БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 530
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 3 135
  • София
обаче това за повишения риск от астма си е доказано с множество изследвания

# 3 136
Статистиката има едно правило: корелацията не означава каузална връзка.

Да, може да свържем секциото с повече случаи на астма. Обаче
къде се случва секциото? В бели държави, с повече замърсяване, повече
индустриални храни, по-малко време сред природата, повече алергени
от всякакъв вид и много други фактори.

Но дори да приемем, че самото секцио е механизмът, заради липсата
на нормална бактериална флора- това не е причина за ситуационно
взимане на решение, за отлагане на секцио и пробване на нормално раждане докрай.

# 3 137
  • София
Но дори да приемем, че самото секцио е механизмът, заради липсата
на нормална бактериална флора- това не е причина за ситуационно
взимане на решение, за отлагане на секцио и пробване на нормално раждане докрай.

Съгласна! Но причините за астма не ще да са само липсата на флора, по-сложен е процесът при преминаване през родовия канал.

# 3 138
  • Paris, France

Титина, вече няколко пъти говорихме, че си има проблемни раждания и бременности,
които е изключено да се следят от акушерка и да се ражда вкъщи.

Ама вие наистина много се изживявате като лекари....да видя някъде да написах проблемна бременност  newsm78

Бременността може да не е проблемна, но е ясно, че ако АГто е преценил, че раждането трябва да бъде чрез секцио, нормално раждане би би било проблемно. При здрава и права жена с абсолютно нормално протичаща бременност без проблеми никой не планира секцио. Значи проблем е имало  Peace

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 11:34 от Nevena Virolan

# 3 139
  • Куциндрел
Хич не си представях какво е да бях в болница през това време и да трябва да лежа и да спя там и да търпя всичко без да мога да се разсейвам...
В болницата едва ли щяха да те оставят 2 дена с контракции, щяха да ти сложат система окситоцин и щеше по-рано да родиш. Да те попитам - какво щеше да правиш, ако през тези 2 дена у вас беше тръгнало раждането? Щеше ли да родиш вкъщи?
Не могат да ми сложат окситоцин, защото съм с предишно секцио и ми е противопоказно... А така като чета някои колко лесно достигат разкритие и бързо раждат, май повечето са имали по-голяма вероятност да им тръгне раждането вкъщи, отколкото на мен...   Laughing  Както написах след две денонощия контракции бях само с 3 см разкритие, но пък контракциите не паднаха под 5 мин...
А ако на теб ти беше тръгнало раждането у вас, къде щеше да родиш?
Явно не искаш да ми отговориш на въпроса и задаваш контра въпрос.
Май беше споменала по-назад в темата, че са ти сложили окситоцин....
А болницата си е само една - кво има да я избирам...  Laughing  И като при второто раждане бях запозната с елементарни неща, та какво? Отказах клизма (пак бях с изтекли води) - направиха ми, отказах окситоцин - сложиха ми, отказах епизиотомия - направиха ми, помолих да не ми дърпат плацентата, а да ме изчакат поне 5 мин. по възможност да я родя - издърпаха я.... Т

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 12:34 от Ceca

# 3 140
  • София

Теория на вероятностите, да. Това с повишения риск е като онова глупаво изследване БХС, в което си играят на тото с проценти.
Аз съм на 30 и съм родена секцио. Да очаквам ли все още да ме споходи астма?
Не че са сравними, но някак си повишения риск от астма е по-приемлив, отколкото едно съвсем реално и ужасно ДЦП поради липса на кислород.

# 3 141
ОМ права си, важно е да намерим начин да се чувстваме щастливи и свободни в рамките на възможностите си и при наличните ограничения  Simple Smile
Но пък и следва да се стараем, доколкото можем да променяме нещата, така че за тези, които идват след нас да бъде по-добре Simple Smile

Хората сме различни-за един е добро едно,за друг друго-няма как да се угоди на всички като се предлага еднаквост.Света не можем да променим,отношението си към него-ДА!

OM, наистина ли мислиш, че на средностатистическия " западняр "
му пука как българина си вари ракия и по колко пъти ходи на кафене?  Laughing

Пука му толкова,колкото на българина му пука кой какво прави в Холандия-за свободите идеше реч.

# 3 142
  • Paris, France

Съгласна съм, но предпочитам дете с астма (която може и да се израсте) пред увредено дете. В много от заболяванията, които днес отдаваме на секцио, недоносеност итн има и генетичен компонент.

# 3 143
Хич не си представях какво е да бях в болница през това време и да трябва да лежа и да спя там и да търпя всичко без да мога да се разсейвам...
В болницата едва ли щяха да те оставят 2 дена с контракции, щяха да ти сложат система окситоцин и щеше по-рано да родиш. Да те попитам - какво щеше да правиш, ако през тези 2 дена у вас беше тръгнало раждането? Щеше ли да родиш вкъщи?
Не могат да ми сложат окситоцин, защото съм с предишно секцио и ми е противопоказно... А така като чета някои колко лесно достигат разкритие и бързо раждат, май повечето са имали по-голяма вероятност да им тръгне раждането вкъщи, отколкото на мен...   Laughing  Както написах след две денонощия контракции бях само с 3 см разкритие, но пък контракциите не паднаха под 5 мин...
А ако на теб ти беше тръгнало раждането у вас, къде щеше да родиш?
Явно не искаш да ми отговориш на въпроса и задаваш контра въпрос.
Май беше споменала по-назад в темата, че са ти сложили окситоцин....
А болницата си е само една - кво има да я избирам...  Laughing  И като при второто раждане бях запозната с елементарни неща, та какво? Отказах клизма (пак бях с изтекли води) - направиха ми, отказах окситоцин - сложиха ми, отказах епизиотомия - направиха ми, помолих да не ми дърпат плацентата, а да ме изчакат поне 5 мин. по възможност да я родя - издърпаха я.... Т

Сложиха ми да... Но вече бяха минали повече от 2 дни с контракции, бях достигнала заветните 4 см, а лекарят ме убеди, че окситоцинът го пуска изключително бавно, защото разкритието върви също много бавно... Не виждам как щяха да форсират вагинално раждане ако бях отишла още в началото на контракциите...

