БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 486
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 3 165
Преди сто страници професионална акушерка в темата даде данни за
физическата сила на контракциите и напъните при изгонване. Доколкото
си спомнях, силата на коремната преса беше в пъти по-голяма и като я има,
защо да не я използваме. Вярно, има някаква йога-естествена практика бебето да излезе само с
контракции и дишане, но ако това ще отнеме примерно 15 мин., а детето страда,
защо да не помогнеш с малко усилие? Още повече, че в този момент си готова
почти на всичко, та нещата да приключат.

Конкретно в моя случай предния ден бях минала маршрута от Златните Мостове
до х. Кумата, имаше и сняг, което за бременна в деветия месец си е усилие. Поради туризма
имах мускулна треска, болки в опашната кост и изобщо не разбрах какво е да имаш напън.
Питат ме- имаш ли, викам, ами не знам! Нещо ме наболява задникът, ама може да е от
твърдия дюшек. Та толкова за "тялото знае". Знае грънци...

Само един малък трик откраднах от разните естествени сайтове: акушерките
понякога карат майките да викат и да си отметнат главата назад, за да спрат напъването.
Оказа се истина: ако си отметнеш главата назад, вместо да се свиеш на топка,
и да искаш, не може да напъваш. Иначе става инстинктивно, но може да спреш процеса съзнателно.

Щото понякога може да владеем тялото си.

Има и още трикове, но те вече са в сферата на бойните изкуства, макар да
използват подобна телесна механика:)

# 3 166
  • В царството на игрите:)
Ама компетентните мнения на Кристиян за напъните, раждането и т.н. са направо нелепи  Joy
Греша или от снимката ме гледа мъж?

Явно ГНМ е достигнала нови висоти свързани и с раждането Thinking
р.р. "Информирайте се докато не сте родили"
Да бе,кьдето бирата,там и ти. Grinning
Не разбрах къде е връзката, но то какво ли разбирам аз? Само от бира разбирам. Домашното раждане е твойта стихия:(((

# 3 167
Ама компетентните мнения на Кристиян за напъните, раждането и т.н. са направо нелепи  Joy

Явно ГНМ е достигнала нови висоти свързани и с раждането Thinking
р.р. "Информирайте се докато не сте родили"
Да бе,кьдето бирата,там и ти. Grinning
Не разбрах къде е връзката, но то какво ли разбирам аз? Само от бира разбирам. Домашното раждане е твойта стихия:(((
А,не знам кьде е врьзката между ГНМ и дом.раждането?Нали това са написала?
Пьк после не си знаела...или знаеш или си пишеш ей така...

# 3 168
Преди сто страници професионална акушерка в темата даде данни за
физическата сила на контракциите и напъните при изгонване. Доколкото
си спомнях, силата на коремната преса беше в пъти по-голяма и като я има,
защо да не я използваме. Вярно, има някаква йога-естествена практика бебето да излезе само с
контракции и дишане, но ако това ще отнеме примерно 15 мин., а детето страда,
защо да не помогнеш с малко усилие? Още повече, че в този момент си готова
почти на всичко, та нещата да приключат.

Конкретно в моя случай предния ден бях минала маршрута от Златните Мостове
до х. Кумата, имаше и сняг, което за бременна в деветия месец си е усилие. Поради туризма
имах мускулна треска, болки в опашната кост и изобщо не разбрах какво е да имаш напън.
Питат ме- имаш ли, викам, ами не знам! Нещо ме наболява задникът, ама може да е от
твърдия дюшек. Та толкова за "тялото знае". Знае грънци...

Само един малък трик откраднах от разните естествени сайтове: акушерките
понякога карат майките да викат и да си отметнат главата назад, за да спрат напъването.
Оказа се истина: ако си отметнеш главата назад, вместо да се свиеш на топка,
и да искаш, не може да напъваш. Иначе става инстинктивно, но може да спреш процеса съзнателно.

Щото понякога може да владеем тялото си.

Има и още трикове, но те вече са в сферата на бойните изкуства, макар да
използват подобна телесна механика:)
Нахално ще попитам кьде е писала тази професионална акушерка?

