Невъзможните хора в живота ни

• 480 403
  • 8 317
  •   1
Отговори
# 7 755
  • here and now
Да, нещо такова е.
... Когато реагирам правилно спрямо невъзможни не е защото така ми идва отвътре, а защото знам как трябва и се насилвам. И е изтощително. Искам да ми е леко и да ми идва отвътре.

Приеми, че в момента си тренираш реакциите(като се насилваш). Когато ги отработиш достатъчно, ще ти идва отвътре и ще ти е леко.

# 7 756
Пиша от солидарност, защото аз съм същата и в по-нормални ситуации - обаждат се чувството за справедливост и импулсивността, като цяло съм и темперамент, който по начало изживява всичко по-дълбоко, отколкото трябва, дълбая - като не разбирам нечие поведение, ми се отключва комплекс, че съм извънземно и още повече забивам. От всички получавам същите съвети re: фокусирането, ама ми е трудно, една торба пари ще дам на този, който ми обясни как точно става номерът. 😅 Също не съм дебелокожа и много ми влияят среда, сън, храна, усещам се, че ставам по-рязка и груба, не ми отива.

Характер, темперамент, съдба.

*Алис* обаче ми дава надежда. 💞 И е права, вече и аз забелязвам, че другите хора са не по-малко наблюдателни, просто не им се занимава да размахват шпаги.

# 7 757
Сега като се замислих така е. Аз отделих доста енергия да отговарям на колежка по нейния начин и да я разкривам, че е невъзможна. Около 5-6 пъти в рамките на месец и отговарях на провокациите за да я поставя на мястото и и да не се занимава с мен. Да, в момента не ми говори, не ме забърква в интриги, но ми падна имунната система и се разболях, не успях да се стабилизирам около 2 седмици, всичко ме болеше и се влачех болна. Явно всяко внимание, което им отделяме ни се отразява, за това трябва да работим върху собствените си възприятия. Но и мен като ме хване чувството за справедливост и не мога да се сдържам. Тя не засяга само мен, постоянно кълве някой, но аз бях тази, която и отговори. Ядосвах се , че колегите мълчат, но може би те реагираха по-адекватно от мен.

# 7 758
  • София
За съжаление, те се хранят точно от това - провокират чувството на справедливост, измъкват реакция и накрая го играят жертва на вашата реакция.

# 7 759
Rockstar, напълно съм съгласна. Провокирайки нашата реакция, те разиграват театъра, в който са най-добри. Убедих се, че когато аз реагирам, излизам ненормална и виновна. Това не убеждава околните в моята правота, те сами трябва да изпитат и преценят, когато има дойде до главата. Изводите за мен - не убеждавай никого в нищо, не се бори с вятърни мелници, не дълбай и не предполагай. Аз съм си аз, всеки следва собствения си път в живота. Съзнавам всичко напълно ясно, трудно е винаги да съм "над нещата", но отварям широко очи и търся светлинката, която ме води напред Heart

# 7 760
Какво ви кара да губите "битката", когато я губите? В смисъл само изнервяне ли е? При мен е някаква дълбока убеденост, насадена вероятно от детството, че "може би човекът е прав". Дори и някои да ми казват, че не е, дори да знам нещата на теория.
Тоест за мен битката не е "трудна", тя е ненужна, неправилна. Тогава вече не знам какво може да се направи...
Под битка имам предвид да обявя (приема) думите на невъзможния за неправилни и оттам да не позволявам да ми влияят.

