БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 485
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 3 150
Стелт, два дена с контракции си била у вас. Как разбра през тези два дена колко ти е разкритието? Като отиде в болницата ли разбра, че ти е 3 см? Можеше да си родиш вкъщи или по пътя. Като разбраха в болницата, че си от 2 дена с контракции не ти ли се скараха?
Аз за 5 часа получих пълно разкритие, но идея си нямах, че е такова. Постъпих с изтекли води, 2 см разкритие и с някакви контракции на 3 и 5 минути, нерегулярни бяха. Едва ли щях да стоя 2 дена вкъщи с контракции, не съм фен на домашното раждане. Като разбрах, че ми текат водите /защото доста се чудих дали е така, нямам опит с други раждания, а и не съм се "наводнявала"/, нямах контракции още, но се приготвих и чабук към клиниката. Налъгаха ме да ми сложат окситоцин и да не ми сложат упойка /това последното още не мога да им простя, накрая много ме болеше/, слушах какво ми казва акушерката /лекарката ми се намеси само, за да ми провери разкритието и после на раждането, акушерка ми води раждането, лекарката гледаше и се базикаше с мен/, след това слушах лекарите кога да напъвам и нямах никакви проблеми. Нямам лоши спомени от клиниката, само от болката при раждане.

Добре, че си слушала лекарите кога да напъваш, те не го казват ей така щото няма какво друго да ти говорят в родилна зала.

Разбира се, че в болницата разбрах колко ми е разкритието... Преди да тръгна звънях многократно на лекаря, с когото имах уговорка, но не ми вдигаше телефона... Мислех той да ме прегледа за да разберем колко ми е разкритието... Умишлено не исках да ходя с малко разкритие, защото ми е ясно как се процедира там... И пак добре, че изчаках вкъщи, защото въпреки малкото разкритие лекарят, който беше на смяна (моя така и не го открих) каза, че шийката е изгладена, всичко е доста напреднало и е ок, само пусто разкритие няма... И не, не ме беше страх, че може да родя бързо и да се случи да съм си още вкъщи или някъде по път, беше ме ужасно страх от болницата, отношението там и т.н. А водите ми изтекоха точно преди да тръгна, когато реших, че лекарят си няма да открия, а вече се чудех защо толкова дълго съм с контракции, пък се и надявах да съм поне с 8 см разкритие (ех, мечти  Flutter)...

За напъването абсолютно не съм съгласна... То ако беше така, трябваше да имаме 1-2 естествени напъна, колкото лекарят да разбере, че ги имаме и да ги диктува насетне... Исках да родя с естествените си напъни, но и дума не можеше да става... А нищо не пречеше да видят как ще тръгне и ако смятат, че върви бавно и неефективно, тогава да напъвам като звяр... Ама нейсе, не била такава практиката, поредното нещо, което не можело да стане както искам... Та така, естествените ми напъни ми харесаха (всичко на всичко усетих 3 без да напъвам аз самата), но колко време щях да раждам с тях мога само да гадая... Иначе родих за 5 мин., три естествени напъна с по три контролирани напъвания, като последното го пропуснах, щото малкото изпадна на второто напъване...

# 3 151

Бременността може да не е проблемна, но е ясно, че ако АГто е преценил, че раждането трябва да бъде чрез секцио, нормално раждане би би било проблемно. При здрава и права жена с абсолютно нормално протичаща бременност без проблеми никой не планира секцио. Значи проблем е имало  Peace

Напротив, пак заключение дадено не от лекар. Напълно безпроблемна бременност като по учебник, проблеми щеше да има ако беше започнала родова дейност

# 3 152
  • Куциндрел
Аз пък имах естесвено напъни, ама в началото и за тях не разбрах, че са напъни. Явно през цялот ми раждане бях неразбрала. Ама и с естесвените напъни не можах да родя бързо. Наложи се на последните 2 контракции да ми "скочат" връз корема. Както се хилиха и базикаха докторите така лекарката ми се завтече да ми скача отгоре. В родилна зала имах придружител и той ми каза, че се е наложило скачането, защото на бебето главата се е показвала и прибирала.
Хубаво да има акушерка при домашното раждане, защото родилката много не знае какво става във всеки един момент и е добре тази акушерка да се слуша от родилката и близките около нея.

