Невъзможните хора в живота ни

• 521 660
  • 8 873
  •   2
Отговори
# 645
  • София
И според теб колко от тези хора доброволно посещават психиатър или психолог? Защо да го правят? Те не смятат, че имат нужда от терапия.
Лошото е, че и около тях- роднини и колеги, също не смятат, че проблема е психически, а го отдават на кофти характер години наред.
Получава се като с жабата и бавно сгорещяваната вода.

# 646
Психолог ще посети потърпевшия, но най-вероятно на база емоции, разочарование ще обрисува партньора си в най-черни краски. И без да си психолог ще се сетиш, че за много мъже децата са бреме, нежелани и т.н. Дори при желани деца се случва мъжа/жената да изперка поради ограниченото време, съобразяване с децата, малкото време за себе си (камо ли за връзката). Според мен модерния свят прави хората все по-доближаващи се до психопати като им предлага примамливи алтернативи. Както и да е, не искам да оспамвам темата.

# 647
  • София
Но фактите няма как да се пренебрегнат, колкото и емоции да вкарва жертвата, колкото и да демонизира насилника.

# 648
  • София
A темата не е ли малко по-широка: "Невъзможните хора", според както е зададено в заглавието, могат да бъдат психопати и хора с други личностни разстройства - както беше написано по-горе - пасивно-агресивно, параноично, жертви - изброени от различни потребителки на последните страници. Тъй наричаните напоследък 'отровни хора'. Психопатът е друга бира, той е /най-вероятно, според последни скорошни проучвания и изследвания/ с нарушен преден дял някакъв мозъчен /не съм на ти с медицинските определения/ - може би е на път да се докаже, че тези 4% от населението наистина имат мозъчни изменения. Тези хора не подлежат на лечение.
А другите отровни хора - нямат, те стават такива в резултат на преживяното и на неправилно възпитание. Те подлежат /голяма част от тях/ на лечение с медикаменти и с психотерапия.
Т.е. според мен темата е и за двата вида.

Както прецените използвайте темата, тя не е моя собственост и аз я направих с идеята да е нещо полезно. Понеже това не е мой личен проблем не мога да взема отношение даже какво искате да обсъждате. Аз мога да съм полезна с някаква информация, като повечето вече съм я постнала като линкове към други източници.  Peace

Добре де, толкова линкове постнахме, защо продължавате да "мислите" някакви неща, които не са така. Темата наистина е сериозна, проблемите на хората в такава ситуация често са трудно преодолими, обяснихме доста хора освен линковете много пъти за какво става въпрос за всички, които се интересуват от любопитство.
А хора с лош характер каквито описваш си има и не са един и двама, но просто не са този много, много краен случай. Могат да имат заболявания, разни отклонения по някаква причина и тези неща са преодолими, защото може да е много дълбоко, но в човека има нещо добро. Хората със синдром на жертвата са такива, смятат, че все друг им е виновен, че всичко им е позволено, но и страдат, объркани са и определено не са напълно лоши. Просто са гневни на света и на преживяното. Затова и се възхищавам на хората, които са пострадали и пишат тук, защото са запазили добротата в себе си, защото се държат от светлата страна.  Hug
Защото човешката психика е безкрайна и неизучаема вселена.
И линковете, които показват някакви крайни състояния, не показват началото им, което обикновено не се набива в очи.
Това, което описвам, заблуди и теб- реши че е просто лош характер.
Не е, това си е отклонение, започнало с прекалена чувствителност, липса на самочувствие и комплекси, прикривани и  избивани с арогантност и демонстрации на превъзходство, преминали в обвинение към всеки и всички, и завършило със самоубийство.
Достатъчно е такъв човек да се намърда на работа под пагон или на друга ръководна длъжност, за да не бъде забелязано отклонението му и да бъдат извинявани ексцесиите му с  " професионално изкривяване".

Виж, човек може да каже това и за анатомията на човека, която е ясна на науката в частта кой колко бъбрека има и за какво служат, разбирам, че за някои онова, което те не разбират непременно трябва да е неразбираемо и за науката. Разбирам, че още от социологията, от която аз разбирам, през психологията, че даже до психиатрията, хората смятат, че всичко е относително и едва ли не разбират колкото съответния специалист. Изморила съм се да споря, все ми е едно ти какво ще знаеш или мислиш за това какво е психопат. Приятен ден!

