Невъзможните хора в живота ни

• 480 419
  • 8 317
  •   1
Отговори
# 7 770
Обижда хората, подиграва се. Ти ги подкрепяш и успокояваш, целенасочено те търсят, не им се вреш, оплакват ти се от него. Идва коледа и подаряват подарък само на невъзможния, на теб- не.
Да, това е едно от наистина странните човешки поведения за мен, защото аз съм точно обратното - ако някой ме кара да се чувствам некомфортно, инстинктът ми е да бягам, не искам повече да съм в тази компания, ще търся такава, където съм добре приета. НО при много хора се активизира някакъв режим на доказване, като с токсичните гаджета - колкото повече те мачка, толкова повече искаш да му получиш одобрението.

Заради този форум започнах да се замислям, че имаме огромна власт над това, което привличаме. Ако изпадам постоянно в някакви ситуации, не значи, че съм лош човек, но явно има нещо в мен, което ме докарва до едно и също положение... Например Кечър пише, че е човек с по-силна енергия/характер, а такива хора по някаква причина често привличат същите и се получава точно борба за власт. Та така и тези, които постоянно тичат сред токсични хора и искат да ги спечелят вместо да поставят граници - на първично ниво искат тази динамика.

# 7 771
При вменяване на чувство за вина - този въпрос винаги ме гложди. Нормално ли е?
Вменявали са ми вина, за изключително елементарни и буквално измислени неща. Абсурдни!
Когато нещо се случва в живота ти, когато се променя димнамиката на отношенията:
Нормално е да мислиш върху ситуацията. Нормално е да анализираш реакциите си и да се учиш от грешките си.
НЕ е нормално някой токсичен, да ти вменява вина, всеки ден и във всяка ситуация.
НЕ е нормално да се чувстваш виновна, когато цялото ти същество крещи, че си постъпила правилно, според твоя морален компас.
Това не значи, че винаги реагирам адекватно на тези глупости, които ми сипват невъзможните, но се старая Blush

# 7 772
  • София
Така си е за привличането. Много е странно, в момента, поради разни стечения на обстоятелствата, около мен няма невъзможни под никаква форма.

# 7 773
  • here and now
А защо допускате да ви вменяват вина?
За себе си мога да кажа, че вина, гняв, срам, страх, ревност,... изпитвам изключително рядко и за кратко. Всичко трае докато мина в режим на анализ на ситуацията. След това си правя изводи и преценявам как да подходя в евентуална, сходна такава.
Станалото, станало... Няма как да върнем времето назад. Мога да се извиня, ако съм сгрешила и до там.

# 7 774
  • София
Много хубав пост, sixsens, много.
Ще си го извадя, да го препрочитам. И не само него. Радвам се, че писах и има хора, които те разбират. Благодаря.
Точно същите усещания - с достойнството, замълчаването, непримиримостта и пустата справедливост. Винаги е била лайтмотив във възпитанието ми. Явно погрешно и неособено житейски мъдро.

Лили, невъзможните хора се хранят с реакция и чувства, няма значение какви са. При всеки човек са различни. Бих казала, че твоето хич не е рядко срещано, напълно в "нормата" е за хора, които лепят невъзможни. 
Не ми се вменява лесно вина на мен. Става ми тъпичко понякога, но не за/от невъзможни хора. Просто моята цака е другаде. Тя е по тънката струна, влезне ли ми някой рязко, няма шанс, вина и директна атака се оттласват от мен като отговорност от нарцис. Joy
И аз като sixsens съм убедена в правотата си с невъзможни и манипулативни хора. Донякъде е защитен механизъм - тръгнеш ли да се чудиш дали си прав, ще те изядат. С нормален човек не е така, той не чака в засада да те настъпи, така че е хубаво човек да се замисля чат- пат.

Изпитам ли вина, значи човекът не е невъзможен или поне не е горе в скалата. Като вчера - грознички неща му написах, нахулих го и ми е леко криво. Но за нея - не. Никаква вина и милост не изпитвам, тя е социопат и ако утре я видя да се гърчи, ще я подмина.