# 3 153
С "малката" разлика,че холандците не досаждат с навиците си в БГ,а обратното.
Че и някои имат претенции да се толерира културата и привичките им...

Холандците и те бедни духом-досада изпитвали от чуждото...
България е страна с вековна история и култура,и е дала много на света.Естествено за някои дето дори и на хартия не са българи,българщината има доста непонятни страни,което си е само техен проблем,който не е нужно да се натрапва в един БЪЛГАРСКИ форум.

# 3 154
С "малката" разлика,че холандците не досаждат с навиците си в БГ,а обратното.
Че и някои имат претенции да се толерира културата и привичките им...

Холандците и те бедни духом-досада изпитвали от чуждото...
България е страна с вековна история и култура,и е дала много на света.Естествено за някои дето дори и на хартия не са българи,българщината има доста непонятни страни,което си е само техен проблем,който не е нужно да се натрапва в един БЪЛГАРСКИ форум.
Мога да ти кажа веднага нещо,но няма да го направя. Peace

# 3 155
[ след това слушах лекарите кога да напъвам и нямах никакви проблеми. Нямам лоши спомени от клиниката, само от болката при раждане.

Добре, че си слушала лекарите кога да напъваш, те не го казват ей така щото няма какво друго да ти говорят в родилна зала.
Тялото не знае ли самО кога да напьва?

Говорейки от личен опит, какъвто ти никога няма да имаш-
не е хич задължително. А и да знае, не се знае дали ще свърши работа.

Освен това епистемиологията не ти е силна страна. Тялото "знае"
по такъв начин, който може да е напълно погрешен, поне що се отнася до
задачата да се роди здраво бебе. Лекарите "знаят" по друг начин. Кой начин на знаене
е по-добър? Не задължително естественият. По-добър е този, който води
до по-добър изход.

Не се прави на интересен.

# 3 156
абе, не знам как са ви слагали окситоцин... със сигурност е имало нужда  Peace С последния влязох в болницата на 15, а го родих чак на 18 ... никой не искаше да ми слага такива екстри  Whistling Mr. Green Mr. Green Както ви казах оставиха ме да си правя, каквото искам  Mr. Green Не съм платила лев... ако попитате за избор на екип или нещо такова ... Всичко мина по здравна каса  Peace

# 3 157
[ след това слушах лекарите кога да напъвам и нямах никакви проблеми. Нямам лоши спомени от клиниката, само от болката при раждане.

задачата да се роди здраво бебе. Лекарите "знаят" по друг начин. Кой начин на знаене
до по-добър изход.

Много знаеш за мен LaughingИ най вече кои страни какви са ми.
Тялото не знае,обаче лекарите знаят. ooooh!
Горките те...гинеколожките сигурно сами си заповядват как да раждат...
Не сьм интересен изобщо.Ти си най интересната...вьв всичко Mr. Green

# 3 158
  • София
Ми моето се напъваше, когато пък нямах никакво разкритие, егати и сепукото се опитваше да си направи само.  Crazy Лошо тяло, лошо!

# 3 159
На жена с подобна ситуация като моята- изтекли води- не й сложиха
окситоцин, нито на другите без избор на лекар. На мен ми сложиха, щото
имаше и кой да ме наблюдава- окситоцинът си е повишена сложност.
С това ми скъсиха доста времето- но все пак направиха така, че да наподоби
максимално нормално раждане, като постепенно увеличаваха капката.

С това развенчаха мита, че докато нормалното раждане започва постепенно,
то това с окситоцин започва изведнъж със силни контракции. Напротив,
направиха го доста постепенно, без да се стигне до застъпващи се контракции, двойни и тройни
и подобни гадости. Когато се наложи, дори спряха процеса за малко, което е
бонус- нормално раждане не може да се спре ей така.