# 3 169

От снимката на Ceca те гледа козел...  Laughing   Нищо лично към нея...  Peace

# 3 170
  • Куциндрел

Обръшението на milmich беше към Кристиян, не към мен...
Явно съм те впечетлила, а козела си е козел. Mr. Green

# 3 171

Обрьщението на Стелт е кьм Милмих,не кьм теб Цеце Peace

# 3 172
Ако през тялото е минал упойкаджия и е замазал усещанията,как тялото се сеща самO какво да прави?
Щото някои не търпят болка,пък раждат "естествено".

# 3 173
  • Куциндрел

Обрьщението на Стелт е кьм Милмих,не кьм теб Цеце Peace
Явно днес ни е напекло всички петъчното слънце.

# 3 174
Стелт, не помня много, карахаме да напъвам на всяка контракция по три пъти май беше или напъвах и дишах по специален начин 3 пъти, не помня много. Но на всяка контракция си имах напъни, това си го спомням, защото преди да ме качат на магарето се чудих това напън ли е или не, после се стремях да си улучвам естесвените напъни. Трябва да питам вкъщи какво точно ми казваха лекарите. Голям плюс е да има някой с теб в родилна зала.

Вероятно си напъвала по три пъти на всеки твой естествен напън, щото и при мен беше същото... Казвах кога започва напъна и ме караха да напъвам по три пъти, през което време не знаех кога идва и си отива друг естествен напън... Като свършех с трите контролирани напъна искаха да почивам до следващият естествен напън и пак така да напъвам три пъти... На края на втората тройка казаха, че виждат косичката на бебето и вече ми беше ясно, че със следващият ще излезе главата, после тялото и последният от третата тройка ще си го спестя... Всичко трая 5 минути, но идея нямам колко щеше да бъде, ако бяхме оставили нещата да се случат естествено... В тази връзка, всичко им е навързано като черва и после ми беше ясно защо не ми спестиха епизиотомията - то с тия зверски напъвания щях да се сцепя чак до петите... Поне секциото остана здраво, че само това ми липсваше - да родя и да ме срежат...  Crazy

# 3 175
Щото има доста случаи на домашни акушерки, хванали хубави тонове, ама не е само това. Както каза Blue_eyes, това с разпечатките е гениална система. Разпечатката, съпоставяща контракции и тонове на плода, дава данни дали бебето скучае или се бори за въздух и има проблем. Ако тоновете паднат в не която трябва фаза на контракцията, имаше и аларма.

Жалко, че не си видях разпечатката, можеше да е добра илюстрация, но при моето дете имаше "late decels", което е неприятен знак.

Хубавото на окситоциновото раждане е, че има копче за изключване и почивка на бебето. Също гениално...

Мога да изровя записът на синът ми и да ви покажа нагледно как само от него се оказа, че детето страда и трябва спешно секцио.Беше типичен пример за късни децелерации, ако не ме бяха качили на момента в операционната сега едва ли щеше да го има.

Кардиотокография (КТГ)

Извършва се двуканален запис- сърдечни тонове на плода и маточни контракции
2 метода
директен – след пукване на околоплодния мехур през canalis cervicalis се вкарва полиетиленов катетър. Електрод се прикрепва към прилежащата част на плода.

Методът поради инвазивния си х-р не се прилага често, въпреки по-голямата си точност.

индиректен– абсолютно безопасен. Основни индикации:
бременни без родова дейност- Non stres test
FOT- функционален окситоцинов тест
проследяване състоянието на плода по време на раждане
Разчитане на КТГ

Основна СЧ на плода
Норма 120 -160 /мин
Брадикардия: умерена (под 120/мин), изразена (под 100/мин), терминална (под 50/мин с периоди на асистолия)
Тахикардия: умерена ( до 180/мин), изразена ( над 180/мин)
Вариабилност – колебания над и под основната линия. Признак на добро здраве. 5-25 / мин – 2-4 цикъла/мин
Акцелерации – краткотрайно покачване на СЧ  – признак на добра реактивност
Децелерации
Ранни  - синхронни с маточните контракции. Не показват фетално страдание. Дължат се на притискане на главата на плода при навлизане в малкия таз.
Късни – в паузите м/у контракциите – дължат се на утеро-плацентарна недостатъчност- Asphyxia neonatorum.
Променливи  –  свързани с контракциите- дължат се на притискане на пъпната връв. Резки колебания в СЧ – тахи-брадикардии.