За другият ти въпрос... Какво означава "не искаш да ми отговориш"? Някога изживявала ли съм се като врачка? Отговорих ти - някои достигат бързо пълно разкритие и раждат бързо, други достигат бързо разкритието, но раждат по-бавно (имам такава приятелка), трети бавно достигат разкритие, пък раждат бързо... Аз зная как достигнах разкритие - първите 4 см много бавно и след това лекарят ми направи ръчно разкритието, което колко болеше не мога да опиша... Родих бързо, защото реших да напъвам както и когато казват, за да не си направя други проблеми и главоболия... Идея нямам как щях да родя, ако лекарят ме беше оставил на естествените ми напъни... Идея нямам ако тези напъни бяха започнали вкъщи, дали щях да успея да стигна до болница или щях да родя някъде по пътя... Можеше да стигна до болница и да раждам още дълго време (само с естествени напъни говоря)... Но нещата не се случиха така, защото единия естествен напън, който "мина" покрай контролираните ме накараха да го подтисна и се скараха да не напъвам...
Та дали ако раждането беше започнало у дома щях да родя у дома? Ти как мислиш?  Thinking

# 3 144
Аз не съм чула за холандец да съди Холандия, че не може  да си вари у тях ракия ама може и да има не знам.
В Германия няма проблем да си вариш ракия, ликьор и т.н. като хоби. И хората си варят, що да не...

# 3 145
То дори няма да е дете с астма, а дете с риск от астма.

В случая сравняваш риск от астма с риск от ДЦП.

Кой от рисковете ще искаш да минимализираш? Щото е глупаво
да искаш да минимализираш потенциални, лечими състояния, а в
същото време да рискуваш сериозни и нелечими.

# 3 146
  • Куциндрел
Стелт, два дена с контракции си била у вас. Как разбра през тези два дена колко ти е разкритието? Като отиде в болницата ли разбра, че ти е 3 см? Можеше да си родиш вкъщи или по пътя. Като разбраха в болницата, че си от 2 дена с контракции не ти ли се скараха?
Аз за 5 часа получих пълно разкритие, но идея си нямах, че е такова. Постъпих с изтекли води, 2 см разкритие и с някакви контракции на 3 и 5 минути, нерегулярни бяха. Едва ли щях да стоя 2 дена вкъщи с контракции, не съм фен на домашното раждане. Като разбрах, че ми текат водите /защото доста се чудих дали е така, нямам опит с други раждания, а и не съм се "наводнявала"/, нямах контракции още, но се приготвих и чабук към клиниката. Налъгаха ме да ми сложат окситоцин и да не ми сложат упойка /това последното още не мога да им простя, накрая много ме болеше/, слушах какво ми казва акушерката /лекарката ми се намеси само, за да ми провери разкритието и после на раждането, акушерка ми води раждането, лекарката гледаше и се базикаше с мен/, след това слушах лекарите кога да напъвам и нямах никакви проблеми. Нямам лоши спомени от клиниката, само от болката при раждане.

Добре, че си слушала лекарите кога да напъваш, те не го казват ей така щото няма какво друго да ти говорят в родилна зала.

# 3 147
ОМ права си, важно е да намерим начин да се чувстваме щастливи и свободни в рамките на възможностите си и при наличните ограничения  Simple Smile
Но пък и следва да се стараем, доколкото можем да променяме нещата, така че за тези, които идват след нас да бъде по-добре Simple Smile

Хората сме различни-за един е добро едно,за друг друго-няма как да се угоди на всички като се предлага еднаквост.Света не можем да променим,отношението си към него-ДА!

OM, наистина ли мислиш, че на средностатистическия " западняр "
му пука как българина си вари ракия и по колко пъти ходи на кафене?  Laughing

Пука му толкова,колкото на българина му пука кой какво прави в Холандия-за свободите идеше реч.

С "малката" разлика,че холандците не досаждат с навиците си в БГ,а обратното.
Че и някои имат претенции да се толерира културата и привичките им...

# 3 148
[ след това слушах лекарите кога да напъвам и нямах никакви проблеми. Нямам лоши спомени от клиниката, само от болката при раждане.

Добре, че си слушала лекарите кога да напъваш, те не го казват ей така щото няма какво друго да ти говорят в родилна зала.
Тялото не знае ли самО кога да напьва?

# 3 149
  • София
Налъгаха ме да ми сложат окситоцин и да не ми сложат упойка /това последното още не мога да им простя, накрая много ме болеше

То упойката и окситоцина си вървят в комплект, иначе кански боли - усетих го за малко преди да ми сложат епидуралната. Може при теб да са изпуснали прозореца, когато може да се постави упойка.

Общи условия

Активация на акаунт