# 7 761
  • Бургас
С невъзможни битка няма нужда да се води. Трябва просто да бъдат игнорирани. Пък да се опитва човек да отваря очите на другите, изобщо няма смисъл. Казвам го като човек с много силно развито чувство за справедливост, силна интуиция и голяма уста, която не се страхувам да отварям. С годините се научих, че трябва и мога да "спасявам" само себе си. Особено пък, на работа. Практиката показва, че 99% от хората не заслужават да се застъпиш за тях. Това ти носи само негативи. Ами не, благодаря! За мен никой не мисли и мен никой не защитава, даже напротив, ако се наложи и ще ми забият ножа в гърба.
Може и да звучи коравосърдечно, но невъзможните е важно ти да ги разпознаеш и избягваш максимално, другите - да се спасяват. Ай няма нужда да спасяваме света все. Не е лесно да ги игнорираш винаги, особено ако си насочат вниманието към теб. Но като надушат, че не могат да ти влияят, обичайно те оставят на мира.
Кетчър, отдавна те чета и често виждам в теб себе си като малко по-млада. Не че сега съм възрастна, скоро ще стана на 42. Но понеже съм играла в много  филми в различни компании в професионален план, а сюжетът все един същ, вече се научих да си пускам капаците и да ги оставям да пасат. Рядко някой ме изкарва от равновесие, но тогава пък си реквам каквото имам и хич не ми пука кой какво щял да си помисли. През повечето време ясно показвам, че на маймуна не позволявам да ме правят и хората си знаят какво могат да очакват от мен. Дори установих, че повечето ги е страх от мен и гледат да не ме закачат. Чудесно ме устройва! Хич не ми дреме дали ще ме изолират. Даже в повечето случаи сама се изолирам от конкретни хора, групички и мероприятия. И най-важното, не очаквам от никого нищо. Всъщност, очаквам, да се издънят и да ме разочароват, та всъщност съм с едно наум. И нямам драма с това.
Обаче, аз силно разграничавам работата с личния живот. Имам си достатъчно верни и близки приятели, с които да общувам, стабилно семейство, лични интереси и хобита. На работа ходя, за да правя пари, върша си работата винаги съвестно и качествено и толкоз. Колегите са колеги, не приятели. Ако се случи да се сприятеля с някого, чудесно. Имам и такива. Но ако не, няма драма. Не са ми важни. Вмятам само, че работя в среда с ужасно много интриги, долни номера, токсични хора.

# 7 762
  • София
*Алис* обаче ми дава надежда. 💞 И е права, вече и аз забелязвам, че другите хора са не по-малко наблюдателни, просто не им се занимава да размахват шпаги.

Абсолютно. Но аз съм в правото си да им тегля майните, след като съобразяването с нея и слушкането е за моя сметка. Иначе не е честно- мълчиш си, не се конфронтираш, поставяш даден човек в тъпа ситуация, но после тоя човек се очкава, понеже "оная си е такава" да плесне с ръце и да отвори обятия и да си общува нормално с теб. Демек и вълкът сит, и агнето цяло. Е няма как - реално в случая дори тя не е виновна, като се замисля.
Не може едни да са слушане и съобразяване, а други за изслушване, тегоби и услуги. Тия неща следва да са на едно място. Явно не мога да съм добра и да го хвърля в морето. Мисля и, че е надценено.

Ето произволен пример, не се е случвал, просто не искам да давам конкретики. Не закъсняваш за уговорки, невъзможният винаги закъснява, прекратява резервации в последния момент навръх празници, ти изнамираш с познати къде да отидете в последния момент. Обижда хората, подиграва се. Ти ги подкрепяш и успокояваш, целенасочено те търсят, не им се вреш, оплакват ти се от него. Идва коледа и подаряват подарък само на невъзможния, на теб- не.
Малко пресилен е примерът, но аз не се сещам за човек, който да не се подразни и да продължи да прави "добро", за да се чувства добър. Нали отношенията между хората почиват на взаимност. Който се съобразява с мен, приоритизира ме, показва лоялност- получава усмивки, разбиране и доброта. Който ме "предава", за да угоди на невъзможния, другия път като умре някой - да се обади на невъзможния. Може и аз да съм лоша и пресметлива, не знам.

# 7 763
Имах предвид битката със себе си да не вярвам на думи при манипулация.

# 7 764
  • София
Видях, че и други хора са писали. Много ми е полезно и интересно да прочета за метаморфозата от един начин на мислене до друг, тъй като на теория смятам, че сме (повечето в темата) ги превъртяли нарцисите. Казват, че осъзнаването е най- важната стъпка, но аз съм зациклила на нея от години.

Лили, интересен въпрос задаваш. Поне знаеш от къде идва.  Трябва да работиш в тази насока - не самите думи, а вътрешно усещане, че те са повредени и няма как да са прави за начина, по който виждат света.
При мен също не е изнервяне. Колкото и да не ми се иска да го призная, аз съм много чувствителна по дадени теми и влизам в положение наистина с искрено съчувствие, но за други неща не съм толкова бяла. Властна съм, обичам да се налагам и да се съобразяват с мен. Аз също се съобразявам, когато видя отсреща това. Всичките ми съприкосновения с нарцистични, когато е било в група, са с една фабула. Надушвам ги бързо, не обичам да им ходя по свирката, те ме таргетират, не смеят да ми кажат нещо грубо, защото си чиня парите и започват да ми "взимат" хората, на които разчитам, с които се разбирам, приятели чак не бих казала, но да ги придърпват. В един момент се стига до борба за надмощие и неприязън към тези, които са се поддали.