Иначе на доста жени им слагат система накрая, за да не спрат контракциите баш
на финала или ако бебето заседне, да не се случи да няма достатъчно бързо следваща контракция.
Плюс възможност накрая да има и превенция на кървенето.

Не разбирам, ако се употребява разумно, каква е драмата. Поправете ме, но
наистина страничните ефекти съвпадат със странични ефекти от бурно раждане, не от
окситоцин сам по себе си.

# 3 160
  • Куциндрел

до по-добър изход.

Много знаеш за мен LaughingИ най вече кои страни какви са ми.
Тялото не знае,обаче лекарите знаят. ooooh!
Горките те...гинеколожките сигурно сами си заповядват как да раждат...
Не сьм интересен изобщо.Ти си най интересната...вьв всичко Mr. Green

Знае, и твоето тяло знае. Като гледам си се оставил на естествените напъни на тялото си.  Mr. Green Чакаме да родиш. Mr. Green

# 3 161
Аз пък имах естесвено напъни, ама в началото и за тях не разбрах, че са напъни. Явно през цялот ми раждане бях неразбрала. Ама и с естесвените напъни не можах да родя бързо. Наложи се на последните 2 контракции да ми "скочат" връз корема. Както се хилиха и базикаха докторите така лекарката ми се завтече да ми скача отгоре. В родилна зала имах придружител и той ми каза, че се е наложило скачането, защото на бебето главата се е показвала и прибирала.

Нито един напън по команда ли не си имала? Чела съм (повтарям чела съм), че на края трябва да се напъне малко по време на естествените напъни... Отново ще направя връзка с ходенето по голяма нужда (извинявам се на естетиците), но обикновено там всичко върши организмът ни, а ние "помагаме" само на края... Вероятно всеки знае какво е да спираш естествени напъни по голяма нужда или да се напъваш без да имаш такива... С раждането е същото - без напъни да напъваме, а когато ги имаме да ги овладяваме - защо?

Имам позната, която роди в същата болница, но преноси с 15 дни, през които е била в патологията (на мен ми предложиха същото, но отказах - преносих с 5 дни)... Попитах я как са я държали толкова дълго без да предизвикат раждането и тя каза, че са се опитали 3 пъти през няколко дни като са й пускали окситоцин, но раждане така и не тръгнало... На третия път нещо объркали тоновете на бебето и решили да я срежат...

Хубаво да има акушерка при домашното раждане, защото родилката много не знае какво става във всеки един момент и е добре тази акушерка да се слуша от родилката и близките около нея.

Тук съм съгласна, макар че за мен този вариант не ставаше, заради предишно секцио... Но нека тези, които желаят и могат да се възползват от домашно асистирано раждане да имат и тази опция...  Peace

Крис,

# 3 162
  • В царството на игрите:)
Ама компетентните мнения на Кристиян за напъните, раждането и т.н. са направо нелепи  Joy
Греша или от снимката ме гледа мъж?

Явно ГНМ е достигнала нови висоти свързани и с раждането Thinking
р.р. "Информирайте се докато не сте родили"

# 3 163
  • Куциндрел
Стелт, не помня много, карахаме да напъвам на всяка контракция по три пъти май беше или напъвах и дишах по специален начин 3 пъти, не помня много. Но на всяка контракция си имах напъни, това си го спомням, защото преди да ме качат на магарето се чудих това напън ли е или не, после се стремях да си улучвам естесвените напъни. Трябва да питам вкъщи какво точно ми казваха лекарите. Голям плюс е да има някой с теб в родилна зала.

# 3 164
Ама компетентните мнения на Кристиян за напъните, раждането и т.н. са направо нелепи  Joy
Греша или от снимката ме гледа мъж?

Явно ГНМ е достигнала нови висоти свързани и с раждането Thinking
р.р. "Информирайте се докато не сте родили"
Да бе,кьдето бирата,там и ти. Grinning
Много обичам хората да подиграват ГНМ и след време да ми се извиняват на лични и да ме молят за помощ.

Общи условия

Активация на акаунт