Аз за 5 часа получих пълно разкритие, но идея си нямах, че е такова. Постъпих с изтекли води, 2 см разкритие и с някакви контракции на 3 и 5 минути, нерегулярни бяха. Едва ли щях да стоя 2 дена вкъщи с контракции, не съм фен на домашното раждане. Като разбрах, че ми текат водите /защото доста се чудих дали е така, нямам опит с други раждания, а и не съм се "наводнявала"/, нямах контракции още, но се приготвих и чабук към клиниката. Налъгаха ме да ми сложат окситоцин и да не ми сложат упойка /това последното още не мога да им простя, накрая много ме болеше/, слушах какво ми казва акушерката /лекарката ми се намеси само, за да ми провери разкритието и после на раждането, акушерка ми води раждането, лекарката гледаше и се базикаше с мен/, след това слушах лекарите кога да напъвам и нямах никакви проблеми. Нямам лоши спомени от клиниката, само от болката при раждане.
Добре, че си слушала лекарите кога да напъваш, те не го казват ей така щото няма какво друго да ти говорят в родилна зала.
Разбира се, че в болницата разбрах колко ми е разкритието... Преди да тръгна звънях многократно на лекаря, с когото имах уговорка, но не ми вдигаше телефона... Мислех той да ме прегледа за да разберем колко ми е разкритието... Умишлено не исках да ходя с малко разкритие, защото ми е ясно как се процедира там... И пак добре, че изчаках вкъщи, защото въпреки малкото разкритие лекарят, който беше на смяна (моя така и не го открих) каза, че шийката е изгладена, всичко е доста напреднало и е ок, само пусто разкритие няма... И не, не ме беше страх, че може да родя бързо и да се случи да съм си още вкъщи или някъде по път, беше ме ужасно страх от болницата, отношението там и т.н. А водите ми изтекоха точно преди да тръгна, когато реших, че лекарят си няма да открия, а вече се чудех защо толкова дълго съм с контракции, пък се и надявах да съм поне с 8 см разкритие (ех, мечти

За напъването абсолютно не съм съгласна... То ако беше така, трябваше да имаме 1-2 естествени напъна, колкото лекарят да разбере, че ги имаме и да ги диктува насетне... Исках да родя с естествените си напъни, но и дума не можеше да става... А нищо не пречеше да видят как ще тръгне и ако смятат, че върви бавно и неефективно, тогава да напъвам като звяр... Ама нейсе, не била такава практиката, поредното нещо, което не можело да стане както искам... Та така, естествените ми напъни ми харесаха (всичко на всичко усетих 3 без да напъвам аз самата), но колко време щях да раждам с тях мога само да гадая... Иначе родих за 5 мин., три естествени напъна с по три контролирани напъвания, като последното го пропуснах, щото малкото изпадна на второто напъване...