Характеристика на маточните контракции
основен маточен тонус – винаги над 0 mmHg ~ 20 mmHg в периода на изгонване на плода
продължителност на контракциите – 50 -70 сек
честота – брой контракции за 10 мин – над 4 – опасно за плода
интервал – с напредване на раджането на 2- 2.5 мин.
интензитет- покачването на интраутеринното налягане над основния тонус
в началото – 15 – 20 mmHg
към края – 45 -50 mmHg + още 100- 150 mmHg от  коремната преса

Готово, Криси! Blue_eyes е акушерка. Информацията е от нея.

# 3 176
Ако през тялото е минал упойкаджия и е замазал усещанията,как тялото се сеща самO какво да прави?

Ще се забави процесът, но тялото едва ли ще забрави, че има да ражда...  Laughing   Поне така ми обясни лекарят, който ме израждаше... Не слагал упойка, защото успивал бебетата и защото контракциите стихвали, а при мен разкритието и без това вървеше доста бавно...

Познавам професионална акушерка от видно столично родилно отделение, която си избра секцио... Също познавам дъщеря на АГ светило, която по негово настояване също роди секцио без индикации за такова... Така че, ако АГ не смее да изражда дъщеря си или акушерка не смее да роди вагинално, то как се очаква да изражда други жени? Пулеха ми се защо искам да родя вагинално след секцио...  Shocked  Ми щото така искам, както някои искат да раждат секцио без медицински причини... Кво пък толкоз странно има...  Thinking

# 3 177
А сега цена няма да имаме, ако някой обясни каква е разликата между
усещането за изгонваща контракция и усещане за напън. Така де, Криско да знае
поне от трето лице, щото сега се напъва само мозъчно.

Инструкцията при мен беше "като ти кажа напъваш, напъваш, като ти кажа спираш-спираш!"
Първото е заради бебето, второто- и заради бебето, и заради мен. Три напъна на контракция.
Без контракции не се напъва. Кратко и ясно. Без контракция може и да искаш да се напъваш,
ама няма смисъл.

От чисто физическа гледна точка човек изпитва чувство за напън при дразнене на тазови рецептори. Това при раждане става, когато главата на бебето е достатъчно ниско. Ако обаче
както при мен главата е малко височко, щото има увита пъпна връв, може и да не се стигне
до естествено чувство, че раждането е неизбежно. Ей там вече помагат инструкциите. Щото
моето тяло явно е "знаело да не напъва", щото нещо не е както трябва.

Проблемът е там, че при контракция може да искаш само да се свиеш на топка и нищо да не
правиш, вместо да напъваш. Ако пък решиш на инат да изкараш бебето с много напъване и не
слушаш акушерката кога да спреш- е тогава ще има повече ръкоделие за лекаря. Акушерката
затова е там, за да гледа ще се скъсаш ли или не. Ако сте като мен и сте спечелили от
генетичната лотария, отървавате ""рутинната" епизиотомия, защото няма смисъл.

Изобщо, не е толкова лесно като "напъвай, когато ти се напъва", без да знаеш трябва ли
или не. Може много бели да си направиш.

А Кристиян има нужда от философско акуширане, щото мислите му са нещо заседнали
и са на път да се задушат. За мозъчно секцио ли да го вкарваме или да вадя когнитивния вакуумекстрактор? Ама и без това небръснатата му глава ражда само простотии...

# 3 178

Готово, Криси! Blue_eyes е акушерка. Информацията е от нея.
Благодаря Мамацити Peace
как разбра,че е акушерка?

# 3 179

Ще се забави процесът, но тялото едва ли ще забрави, че има да ражда...  Laughing   Поне така ми обясни лекарят, който ме израждаше... Не слагал упойка, защото успивал бебетата и защото контракциите стихвали, а при мен разкритието и без това вървеше доста бавно...

Познавам професионална акушерка от видно столично родилно отделение, която си избра секцио... Също познавам дъщеря на АГ светило, която по негово настояване също роди секцио без индикации за такова...

Аз пък познавам дъщеря на АГ светило, която по негово настояване роди нормално, при
индикации за секцио. Трагедията е доста по-голяма. Почива в мир вече детето, но беше
егати животът...

Общи условия

Активация на акаунт