# 649
  • Варна
Според вас по какви критерии човек да разбере, че се заблуждава, а не е виновен спрямо другия - психопат или друг тип подобен (емоционален) насилник? Това, че се пита, не е достатъчн аргумент, защото животът е доста сложен и много често объркан, особено в главата на питащия Simple Smile

# 650
  • София
Всяка култура има табута, и когато човек ги наруши, после изпитва чувство на срам.

# 651
  • София
Според вас по какви критерии човек да разбере, че се заблуждава, а не е виновен спрямо другия - психопат или друг тип подобен (емоционален) насилник? Това, че се пита, не е достатъчн аргумент, защото животът е доста сложен и много често объркан, особено в главата на питащия Simple Smile

Ама никой не може да е виновен, ако някой го малтретира. Никой не заслужава да го насилват физически или психологически. Любовта, отношенията между хората не са вечни, могат да се превърнат и в омраза, но нормалните хора си тръгват в такъв случай, не започват тормоз. Та който го тормозят не може да е виновен по тази логика.

Трябва и много да внимаваме да не лепим етикета "психопат" ей така. И при консултация с психолог е редно да се чуе и другата гледна точка. Не искам да омаловажавам ничие страдание. Искрено желая всяка жена и майка да бъде щастлива, децата й също. Но другата гледна точка също може да е на пострадал и прецакан човек. Примерно мъжа не е искал деца изобщо. Има такива хора. Не искат да си развалят рахата с дете, искат да си прекарват времето с половинката или хоби някакво. Та в този случай може това да е отключило агресивното поведение. Мъжът е бил притиснат да има дете, а после е бил притиснат за още едно, а неговата визия за живота е била без деца. Peace
Не съм казала психолог, а психиатър. Психолозите не могат да поставят диагнози. И те знаят как да процедират, затова казвам да се отиде при такъв и той няма да постави диагноза по разказа, но ще ориентира човека какво да прави. Това може да включва и среща с другата страна или жалба в полицията, изискване през съда за експертиза.
Тук все пак не говорим за "той не ме обича, но много обича децата", говорим за сериозни неща със сериозни последствия върху повече хора. Независимо, че не става въпрос за Ханибал Лектър, тези хора са си страшни и сеят страдание и смърт по друг начин, но все пак го правят.

Лошите характери, хората с травма в детството, онези, които ни мразят, психично болните и тн нямат нищо общо. Не казвам да не ги бистрите, ваша си работа за какво ще ползвате темата, както казах, просто не са този случай. Те не са невъзможни в този смисъл, в тях има добро и нормалност, даже да са много надълбоко.

# 652
  • София
Разбирам, че още от социологията, от която аз разбирам, през психологията, че даже до психиатрията, хората смятат, че всичко е относително и едва ли не разбират колкото съответния специалист. Изморила съм се да споря, все ми е едно ти какво ще знаеш или мислиш за това какво е психопат. Приятен ден!
Е, аз не само съм се изморила- тотално съм се отказала да коментирам каквото и да било със специалисти в лаишки теми, които са готови да се фръцнат щом някой си позволи да разсъждава, а не да приеме с благоговение мъдрите им слова. Приятен ден и на теб.

# 653
Виж, човек може да каже това и за анатомията на човека, която е ясна на науката в частта кой колко бъбрека има и за какво служат, разбирам, че за някои онова, което те не разбират непременно трябва да е неразбираемо и за науката. Разбирам, че още от социологията, от която аз разбирам, през психологията, че даже до психиатрията, хората смятат, че всичко е относително и едва ли не разбират колкото съответния специалист. Изморила съм се да споря, все ми е едно ти какво ще знаеш или мислиш за това какво е психопат. Приятен ден!
Абсолютно. Примерно моите родители /и двамата/ смятат, че това не са науки. Всичко, което се твърди от въпросните 3 науки, не е вярно /според тях/. Използват думата 'шарлатани'.
Да не би да е, щото същите тези шарлатани са им казали нелицеприятни неща?
Важността да се уточни кой е психопат и кой е с психично разстройство просто идва от това, че едното подлежи на лечение, а другото не. Нали така? Е да де, ама ако въпросният човек отказва да направи каквото и да е, давам пример от по-горе, с родители, твърдящи, че нямат място при психолози и психиатри, понеже те са шарлатани, как ще разбереш изобщо дали е психопат или параноик например? С прости разкази на психиатър, без да е виждал човека?
Бояна, виждам, че си писала по същата тема, преди да съм прочела, но все пак - говориш за среща с другата страна, ами ако такава не може да се състои, той просто не желае....?