Описани сухо, вътрешно си изживявам нещата, като се случат по този начин.

# 7 765
  • Бургас
Кетчър, разбирам за какво говориш. Но това значи само едно, придърпаните не са си заслужавали изначално. В друга ситуация са щели рано или късно да те разочароват. Хората са по правило егоисти и си гледат собствения интерес. И това в здравословни граници е нормално. Нашето не е, да гледаме все да помогнем, когато има несправедливост, да се намесим, да защитим. И рядко някой вярва, че го правим наистина безкористно и в името на справедливостта, истината и т.н. Смятат, че също като тях, го правим за някаква имагинерна изгода. Така се поставяме в позиция да бъдем жертва на разни токсични хора. Установила съм го по трудния начин.
Относно метаморфозата към друг начин на мислене. Не е друг. Мисленето си е същото, но действията не са. Поне при мен. Просто се научих да поставям себе си на първо място и да си избирам битките. Няма вселенска справедливост и не може да бъде постигната. Не всеки си получава заслуженото, рядко има възмездие. Това са трудните уроци за научаване и реалността за приемане. Тази непримиримост, която хора като теб и мен притежаваме трябва да бъде малко смекчена, опитомена, канализирана. Само така можем да се научим да избягваме и да се справяме с неприятни, токсични, невъзможни хора. Не казвам, че е лесно, но не е невъзможно. И аз не винаги успявам да си седя на з*дника, когато всъщност ми се иска да избълвам какво мисля, но вече в едно 90% от случаите успявам. Може би се и изморих, и обезверих да се боря с вятърните мелници. Но за някои неща сякаш прогледнах и осъзнах, че независимо дали ми се иска, дали е редно, нормално, справедливо, просто са такива, каквито са и аз не мога да ги променя. И най-вече, никой не го очаква от мен. Та спрях и аз да го очаквам от себе си. И съм в мир с вътрешното си аз, когато си замълча. А преди не бях, все ме гризеше. Смятах, че си плюя на достойнството, ако премълча. Обаче най-накрая осъзнах, че достойнство е и да се самосъхраниш и да знаеш кога да спреш, кога няма смисъл да реагираш. Да си действаш мирно и тихо по твоя си път, докато отровните се занимават с другиго.

П.П. Между другото, никога не съм се замисляла дали някой сбъркан е прав, а аз не съм нещо добре. Смятам, че съм здраво стъпила не земята и имам отличен ориентир за правилно и грешно, що се касае за моралните и етични норми. Никой не е успявал да ме разколебае до момента, нито да ме обърка.

# 7 766
При вменяване на чувство за вина - този въпрос винаги ме гложди. Нормално ли е?

# 7 767
  • София
Имах предвид битката със себе си да не вярвам на думи при манипулация.
При мен го преодолях с много внимание към себе си, четене, гледане на клипове по темата, работа с терапевт.
Сега вече много ясно виждам - това е манипулация. Ама с червено ми свети! Е, понякога се поддавам уж, на игра, когато е някой симпатичен мъж... Но около час след разговора си давам ясна сметка кое какво е.

# 7 768
Аз пък на момента реагирам и изглеждам все едно грам не ми влияе, час по-късно вече чувството за вина ме е превзело напълно.

# 7 769
  • here and now
Кеч, sixsens е описала нещата много точно, подкрепям всяка нейна дума.
Една преподавателка в университета ни беше споменала мимиходом, че "Справедливост" е само дума в тълковния речник.
Така като се замисля, това е много хлъзгаво понятие. Всеки си има негова представа за справедливост и смята, че тя е най-правилна.
Аз справедливост не търся. Да не ми нарушават човешките права и  душевния комфорт ми е напълно достатъчно.

Искам да обърна внимание и на друго. Понякога, опитите да разобличиш невъзможния имат обратен ефект. Излиза сякаш искаш да изпъкнеш, като принизиш него. Затова човек трябва да се фоуксира само и единствено върху себе си, а не да "отваря" очите на другите. Те в повечето случаи няма да видят нещата по същия начин, а много често им изнася и да не виждат нищо.

Общи условия

Активация на акаунт