# 7 775
  • София
Изключително несправедливо е ти да си тоя, който крещи пред всички, изпростял е и излиза лош. Затова тишина. Тишина и класа. Кетчър, ако се налага публично да начукаш канчето на такъв го прави кратно, категорично и студено. Иначе сега като си истерясала не можем да върнем времето, всички и без това ще си мислят каквото им е удобно. Запазването на спокойствие е, заради теб. Тези хора манипулират, за да ти изградят на теб образ пред самата теб. Затова и близките им обикновено се чудят дали не са луди. Та трай си, за да не се чувстваш луда и да не влизаш в нови филми с кой на чия страна е. Хората обикновено са твърде заети със себе си и не им пука ни за теб, ни за психопата.

# 7 776
Това с чувството за вина при мен е от ранна детска възраст, на практика от както се помня.

# 7 777
  • София
Всеки нормален човек изпитва чувство за вина. Големите хора знаят за какво отговарят и си ориентират чувството само към реално виновно поведение. Иначе психотерапията помага за такива случаи.

# 7 778
  • София
О, не е било публично.
Но да - кратно и студено е правилно.

Скрит текст:
Мисля публичното да е към нея - кратко и ясно, че не е нормално един човек да командва за всяко нещо и при най- малка вероятност да не е по неговата свирка, да се стига до ексцесии и манипулативното "важно е да се съберем" да се изпарява.

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 15:14 от The Catcher in the Rye

# 7 779
Някой има ли съвети какво да правим, когато дори самото присъствие на някого ни напряга и ни вреди? Аз нямам проблем с това да не навлизам в комуникация с токсични и опасни хора, но за съжаление, много лесно попивам енергията край себе си и не знам как да се "защитя" - ясно е, че в живота невинаги се срещаме само с позитивни доброжелатели. Има хора, които сякаш изсмукват светлината от стаята. Съществуват ли някакви начини човек (особено ако е по-чувствителен 😊) да не е като попивателна гъба?

Извинявам се, ако вече е обсъждано, преглеждах рандъм страници от темата, но е твърде дълга, за да я чета цялата.

# 7 780
Personal, майка ми е такъв човек. Абсолютен енергиен вампир относно мен. В нейно присъствие попадам в една лепкава, черна дупка. Тя обича да има драма, нищо и никой не одобрява и постоянно вменява вина. За мен лично, единственото спасение е дистанция. Нищо друго не помага.

# 7 781
  • София
Ами има разни съвети за "яйце от енергия", ама то пак иска енергия.
Аз имах една управителка, тежка работа...
В края на краищата се преместих.

# 7 782
  • BG
Персона, нищо не помага освен " бежте краченца да бягаме" като в приказката.Бягаш с 1000 и не се обръщаш назад. Ако ти е родител е кофти. Умиране има, отърване няма.Млада си, ще се научиш.

# 7 783
Марена, съжалявам много, точно родител да е отровен човек е като да изтеглиш късата клечка. Sad

За дистанцията - ясно. Аз нямам проблем с това да бягам, когато ми е некомфортно. 😅 Просто за съжаление съм чувствителна до степен дефицитност и дори кратка интеракция с токсичен, злобен и тн човек, може да ми скапе деня. Случвало се е да се запозная с някой нов човек и от самото начало да стана нетипично агресивна - и впоследствие да се окаже, че този човек наистина не е ок. Ефектът е силен дори ако за кратко си говорим само празни приказки. Иска ми се да мога да намеря някакъв начин да се контролирам.

PS. Като цяло и неща като тълпи, силни шумове, светлини също ми влияят напрягащо - интроверт съм, но хайде, не е болка за умиране, просто избягваш места, на които не ти е ок. Simple Smile Но хора, които са като черни облаци, все се намират.

# 7 784
Personal, майка ми е такъв човек. Абсолютен енергиен вампир относно мен. В нейно присъствие попадам в една лепкава, черна дупка. Тя обича да има драма, нищо и никой не одобрява и постоянно вменява вина. За мен лично, единственото спасение е дистанция. Нищо друго не помага.

Баща ми се оплака, че майка ми отново е почнала да си търси заболявания и да обикаля по лекари като откачена в търсене на внимание. Като й кажат, че е здрава почва да търси нещо друго.
Винаги като излезе в отпуска и се почва с драмите - вместо да идат на почивка с баща ми, да се забавляват - тя почва да си търси болести.

Общи условия

Активация на акаунт