# 654
  • София

Бояна, виждам, че си писала по същата тема, преди да съм прочела, но все пак - говориш за среща с другата страна, ами ако такава не може да се състои, той просто не желае....?
Ами има начини да пожелае. Полиция, съд и прочее. Ако някой те тормози, дори да не е физически, можеш да искаш от съда да ти ограничи контактите с него и да направи експертиза колко е опасен. При възрастните хора пък винаги може да се издейства дело за попечителство, вменяемост, съмнения за деменция.

Има варианти, но един психиатър може да каже какви са процедурите, които фактически работят. Аз не съм наясно. Защото дори човекът да не е психопат, а да му има нещо друго, то е ясно, че няма да иска да отиде на лекар, еле па психиатър. Та има си процедури, при нежелание, което в повечето случаи свързани с нуждата от психиатър.
Скрит текст:

А че това не са науки знам  Laughing Психиатрите поне са лекари, ама сега някой ще заговори за световният заговор срещу здравето и как лекарите всъщност са най-големите шарлатани, та искам да си го спестя. Не казвам, че всеки учил нещо е върха, ама все пак винаги знае много повече от неучилите това. Пък към лекарите имам още по-специално отношение, защото там се искат толкова много неща, че просто ми е обидно да чета глупости понякога и гледам да не го правя 

# 655
А че това не са науки знам  Laughing Психиатрите поне са лекари, ама сега някой ще заговори за световният заговор срещу здравето и как лекарите всъщност са най-големите шарлатани, та искам да си го спестя. ....
именно, да, виж как знаеш за какво става дума - и лекарите са шарлатани. Специално за психиатрите - според същото лице "Искат да ти промият мозъка с лекарства"  Thinking

# 656
Да ти промият мозака с хапчета е невъзможно. Хапчетата действат на ниво биохимия на мозака, не променят личността, най-общо казано. Това по принцип го казвам, защото битува мнението, че антидепресанти, анксиолитици и др. те правят зеленчук без воля, в еуфорично настроение и др. подобни глупости. Едно, че действието на подобни медикаменти е строго индивидуално, за едни един медакамент работи, за други не е подходящ, но и подобни лекарства не се изписват като бонбони. А и обикновено се съчетава медикаментозна терапия с психотерапия.

# 657
  • София
Не разбирам какъв е този страх от антидепресантите и др. подобни. Ако психиатърът подбере добре лекарството, то действа положително на човека, докато е в състояние на криза, емоционалният фон се пооправя и човек започва да мисли по-трезво. В крайна сметка, когато някого го боли сърцето отива при кардиолог, а не седи да чака и да размишлява колко зле може да му се отразят лекарствата, обаче в същото време консултацията с психиатър е срам и започват фантазиите като от филми от психиатрия преди петдесет години.

# 658
Именно Анди. Но на някои хора е така насадено това погрешно отношение към този вид лекарства, че предпочитат да се лекуват с визуализации, позитивни мисли и космически отвари.

# 659
Ъ-ъ, в нашият случай - с алкохол и вербална агресия. То да бяха визуализации, с мед да ги намажеш.
Заклевам се, хапчетата можели само да промиват мозъци, и това от човек, с висше образование, престижна професия и претенции за интелигентност. Важен, щото живее 'от другата страна на канала'.  ooooh!
А за антидепресантите, да ви кажа честно, и аз бях предубедена, въпреки, че не съм мислила неща от рода, че ще ме направят зеленчук и т.н., просто се безпокоях от пристрастяващия ефект, който си фантазирах, че имат. Доста време мина, докато проумея, че към АД не се пристрастява човек. Друг е въпросът за нацелването на лекарството, да. Ако се бях доверила по-рано на тези лекарства може би щях да си спестя някои житейски драми.

Последна редакция: ср, 01 юни 2016, 22:46 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт