ползва от ЗК ще стане страшно... Така че не бъдете дребнави поне по отношение на онази част от жените, които все пак плащат осигуровки... Щото някои раждат по 10 без да са внесли и 1 лев в ЗК, а раждането им излиза безплатно, други си позволяваме по 1-2 деца, пък цял живот се осигуряваме за раждане... С това поне на едно мнение ли сме?

Който иска да е в ЕС ще има да яде много супа преди да дойде десертьт.
На здравната каса ЩЕ й се наложи да поема дом.раждания и това ще го определят хората,които ще вкарат регламента,а не форумните фигури от тази тема. Mr. Green
Наздраве!

Наздраве, Крис! Живи здрави...  Drunk

# 2 444
  • Плевен
Ако трябва да си плащам и изцяло раждането, то тогава за такива като мен да се позволи да не плащат осигуровки... Щото аз ще раждам с моите осигуровки, не с твоите
Българската здравна система е солидарна и няма такова нещо, като мои и твои здравни осигуровки.
Та значи ти си плащаш осигуровки, за да си раждаш както и където ти хареса безплатно, а тежко болните деца да умират по болниците без медикаменти и в студени стаи, щото ти за тях осигуровки не плащаш.

До един момент се опитвах да ви разбера... но сега ми стана ясно. Що за егоисти всъщност сте вие?

Общи условия

Активация на акаунт